Šta je novo?

Android TV box + IP sigurnosna kamera?

Bahati [SiD]

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
680
Šta mislite o ovoj kombinaciji? Preliminarna pretraga mi kaže da nije baš uobičajeno, a meni deluje kao izvodljivo.

Treba mi samo jedna kamera, pa mi deluje kao jeftino rešenje da TV box koji sam naručio ujedno funkcioniše i kao NVR, tj. da snima.

ima dosta aplikacija koje rade na Androidu kao IP kamere....e sad,imao sam ja Android model sa ugradjenom kamericom,i zezao sam se u lokalu...tj mogao sam da vidim sta snima,bez da neko zna da ja to vidim....nisam pokusavao van lokalne mreze...
morao bi da vidis koje USB kamere rade na AndroidTV(ne znam koji model imas,ili planiras...)....

Ne treba box da se ponaša kao IP kamera, nego kao NVR. Mada bi i to moglo da bude korisno, samo ne za mene. Velika je fizička udaljenost između boxa i kamere.

Kako ja to zamišljam:

- nakačim IP (WiFi ili Ethernet) kameru na LAN
- gledam snimak na TV-u (box->hdmi) i na telefonu, van i unutar LAN-a (box->mreža)
- box kontinualno snima određenu količinu, dal' na prikačeni HDD, dal' u cloud

E sad, valjalo bi i sledeće:

- Da funkcioniše detekcija pokreta. Vidim da neke kamere rade to samostalno, ostale verovatno zavise od snimača. Valjalo bi u svakom slučaju da može da se podesi da box snima samo kada se detektuje pokret ili da ne briše snimak kada je detektovan. Ako kamera samostalno radi detekciju bilo bi super da nekim protokolom koji box može da razume to javlja, pa možda čak i da se box namesti da se probudi iz standby režima i počne da snima.
- Interfon. Vidim i da neke kamere podržavaju dvosmernu audio komunikaciju, pa bi bilo zgodno da mogu preko telefona da gledam, slušam i pričam. A postoje fancy daljinski za boxove sa ugrađenim mikrofonom i zvučnikom, možda bi i to moglo da se nabudži.

Kad se sve sabere, u idealnom scenariju kamera detektuje pokret, budi box, ovaj počinje da snima, na HDD i u cloud, zvoni mi telefon. Ako je lopov snima se, pa ako mu bog da da stigne policija pre mene :d, ako neko nešto prodaje zahvalim se preko zvučnika telefonom/daljinskim. Hardver je tu, mislim da su i protokoli, samo neki softver na boxu to da poveže u celinu.

heheh,lepo si ti to smislio,samo treba neko to sve da ima i da proba:)

Sve to se nalazi na jednoj obicnoj Ip kameri koja ima lan,wi-fi prijem,sd card slot za snimanje i na kraju ima i izlaz za povezivanje na centralu za alarm.
Pored toga ima i verikalno i horizontalno pomeranje,nocno osmatranje a sve to pokreces pomocu mobilnog telefona udaljen miljama od svoje rodne grude i jos mozes da pricas sa rodjacima preko ugrađenog mikrofona.Cena takve super kamere je tričavih 50 usd.

Poslednja izmena:
Delimicno se slazem sa Plasmom, to sve imas vec ugradjeno u pojedinim modelima, ali te kamere sto imaju pomeranje ne sluze nicemu ako covek ne stoji iza nje i pomera je, sirokougaone kamere su mnogo bolje.

Sto se tice povezivanje na android box, nisam siguran da ima dovoljno kvalitetna aplikacija koja bi to obavljala kako treba.

Meni je inace povezana jedna kamera na dvr pa je gledam preko android boxa.

a meni je povezana na SlingBox Pro...doduse ne snimam...ali vidim je na Androidu,Mac-u,ili WebBrowseru bilo gde u svetu...naravno i zvuk ide...

Kamera će da bude unutar zgrade. Dakle može indoor varijanta, ali snimanje na karticu ne dolazi u obzir. Situacija je takva da nema potrebe za pomeranjem, samo dobar izbor širine objektiva.

Interesantan je taj izlaz za alarm, moraću da se raspitam koji je to standard i šta može s tim. Moram da vidim i taj Onvif standard šta znači, razumno je da alarm signali idu kroz mrežu kad je već imaš, ne odvojeno. Kapiram da ni snimanje mp4 stream-a ne bi bio problem za box, samo je nezgodno što bi morao da radi non stop ako ne bi bilo neke pameti u svemu tome.

Alarmni signal sa kamere se šalje na više načina:
- relejni ili open collector izlaz
- TCP konekcijom - slanjem tekstualne poruke koja se definiše na kameri
- SMTP - slanje e-maila

Onvif standard omogućava standardizaciju protokola kojim se pristupa parametrima kamere, kao i protokola kojim se šalju eventi sa kamere (detekcija pokreta, inteligentna video analiza, status alarmnog ulaza), tako da se jednim softverom više kamera različitih proizvođača može integrisati u sistem video nadzora

Znači da tražim IP kameru koja podržava Onvif pa šta bude?

Ne znam koliko ti pomaze ali moja Logitech web kamerica od 2000din u software ima opciju motion detector i radi to sto kaze. Svaki put kad odredjena povrsina koju kamerica snima se promeni ona krene da snima. Mozes da biras osetljivost. Po meni i neka wireless web kamerica bi odradila posao.

Nazad
Vrh Dno