Šta je novo?

Analogni foto apatat?

morfnaom

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2002
Poena
609
Evo ovako...
Potreban mi je analogni fotoaparat (na film) koji spada u grupu poluprofesionalnih aparata. Znaci, ne treba mi neki turisticki *****, ali niti neka profesionalni kamera koja kosta ko Yugo.
Potrebno je i da je robusan, kompaktan, ali i lagan (ako je moguce), jer mi treba za rad na terenu (u prirodi). koristicu ga za slikanje po danu, samo na otvorenom prostoru, odnosno za slikanje stena (pretezno).

koja su vasa iskustava i predlozi?
Cuo sam da je OK resenje Olympus IS 200 koji kosta oko 350 eura. Da li je to OK ili vi imate neke druge predloge? Da li bi mi bio dovoljan i neki kompaktni, ali malo bolji, sa nerkim jacim objektivom i zumom. Tu mislim na one koje izgledaju kao obicni idioti, ali su kvalitetniji i jaci. To bi mi jos bilo najbolje resenje (zbog cene i male tezine). Ne znam nista o fotografiji i foto aparatima pa je svaki predlog dobrodosao.

Pozdrav!

mozda neki canon eos 300 npr (cena oko 250 € sa objektivom)
sledeca foto berza je tek u septembru, ali se raspitaj ima dosta radnjica u gradu, npr kod vuka imas jednu sa gomilom aparata ili pogledaj po oglasima..

Prodaje moj burazer neki Olympus, oznaka je valjda OM 101 (ako se dobro sećam). Ipucao je sa njim 2 filma, a aparat prodaje jer snima svoje klince a nikad ne podesi sve do kraja jer klinci nisu stene da stoje na jednom mestu više od par sekundi :) . Po meni je aparat zverka za male pare, jedino što on nema blic. Pitaću ga cenu, znam da ne traži puno. Javi ako te zanima.

Ima moj drugar jednu Minoltu Dynax 500si Super sa spot merenjem, ugradjenim blicem i objektivom 35 - 70mm. Mislim da je u kutiji i da ga nije koristio, jer ima mnogo bolje aparate od tog.

Tako nesto danas realno vredi sigurno 250 - 300 eura, ali ako si zainteresovan, moram da ga pitam za tacnu cenu, jer ga mozda ne bi prodao za te pare, obzirom da ga je dosta platio pre par godina, a i nije mu frka za pare.

E da, moram i ovde da naglasim jos jedom.
Cuvajte se Berze i slicnih "coporativnih" prodajnih mesta. Prvo, bolje SLR aparate kod nas koriste u ogromnoj meri ljudi koji se polu profi bave fotografijom jer zbog cene koja je visoka za nase uslove, ljudi se uglavnom odlucuju da kupe "idijote" od stotinak maraka.....

Tako da se takvi SLR aparati koriste za ono za sta nisu predvidjeni. Ovi to znaju i cim ih izakaju onoliko koliki je njihov "prag" opterecenja otprilike, prodaju ih nekom naivnom "amateru" koji ubrzo ima skupo placen i neupotrebljiv aparat.

Dakle, NIKAKO ne kupujte polovne aparate na kojima se vide znakovi prekomerne upotrebe, tipa izlizane drske, sjajni dugmici i slicno. To je sigurna oznaka da ga je neko profi/poluprofi koristio, a tako nesto Vam ne treba...

morfnaom je napisao(la):
Evo ovako...
Potreban mi je analogni fotoaparat (na film) koji spada u grupu poluprofesionalnih aparata. Znaci, ne treba mi neki turisticki *****, ali niti neka profesionalni kamera koja kosta ko Yugo.
Potrebno je i da je robusan, kompaktan, ali i lagan (ako je moguce), jer mi treba za rad na terenu (u prirodi). koristicu ga za slikanje po danu, samo na otvorenom prostoru, odnosno za slikanje stena (pretezno).

koja su vasa iskustava i predlozi?
Cuo sam da je OK resenje Olympus IS 200 koji kosta oko 350 eura. Da li je to OK ili vi imate neke druge predloge? Da li bi mi bio dovoljan i neki kompaktni, ali malo bolji, sa nerkim jacim objektivom i zumom. Tu mislim na one koje izgledaju kao obicni idioti, ali su kvalitetniji i jaci. To bi mi jos bilo najbolje resenje (zbog cene i male tezine). Ne znam nista o fotografiji i foto aparatima pa je svaki predlog dobrodosao.
Pozdrav!
Da li ti iskljucivo treba neki od novijih aparata, obicno sa full automatikom??
Ako ne, onda bi mogli, na primer, Pentax ME Super ili Super A ili Canon A-1 da ti zavrse posao.....i to vrlo korektno....Oni su svi sa manuelnim fokusom i manuelnim premotavanjem filma, ali zato svi imaju ugradjene svetlomere, tako da automatski odredjuju ekspoziciju.
Ja sam imao (ustvrari imam i sad, ali ga slabije koristim) Pentax ME Super. On je hiper-mali aparat, a ima stvarno dosta funkcija, od kojih neke nemaju ni Canonovi aparati....
Ako ti je kvalitet fotografija vazan, onda bi ti takodje vise pomoglo da koristis objektive sa fiksnom fokusnom duzinom (za one koji ne razumeju NE-ZOOM objektivi).
Tako da ako iskombinujes, mozes da uzmes neki od od mene navadenih aparata, sa jos 2-3 objektiva, i da sto se cene tice izadjes na isto.....(kao pri kupovini nekog novijeg sa ZOOM-om), ali u kvalitetu mozes samo da dobijes (to je najvise zbog ne ZOOM objektiva).
Jedino sto bi ti bilo potrebno malo vise znanja oko samog fotografiranja, a za to moze super da ti pomogne cak i pazljivo citanje uputstva za koriscenje za neki od aparata.
Cisto kao informacija, ME Super moze da se nadje za nekih 100 eura sa standardnim objektivom (50mm) i za jos 2 ili 3 objektiva bi ti trebalo 200-250eura......
Ja moj nikako ne bih prodavao......

Jos jedan savet......Ali prvo kao referenca, imam skoro petnaest godina iskustva sa fotografijom, i veoma ozbiljno se bavim time, znaci radim za pare, nisam amater........ A radio sam i napolju, kad god sam uspevao da dobijem vizu........

Dakle, IZBEGAVAJTE, bilo kakve mehanicke aparate stare po trideset i kusur godina pa bili oni Nikon F1, F2, Canon A1 AE1, Olympys... itd osim ako nisu nekorisceni, ili minimalno korisceni, kupljeni od porodice pokojnog fotoamatera, koji ih je ceo zivot cuvao u originalnom pakovanju, a sve radio sa zenitom ili smenom... Ima takvih, ali ih lesinari koji se bave preprodajom pokupe cim se pojave na trzistu tj. u oglasima.

Svi ostali se lako kvare zato sto su izakani vec, tesko se popravljaju jer nema delova i posle budu bezvredna gomila krsa, a obicno su dosta placeni.....

Novi automatski SLR aparati Leica ili 135 formata, vecinom daju perfektne slike, autofokus im radi savrseno i potpuno su ***** proof. Stvarno je nemoguce sa njima napraviti tehnicki lose slike.
A sto se tice kvaliteta zoom objektiva i ostalih prica za malu decu, koga zanimaju slike 70 x 100 cm ili slajdovi za stampu, taj nece traziti savete na forumu, on zna sta da kupi..... A i dobri zoom objektivi kostaju po 2000 - 3000 dem, pa ko hoce nek izvoli. Danasnji obicni 28 - 80, 35 - 70, a pogotovo 28 - 135 i 28 - 200 objektivi "zlata vrede", i takvi se nekada, pre dvadeset - trideset godina nisu maltene ni mogli napraviti..... A za amaterske potrebe, kvalitet slika im je savrseno dobar. A tek ako se uzme u obzir i nivo kvaliteta stampe u ovoj zemlji, svaki takav "konfekcijski" objektiv savrseno radi posao.....

Heinz je napisao(la):
Prodaje moj burazer neki Olympus, oznaka je valjda OM 101 (ako se dobro sećam). Ipucao je sa njim 2 filma, a aparat prodaje jer snima svoje klince a nikad ne podesi sve do kraja jer klinci nisu stene da stoje na jednom mestu više od par sekundi :) . Po meni je aparat zverka za male pare, jedino što on nema blic. Pitaću ga cenu, znam da ne traži puno. Javi ako te zanima.

Pa jednom recju-zanima me.
cuo sam da su Olympus aparati prilicno izdrzljivi i robusni i bas zbog toga sam jako zainteresovan (kao sto sam napomenuo samo mi i treba za rad u prirodi i u takvim "teskim" terenskim uslovima).
Ti mi napisi koliko ga ceni.
A da li je to onaj olympus koji je potpuno mehanicki, odnosno nema nista od elektronike, tj. automatike? da li je objektiv izmenjiv i da li je Ne-zum ili zum objektiv?
Vidim da mi ljudi sugerisu da pazarim ne-zum objektiv, ali takvo resenje optada zbog toga sto je jako neprakticno vucarati par objektiva na teren pored sve ostale opreme (ide se natovaren ko magarac). Mozda je sa ne-zum objektivom bolji kvalitet, ali je i pitanje da li je meni potrebno bas takvo savrsenstvo od fotografije. Znaci, samo zum-objektivi dolaze u obzir.

I jos nesto-nasao sam Olympus IS-200 koji kosta 360 eura. Full je automatski sa zum objektivom 28-110 mm, sa 4 puta zumom.(zbog toga sto sam apsolutni pocetnik mislim da je to dobra stvar za mene, a opet mi deluje kao aparat koji pravi kvalitetne fotografije-mada ih nisam ni video, jer nigde niko nema da mi ih pokaze po prodavnicama ???!!!!).

Da li je ovo dobra varijanta (mislim na odnos cena/kvalitet)?
Da li ce me kvalitetom zadovoljiti? (na pr. ako se slika stena sa 1 metra udaljenosti da se vide teksture (da kazem-linije) na istoj) (pri normalnim uslovima dnevne osvetljenosti na otvorenom prostoru)???

Jos jedno pitanje- video sam da je IS-300 za 50 eura skuplji od IS-200 iako je jedina razlika u nekom "koturicu" koji ima vrednosti od -2 do +2, a prodavac mi nije znao reci sta to znaci. (cini mi se da je to Exposure compensation, ali nisam siguran. Ili je mozda Diopter adjustment???) da li vi znate???
Da li se isplati dati tih 50 eura vise u odnosu na IS-200?
Kao sto vidite prilicno su me zagrejali ovi Olypmusovi modeli :) Gresim li???

Prvo, taj Olympus kosta napolju oko 250 Evra. Ako moze maticna ploca da kosta priblizno ovde i u Nemackoj, a sto vazi i za monitor, pa ne daj, majku mu, lopovima da te kradu. Nemci ko nemaju porez na dodatu vrednost od 16 posto i carinu za japanske aparate ??!? A zapremina jednog aparata je definitivno manja nego monitora. Ali to ovde diluju razni lopovi.....

Drugo, nema promenljiv objektiv, znaci, onemogucava ti da sutra kupis neki dodatni objektiv za njega, a to je vrlo bitno.
Zatim, ima jako mali maksimalni otvor blende 4.5.... To je nedovoljno za iole losije svetlosne uslove......... Obzirom da tebe zanima snimanje po danu, mozda ti je to nebitno, ali nije za bacanje.

Sada, zamisli da ti se aparat pokvari, moras da bacis i objektiv, a kada kupis klasicni slr aparat koji se sastoji od tela i aparata, objektivi ti uvek ostaju i u slucaju da ti se takav aparat pokvari, uvek mozes prodati objektiv, a ovde bacas oba. Popravka takvog kompaktnog aparata se obicno tesko isplati.....

E da, Olympus OM 101 prvo nikada nije bio neki aparat, a drugo i najbitnije, to je model star skoro 14 godina (89' se pojavio) tako da to slobodno zaboravi.....

Ono sto se isplati ovde je Canon, Nikon i Minolta. I to prvenstveno zato sto nikon koriste profesionalci, pa je i servis dosta dobar. Canon je takodje popularan, ali mislim da je nikon zastupljeniji. Minolta je po meni najbolji izbor zato sto su objektivi duplo jevtiniji od nikona jer se ne traze toliko, ali sa druge strane, servis minolte je tezi od nikona, jer nema toliko iskusnih majstora kao za nikona. Opet, nikon je skuplji, ali se moze naci cesce nego minolta, ali je sa druge strane, nikon cesce koriscen profi nego minolta........

toliko za veceras..........

Mica je napisao(la):
E da, Olympus OM 101 prvo nikada nije bio neki aparat, a drugo i najbitnije, to je model star skoro 14 godina (89' se pojavio) tako da to slobodno zaboravi.....

Ux! Ja se ne razumem u foto aparate maltene nikako, ali da li je pre 14 godina postojao aparat sa onom elektronikom, zum objektivom? A i ne deluje toliko bajato. Proveriću oznaku, samo da sutra zovem brata. U svakom slučaju postoji opcija da se samo pogleda aparat, bez obaveza. Gledaću da uzmem aparat da stoji kod mene, pa ako te ne mrzi samo da ga pogledaš.

Heinz je napisao(la):
Ux! Ja se ne razumem u foto aparate maltene nikako, ali da li je pre 14 godina postojao aparat sa onom elektronikom, zum objektivom? A i ne deluje toliko bajato. Proveriću oznaku, samo da sutra zovem brata. U svakom slučaju postoji opcija da se samo pogleda aparat, bez obaveza. Gledaću da uzmem aparat da stoji kod mene, pa ako te ne mrzi samo da ga pogledaš.

Kao sto sam napisao:

-"......Ali prvo kao referenca, imam skoro petnaest godina iskustva sa fotografijom, i veoma ozbiljno se bavim time, znaci radim za pare, nisam amater........ A radio sam i napolju, kad god sam uspevao da dobijem vizu........ "

Mislim ono, kao.... Nemoj zivota ti da me ispravljas, a ovamo izjavljujes da se ne razumes u fotoaparate maltene nimalo ?!?!?

Uostalom, Olympus OM 101, aparat koji si naveo je predstavljen izmedju ostalog na Fotokini u kelnu 89' godine i to je cinjenica.... A ako si ti pogresio oznaku, pa ja stvarno ne mogu da vracam sta je neko mislio, zar ne?

Izvini molim te, neću više nikada da posumljam u tvoje znanje o fotografiji.

Over & Out

Ja vec 5 godina posedujem cannon eos 500. Uzet u V.Britaniji i kostao oko 700dm tada. vise nego zadovoljan za ovih 5 let. Znaci ovo nije vrhunski foto aparat ali meni za sve moje potrebe vise nego dovoljan. Prema tome moj glas ide nekom cannonu eos serije (ne zato sto ga imam nego od svih koji su mi prosli kroz ruke nekako sam najzadovoljniji) naravno prema novcanim mogucnostima i zeljama

Moj glas ide isto za neki Canon iz EOS serije (recimo Canon EOS 300), uklapa se u cenu, i pravi jako dobre slike.... Ja imam Canon EOS 50E, i prezadovoljan sam sa njim, spada negde u grupu poluprofesionalnih SLR aparata. Prijatelj je kupio po mom nagovoru EOS 300, i isto je prezadovoljan...

http://www.canon.de/pro/fot/slr/geh/eos_300

Ljudi cisto da vam se zahvalim na savetima i da javim da sam ipak kupio Olympus IS 200. Znam da je kradja i da je za 70-tak (ako ne i vise) eura skuplji nego u evropi, ali ja jednostavno nisam nasao nista sto bi se uklopilo u moju pricu. Cekao sam neke poznanike da me spoje sa nekim ljudima da pogledam neke mehanicke, ali to su sve starudije stare po 20, 25 ako ne i vise godina. Da to kupujem-necu jer vidim da su izakani.
A i da postoji izbor po prodavnicama-ne postoji (cak je i malo prodavnica po Beogradu koje se bave prodajom foto aparata).
Uz to, nemam vise vremena za mudrovanje jer mi aparat treba ovih dana. Eto tako....dodjes lopovima na vrata iako znas da to jesu. J*** ga!!!

U svakom slucaju, hvala na sugestijama.

Pozdrav!

Ljudi cisto da vam se zahvalim na savetima i da javim da sam ipak kupio Olympus IS 200. Znam da je kradja i da je za 70-tak (ako ne i vise) eura skuplji nego u Evropi, ali ja jednostavno nisam nasao nista sto bi se uklopilo u moju pricu. Cekao sam neke poznanike da me spoje sa nekim ljudima da pogledam neke polovne mehanicke, ali to su sve starudije stare po 20, 25 ako ne i vise godina. Da to kupujem-necu jer vidim da su izakani.
A i da postoji izbor po prodavnicama-ne postoji (cak je i malo prodavnica po Beogradu koje se bave prodajom foto aparata).
Uz to, nemam vise vremena za mudrovanje jer mi aparat treba ovih dana. Eto tako....dodjes lopovima na vrata iako znas da to jesu. J*** ga!!!

Pozdrav!

morfnaom je napisao(la):
Ljudi cisto da vam se zahvalim na savetima i da javim da sam ipak kupio Olympus IS 200. Znam da je kradja i da je za 70-tak (ako ne i vise) eura skuplji nego u Evropi, ali ja jednostavno nisam nasao nista sto bi se uklopilo u moju pricu.................................................................................Eto tako....dodjes lopovima na vrata iako znas da to jesu. J*** ga!!!

Pozdrav!

Jao, ali sta si mogao da kupis za te pare.... Mozda ne bi sve imalo adekvatno poreklo, ali bi imao zver od aparata.... Ovako..... Mogao si da me kontaktiras..........

Jos nesto, obavezno kupi stativ za taj aparat, trebace ti, veruj mi.... Imas za oko 200 DEM Hama stative, kod hrama, ispod "pejtona" je radnja.... A mozes i neki polovni, vidi po buvljaku i pijacama....

Toliko....

Nazad
Vrh Dno