Šta je novo?

Amiga 600 2mb chip mod (nije uspeo)

Yokozuna

Čuven
Učlanjen(a)
10.03.2003
Poena
619
Koristio sam ova 2 linka i sve sam odradio kako treba ali jednostavno nece da radi.

2MB Chipram for A600
http://eab.abime.net/showthread.php?t=34707

A600 PiggyBack Mod
http://eab.abime.net/showthread.php?t=40569

Memorija na amigi je HM514260AJ8
http://cn.ic-on-line.cn/IOL/datasheet/hm514260aj-10_404364.pdf

ja sam stavio SIEMENS HYB514175BJ-60
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/infineon/1-hb514175.pdf

nema slike ili kad dodje do butovanja wb i dalje vidi samo 1mb

ili je memorija neispravna ili sam promasio tip.

Jel imao nek iskustva sa ovim.

Poslednja izmena:
Jel Agnus odgovarajuci?

zar nije svaki Agnus u A600 odgovarajuci? mislim, jos je A500+ mogla da adresira 2Mb chip RAM-a.

nije preterano skupo ni 'fabricko' prosirenje a daje i sat.
mada ovo je super fora ako proradi, jer je elegantno.

e da, kad smo vec kod A600 memorije, jel neko uspeo da naruci 8Mb fast ram prosirenje od onih Rusa?
ima li negde drugde da se kupi posto je problem placanje.

Poslednja izmena od urednika:
Pomesao sam sa A500, onda ostaje samo da su cipovi neodgovarajuci.

milanbb - Agnus je 8375 2mb chip (512kb=8371, 1mb=8372a)

orange47 - A600 8mb autoconfig
http://amigasc.nm.ru/english/download.html
ako uspes da skines postavi negde :)

Zaboravio sam da napomenem da je A600 rev 1.5 koja je koriscena u modu mada sam ja probao obe verzije moda.

tja treba samo malo prepraviti link:
http://amigasc.nm.ru/data/a600_8mb.zip

ali ja bih to kupio gotovo (provereno), dosta mi je nerviranja oko izrade plocica ili trazenja ko ce to da odradi dvostrano itd

Poslednja izmena:
Bah, ko bi rekao da je to moguc problem :D

Ja prvo sto sam pomislio je da je neka druga revizija ploce u pitanju...

Elem nisam bas nacisto s PC tehnikom iz perioda pre edo memorije pa da pitam ovde . Imam neke module za koje verujem da su non edo ram bi li ja mogao da testiram iste u P1 ili P2 ploci koje koriste edo ram? Mislim bar one uparene...posto znam da mi treba par da bi radilo na pentiumima.ako iskopam koji 486 isprobacu pojedinacne module

Evo i ja ovih danja ganjam da nadogradim a600 i imam dosta sema, uglavnom ovo sto ovi rusi rade je najinteresantnije, ima i sajt za narucivanje preko http://a608-amiga.co.uk/ mada koliko vidim sve to ide jako sporo. Medjutim, ovde je za samogradnju problem u programiranju cipa, dok ova varijanta recimo paralelne veze moze lakse da se odradi (memorija na memoriju). Mislim da si ti odabrao pogresne cipove, ili mozda revizija ploce, kazu da je 1.3 problematicna a ona je najvise zastupljena.Ja cu ovih dana kopat po smecu da nadjem kakve stare graficke pa cu probat, mada pojma nemam kako cu ja ovo da zalemim ovako sitno.

Elem nisam bas nacisto s PC tehnikom iz perioda pre edo memorije pa da pitam ovde . Imam neke module za koje verujem da su non edo ram bi li ja mogao da testiram iste u P1 ili P2 ploci koje koriste edo ram? Mislim bar one uparene...posto znam da mi treba par da bi radilo na pentiumima.ako iskopam koji 486 isprobacu pojedinacne module
Možeš da probas fastpage bez problema na "edo" p1 ploči jer sigurno podržava
a ako nadješ P2 ploču sa Natoma chipsetom koji ima simove na sebi to će biti pravi retro (iako sam se intezivno bavio hardverom u to doba nisam video uživo nijednu Natoma ploču sa simmovima)

a u cemu je fora sa tim cipovima. mislim kako se zaleme? jel to ide nesto preko postojecih i koliko je komplikovano? moze li nekako da se ugradi socket?

Vec sa ovakvim nacinom lemljenja je previsoka 'konstrukcija'. A podnozje na maticnoj su SMD kontakti.... tesko bi to islo sa socketom...

orange47 - kakav crni link dok sam odlemljavao memoriju samo sam mislio da ne ubijem amigu. Hvala za link, Amiga je ziva :)

dag - puno hvala za info

Ja nisam lemio sve nozice na memoriji to je malo nemoguce pogotovo izmedju memorija, setio sam se stare piggy back metode sa A500 (mislim da je rev 5a) sa 16 ram chipova gde su se lemili samo spoljne 4 nozice a ostale davale kontakt bez lema.

Poslednja izmena:
Evo ja sam nabavio sve sto mi je potrebno i veceras cu probati da napravim ovo. Mada imam malo drugaciji koncept, da bi sprijecio da unistim a600 plocu.
Sto se tice cipova nasao sam neke 512x16 i kazu mi da se i oni mogu koristiti uz neke prepravke, ali sad imam i ove AS4C256k16E-50JC koji ce biti idealni. Vidjecu da napravim plocu sa 2 ova cipa, nalemljena na podnozje za memory upgrade na s3 virge karticama. Podnozje cu okrenuti i samo ga utaketi direkt na jedan mem cip na amiga ploci, a sa njegove "donje"strane cu nalemiti 2 dodatna cipa, i povezati ih na isa ili pci slot sa neke p1 ploce koji cu utaket na trapdoor. Ovim cu dobiti kompaktnu plocicu koja se uvijek moze skinuti, a necu ostetiti nista. Koliko sam ja shvatio na a600 ploci ova 2 mem cipa su u paralelnoj vezi i ne treba lemiti dodatne cipove na oba nego iskoristiti samo jedan. Citavu sam noc kopao po garazama prijatelja ne bi li nasao ono sto mi odgovara. To bi otprilike ovako trebalo izgledati.

Poslednja izmena:
a ti si taj sto je postavio poruku na eab. pa i ja sam to isto predlozio ovde, ali vidi odgovor milana..
u jednoj poruci na eab-u, lik kaze da je morao da stavi izolir traku zbog flopija (a direkt je lemio). sad sumnjam da ce stati uopste flopi drajv ili ono metalno 'kuciste' sa tim socketima.

edit: u stvari ipak ne shvatam sta pokusavas da napravis.

Poslednja izmena:
Možeš da probas fastpage bez problema na "edo" p1 ploči jer sigurno podržava
a ako nadješ P2 ploču sa Natoma chipsetom koji ima simove na sebi to će biti pravi retro (iako sam se intezivno bavio hardverom u to doba nisam video uživo nijednu Natoma ploču sa simmovima)
Ma imam jednu asus plocu koja na sebi ima slotove za edo ram i nema uopste slotove za sd ram niti agp slot ,a napajanje je AT s prekidacem http://www.motherboard.cz/mb/asus/KN97-X.htm e sad za cipset pise da je intel 440FX
Ono na sta mislim ja da mi treba par istih memorija da bih ih probao na p1 i p2 masinama ali na nekoj 486 masini bi trebalo da radi i jedna bez problema.Nebitno da ne offujem dalje po temi o amigi...

edit : sad gledao i googlic kaze da je 440fx natoma cipset...

Poslednja izmena:
@ orange47
Kako ne shvatas? Odlemim socket 42 pinski sa s3 kartice, okrenem ga naopako i nataknem na a600 mem chip i dobijem nozice na koje mogu lemiti dodatni cip. Problem je samo u tome sto nisam 100% siguran da su ta dva mem cipa na a600 u paralelnoj vezi jer ako jesu dovoljno mi je da iskoritim samo jedan cip i jedan socket, ako nisu u paralelnoj vezi stavicu 2 soketa po jedan na svaki a600 mem cip.Veceras ce to sve biti gotovo pa cemo da vidimo.

Poslednja izmena:
Mislim da dva socketa ne moze zbog blizine originalnih cipova, resenje ti jeste elegantno, ali mislim da netje da moze :(

A sta je generalno problem da se umesto dva od 512KB stave dva cipa od 1MB?

Da dva socketa nece moci ali jedan moze sad sam probao dakle iskoristicu taj jedan da dovucem pinove na manju plocicu na kojoj cu paralelno spojit 2 256x16 fpm cipa. Sto se tice 1MB cipova postoji neka varijanta ali ja mislim da je problem u pinu 15 koji u stvari daje tih 1 mega, mada nije iskljuceno da cu i ovo da probam.

Ma imam jednu asus plocu koja na sebi ima slotove za edo ram i nema uopste slotove za sd ram niti agp slot ,a napajanje je AT s prekidacem http://www.motherboard.cz/mb/asus/KN97-X.htm e sad za cipset pise da je intel 440FX
Ono na sta mislim ja da mi treba par istih memorija da bih ih probao na p1 i p2 masinama ali na nekoj 486 masini bi trebalo da radi i jedna bez problema.Nebitno da ne offujem dalje po temi o amigi...

Ne treba ti par istih nego jer će ploča proraditi ako u je u prvom simmu memorija manja po kapacitetu. (pročitaj na ploči koji je prvi simm)
Slobodno probaj pa ako neradi samo zameni mesta memorijama i uzmi neki od mem testera/infoa za dos da ti "kaže" koje su memorija (ako već nemožes da pročitaš sa samih memorija na simmu)

eto ;)
kad pročitas može milan da nam pobriše poruke i tema je čista od "PC zagadjenja" :d

Ja nisam lemio sve nozice na memoriji to je malo nemoguce pogotovo izmedju memorija, setio sam se stare piggy back metode sa A500 (mislim da je rev 5a) sa 16 ram chipova gde su se lemili samo spoljne 4 nozice a ostale davale kontakt bez lema.

Ovo je još jedan od mogućih razloga zašto ne radi. Kod a500 su bili u pitanju čipovi sa 20 nožica, a ovde sa 2 puta više nožica i dva puta užih.
Bolja metoda je ona sa lemljenjem simm-a na expansion port.

@majsta

pa to mi je jasno, tako sam i ja zamisljao stavljanje socketa. ali ne razumem kakve veze imaju
"isa ili pci slot" kao ni "trapdoor" sa tom pricom

edit: a shvatio sam, oces one dve zice umesto sa ploce da vuces sa trapdoora..

inace slicno funkcionise lyra adapter i neki scandoubleri, samo sto je malo rizicno ako ta skalamerija spadne u toku rada ili nekog transporta i sl.

Poslednja izmena:
Da da upravo tako, evo dosao sam sa posla i bacam se sad na ovo cujemo se za par sati sa prvim slikama nadam se :)

Ovo je još jedan od mogućih razloga zašto ne radi. Kod a500 su bili u pitanju čipovi sa 20 nožica, a ovde sa 2 puta više nožica i dva puta užih.
Bolja metoda je ona sa lemljenjem simm-a na expansion port.

Nisam ja imao problem sa kontaktima sve je bilo na svom mestu.

Jel imas link od te metode za lemljenje simm-a na expansion port.

Evo ti http://aminet.net/search?query=tabajara ali mozda da sacekas malo ja zavrsavam danas ovaj svoj projekat, vec je skoro pola gotovo, plocica gotova, uspjesno preneseni pinovi na nju, a i ukontaktu sam sa jednim slovakom za 4MB memorijska prosirenja koja cu da radim. Problem kod ove tabajare je sto ne postoji sema.

Hvala za link ali ovo nije za mene ja mogu da radim samo projekte u vazduhu, nemam uslova a ni dovoljno znanja (iskustva) da radim pcb.
Ako nisi primetio kod tabajare se radi o dvostranoj stampi sto je jos komplikovanije.

btw jesi li radio blesavi pic programator, zanima me zbog adaptera za ps2 mis na amigu

Nisam to mi je tek kasnije u planu, prvo idem sa ovim prosirenjem na 2 mega, pa onda cu da radim ono na 8 mega pa na 4 pa tek onda ove adaptere, mada mislim pravit svoj upgrade sa 68010 cipom na 10 Mhz i 8 mega memorije. Sto se tice dvostrane stampe ona je u skoro svakom projektu za a600, mada mislim da to nece biti problem. Meni je veci problem programiranje cipova, nemam programator pa cu morati nositi kod kolege da ga proba isprogramirat. Takodje, tesko mi je doci do altera cipova, a i postavlja se pitanje isplativosti jer ce me citav materijal izac skuplje nego sto bi mogao da narucim gotovu stvar. Mada ja licno ne vidim ovde ogranicenje u memoriji, ako se vec koristi programirani altera cip. Zasto na a600 ne staviti citavih 256 mega rama ?

kako 256Mb kad 68000 procesor moze da adresira samo 8Mb? (ili bese 16Mb)

Vrh Dno