Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

14 grama na ulazu, nekih 30 sekundi, 55 ml izlaz. Podjednako mi je lepa kafa sa i bez screena. Moguce da ja nemam toliko istancan ukus pa ne primecujem te razlike. Popravice se vremenom. Do skoro sam ispijao nespreso pa je ovo za mene velik skok svakako.
Sa 14g vijaj 30-35ml u soljici... 55ml ako dobijes za 30sekundi to ti je prebrza ekstrakcija...
 
Kupio sam Gaggia Viva Style, medjutim ne mogu da ga podesim. Pratio sam uputstvo, ispraznio ceo rezevoar kroz duvaljku, ali voda nece da krene tu gde bi trebala. Vec uvek na duvaljku. Zna li neko kako to da resim?
Vidim da je @jokaa imala taj problem. Da li si resila i kako?
 
Zavrni ventil desno, on je kao slavina (gore desna strana uređaja).
 
Ništa hvala, 10eur čoveku 😃
 
Mnogo, meni ok jedan mali Perlenbaher iz Lidla, 60 kinti.
 
14 grama na ulazu, nekih 30 sekundi, 55 ml izlaz. Podjednako mi je lepa kafa sa i bez screena. Moguce da ja nemam toliko istancan ukus pa ne primecujem te razlike. Popravice se vremenom. Do skoro sam ispijao nespreso pa je ovo za mene velik skok svakako.
Taj screen po meni ne pravi neku razliku niti u ukusu niti u ekstrakciji. Ni ja je ne primećujem.
Lakše mi je korišćenje aparata otkako sam se uigrao. Čišćenje je mnogo brže, ne prlja se tuš i puck ostaje nekako kompaktniji (lakše se izbaci).
Ja koristim oko 17g kafe (IMS Precision 12/18 basket) te mi oni deblji screen-ovi prave problem jer nema dovoljno prostora da stanu (imaš za malo para na Ali-u ako te zanima).
Već je par puta rečeno ovde, ali ipak da ponovim, to sito koje je došlo uz aparat je stvarno đubre. Nejednake su rupice, krzave, zapušava se lako i teško čisti. Naruči IMS sito sa KP ili ako možeš od vani, ima i boljih opcija i što pre zameni to *****. Razlika u ukusu je stvarno značajna.
Zameni i oprugu gubiš vreme za 12bara... Pretpostavljam da ne koristiš "bottomless" pa ne vidiš šta se stvarno događa, kanali na sve strane.
 
Koliku toleranciju MS Precision 12/18 basket dozviljava? Hoce li biti dobra ekstakcija ako sipam 12 grama u njega ili je ipak preporucljivo da se sipa do vrha, 17-18 grama?
Tog lika sam nasao na KP ali ne vidim da ima nanotech premaz, ni kod njega ni kod drugih na KP. Jel ima nanotech korpa uopste da se uzme u Srbiji? Postalo mi je preveliki smor da narucujem pa cekam opremu iz inostranstva, makar i stigla posle samo deset dana...
Moram ovih dana da se nakanem da zamenim fabricku oprugu za onu od 9 bara od shades.
 
Koliku toleranciju MS Precision 12/18 basket dozviljava? Hoce li biti dobra ekstakcija ako sipam 12 grama u njega ili je ipak preporucljivo da se sipa do vrha, 17-18 grama?
Tog lika sam nasao na KP ali ne vidim da ima nanotech premaz, ni kod njega ni kod drugih na KP. Jel ima nanotech korpa uopste da se uzme u Srbiji? Postalo mi je preveliki smor da narucujem pa cekam opremu iz inostranstva, makar i stigla posle samo deset dana...
Moram ovih dana da se nakanem da zamenim fabricku oprugu za onu od 9 bara od shades.
Ja nisam našao. Ne znam ni za koga drugog da ima kod nas nešto od tih filtera.
Ja koristim mlin Gaggia MD15 koji ima svoja ograničenja. Često je na granici da može dovoljno sitno da samelje (nekad i ne), te uglavnom koristim 16-17g.
Meni ova doza odgovara jer ujutru pijem sa mlekom te se napravi bogati latte/cappucino.
Mislim da bi puck sa 12g bio previše tanak i bilo bi ti teško da dobiješ dobru ekstrakciju. Možda uz neki deblji screen.
Imaš dva modela sa nanotechom - po meni ovaj ima prednost, više rupa i veću površinu:
 
Koliku toleranciju MS Precision 12/18 basket dozviljava? Hoce li biti dobra ekstakcija ako sipam 12 grama u njega ili je ipak preporucljivo da se sipa do vrha, 17-18 grama?

Koja je oznaka IMS 12/18 basketa ? Da nije kojim slučajem B682TH24.5M za GCP ?
 
Prodavac na KP u oglasu kaze da je B68, kapacitet 12/18g. Po informacijama koje sam nasao na internetu poklapa se sa oznakom koju @Yellow Pinky spominje, B682TH24.5M.
Nigde nisam uspeo da nadjem moze li se u to sito staviti manje kafe, recimo 12 g, a to mi je bitno zato sto nekom ne odgovara tolika kolicina kafe a vole espreso. Volim da popijem 5-6 espresa kuci. Ali te gramaze su sulude.
A sa onim single dose sitom nisam uspeo da izvucem normalan shot. Jednostavno ne znam kako da tampujem kafu a da sva kafa zavrsi tamo gde treba, u donjem delu sita, lepo nabijena i da taj shot lici na nesto.
A kad sipam manje kafe u ovo standardno sito koje se dobija uz GCP ne bude dobro. Mora bar 15 grama.
Jedino resenje je praviti dve soljice kafe pa jednu prosuti, ako nemas s kim da podelis drugu :)
 

Prilozi

  • 3424.png
    3424.png
    416.9 KB · Pregleda: 28
A kad sipam manje kafe u ovo standardno sito koje se dobija uz GCP ne bude dobro. Mora bar 15 grama.
Jedino resenje je praviti dve soljice kafe pa jednu prosuti, ako nemas s kim da podelis drugu :)
15gr je fin dupli šot, ja ni ne pijem manje mnogo, tj. s obzirom na ograničenja C3 u koracima podešavanja, taj prostor od 14 +-1gr i tampering koristim za finiji dial nego što mlin može.

Šta ti tačno bitno menja 12 ili 15, npr, u unosu kofeina, što ti reče drastično? Ne bi trebalo, ove finije arabike zapravo imaju manje kofeina od robuste, neke upola manje. Nađi dozu koja šljaka na toj korpi. Popij umesto 5, 4 kakve treba i ok si.
 
Prodavac na KP u oglasu kaze da je B68, kapacitet 12/18g. Po informacijama koje sam nasao na internetu poklapa se sa oznakom koju @Yellow Pinky spominje, B682TH24.5M.
Nigde nisam uspeo da nadjem moze li se u to sito staviti manje kafe, recimo 12 g, a to mi je bitno zato sto nekom ne odgovara tolika kolicina kafe a vole espreso. Volim da popijem 5-6 espresa kuci. Ali te gramaze su sulude.

I ja sam kupio 12/18 sto za Lelit Annu misleći da je 12gr single a 18gr double shoot. Kada sam probao da stavim 12gr nisam mogao ni da tamperujem kako treba a dobio obojenu vodu u šoljici.
Nakon toga sam otvorio specifikaciju sita i video da je to isključivo double shot sito i da oznaka obmanjujuća te tako i oznaka za B682TH24.5M (ako si njega planirao da uzmeš)
Ovo je specifikacija sa sajta proizvođača gde se vidi da je to double shoot sito i koliko kafe se stavlja u zavisnosti od tipa pečenja.

B68.PNG
Tako da sa ovim sitom ili da praviš double shotove ako ih piješ sam ili u društvu ili da uzmeš single shot basket što za 58mm nije problem naći :).
 
Ima li preporuka koju posudu za mucenje mleka na pari uzeti? Vidim da Ikea ima i cena mi deluje pristojna, 0.5l je kapacitet
 
@Phoenix92 samo Motta Europa, zaista nebo i zemlja razlika u odnosu na ostale genericke posude za mleko. Konkretno ovaj iz Ikea-a nisam probao ali po dizajnu vidim da drop profil za izlaz mleka iz njega nece biti ni malo praktican za osnovi latte art (ako ti je late art nebitan, onda mislim da bilo koja posuda zavrsava posao).
 
Znaci ipak vredi da se otvori budžet malo više, nov sam u ovoj priči pa mi je bas delovalo da je to sve sličnog kvaliteta. Hvala za sugestije 👍
 
Istekao edit, pa moram ovako.
Videh da je delonghi latiera 350ml 2400 dinara. Jel probao nju neko?
 
Pisalo se pre nekog vremena o puck screen-u. Uzeo da testiram i ja jedan, kućna radinost, prohrom. Zanimljivo nisam morao da menjam granulaciju, ukus je skoro identičan. Razlika je što se tuš mnogo manje prlja kao i kašika, a i čuva konzistentnost pucka.
Neko me je pitao za senzor temperature na grupi. Iskustvo je pokazalo da sa H/X mašinama mora da se prati temperatura, sve ostalo je lutanje u mraku.
20230411_190911.jpg20230411_190852.jpg20230411_190836.jpg
 
tuš mnogo manje prlja kao i kašika, a i čuva konzistentnost pucka
Test ili provera da li služi onom za šta je i namenjen?

Puck screen ima 2 funkcije. Da čuva od zamašćivanja/prljanja tuš, i komletnu glavu. Da podjednako raspoređuje pritisak vode po celoj površini puck screena. Pa samim tim ekstrakcija je ujednačenija/bolja...
 
Jesam ga kupio tako da ostaje u upotrebi. Zadovoljan sam njim.

Pitanje je i promera rupa obzirom da pojedini kažu da moraju da menjaju granulaciju. Samim tim i to ravnomerno raspoređivanje vode odnosno stvaranje kanala.
 
@nidza Daj link te posude koju si naručio. Video sam da ima i onih posuda što pokazuju temperaturu.
 
Nazad
Vrh Dno