Šta je novo?

[Android] Kako podesiti ad hoc vezu

nnnn

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poena
349
Posto su mi vise od jednog trazili na pm kako da se podesi ad hoc veza na androidu, evo da stavim upustvo ovde.(mada cini mi se da sam ga u nekoj poruci u nekoj temi vec napisao ali ne mogu da nadjem :) )

Sta je ad hoc? Najkrace receno to je direktna veza izmedju dva wi-fi adaptera, bez access pointa ili wifi rutera. Znaci ako imate laptop i na njemu kablom dovodite net, ili kucni racunar ima samo normalnu wifi karticu ili usb dongle. U principu ako imate android telefon i treba vam net na njemu za po kuci, a necete da kupujete wifi ruter, mozete to da resite sa usb wifi karticom koja kosta oko 800 din.

Ovako, protrebno je imati rootovan telefon. Tehnika je probana na htc magic, i G1 telefonu, mada posto je u pitanju cackanje po android kernelu trebalo bi da radi na svim. Sta vam je potrebno? Ili terminal emulator, ili android sdk. Treba vam busybox
http://benno.id.au/android/busybox
Ako imate custom rom, moguce je da vec iamte busybox na telefonu. Prekopirajte busybox u tools folder u android sdk

Kako ulazite u shell telefona preko sdk:
Idete start menu->run->cmd
dodjite u c:\"Putanja do android sdk"\tools
kucajte adb shell
Napomena, telefon prikacen i ukljucen debugging mode( settings->application-> development)
kucajte:

Kod:
su
mkdir /data/busybox
cd /data/busybox
opet navigate do sdk/tools
pa kucajte
Kod:
adb push busybox /data/busybox/busybox
adb shell

Kod:
su
chmod 755 ./busybox
./busybox --install
chmod 755 *
export PATH=/data/busybox:$PATH
mount -o rw,remount -t yaffs2 /dev/block/mtdblock3 /system
cd /sdcard/
cp /system/etc/wifi/tiwlan.ini .
cp /data/misc/wifi/wpa_supplicant.conf .
Sad ste kopirali dva fajla na karticu. mountujte usb, i otvorite tiwlan.ini sa bilo kojim tekstualnim editorom,
nadjite
WiFiAdhoc = 0
promenite na 1
na kraju fajla dodajte
dot11DesiredSSID = vasSSID
dot11DesiredBSSType = 0

"vasSSID"zamenite sa imenom koje zelite.

u wpa_supplicant.conf
dodajte
network={
ssid="vasSSID"
scan_ssid=1
key_mgmt=NONE
mode=1
}

dismounte karticu, opet cmd adb shell
Kod:
su
cp -f /sdcard/tiwlan.ini /system/etc/wifi/
cp -f /sdcard/wpa_supplicant.conf /data/misc/wifi/

napravite na racunaru ad hoc vezu sa ssidom koji ste rekli, reboot telefon, i to je to.

ako bi moglo malo screenshoot-ova

Lepo od tebe za ovaj tutorial, samo kad bi jos mogao da postavis i screenshoot-ove za noob-ove (ja :)) bilo bi vrh....:wave:

Stavio bi da mi nisi ukrali telefon.. :) aj videcu u emulatoru cisto da napravim ss postupka..

ne s*ri da su ti maknuli telefon....u prevozu, na ulici ? to se nesto skoro desilo ili.....
Ako sad imas volje/vremena za SS ti postavi....
pozz
---

Samo jedno pitanjce koje nije bas vezano za ovu temu.

Da li postoji mogucnost da se na Androidu koristi net kada se prikljuci na comp putem kabla koji ima net (fora na Windows Mobile telefonima)?

OK, hvala :)

Vrh Dno