Šta je novo?

Android voice call na našem jeziku

Vader

Čuven
Učlanjen(a)
05.06.2001
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 5700X, Arctic Freezer 34 eSpord Duo
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite V2
RAM
Corsair Vengeance LPX DDR4 32 GB
GPU
AMD 6700 XT PowerColor Red Devil
Storage
980 Pro 2 TB + 970 Evo 1 TB + WD Red 4 GB
PSU
Adata Core Reactor 850W
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Zamoljen sam da za jednu skoro slijepu osobu pogledam kakve su mogućnosti Androida za voice call. Pošto nikad nisam koristio voice call niti Google Now niti bilo šta od glasovnih komandi sad sam malo gledao oko toga. Ono što sam uspio da namjestim (imam Nexus 4) je da on počne da sluša na "OK Google" i da zove na "Call <Ime kontakta>" ali me zanima može li to na našem jeziku? Vidim u opcijama naš jezik ali mi ne radi. Ili ne znam da podesim. Ako stavim naš jezik šta koristim umjesto "OK Google" i "Call <Ime kontakta>"?

Tamo pod Settings > Voice > Languages sam podesio English za primarni i Srpski pod Others, sa tim on fino detektuje naše riječi (ali tek nakon aktivacije sa engleskim izrazom "OK Google") pa ih pretraži na internetu jer šta god mu kažem on otvara google pretraživač gdje traži ono što sam izgovorio, ali me zanima kako da poziva neki kontakt iz imenika. Probao sam "zovi", "pozovi", "biraj" i sve on to detektuje ali mi otvara kao riječi u google pretraživaču.

Poslednja izmena:
Može, ja to koristim, ali je malo komplikovano namestiti. Tj. više je malo duža procedura i potrebne su dodatne aplikacije, nego što je komplikovano.

Treba ti tasker, autovoice i autocontacts. Pomoću njih moguće je namestiti da zove na sledeće načine:

1. Aktivacija na Ok Google i onda "pozovi (zovi) x,
2. Stalno aktivan voice listening mode (mora često da se puni, brzo troši bateriju). Samo izgovori: "pozovi (zovi) x,

X je ime kontakta. Umesto pozovi (zovi) može bilo šta.

Potrebno je malo izmeniti one kontakte koje google teško prepoznaje (retka imena), ali samo u aplikaciji autocontacts (ne i kontaktima), tj. dati kontaktu nadimak.

Može se staviti dulano prepoznavanje jezika, engleski primarni i srpski kao drugi, radiće i obične google now komande i komande za autovoice na srpskom.

Ako hoćeš ovo da radiš, postoji dosta dobro video uputstvo, mogu da pronađem i da napišem kako se podešava.

Ne treba root.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru. Vidjeću sa osobom kojoj to treba šta joj je zgodnije. Ako se ta komplikovana verzija isto aktivira na "OK Google" onda jedina razlika između tog načina i ovog defaultnog je što se poziv ostvaruje sa "pozovi <Ime kontakta>" ili sa "Call <Ime kontakta>" a to nije neka razlika. Ako bi osoba mogla da nauči tih par engleskih riječi "OK Goolge" i "Call..." onda je lakše koristiti default način, posebno ako taj drugi način (sa tasker, autovoice i autocontacts) dosta troši bateriju.

Sad me zanima zna li neko koja je minimalno verzija Androida potrebna da bi radio voice call sa "OK Goolge" i "Call <Ime kontakta>"?

Ok google je poceo sa kitkat-om.
Ali pretraga mora da se pokrene pritiskom ma dugme, nije moguce reci : ok google, i onda call, vec se mora pritisnuti search dugme.
Motorola moto x je jedini telefon koji svo vreme "slusa" i ceka komande, i ne trosi bateriju, kao sto bi neke aplikacije to cinile.
Kada skines neku aplikaciju koja bi slusala "kljucne reci" ona bi drzala telefon u wake stanju i tako praznila bateriju, dok motorola koristi cipset koji moze to da radi i u sleep stanju.
To je jedina funkcija koja odvaja moto x od ostalih telefona.
Druga varijanta je da eventualno proba one asisitente na playstoru.
Ja sam imao app, davno je to bilo, koja je citala poruke kada mi stignu, na srpskom jeziku.
Nema nikve potvrde, cim stigne telefon pocne da cita...
:)
Ljudi su me cudno gledali u busu pa sam izbrisao. A i svakakve poruke stizu :)
Pored app, skidao se i srpski recnik, bilo je uputstva na playstore-u. domaca aplikacija je u pitanju.

Poslednja izmena:
Moguće je namestiti pomoću pomenutih aplikacija da sve vreme sluša bilo koji Android, počev od jelly bean-a.
Troši se malo više baterija, otprilike isto kao kod audio snimanja.
Radiće čak i na zaključanom i isključenom ekranu i moguće je podesiti da se glasovnim komandama ekran pali i otključava.
Dakle, može bez "Ok Google" sa pomenutim aplikacijama zadati bilo koju predefinisanu glasovnu komandu.

Nexus 5 na LP može uvek da sluša i trebalo bi da nema drain, s800 podržava to.

Ok google je poceo sa kitkat-om.
Ali pretraga mora da se pokrene pritiskom ma dugme, nije moguce reci : ok google, i onda call, vec se mora pritisnuti search dugme.
Kod mene na Nexus 4 i Lollipopu je dovoljno da upalim ekran dugmetom sa strane, ekran ne mora da se unlockuje, i prihvata "OK Google" odatle. Da li je to onda do Lollipopa kad kažeš da se na Kitkatu mora pritisnuti search dugme? Pošto ovo kako radi kod mene je sasvim prihvatljivo i jednostavno, osoba koja je skoro slijepa može napipati hardversko dugme koje upali ekran, pritisnuti ga i nakon toga sa "OK Google" i "Call..." da poziva, ne mora da unlockuje ekran niti bilo šta da radi na njemu. A i vjerovatno je potrošnja baterije u ovom slučaju najmanja.

^^
Da, samo što je to aktivacija prepoznavanja glasa sa Ok Google sa uključenog ekrana.
Ovo sa taskerom i autovoiceom je uvek aktivno slušanje, tj. nije potrebno reći Ok Google da bi se aktiviralo, nego se odmah izgovara glasovna komanda. I to sa isključenog ekrana kao moto g.

Poslednja izmena:
Na kikktatu mora da se pritisne dugme "fabricki", mada moze da se nameste precice, home button ako ga ima i slicno... sve zavisi do telefona ipak, i kako koji proizvodjac implementira to.
Dakle, zavisi od laucnhera, da se ispravim. Mislim da nova launcher moze da namesti precicu za ok google...

^^
Da, samo što je to aktivacija prepoznavanja glasa sa Ok Google sa uključenog ekrana.
Ovo sa taskerom i autovoiceom je uvek aktivno slušanje, tj. nije potrebno reći Ok Google da bi se aktiviralo, nego se odmah izgovara glasovna komanda. I to sa isključenog ekrana kao moto g.
I ovo radi sa isključenim ekranom, a ne troši bateriju :)

Nexus 5 na LP može uvek da sluša i trebalo bi da nema drain, s800 podržava to.
Isto samo na engleskom?

Na kikktatu mora da se pritisne dugme "fabricki", mada moze da se nameste precice, home button ako ga ima i slicno... sve zavisi do telefona ipak, i kako koji proizvodjac implementira to.
Dakle, zavisi od laucnhera, da se ispravim. Mislim da nova launcher moze da namesti precicu za ok google...
Razmatram i tu opciju, ako budem išao na to da je probam pitaću te za ono uputstvo koje si rekao da imaš.

I ovo radi sa isključenim ekranom, a ne troši bateriju :)
Nisam znao da Nexus ima tu mogućnost, to je sa Google Launcher-om? G2 recimo nema, ima kada je uključen ekran (i sa zaključanog ekrana).
Prednost ovog načina sa pomenutim aplikacijama je mogućnost konfigurisanja komandi, recimo poziv, slanje poruke, otvaranje aplikacije, upiti za vreme, lokaciju... isključivanje/uključivanje wifi/gps/bt... pomoću custom komandi na srpskom.

@vader @nenad

Moguće da je samo engleski, nisam koristio to, samo isprobao. Ne verujem da ima veze sa launcherom jer je ekran isključen i launcher nije aktivan. A kao za inat sad ne mogu to da uključim. i sad sam prekopao Nexus temu jer znam da sam pisao o tome i nađem ovaj post http://forum.benchmark.rs/showthread.php?p=3939384. Tada mi je radilo 100%, sada mi tačno fali jedan switch za to buđenje iz sleepa da se uključi.

Edit: ili mi je jednostavno telefon tad bio na punjaču pa je zato radilo :)

Poslednja izmena:
A da nije to kada je bio na punjaču? G2 i verovatno svi ostali S800+ prepoznaju Ok Google sa isključenog ekrana kada je na punjaču (bez ovih dodatnih aplikacija).
Moguće je da su uklonili tu opciju i ostavili da radi sa isklj. ekrana samo dok se puni zbog potrošnje baterije.

Editovao sam, mora da je to a ja tad nisam obraćao pažnju nego samo sve pouključivao i zato je radilo :)

A da nije to kada je bio na punjaču? G2 i verovatno svi ostali S800+ prepoznaju Ok Google sa isključenog ekrana kada je na punjaču (bez ovih dodatnih aplikacija).
To radi ina Nexusu 4, sad sam probao a i nekidan sam vidio da reaguje na "OK Google" i kad je telefon isključen ali mi kasnije to nije radilo pa sam se čudio :), ali sad kad si napisao vidim da je caka u tome da telefon mora biti na punjaču i tada ekran ne mora biti upaljen da bi reagovao.

Vrh Dno