^Dajte ljudi prvo gamepad da kupi
Ja jos malo pa presao GTA3 na Android TVu, koristim Gamesir T4 Pro za igranje. Pise da ne podrzava Android TV OS u upustvu, kao samo radi na smartfonima ali se najnormalnije povezuje na Android TV preko blututa. Samo nije jeftin, kod nas je bio oko 4500, negde se mogao naci i za 3600 dinara ali nema ga vise nigde. Ja porucio iz Kine i sa PDVom me izasao 3400 dinara. U svakom slucaju bez 3-4000 dinara nema BT gamepada koji može da se kači na Android i to uključuje i polovne Xbox i Playstation kontrolere (polovan gamepad je ko polovne gaće ili bubice, to nikada ne bi koristio tuđe).
Android nema neki izbor igara koje mogu raditi preko gamepada, možda 20tak igara da nešto valjaju. Alphalti, Dead Effecti, neke kao mario kart igre, rockstar igre, dead cells, pascals wager tako te neke igre. Izbor je zaista mršav. Kada se apk prebaci na box/tv i ako ga box/tv pokrene (neće mnoge da pokrene) onda dobijete pogršku za gempad ali obično nema remapiranja dugmića. Tu je Android bolji od ATV zato što na Androidu radi Octopus dok isti nisam uspeo pokrenuti na ATV.
Tu je i nvidia geforce now ali zna da zeza, mada bi preporučio besplatnu varijantu za klinca baš zbog ograničenja od sat vremena igranja u cugu

Opet za Geforce now ti treba steam nalog i igre koje goforce now podržava.
Da me neko ne razume pogrešno, ima brdo kojekakvih igara od kojih neke podržavaju i gamepad ali 90% tih igara je Smeće sa kapitalnim S
Kontroleri se obično povezuju sa boxom/tvom tako što držiš HOME+X/Y na kontroleru dok ga Android ne upari, naravno prethodno ideš u blutut opcije i pokreneš uparivanje. Gamesir se mora svaki put paliti na HOME i to nije instant pritisak nego držanje par sekundi HOME i onda on malo traži gde je uparen ali to traje do dve sekunde. Dalje sve radi. Ovu operaciju nije moguće vršiti unutar igre nego mora se biti u Androidu inače igra neće ukapirati da je prikačen gamepad.