Šta je novo?

AMD's 3GHz K10 to break 30,000 3DMark06

ivanbo2003

Slavan
Učlanjen(a)
18.07.2005
Poena
380
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=41970
Ovo zasluzuje ipak temu za sebe lol.

K10: meet (Beverly) Krusher to the 10th degree

By Theo Valich: Tuesday 28 August 2007, 18:09
LAST WEEK in Leipzig my kit was nicked, but before that happened we asked AMD if it would let us run memory benchmark scores on a system there. The reps gave us the company line and declined, but can still disclose the benchmark scores of K10 here and now.

If you were wondering why AMD was hiding the scores of K10 so secretly, there were two reasons. The first might be that the CPU sucks badly and after AMD comes out, Intel's lads can start celebrating the death of AMD. On the other hand, there the was clear and present danger of the K10 significantly beating not just the current Conroe/Kentsfield generation, but easily out besting Wolfdale/Yorkfield. This statement warrants at least three hatemails from Intel's R&D lads, but all that we will disclose here are results we have in our possession. The pics are gone with my stolen laptop, though.

The particular piece of equipment that was briefly in our possession allowed us to run 3DMark06, the most important to overclockers worldwide, and Everest 4.0, our favourite memory benchmark.

The particular processor was none other than a single socket Barcelona or Agena FX, call it what you will. The reference motherboard containing RD790 chipset packed two HD 2900XT cards, and the memory installed was Corsair’s Dominator PC2-9136C5D, or the same ones we have been using ever since they came out. There was a Raptor hard drive, and that was about that. OCZ will like the fact that PP&C Quaddie CrossFire PSU was installed in the system.

Windows Me II (Vista) Ultimate was installed as the operating system of choice. For some odd reason, the 32-bit version was installed in a system with 4GB of memory, needless to say the system detected 3.24GB, and benchmarketing commenced.

When running at 2.5GHz, the 3DMark06 score ended at 23.768, so we were thrilled to see such a good score coming from two 512MB cards. This showed the clear potential of this four core processor marchitecture, but the helter skelter ride happened after we overclocked the processor to 3.0GHz.

When clocked at 3.0 GHz and equipped with two overclocked HD2900XT cards in CrossFire, Agena FX or single-core Barcelona smashed an index of 30,000 3DMarks 06. Yes, you’ve read it right - the barrier of 30,000 was passed to, barely, 30.031. We know that there are different systems floating around, and we have no doubt that leaks will start appearing after this article goes live. Knowing what was the overclock of Kentsfield processor, Intel Yorkfield has quite a big job to do. One thing is clear, though. Intel needs Nehalem, and it needs it badly.

To be clear with you, dear readers, two HD2900XT cards were overclocked to 830MHz for the core and 900MHz for the memory, but ominous Catalyst 7.7 drivers were used.

Memory wise, it is particularly interesting to see benchmark scores of DDR2-800 on AMD’s Athlon 64 X2 or now this Phenom FX something. When running in dual channel mode, a theoretical bandwidth of 12.8 GB/s can be reached, but that is a pipe dream - of course.

In the real world, our Intel Kentie 2.93GHz test bed will score around 7.5 GB/s, Athlon 64 X2 5000+ shoots around 8.3-8.8 GB/s, depending on the memory latency, and now Phenom scores even better – pretty close to a five figure range. But regardless of missing the 10 GB/s mark, it is still faster than any DDR3 memory on an Intel system, regardless of the clock achieved by the DDR3 memory. If you put the memory on 1066 MHz, 11GB/s bandwidth was smashed with read, write and copy tests and that was by quite some margin.

We expect the results to go officially live prior to Barcelona launch in September. µ

Ako ima istine u ovom tekstu(mada treba sve da uzmemo sa tonom soli :)) onda ce K10 da bude stone cold killer,bas kao sto je Rahul Sood vec sam rekao :D>

Poslednja izmena:
Jos informacija:
http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=434

John says the Quad-Core Opteron systems had already been submitted to the benchmark organizations for testing. The results are all under NDA and will only be released on launch date, September 10, 2007. Because they are under NDA, he cannot reveal the actual results, but he gave us some interesting indications of how the Barcelona will eventually fare against an equivalent Intel processor.

* 20-30% better performance overall
* 170% better performance in some benchmarks

Znaci ekvivalent K10ki u mark06 bi mogao da bude(ako uzmemo u obzir 170% stavku iz gornjeg quote lika koji je pod NDA) Kenstfield @5.1Ghz :).Naravno ovo je verovatno granicni slucaj ili ti best case scenario(mark06 sam uzeo cisto kao hipoteticki scenario i iz razloga sto je Theo dao mark06 rezultat sa njim koji je u liniji sa 170%)
Ali 20-30% u proseku bolje performanse klok/klok zvuci impresivno.NDA za (rezultate) Barcelonu i Phenoma-a istice za 2 nedelje :).

Poslednja izmena:
that's d spirit:D

Sorry Ivane,ali morao sam:p

to preterivanje 170% mi zvuci kao u onim reklamama koliko je novi prasak bolji od starog.No sacekacju da se pojave pravi rezultati,a ne ova nagadjanja,pa cju onda detaljnije komentarisati;)

Poslednja izmena:
Hihi :D,np :).

Vidim da se na XS-u vec povela "nema sanse da je ovo tacno" rapsrava :d.Ista kao sto je bila ona sa predstavljanjem Conroe pre godinu dana :).

a slika tih 30031 poena

Joj neka bude 100% clock/ clock samo neka vise izadje :) I sta onda povecace im se udeo za citavih 0.5% do Nehelema ili sta :d Posto ce kako vidimo biti brzzzi, bice verovatno i bezobrazno skupi.
:wave:

Poslednja izmena:
a slika tih 30031 poena

Bice do 10. septembra.Covek je inace rekao pre dva dana(pre ovog clanka) da mu je obijen auto i da su pored laptopa nestali i rekordni Shaminov Conroe(@5.4Ghz stabilan),digitalna kamera i jos neke stvari.

Poslednja izmena:
Uf, neprocenjiva steta :S:
Verujem da ce novi AMD da kida samo jos da vidimo rezultate i vidimo koliko ;) A icifru pa da se slogiramo o'ma :d

Bice do 10. septembra.Covek je inace rekao pre dva dana(pre ovog clanka) da mu je obijen auto i da su pored laptopa nestali i rekordni Shaminov Conroe(@5.4Ghz stabilan),digitalna kamera i jos neke stvari.
yea right :)
zar nije rekordni conroe na 5.8GHz?

Poslednji info vezan za CPU score i to koliki mora da bude da bi ukupan rezulat bio >30K:
CPU score na 3Ghz K10ki mora da bude ekvivalentan C2Q@12Ghz lmao(tj. granicni slucaj od 170% klok za klok,koliko je onaj tip nezvanicno rekao TechArpu u interview-u) .Malo nemoguce ako cu da budem iskren,ali aj da sacekamo jos 14 dana :).

lol

Sa taktovima koji su najavljeni jako tesko, posto ce Yorkfield EE raditi na 3.33 GHz. Dok AMD nasvira klok Ageni izaci ce Nehalem.

Dobro je sto (valjda) necemo morati dugo da cekamo pre nego sto vidimo sta je od svega ovoga istina.

Poslednja izmena:
Ili prosto, mozda je dual-socket, oba (jedina?:) quad-core Phenoma na 3GHz, pa nije cudno da bude 30K.
Go go Hustle ;)

Ne,covek je rekao single socket.
Postoji druga mogucnost,da je 3-Fire sistem bio u pitanju(3 2900XT karte).Poslacu Theu email pa cemo da vidimo sta ce da kaze :).

lol

Sa taktovima koji su najavljeni jako tesko, posto ce Yorkfield EE raditi na 3.33 GHz. Dok AMD nasvira klok Ageni izaci ce Nehalem.

Dobro je sto (valjda) necemo morati dugo da cekamo pre nego sto vidimo sta je od svega ovoga istina.
Jedno je sigurno: Theo je bacio bombu "priopcavajuci" prve skorove K10-ke, tesko mogu verovati da je zarad gomile klikova odlucio da fakeuje rezultat i lansira novinarsku patku i time zacementira reputaciju i status u branshi.

a do Nehalema cemo se nacekati ;)

Ne,covek je rekao single socket.
Postoji druga mogucnost,da je 3-Fire sistem bio u pitanju(3 2900XT karte).Poslacu Theu email pa cemo da vidimo sta ce da kaze :).
Ako ocekujes da Teo kazhe nesto korisno/tacno - smatrao sam te jako bistrom osobom, nemoj me razocarati ^^
Mozda je i triple-fire, ne kazem da nije. Ali da je samo zbog CPU-a - previshe bi bilo lepo.

Pa ja nisam ni rekao da je samo do CPU-a :).Postoje razne mogucnosti(def. rezolucija je promenjena,3-Fire,PCIex 2.0 izuzetno prija 2900XT kartama u CF,itd.)
BTW,Theo nije glup ako si na to mislio(mislim jeste umeo da pise "senzacionalisticke" clanke u proslosti,ali ovo bi bilo cisto laganje i "zakopavanje u bransi" ako se ispostavi kao netacno).I covek ne bi flat-out lagao oko prvih(ponavljam prvih) K10 rezultata na web-u.

Poslednja izmena:
Fugger sa XS-a sada kaze da je Theo pogresio u verziji 3dmarka.Nije 06 nego 05 lol :d.
Ali opet i da je to taj krajnji slucaj(ne kazem da Theo nije pogresio,mozda je stvarno mark05),evo sta top OCed Core 2 Duo na ~5Ghz sa Radeon 2900XT u CF postize u mark05 (btw mark05 ima rudimentarnu multithread podrsku,za razliku od mark06 koji ima dosta dosta bolju,pa ne verujem da 4 vs 2 jezgra mogu da nadomeste klok razliku u odnosu na Conroe-a):

http://service.futuremark.com/compare?3dm05=3262124
E6600 @4968MHz on BlackBox -100 casc8 - Commando - OCZ FlexXLC - 2xHD2900XT @874/837 on Air
3dmar05 score: 30015 3DMarks

Znaci Conroe na 5Ghz ima 30K sa 2900XT u CF u mark05.Kako god da okrenes,K10 rezultat je lep ako je tacan :)

Poslednja izmena:
Ma u ovom članku su bitne i još dve stvari: Intel sprema memorijski kontroler na procesoru i pandan hyper transportu (koga li to kopira, keve mu?) i, druga, po meni najvažnija, Vistu naziva Windows ME II.
GO AMD, GO!!! A i InTELE, 'ajde, 'ajmo.... i, nek' cene padaju.

Znaci nista od onih famoznih * 170% better performance in some benchmarks:D,jako brzo smo razresili tu misteriju,idemo dalje....:p

Izgleda da ima malo vise nekonzistentnosti u clanku, ne samo oko verzije 3D marka...

When clocked at 3.0 GHz and equipped with two overclocked HD2900XT cards in CrossFire, Agena FX or single-core Barcelona smashed an index of 30,000 3DMarks 06.

Ispravio se covek posle,jasno je da je mislio na single-socket...

Inace evo koliko postize i C2Quad @ 4.9Ghz sa 2900XT CF u mark05:
http://service.futuremark.com/compare?3dm05=3085788
3DMark Score 29550 3DMarks

I da je mark05,razlika je vise nego impresivna(clock/clock).

Verovatno je mislio na single socket quad core . :d

Meni nesto drugo bode oci, a to je da masina ima 23000 markova na 2500 Mhz, a 30000 na 3 Ghz, sto ispada da 3D markovi skaliraju sa klokom procesora vise nego sto je procentualno podignut klok, sto naravno nikako nije tacno, ni za jedan benchmark, a narocito ne za 3D Mark koji je GPU bound.

Razumem da je covek odusevljen performansama procesora koji je imao prilike da isproba na stolu, ali u svom tom silnom odusevljenju, izgleda da ima dosta loopetanja. :d

Mozda je CPU score u pitanju :) Mozda uopste i nije u pitanju 3D Mark, kako je pocelo :d

Mislim, totalno je nelogicno da na bazi povecanja kloka CPU-a toliko skoci krajnji skor. Ali, videcemo uskoro o cemu se tu zapravo radi.

Za 3.0Ghz je specifično rekao da su Radeonke clocknute, za 2.5Ghz nije rekao ništa ...

Mozda je CPU score u pitanju :) Mozda uopste i nije u pitanju 3D Mark, kako je pocelo :d

Mislim, totalno je nelogicno da na bazi povecanja kloka CPU-a toliko skoci krajnji skor. Ali, videcemo uskoro o cemu se tu zapravo radi.

I da je CPU score u pitanju 23000, a narocito 30000 je abnormalno veliki rezultat.
Doduse CPU score u 05 je prilicno bandwidth bound i jedan obican Brisbane na 2.8 Ghz daje solidnih 12K, za razliku od S939 Opterona koji daje oko 8K.

Da u pravu si, totalna zbrka. Palo mi je napamet (bez uzimanja u obzir same visine skora) da CPU score u 06 dosta zavisi od broja jezgara... Ako je ovo vec Native Quad-Core pomislio sam da se mozda dobro snalazi u 3D Mark 06 CPU Score testovima, bolje nego Kentsfield koji predstavlja neku vrstu 2+2 core procesora...

Mozda, sada postu su "leakovali rezultati", pocnu i na stranim forumima da objavljuju skorove sa Phenomom, pa ce stosta biti jasnije.

Poslednja izmena:
Ja imam utisak da cifra, bez obzira da li je 3DM05 ili 06 (mada mi je neverovatno da se Theo zezne u tom kljucnom podatku), nekako "odzvanja" svojom visinom, zato sto su ljudi (mislim na entuzijaste) maltene prezalili AMD nakon niza kojekakvih "vesti, spekulacija i vesti.

Mislim, zasto taj CPU zaista ne bibio veoma brz i efikasan (u konktestu IPC-a)? U nizu tredova smo citali o ozbiljnim unapredjenjiam arhitekture, pa zar nije logicn ocekivati da na frekvencijama koje su znacajno vece od famoznih 1.6 GHz, ovaj CPU bude zaista brz?

Vrh Dno