Šta je novo?

[Android][Domaca radinost] Parkme aplikacija

!rabas

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
619
Pozdrav ljudi,

Autor sam aplikacije Parkme, koja kao što samo ime sugeriše asistira korisniku prilikom pronalaženja i plaćanja parking mesta. Znam da je to još jedna aplikacije iste svrhe, ali mislim da je ovo trenutno najkompletnija aplikacija ovog tipa kod nas :) Trenutne mogućnosti koje aplikacija pruža su:

• Podržano 25 gradova u Srbiji, sa svim podacima o zonama
  • Pamćenje lokacije prilikom plaćanja parkinga
  • Podešavanje alarma nakon slanja poruke
  • Aplikacija vodi računa o tome da li smete da šaljete još poruka koje produžavaju parking i koliko još poruka vam je ostalo
  • Mapa, koja prikazuje markere kao što su mesta gde ste se parkirali, javne garaže, iscrtane granice zona u pojedinim gradovima
  • Spisak javnih garaža i parkirališta, i preuzimanje broja slobodnih mesta u istim (preuzimanje samo za BG)
  • Korisnici su u mogućnosti da pošalju lokaciju svog parking mesta na server kada ga oslobode, i drugi korisnici koji se nalaze do 500m od tog mesta mogu da vide da postoji slobodno mesto

Za detaljniji opis posetite sajt.

Download ide samo preko Marketa, direktnom pretragom (ključna reč parkme), ili možete da skenirate QR kod:

qrcode.png

I još samo za kraj da se još jednom zahvalim ljudima koji su mi pomogli testirajući aplikaciju: illidan, stoske, hektor2, miha.

Pozdrav, Rabas

Instalirao, probaću prvom prilikom kada mi zatreba :)
Samo jedno pitanje... da li neophodno da budem online da bi mi se prikazala karta?

Instalirao, probaću prvom prilikom kada mi zatreba :)
Samo jedno pitanje... da li neophodno da budem online da bi mi se prikazala karta?

Nažalost da, međutim primetio sam da se keširaju tileovi. Sad samo ne znam koliko to ostaje keširano i kako i koliko se koristi, ali cenim da za jednu oblast koju najćešće posmatraš dosta umanji količinu potrebnog downloada :)

Još jedno pitanje, a zašto ne za iPhone :)
Hoćeš li je napraviti i za iPhone??? :D Ima nas dosta sa tim telefonom, a čini mi se kao dobra app koju bi trebalo probati :)
Pozz

Što se mene tiče, nema problema, samo je potrebno vreme koje nemam :) Ako aplikacija bude dovoljno uspešna na Androidu, i ako bude dovoljno predloga da bude i na iPhoneu, onda što da ne, polako pa dokle stignem :D

Ideja sa slobodnim parking mestima je super, ali kolika je verovatnoća da korisnici stvarno obeleže mesto kao prazno? :(

Da li si radio procenu koliko je aktivnih korisnika potrebno da bi ovo imalo smisla?

Ideja sa slobodnim parking mestima je super, ali kolika je verovatnoća da korisnici stvarno obeleže mesto kao prazno? :(

Da li si radio procenu koliko je aktivnih korisnika potrebno da bi ovo imalo smisla?

Mislim da u suštini ne bi bilo razloga zašto svako ne bi obeležio prazno mesto, jedino ako je baš baš neki baksuz :D To je samo jedno dugme pritisnuto, ne mora da se odvoji dva minuta za to. Iskreno, nisam ni razmišljao o tome da li će neko prijaviti i zašto ne bi, već sam pretpostavio da će većina to uraditi. Veći mi je problem bio to što će biti nekog ko će možda prijaviti slobodno mesto na svojoj terasi. Ali teško je na bilo kakav način da sprečim nekoga da pošalje prazno mesto. Jedino što ću najverovatnije u sledećoj iteraciji da ubacim neko vremensko ograničenje, kako bih sprečio potencionalne "spamere".

Što se te procene tiče, nisam je radio, već čekam da dovoljan broj korisnika počne da aktivno koristi aplikaciju i na osnovu podataka koji se budu slali, kao i sugestija, moćiću da unapredim taj deo.

Nije pitanje da li neko želi da obeleži mesto, već da li će se setiti da to uradi.
Sam sistem je OK, ali razmišljam koliko puta se vraćam do kola punih ruku ili žurim i sl. Jeste jedan klik, ali tek kada izvadiš mob, uradiš unlock, pokreneš aplikaciju...

Sve to stoji, ali ovako stvarno nemam na osnovu čega da analiziram, bez barem par desetina korisnika samo za BG npr. minimum.

U sledećoj verziji će 99% biti widget, i preko njega će verovatno brže ići to slanje, bez potrebe da se pali aplikacija.

Rabas, jedan predlog ako je to moguce uraditi.
Posto tvoja aplikacija vec ima pamcenje lokacije parkinga, a ideju sa slobodnim mestima i slanja potvrde o istom na server ces tesko da izvedes .... i ako je jedan click .... zasto ne bi napravio da, posto vec pamti lokaciju parkinga, cim se udalji recimo 1km od istog (gps, cell tower, wifi ap lokacija) sama aplikacija posalje potrebne podatke na server i server opet apdejtuje slobodna mesta. Samim tim izbegnes bar 90% onih koji ce zaboraviti da apdejtuju podatak o slobodnom parking mestu a ukljucen im je neki vid konekcije 3g, wifi or something like that :D

Ps. ovo pricam kao totalni n00b i kapiram da je tako nesto uber tesko napraviti, ali cisto predlog :D

Rabas, jedan predlog ako je to moguce uraditi.
Posto tvoja aplikacija vec ima pamcenje lokacije parkinga, a ideju sa slobodnim mestima i slanja potvrde o istom na server ces tesko da izvedes .... i ako je jedan click .... zasto ne bi napravio da, posto vec pamti lokaciju parkinga, cim se udalji recimo 1km od istog (gps, cell tower, wifi ap lokacija) sama aplikacija posalje potrebne podatke na server i server opet apdejtuje slobodna mesta. Samim tim izbegnes bar 90% onih koji ce zaboraviti da apdejtuju podatak o slobodnom parking mestu a ukljucen im je neki vid konekcije 3g, wifi or something like that :D

Ps. ovo pricam kao totalni n00b i kapiram da je tako nesto uber tesko napraviti, ali cisto predlog :D

Nije problem to napraviti ali se javlja više problema:

• Šta kada se peške udaljiš kilometar od kola? Telefon nosiš ne ostaje on da čuva kola :D
  • Prethodno se može srediti ako se uzme brzina udaljavanja od mesta parkiranja, ali šta ako uletiš u gužvu? Ponekad ćeš i pešaka brže da se udaljiš 1 km
  • I poslednje, korisnik može da u opcijama podesi da ne dozvoljava aplikacijama background data transfer, samim tim ja kao developer moram da poštujem ovo. Takođe mislim da je neophodno da sam korisnik svojim izborom opcija pošalje svoju lokaciju koju neko drugi moće da vidi, nego da aplikacija sama od sebe to šalje.

Uzevši sve u obzir, ovako je kako je. Stvar je dalje neke analize, i povećanja broja aktivnih korisnika, da li je ovaj feature upotrebljiv u realnosti ili jok. Ja ću u najskorije vreme da napravim skriptu neku koja će mi reći otprilike koliko ljudi šalje slobodna mesta, i koliko ljudi može da vidi ta mesta dok su još aktivna, pa ću ovde sa vama podeliti te podatke, ali opet kažem, bez par desetina korisnika samo u jednom gradu, je teško odrediti da li služi nečemu ili ne.

Pozdrav

@vikhiiz:
mali off:
IPhone OS ne dozvoljava slanje SMS poruka iz drugih aplikacija. Pocev od IOS 4, ta restrikcija je donekle olabavljena, ali u svakom slucaju, aplikacija mora da koristi specijalnu formu za unos poruka i nakon toga ne sme ni na koji nacin da menja text poruke. Tuzno, ali tako Apple misli da treba.

Nije pitanje da li neko želi da obeleži mesto, već da li će se setiti da to uradi.
Sam sistem je OK, ali razmišljam koliko puta se vraćam do kola punih ruku ili žurim i sl. Jeste jedan klik, ali tek kada izvadiš mob, uradiš unlock, pokreneš aplikaciju...
Uz dužno poštovanje, ali kako ljudi očekuju da nešto radi samo od sebe, tj konkretno u ovom slučaju ako ti nisi obeležio na primer slobodno mesto, kako možeš da očekuješ da će se tebi upravo ukazati slobodno mesto kada budeš išao da parkiraš ?

Ne mislim na tebe konkretno naravno, već na te situacije i pametne ljude koji umeju da pokrenu aplikaciju samo jednom a ne i još jednom. Banalna paralela jeste kada ulaziš u objekat i otvaraš vrata i to je to...očekuješ recimo da će sama da se zatvore. E pa nekada i neće tj moraš sam da ih zatvoriš.

Nadam se će se setiti to da uradi jer ako se seti da treba da parkira, ne vidim razloga da se ne seti da će mu ta ista aplikacija zaista pomoći da se i sledeći put parkira, inače ne bi imao gde da parkira ako se ne odjavi : ) Zar ne : )

Losh ti je primer :)
da dam po meni bolji torrent:
99% mase na publiku samo skine i bezhi :)

Smaraj korisnike koji nisu priavili slobodno mesto. :) Kada sledeci put pokrenu app morace da cekaju npr. 1 min pre nego sto se pojavi UI za placanje parkiranje :)
Salu na stranu.. Ako bi razvio neki sistem gde korisnik trazi slobodno mesto na nekoj lokaciji kroz tvoj program, mozda mu i probudis savest da prijavi slobodno mesto.

Smaraj korisnike koji nisu priavili slobodno mesto. :) Kada sledeci put pokrenu app morace da cekaju npr. 1 min pre nego sto se pojavi UI za placanje parkiranje :)
Salu na stranu.. Ako bi razvio neki sistem gde korisnik trazi slobodno mesto na nekoj lokaciji kroz tvoj program, mozda mu i probudis savest da prijavi slobodno mesto.

Mislis, da neko posalje drugim korisnicima, ej ljudi treba mi parking mesto tu i tu? :)

ne.. nego korisnik postuje zahtev na server da mu treba parking u toj i toj oblasti.. a ovaj ce da mu vrati ima ili nema, pa cak i gps lokaciju parking mesta. Naravno, sve pod uslovom da je drugi korisnik tvoje app isparkirao auto i prijavio slobodno mesto. E sad.. ako i taj drugi korisnik zeli da koristi feature trazenja parking mesta onda mora da se nauci da prijavi odlazak. Sve ovo nece funkcionisati dok se tvoja app ne omasovi u upotrebi.

Poslednja izmena:
Upravo pokušah da nađem parkme na Marketu, ali ga ne nalazi? Ima li neko ideju?

Koju verziju softvera imas? Trebalo bi da se prikazuje za sve telefone koji imaju 1.6+... U krajnjem slucaju, mozes da instaliras preko QR...

Android 1.5... to je dakle problem... OK, ništa onda.

Nažalost, ne može nikako, veruj mi.

Razlog nedovoljno veliki ROM u telefonu da primi 2.1. Postoje isti telefoni sa 2.1 ali oni već originalno imaju veći ROM, a ovaj moj je izgleda starija verzija. Glupo ali istinito.

Postoje nagoveštaji da će uskoro da izbace "okrljašteni" Froyo (2.2) baš i za ovu stariju verziju sa manjim rom-om, ali tek za mesec-dva. Dakle moram da čekam i da se nadam.

Hvala u svakom slučaju.

Poslednja izmena:
Vrh Dno