Sto vise citam, to manje znam.
Imam dva espresso aparata, rucna. Neki Lidl i Gaggia Gran deluxe, mlin Gaggia. Oba prave ok kafu, samo ok.
1. Da li mlevena kafa u korpi treba da bude u tolikoj kolicini da dodiruje tus gore. Tako radim, a ukoliko stavim manje kafe, cinimi se da voda samo izokrece kafu u korpi, jer kad je izvadim, ne dobijem pogacu nego zivo blato.
2. Za obe masine sam uzeo obicne baskete (bez pritiska), ali ne uspevam nista da uradim sa njima. Ako ostavim granulaciju koja mi odgovara za kafu pod pritiskom (nekih 6-7 na Gaggia mlinu), voda veoma brzo projuri (tipa 10ak sec) i dobijem baruštinu, bez pene. Kada smanjim granulaciju, na nekih 5, tada dobijem cemer gorku kafu, a ekstrakcija nista sporije ne ide, mozda koji sec. Opet bez ikakve pene.
Nema sanse da dodje ni do 15-20sek, a ne 28 sec.
Kafa je Lavazza sa pijace, cak i ona nije toliko bajata.