Šta je novo?

analog compozit video + povezivanje na PC

dfast

Čuven
Učlanjen(a)
23.04.2002
Poena
619
Interesuje me sta se pokazalo kao najbolje ili najjednostavnije u praksi. U sustini treba mi pci kartica koja je u stanju da prima analog video signal sa razlicitih uredjaja (stari VHS video, camera) i sve to snima na hard u nekom formatu za dalje gledanje, konvertovanje ili editovanje.
U prodaji se mogu naci kablovi compozit video na usb ili video grabber pci kartice ali sta kazu iskusni?

Pozz

Iskusni kažu da to možeš uraditi sa bilo kojom TV-tjuner karticom koja košta 20-ak evra ili čak i manje.

Postoje i eksterni "video konverteri" koji su obično dosta skuplji, ali ne znam kol'ko tog materijala imaš i da li ti se isplati da kupuješ tako nešto.

"Compozit video -> USB" kabl ne postoji! Tako nešto je nemoguće jer je reč o potpuno različitim signalima... analogni video signal se prvo mora digitalizovati i digitalno kodovati pa tek onda slati kroz USB kabl.

Inače, kada je kepčer u pitanju, bez obzira kol'ko je "jaka" konfiguracija, uvek može da dođe do "štucanja" i ispuštanja frejmova tako da i oko toga treba voditi dosta računa ako se želi postići zadovoljavajući kvalitet. Poisključuj nepotrebne pozadinske procese, a posebno anti-virus skener... Snimaj video na poseban HDD koji ćeš s vremena na vreme defragmentirati. I sve ostalo u tom stilu...

Hvala magic@,

Nemam nesto puno materijala ali mi uvek zatreba s vremena na vreme. Kada sam pomenuo kabal mislio sam na varijantu sa konverzijom signala tipa http://www.sweex.com/en/assortiment/sound-vision/sound-vision-accessories/MM030
Ima ih slicnih razlicitih proizvodjaca ali ovaj gore podrzava win7, mpeg 1/2/4 i dolazi sa potrebnim softverom.
http://www.conceptronic.nl/site/des...dex=1&tabid=242&cid=40&gid=4050&pid=CHVIDEOCR

Naleteo sam i na ovaj Pinnacle ali je dosta skup verovatno s razlogom.
http://www.pinnaclesys.com/PublicSi...ideo/Studio+Family/Instant+Video+Recorder.htm

Treca varijanta su pci Tv kartice ali i one kostaju koliko i oni gore kepceri, tako da cu verovatno uzeti onaj sweex.

Pozz

Pa to nisu obični kablovi. Oni dolaze u kompletu sa USB donglom koji sadrži PAL/NTSC dekoder. Takve spravice su veoma zgodne i prenosive (rade čak i sa netbukovima), ali koštaju nešto više i ne daju baš vrhunske rezultate, što je i za očekivati.

Sa tjuner karticom za iste ili manje pare dobijaš i mogućnost gledanja i snimanja tv programa preko kompjutera tako da mislim da je definitivno bolja investicija. E sad'... ako imaš i laptop ili pak samo njega i imaš, morao bi da kupuješ one skuplje PCMCI, to jest Card Express varijente tako da tu još i 'ajde, al' za desktop... PCI(-E) varijanta je zakon.

Treca varijanta su pci Tv kartice ali i one kostaju koliko i oni gore kepceri, tako da cu verovatno uzeti onaj sweex.
Samo da napomenem... taj Sweex ti nema tjuner i sa njim ne možeš gledati tv program. Ako već investiraš u kepčer uređaj zašto ne uzeti neki sa tv tjunerom, kad' razlika u ceni gotovo da ne postoji?

Evo, imaš kod nas kineski Intex IT-200 USB tv tjuner za neke smešne pare, mada... live stream preko USB-a. :S:

U svakom slučaju tjuner kartica je duplo jeftinija od tog Sweex-a, a ima tv prijemnik i praviće bolje snimke.

Vrh Dno