Šta je novo?

Amiga OS 4.0 Final

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
D

delimir

Guest
20 Features

http://os4.hyperion-entertainment.biz/index.php?option=content&task=view&id=9&Itemid=.html

20 Reasons

http://os4.hyperion-entertainment.biz/index.php?option=content&task=view&id=15&Itemid=.html

20 Years Ago

http://os4.hyperion-entertainment.biz/index.php?option=content&task=view&id=12&Itemid=.html

workbench2.jpg

Jos da je "malo" ranije izasao...

Evo i na Inquireru osvrta na Amiga OS 4...

http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=36685

Sta reci ? :D

Odlican tekst na Inq btw....

radi li ovo na PC? :) :) :)

Samo na PowerPC-u radi ;) ....

Mozda da ga poteram na Mac-u? Ne znam da li moze, ali imam i G3 i G4 masinu... Provericu, bilo bi super, mada koliko vidim ima neka specijalna SFF ploca za Amigu sa integrisanim procesorom...

Poslednja izmena:
To je Efika, bPlan/Genesi nova ploca posto je Pegasos ugasen.

Sto se tice instalacije, ne znam kakav je ovo 'release' tj da li je samo objavljeno da je to final update ili postoji i mogucnost da se taj update skine nekako. OS4 beta je mogao da radi ne AmigaONE koji je u sustini IBM PPC open platform HW...

a i ti si delimire "ex"-amigista :D

ja procitah sajt http://os4.hyperion-entertainment.biz pre mesec dana ali mi nije palo na pamet da postujem ovde - da ne spamujem ljude... :)

* lepo je videti da ima josh onih koji se interesuju za Amigu :) *

elem (mali off) sad malo chitam o Mac-u i Bonjour, to su svemirske tehnologije!!!
a ne Vista; citam Mikro i neki ******ski ******, naravno Amer, pise o prednostima viste: vista je lepa, lako se umrezava i nadasve zabavna za koriscenje! - e da sam imao pistolj pri ruci puco bi mu u glavu :d ... kad vidim ovakve debile pomislim da stvarno nista bolje od M$ i nije za ovu planetu...

a i ti si delimire "ex"-amigista :D

ja procitah sajt http://os4.hyperion-entertainment.biz pre mesec dana ali mi nije palo na pamet da postujem ovde - da ne spamujem ljude... :)

* lepo je videti da ima josh onih koji se interesuju za Amigu :) *

elem (mali off) sad malo chitam o Mac-u i Bonjour, to su svemirske tehnologije!!!
a ne Vista; citam Mikro i neki ******ski ******, naravno Amer, pise o prednostima viste: vista je lepa, lako se umrezava i nadasve zabavna za koriscenje! - e da sam imao pistolj pri ruci puco bi mu u glavu :d ... kad vidim ovakve debile pomislim da stvarno nista bolje od M$ i nije za ovu planetu...

Da, imao sam A500, A1200 i A4000/PPC :)

500-tku jos imam.

Poslednja izmena:
Fali mi 1200 i /PPC :D

Zanimljivo je i tuzno sto Amiga Inc uopste nema nikakve vesti o OS4 :( Ne znam sto toliko dave sa cuvanjem kompanije, ionako nemaju nikakav profitabilan plan koji ukljucuje Amigu.

nice :)

ja sam imao ST, STe, F030, A500 (ubercool igre - SkidMarks, AllTerainRacing, HiredGuns... sve sto nije bilo na STu :D) pa PrC, sad se nadam da cu dobiti MacBookPro a moju PC kantu pokloniti burazu...

ovaj text na TheInquirer je stvarno DOBAR! (mislio sam da ovo nikada necu reci - da nesto valja sa theinquirer... :D ) pratio sam sta se desavalo sa Amigom ali ovde je sve lepo hronoloski ispricano....

ako vas interesuje sta je sa Atarijem na http://xaaes.atariforge.net/history.php?xaaes=background mozete procitati malu istoriju i trenutno stanje TOS-a (Atarijev OS).

Ukratko: trenutno je aktuelan MiNT OS (i za atari je bila gomila razlicitih OS-ova u poslednjih 15tak godina). MiNT je Unix like OS koji moze da tera i Unix programe i TOS programe istovremeno! Savrsen spoj, cak sta vishe mislim jedinstven na planeti ;)

Sto se hardwarea tiche bilo je xx klonova (jedan od njih se zove Milan :D ) ali generalno uberplatforma je Falcon030 + CT63 (68060 turbo karta OC@100MHz) + Ethernat (ethernet + USB) a sto se grafike tice postoji dva resenja, videce se koje ce biti ubercool: ili PCI slotovi pa ATI u njih ili SuperVidel (99% kompatibilna grafika, registry kompatibilna ali sa 16M boja, 2560*1200 rezolucijom... i samo osnovnim 3D funkcijama...).

svi ostali klonovi, OS, hardware... su 'propali' jer nisu bili dovoljno kompatibilni ili su previshe odstupali od onoga sto je Atari ostavio 1993/1994... Ova kombinacija je na zavidnom nivou kompatibilna sa softwareom starim 20godina ali i hardwareom (MiNT radi i na ST-u iz 1985 :D) istovremeno i moderna (najvishe zbog Unix-like MiNTa). Sta ce sledeci biti videcemo :) ali nonstop se ide napred. kako stvari stoje, ovo sto je ostalo Atarista ce 'ostati' na Atariju do kraja zivota :)

btw Djordje Vukovic iz Beograda radi TeraDesku (jedan od desktopova za Atari) http://solair.eunet.yu/~vdjole/teradesk.htm

uf al sam se raspr*eo :D pozz :wave:

i na kraju na cemu moze da se pokrene Amiga OS4.0? Ono za konzole bi bilo ekstra interesantno!

btw milanbb zar ti nisi kupio prosle godine A1200??

Poslednja izmena od urednika:
Nisam... :( to je sasamil kupio pa prodao...

Pa to pokretanje je misterija :) posto jos uvek nisam nasao nigde na Amiga sajtovima bilo kakav info o tome da li je neko uopste video OS4 live, a kamoli pokrenuo :)

Ne bi me cudilo da je sve malo 'dizanje cene' jer je DiscreetFX najavio da su zainteresovani da kupe Amiga Inc i da su im poslali 'pismo namere'. Medjutim to je sve tako budjavo, da ne zelim ni da razmisljam kako ce se situacija razresiti :(

DiscreetFX? Ima li veza sa Discreet-om koji izdaje 3D Max??? :O

cekaj, hoces da kazes da u Amiga communitiju niko nije pokrenuo AmigaOS4.0???????
pa zar niko nema AmigaOne? da li se zna poimence ko je sve radio na OS 4.0?

posle onakve prezentacije AmigaOS4.0 sigurno cu pazariti neki hardware koji ce to moci da tera. Totalno mi se svidja sve ovo sto je napisano! i cela filozofija i sve... skroz u duhu Amige :)

Ne bi me cudilo da je sve malo 'dizanje cene' jer je DiscreetFX najavio da su zainteresovani da kupe Amiga Inc i da su im poslali 'pismo namere'. Medjutim to je sve tako budjavo, da ne zelim ni da razmisljam kako ce se situacija razresiti :(

Pa u svakom slucaju sta god da se desi sa Amiga Inc, Amige vise nece biti. Nazalost, Amiga je odavno zavrsila svoju karijeru i suludo je da ce sada neko da je dize iz mrtvih, osim ako i oni ne predju na Intel i omoguce da se vozi i Windows na Amigi :)

Postoje mogucnosti da se Amiga vrati u igru, ali nazalost aktuelna 'vlast' tesko da ce to uspeti jer konstantno igraju na kartu consumer trzista koje kupuje sta im reklama kaze a ne ono sto valja. Amiga racunari jesu mrtvi, ali je platforma/koncept/os jos uvek vrlo vrlo zivahan i mogao bi ako se pokrene na pravi nacin da napravi malo krativnog haosa na trzistu. Postoji vise dobrih Amiga projekata ali je mali problem pronaci 50-100miliona USD za finansiranje (ako znate nekog ko ima viska para - javite :D).

DiscreetFX nema veze sa Discreet/3DMAX koje je btw kupio Autodesk. Pogledaj www.discreetfx.com

Fora je da AmigaOS 4 moze da se vozi na jako slabom hardveru i tu lezi njegova moc. Mogao bi da postane novi Symbian ili nesto slicno. Ne verujem da Amiga OS ima neke sanse na desktop trzistu.

BTW: Ja sam poskidao gomilu emulatora i raznih packova za iste. Nikako nemam vremena da sve to i probam, a bilo bi super videti kako npr. Core 2 Duo na 3 GHz sa 2 GB RAM-a melje WinUAE i OS 3.9 :)

Bedak je sto za Mac ne postoji neki moderniji Amiga emulator... MacUAE je OS 9 aplikacija. Izgleda da korisnici Mac-a nisu neki korisnici koji vole da experimentisu previse, pa nikoga nije ni zanimao UAE. Mada, malo ko je mozda sa Amige prelazio na Mac, pa da ga sada nesto zanima Amiga.

Poslednja izmena:
Svaki OS ima sansu ako stvoris bazu softvera i bazu korisnika, po mom misljenju OS4 ce proci kao i velik broj alternativnih "od nule" OS-eva kao sto su BeOS, QNX, .... jer ne postoji platforma na kojoj bi se napravio korak 1 i 2 (korisnici/sw). Da je Amiga Inc imao mogucnosti (pameti i znanja) da plasira fanaticnim Amiga korisnicma OS4/PPC HW pre godinu dana i da polako priprema portove za handheld uredjaje scenario bi bio moguc. Sada bez velike kolicine novca je to vec tesko, baza korisnika se svakim danom osipa - a sa njima nestaje i mogucnost za novi softver.

Ostaje nada da je Hyperion dok je cekao da se Ainc smisli radio na portu OS4-ke na na neku alternativnu platformu (isto se tako nadam da to nije PC :(). Ne zvuci dobro, ali videcemo :(

@kovacm

Na prvom mestu je tu MiniMig projekat Denisa iz Holandije, slican Commodore DTV-u. Sa malo novca i uz dobro vodjenje (ne onakvo kakvo je Tulip Comp priredio Commodore brandu), Amiga DTV bi bio zanimljiv i isplativ sistem za siroke mase. Dalje Jans "Individual Computers" radi na FCPGA implementaciji OCS cipseta sto moze da bude odlican pocetak za reinkarnaciju AGA pa cak i AAA cipseta. SW projekti su isto tako vrlo zanimljivi, jos uvek ljudi rade odlican classic Amiga SW (Page Stream, Bars And Pipes....) i to je sve opipljivo, da ne govorim o projektima na papiru pa cak i nekim mojim skicama i idejama, ali sve to pada u vodu kada dodje pitanje finansija na red. Pricao sam sa nekim Australijancem o pronalazenju finansijera i rekao mi je nesto otprilike ovako: "ako neko moze da zaradi 2$ vise na hotelima u dubaiu, ulozice tamo, a ne u Amiga projekte koji vrlo tesko da ce doneti bilo kakav novac" :(

Poslednja izmena:
zar ti, delimire, toliko smetaju moje poruke da ih tamanis ko.... ? :/
(pretpostavljam da ih ti brishesh)

ne verujem da ovaj thread gleda jos neko osim ovih 5-6 ljudi i ne vidim u chemu je problem ako pitam milanabb da postuju linkove ka par "dobrih Amiga projekata...". interesuje me da vidim sta se sve desava na amiga sceni; kapiram da je milanbb upucen u to cim mu u Moja Mashina pishe "Motorola MC68040" kao sto sam ja upucen u desavanja na Atari sceni. zar treba da otvaram novi thread?

Pa obrisao sam samo onaj mali post u kome kazes: A tek amiga? Pobrisacu sada i Guru-ov i moj post, a i ovaj kasnije kada ga budes video (iskljucen mi je PM da me ne smaraju, pa moram ovako). NHF, nije nista licno.

Da mi smeta Atari :) i tvoj post, obrisao bih onaj dugacak post. Medjutim, zasto bih to radio, kada je taj post vise nego koristan iako je pogresnom mestu :)

Poslednja izmena:
ma ok delimire, jasno mi je zasto je leteo u kantu moj odgovor driveru ":p a tek amiga" ali mi nije bilo jasno zasto je otisao u kantu post sa mojim pitanjem milanubb... to me zbunilo. inache 10x sto si ostavio moj duuuugacak post.

anyway, nice chat i odo da pogledam sta je MiniMig. :)

i josh jedna stvar: pored implementacije cele Amige u jedan FCPGA postoji varijanta da se u jedan FCPGA smeste i A500 i ST!

Poslednja izmena:
Mislim da ces morati malo vise da protegnes noge :D sumnjam da je ima bilo gde u nasoj okolini.

za sada ima po nesto visoj ceni kod AmigaKit.co.uk

re:pLy

Fora je da AmigaOS 4 moze da se vozi na jako slabom hardveru i tu lezi njegova moc. Mogao bi da postane novi Symbian ili nesto slicno. Ne verujem da Amiga OS ima neke sanse na desktop trzistu.

BTW: Ja sam poskidao gomilu emulatora i raznih packova za iste. Nikako nemam vremena da sve to i probam, a bilo bi super videti kako npr. Core 2 Duo na 3 GHz sa 2 GB RAM-a melje WinUAE i OS 3.9 :)

Bedak je sto za Mac ne postoji neki moderniji Amiga emulator... MacUAE je OS 9 aplikacija. Izgleda da korisnici Mac-a nisu neki korisnici koji vole da experimentisu previse, pa nikoga nije ni zanimao UAE. Mada, malo ko je mozda sa Amige prelazio na Mac, pa da ga sada nesto zanima Amiga.

Evo sluchajno i ja naleteh na moju nekad omiljenu temu :)
Kad smo vec kod Core2Duo, evo kako mi leti Amiga emulator preko WinUAE-a, snapshotovah ga pre neki dan:

http://www.djnick.dodgyrecordings.com/djnick.winuae.jpg

p.s. za fanove, mozete poslushati sa myspace-a song tribute2amiga, koju uradih Renoise trekerom, check out the signature :)

p.p.s. josh uvek mi radi amigica kuci, stara jedno 11 godina [060 ppc na 200mhz, 160 mb ram-a, bvision gfx kartica & prelude soundcard], otac svaki dan kuca i stampa tonu materijala u PageStream-u. Mislim da je to trenutno jedini covek na planeti koji zaradjuje novac Amigom :) he he

OMG :)

DJnick (legend as himself) :D... pa dobro nam dosao.

pa sto ne bi radila A1200? To je i sada sasvim solidna masina za taj posao, jos 060/603/160MB/BVision.... (m-m-m-m)

Poslednja izmena:
OMG :)

DJnick (legend as himself) :D... pa dobro nam dosao.

pa sto ne bi radila A1200? To je i sada sasvim solidna masina za taj posao, jos 060/603/160MB/BVision.... (m-m-m-m)

:wave: :) :) :) Da, prosle godine sam naleteo na papir na koji sam pisao svojevremeno koliko novca sam ulozio u Amigu [koja je sad u Va]... neverovatnih 10.000 DEM i to od 1991. do 1999. Sve shto sam mogao da radim - radio sam na Amigi, preko DTP-a, pripreme za shtampu, shtampe, grafike, muzike... Chak i OnlineShop & Hacking (; Dakle sve sem video montaze [nisam imao josh par hiljada za nekadashnji Raptor ili A/V karticu za a/v editing] :) Eh... bilo je to neverovatno zabavno vreme...

Evo slichice kako je nekada izgledala moja soba s 2 "rachunara" :)

http://www.djnick.co.yu/pix/room.jpg

Pozz.

hi djnick!
izvini ako gresim ali moram da te pitam da li si ti radio muziku za Capital Punishment?

cu.

:worship: covek koji se seca Raptora :D pre neku godinu sam pokusao da nadjem podatke o masini i nisam nista nasao :( secam se da su ga imali u Team17 i da je radjen intro za Alien Breed Tower Assault CD32 na njemu :)

p.s. ermmmm oko ulaganja u HW necemo, moze da bude bolno :D 380DEM 850MB Quantum, 300DEM 4MB RAM :smash:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno