Šta je novo?

Antirefleksivni sloj na objektivu?

michailo

Slavan
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
304
Cao svima! Imam aparat Lumix fz7 i cuvam ga kao oci u glavi.Nisam ga bas extra previse platio ,jer je bio na popustu,al jedva skrpih pare i za njega.Video sam se s nekim prijateljima ,i jedna ortakinja je uzela aparat da slika,pa je kao videla neku mrlju na objektivu i pocela da ga brise svojim sintetickim dzemperom koji je imala na sebi:)...A ovaj jedan drug ce: Neeee! Ne smes time da ga brises!'...A ona ce:"Ma nemoj da me lozis!"...U tom momentu sam joj istrgao aparat iz ruke,dok me ortak ubedjivao da mi je 100 % ostetila antireflexivni sloj,jer se objektiv cisti samo specijalnim maramicama i cetkicama. A ja mu kazem da se ne vide nikakve ogrebotine,..a on meni kaze da one ne moraju da se vide vec mogu da budu i mikro.Kad sam dosao kuci,brisao sam ga papirnom maramicom dok se nije skroz caklio!...E sad,posto imam taj opsesivno -kompulsivni sindrom:) pogotovo kad su novi uredjaji koje kupim u pitanju, moze li mi neko reci kako izgleda kad se osteti antireflexivni sloj na objektivu i kako utice na fotografiju? Da li ga je ona zaista mozda ostetila (iako se ne vide ogrebotine) ..i cime da cistim objektiv ubuduce...Hvala na odgovoru i izvin'te na iscrpnom izlaganju!..:)

Ne verujem da je mogla da ti ogrebe objektiv tako lako (pogotovu što ne vidiš neke ogrebotine). Ako ti se ništa ne vidi na fotografijama nemoj da brineš.

Što se tiče antirefleksnog sloga, uperi aprat u neki izvor svetlosti i vidi da li imaš više flare-a nego pre.

Pa flare-a ima,ali ne znam koliko ga je bilo ranije!:)...Ali se na fotografiji ne vidi ( slikao sam sijalicu)

Kolik ja znam iz prakse, ima antirefleksni sloj ali nije bas toliko lako da se osteti.
Meni se u pocetku desilo, neupucenost, da brisem obicnom krpicom otisak prsta. kasnije su mi rekli iskusniji za taj zastitni sloj i da se moze ostetiti ako se brise cesto materijaliami koji nisu za to.

Prema tome malo vise paznje i specijalne krpice namenjene tome i nema problema.

Kako izgleda kada se osteti antirefleksni sloj? Imaces mnooogo vise flare ali sve zavisi u kom delu je ostecen sloj.

Cuo sam za antireflex sloj na TFT monitorima,ali nisam znao da postoji i na objektivima foto aparata!...Cuo sam da taj na monitorima moze da se izgrebe,pa ljudi onda uzmu pa ga izgrebu skroz zato sto ih nervira ogrebotina (citao sam na forumu) :)...A jel se vidi neki poseban trag ako se ogrebe na objektivu? ..tipa neka mrlja,ogrebotina ili sl. ..ili ne mora nista ni da se vidi?Za sada ne primecujem neku razliku u kvalitetu slike, i ne verujem da je izgreban..Al opet,da znam za ubuduce! Ja sam ga do sad brisao papirnom maramicom. Kapiram da je to dozvoljeno? Ili se varam...

Poslednja izmena:
Vidi se. Ali kad gledas pod odredjenim uglom. Vidi se plavicasto/zelenkasto/ljubicasti sloj (ne znam bolje da opisem) koji u zavisnosti od ugla menja blago boju.

Ok.Mislim da kapiram o cemu pricas! Vidi se pod svetlom i pod odredjenim uglom. Dakle to je antireflex sloj? A kako bi izgledalo da se osteti ili skine deo tog sloja?

Video bi da je ogreban i da nedostaje na nekom mestu. Cesto ces videti, kada nije dobro obrisan, kao da je boja zamazana, razmazana. Specijalizovano krpicom, cak postoje i vlazne, lako se brise i ujednacava.

Nemoj da se palis preterano, mislim da je vrlo mala sansa da se ista desilo sa aparatom. Nije koristila smirglu, nego dzemper. Ponekad (retko doduse) kada mi se zaprlja socivo, a imam na sebi pamucni duks, obrisem ga postavom koja je verovatno finija od bilo koje maramice ili krpe, i nista mu ne fali.

Nemoj da se bas previse uzdas u tu vizuelnu metodu pregleda, jer jednostavno mozda ti ne pada svetlost u tom trenutku na objektiv tako da ti vidis apsolutno precizno presijavanje. Pri ivicama naravno da neces videti refleksiju, jer tu svetlost drugacije pada zbog ivica objektiva. Jedini "pravi" nacin je da proveris jeste da pratis slike, da li su nesto drugacije. Recimo ako imas u kuci neki detalj koji si slikao ranije, pokusaj da reprodukujes uslove i okini ponovo, video bi razliku :). Mada ako nisu potpuno isti uslovi, naravno da ces dobiti drugaciji rezultat...

Ali opet, po mom misljenju, vrlo je mala sansa da se ista desilo tvom aparatu, mikronska. A znam osecaj kada pazis bilo sta kao oci u glavi (i sam sam takav prema svom aparatu, iako nije bog zna sta) i onda se tek u delicu sekunde nesto pohebe, ili upadnes u tako neki trip da nesto nije ok. Cak sam ovde i postavio thread da li je normalno da se tockic na mom tek kupljenom Canonu okrece i preko onog dela gde ne postoje profili tj. nezauzeti deo. :d Opusteno, nije mu nista :).

Poslednja izmena:
U papirnatim maramicama, ma koliko izgledale fine, moze se zadrzati neko ostrije vlakno koje moze ostetiti taj sloj (naravno ako bas pogodis i trljas jace) pa zato treba izbegavati i maramice i vatu pa i pamucne majice. Pogotovu sto svi ti materijali ipak velikom merom samo razmazuju masnocu po objektivu.

Najbolje za ciscenje objektiva pored specijalnih pirincanih papirica - rizla koji se mogu kupiti u specijalizovanim foto radnjama kao i mikrofiber krpice koje se dobijaju uz bolje naocare ili kompletne mikrofiber navlake za naocare. Za razliku od pamucnih krpica ove tkanine kao da lepe za sebe masnocu. Posle nekoliko blagih pokreta masnoce ostavljene nehoticnim doditom prsta nece visie biti.

Pogotovu sto svi ti materijali ipak velikom merom samo razmazuju masnocu po objektivu.
...
Najbolje za ciscenje objektiva pored specijalnih pirincanih papirica - rizla koji se mogu kupiti u specijalizovanim foto radnjama.

Ja, recimo, sa jedne Hoye UV SHMC nisam mogao lepo da obrisem neke masne fleke koje su ostale od nečijih prstiju (ne mojih) uz pomoc pirincanih papirica i hama tecnosti. Ubacio filter pod vodu i oprao ga nekim organskim sredstvom za ciscenje (mislim da se zove L.O.C). Masne mrlje sam ocistio, ali su ostale neke cudne fleke na povrsini filtera kao da je ostecen i pirincani papirici nisu pomagali. Već sam se oprostio od njega i krenuo da ga bacim i onda uzmem i probam Zewa softis maramice. Posle toga oduvao dlačice pumpicom i evo ga filter kao nov. :)

Mislim da su opasnija veća zrnca prašine ili peska koja ostanu na objektivu, pa kada kreneš da čistiš papirom kao da si zagrebao šmirglom (onda ne pomaže ni ako je papir od integralnog pirinča, umeboši sljiva ili šitaki pečuraka). :)

Poslednja izmena:
Ja, recimo, sa jedne Hoye UV SHMC nisam mogao lepo da obrisem neke masne fleke koje su ostale od nečijih prstiju (ne mojih) uz pomoc pirincanih papirica i hama tecnosti. Ubacio filter pod vodu i oprao ga nekim organskim sredstvom za ciscenje (mislim da se zove L.O.C). Masne mrlje sam ocistio, ali su ostale neke cudne fleke na povrsini filtera kao da je ostecen i pirincani papirici nisu pomagali. Već sam se oprostio od njega i krenuo da ga bacim i onda uzmem i probam Zewa softis maramice. Posle toga oduvao dlačice pumpicom i evo ga filter kao nov. :)

Mislim da su opasnija veća zrnca prašine ili peska koja ostanu na objektivu, pa kada kreneš da čistiš papirom kao da si zagrebao šmirglom (onda ne pomaže ni ako je papir od integralnog pirinča, umeboši sljiva ili šitaki pečuraka). :)

Bas tako, eto i o tome treba voditi racuna ... ako ima prasine prvo bi trebalo dobro izduvati nekom pumpicom pa tek onda brisati mrlje koje preostanu.

Ex, kad bi postajali neki mini kompresori za izduvavanje :)

Prasina se nekako izduva ali me uzasno nervira kad mi neko zalepi prste po objektivu kad uzme da pregleda fotografije :)

Ma necu vise ni da ga pipnem!:)..A kamoli da ga dam nekom drugom u ruke!....

A sto mi se pojavio mrtav pixel na lcd-u ,to nikom nista!...:)...:(

Pa iskreno,vise lici na zrno prasine nego na mrtav pixel..Ali sam isljucio mogucnost da je prasina,jer mi nije bilo jasno kako je mogla da dospe izmedju displeja i ekrana...:)

Pa iskreno,vise lici na zrno prasine nego na mrtav pixel...

Ako je mrtav pixel na senzoru možeš da ga vidiš na fotografijama možda može da se premapira u servisu. Ako je samo na displeju (nema ga na fotografijama) onda te baš briga.

Pa iskreno,vise lici na zrno prasine nego na mrtav pixel..Ali sam isljucio mogucnost da je prasina,jer mi nije bilo jasno kako je mogla da dospe izmedju displeja i ekrana...:)
Huh... Verovao ili ne može. Jeste da je teško ali može. Ne dihtuju baš naj, naj idealnije sva vratanca na aparatu, tu i tamo prodje zrnce prašine i nekim (čudnim) putem stigne do tog međuprostora između displaya i zaštite. Ako je zrnce prašine kako menjaš ugao gledanja tako izgleda da je na drugom mestu. Čas malo levo, čas malo desno čast tamo, čas ovamo. Ako je mrtav/zaglavljen pixel na displayu, nije tako strašno. Jeste iritirajuće ali nije strašno. Fotografije su i dalje dobre, bez greške.

Ne vidi se. Mnogo manja sa zadnje strane bi se videla, ali se ta ne vidi.

Pogledajte shta je ogrebotina na objektivu (od 1200 evra :))

Ogrebotina kapitalac... kako si ovo uspeo? Ja sam par puta pristojno čuknuo UV filter (ne objektiv direktno), ali nisam uspeo da ga ogrebem.

Fotkao je lava u zoološkom vrtu, pa mu se previše približio :D

Baš je fascinantno da se takva ogrebotina uopšte ne primeti na fotkama.

..previshe sam ga prislanjao uz zicu i u jednom trenutku sam samo preshao preko te zice koja shtrchi :)

Auuu... ja ne bih voleo da čujem taj zvuk žice kako grebe po objektiv. Kako je žica prošla pored zonerice?

I to mi se desilo 20 dana poshto sam kupio objektiv, nisam ni stigao da nabavim UV (ja budala hteo samo kvalitetan, a toga kod nas nema :))

Zaključio sam da je najveći problem nabaviti UV filtere, tako da uvek prvo kupim UV, pa tek onda objektiv. :)

Nazad
Vrh Dno