Šta je novo?

Foto i video oprema Analogni fotoaparat

Koji fotoaparat ili kameru kupiti?

PeroS

Poštovan
Učlanjen(a)
27.09.2022
Poena
50
Moja oprema  
Mobilni telefon
Iphone 13 mini
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo, devojka se bavi fotografijom i pocela je da je zanima analogna fotografija, htela bi da kupi sebi fotoaparat do 150evra, da li neko ima preporuku ili neki savet?

Rešenje
@PeroS Ukoliko se bavi fotografijom i zaista želi da proba rad sa filmom, predlažem potpuno mehanički SLR ili eventualno neki sa manuelnim programom. Može i rangefinder, ali SLR je daleko jednostavniji za korišćenje, a isto će skapirati sve što treba. Fiksni objektiv, manuelni fokus.

Nažalost, ovakvi aparati više nisu jeftini, što je i logično - prestali su da se prave pre 20ak godina, a potražnja još uvek postoji, dok su servisi i popravke za mnoge prosto nemogući.
Takođe, svesni ste da je danas jedna rolna filma oko 2k dinara, a da je razvijanje i skeniranje negativa oko 700-1000? Sve to za samo 36 kadrova.

Izguglajte modele aparata i objektiva koji bi vam odgovarali i pratite oglase, bolji savet ne možete dobiti, osim da...
Zdravo, devojka se bavi fotografijom i pocela je da je zanima analogna fotografija, htela bi da kupi sebi fotoaparat do 150evra, da li neko ima preporuku ili neki savet?
Iskreno skup je to sport.. izrada i nije baš tako jeftina koliko znam, a kupuju se i objektivi sa fotoaparatom.

Pre bih preporučio neki digitalni, ali koji ima šmek kao analogni - a takvi postoje.

Čist primer je na primer Nikon D200 koji može da se kupi za 20-30e, Canon 5D Classic, Nikon D700 malo skuplji i slični.

Vec ima digitalni i bavi se fotografisanjem, sad bi zelela da nabavi analogni i to ponekad iz zadovoljstva

Vec ima digitalni i bavi se fotografisanjem, sad bi zelela da nabavi analogni i to ponekad iz zadovoljstva
Ja sam iz istog razloga imao gore pomenute, kvalitet slike i šum je kao analogni.. i uz njega naravno isto tako stariji optički dizajn objektiva, ne idu novi premazi i kontrast sa željom za "analognim" slikama.
Ali ako baš ide na analogiju onda ne bih znao, skup je sport izrade slika i nisam zalazio u to.

@PeroS Ukoliko se bavi fotografijom i zaista želi da proba rad sa filmom, predlažem potpuno mehanički SLR ili eventualno neki sa manuelnim programom. Može i rangefinder, ali SLR je daleko jednostavniji za korišćenje, a isto će skapirati sve što treba. Fiksni objektiv, manuelni fokus.

Nažalost, ovakvi aparati više nisu jeftini, što je i logično - prestali su da se prave pre 20ak godina, a potražnja još uvek postoji, dok su servisi i popravke za mnoge prosto nemogući.
Takođe, svesni ste da je danas jedna rolna filma oko 2k dinara, a da je razvijanje i skeniranje negativa oko 700-1000? Sve to za samo 36 kadrova.

Izguglajte modele aparata i objektiva koji bi vam odgovarali i pratite oglase, bolji savet ne možete dobiti, osim da neko za vas to sve odradi. Ja bih uvek gledao Pentax i ostale aparate sa K-bajonetom jer je objektiva dosta proizvedeno, a rade na svakom aparatu, za razliku od dosta Nikona i Canona.

Nazad
Vrh Dno