Šta je novo?

AMD64 X2 3800+ vs intel pentium D 840

vezmar

Slavan
Učlanjen(a)
20.07.2005
Poena
319
Vazi komentari vezani za ova dva procesora ,posto ne mogu da cekam ovaj AMD 64 X2 da li bilo pametno za prezak na ovaj intelov procesr i platformu (Nedjo pomozi imao si ga na testu)

nema ga na lageru, a takodje niko nema ni 840.
Ako ti u ovom momentu treba DualCore uzmi 820-ku i neku dobru 955 plocu na kome ces ga moci overklokovati.
Imas u najnovijem digitalu test, pa baci pogled tamo za detalje!

nemam pojama sta da radim

Nemam pojma sta da radim,,jer necu da prelazim sa sli ploce na plocu koja nema dve grafe,,ostaje mi da cekam pa kud puklo.

X2 iskustvo

Ja imam A64 X2-4400 i mogu ti reci da sam prezadovoljan. Na default naponu (1.3V) radi i kao X2-4800, tj na 2.4GHz, a na 1.4V naponu na 2.5GHz, naravno sve PRIME95 stablino 24h. I sto je najlepse, ne greje se nista vise od mog "starog" procesora A64-2800 (klokovanog na isti, 2.4GHz takt).

Sto se brzine tice, sve zavisi sta radis. Ako provodis dosta vremena u 3D MAX-u, ili u Adobe photoshop-u, ili u DIVX kodiranju, itd, isplati se.

Mislim da je u Dual Core-u buducnost jer evo i Intel i AMD ga guraju, cak planiraju i u laptopove da ga stavljaju uskoro... Koliko vidim uveliko se radi na optimizacijama drajvera za graficke kartice za dual core pa ce i postojece igrice cak i da nisu optimizovane za dual core raditi brze (a da ne spominjem buduce igrice koje ce sigurno biti optimizovane).

Evo pogledaj moj cinebench rezultat pa uporedi... imaj u vidu da jos uvek imam kilavu (3-3-3-8) memoriju i da jos nisam instalirio WinXP 64bit...

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=79590

vezmar je napisao(la):
Nemam pojma sta da radim,,jer necu da prelazim sa sli ploce na plocu koja nema dve grafe,,ostaje mi da cekam pa kud puklo.

Pa ako prelazis na Intel varijantu imas podrsku za dve graficke.
Pogledaj Asus P5LD2 Deluxe!

Stvarno neznam

Ta ploca ne ma nf4 cipset,tako da od sli moda nista,ploce sa sli cipsetom ne rade sa 820 procesorom,nego sa 830 koga takodje nema,Nedjo digital uzimam dve godine,tamo sam i video rezultate,samo me interesuje koja cenovna razlika intela 830 i AMD64 X2 3800+ u evropi i koliko je stvarno bolji 4800+

Ne znam koja je cenovna razlika u Evropi, a ne znam ni kolika je razlika u performansama. Dok oba procesora ne stignu na test ne zelim da se upustam u spekulacije... sorry!

mcekovic je napisao(la):
Koliko para toliko muzike...

Sta si time hteo da kazes? Da Intelovo DC resenje ne valja zato sto kosta 200 (ili 300) eur manje od AMD-a? :d Drugar, nije Intel AMD-u kriv zato sto ima bolje i vece proizvodne kapacitete. Stvarno ne razumem kakav je to rezon? Po toj logici, P4 procesori su uvek davali vise. :D

AMD-ovi Dual Core procesori su skuplji od Intelovih jer su nesto boljih performansi uz istovremeno nizu potrosnju. Nema tu mnogo filozofije, koliko para toliko muzike. Buduci da se isti dobro prodaju, izgleda da trziste procenjuje da je odnos performanse/cena istih dobro izbalansiran.

To ne znaci da je Intel los, vec samo da vredi otprilike isto onoliko koliko i kosta.

A moraces da se slozis da je AMD-ov dual core dizajn trenutno superioran u odnosu na Intela po svakom pitanju (performansi, postrosnji, skalabilnosti...)!!!

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
AMD-ovi Dual Core procesori su skuplji od Intelovih jer su nesto boljih performansi uz istovremeno nizu potrosnju. Nema tu mnogo filozofije, koliko para toliko muzike. Buduci da se isti dobro prodaju, izgleda da trziste procenjuje da je odnos performanse/cena istih dobro izbalansiran.

Kao prvo, nisu skuplji zato sto su bolji, kao sto ti kazes, vec zato sto je za AMD-a njihova proizvodnja izuzetno skupa. Oni to pokusavaju da opravdaju i prikriju svojom ponudom i cinjenicom da x2 procesori nisu namenjeni prosecnom korisniku, vec radnim stanicama ili serverima. Intel naravno puca na sva trzista: mobile, desktop i server. Ako jednoga dana DC koncept bude i zaziveo, definitivno bi na tome trebalo da zahvalimo Intelu.

Drugo, odakle ti to da se dobro prodaju? Siguran sam da se to sto pricas odnosi na Evropu, a ne Srbiju. Cak i da pricas o tom trzistu, ne znam odakle ti ti podaci. Ako mi das izvor, mozda i proverim.

Trece...Ti kazes da je trziste (tj. korisnici) u stanju da objektivno sudi i donosi procene koji je procesor, ajde da kazemo, bolji i to na osnovu performanse/cena odnosa. Ajde sto ja mislim da generalizujes (svaki korisnik ima neke svoje zahteve), vec i sto je po tom odnosu Intel, u odnosu na AMD, u velikoj prednosti.

M_M je napisao(la):
A moraces da se slozis da je AMD-ov dual core dizajn trenutno superioran u odnosu na Intela po svakom pitanju (performansi, postrosnji, skalabilnosti...)!!!

Superioran je po pitanju potrosnje, ali nemoj da zaboravis da u novim PentiumD procesorima imas dva Prescott jezgra. Sacekajmo nove 65nm procesore, pa cemo da vidimo. Sto se tice performansi, one su tu negde. Sto se tice same arhitekture, AMD prednjaci, ali koga je za to briga??? Korisniku su bitne performanse i cena .

Poslednja izmena:
genijalcin@23 je napisao(la):
Kao prvo, nisu skuplji zato sto su bolji, kao sto ti kazes, vec zato sto je za AMD-a njihova proizvodnja izuzetno skupa. Oni to pokusavaju da opravdaju i prikriju svojom ponudom i cinjenicom da x2 procesori nisu namenjeni prosecnom korisniku, vec radnim stanicama ili serverima. Intel naravno puca na sva trzista: mobile, desktop i server. Ako jednoga dana DC koncept bude i zaziveo, definitivno bi na tome trebalo da zahvalimo Intelu.

Drugo, odakle ti to da se dobro prodaju? Siguran sam da se to sto pricas odnosi na Evropu, a ne Srbiju. Cak i da pricas o tom trzistu, ne znam odakle ti ti podaci. Ako mi das izvor, mozda i proverim.

Trece...Ti kazes da je trziste (tj. korisnici) u stanju da objektivno sudi i donosi procene koji je procesor, ajde da kazemo, bolji i to na osnovu performanse/cena odnosa. Ajde sto ja mislim da generalizujes (svaki korisnik ima neke svoje zahteve), vec i sto je po tom odnosu Intel, u odnosu na AMD, u velikoj prednosti.

Superioran je po pitanju potrosnje, ali nemoj da zaboravis da u novim PentiumD procesorima imas dva Prescott jezgra. Sacekajmo nove 65nm procesore, pa cemo da vidimo. Sto se tice performansi, one su tu negde. Sto se tice same arhitekture, AMD prednjaci, ali koga je za to briga??? Korisniku su bitne performanse i cena .

Prvo pogledaj poredjenja X2-3800 i Pentium-a D830 (otprilike su iste cene) na webu. Videces da je AMD uvek pobedjuje.

Citat sa Anandtech-a:
---------------------
Source: http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=2484

The victory is clear and without debate, at the $300 - $400 price point, the Athlon 64 X2 3800+ is the dual core processor to get.

There's not much to say here other than that the Athlon 64 X2 3800+ is the clear choice for any user at this price point. What you give up in single threaded performance is more than made up for by the improvements in multitasking and multithreaded application performance.

Bit by bit, AMD is eating away at any possible recommendation that we'd have for the Pentium D. While the Pentium D 820 is still our recommendation at the sub-$300 mark, if your budget can handle it, we'd strongly recommend going for the Athlon 64 X2 3800+.

As for overclocking, we had no problems reaching 2.46GHz with our Athlon 64 3800+ sample using standard air cooling. The overclocking wasn't as impressive as what we saw with the Toledo based Athlon 64 4200+, but we will save a final conclusion on overclocking until we get more Manchester based processors in house.

We really didn't want to see AMD become a more expensive CPU manufacturer, and with the X2 3800+, we finally have a more sensibly priced dual core option. The choice is clear - the Athlon 64 X2 3800+ is better in every way than the Pentium D 830. For Intel's sake in the enthusiast community, Conroe had better be very competitive next year - because ever since Prescott, the Pentium 4 has been an utter disappointment.

Inace, Srbija je jedno malo i specificno trziste gde nikad i nisu mogli da se nadju high-end procesori, jer je potraznja za njima suvise mala a odnos njihove cene i performasi je los. Ni jednom uvozniku se ne isplati da uveze samo par komada (jer na par komada napolju ne dobijaju dobru cenu) a da uvezu 100+ komada ne mogu da ih prodaju u razumnom vremenu...

Sta ce biti videcemo, ja komentarisem stanje stvari u ovom trenutku. Ako obratis paznju videces da sam rekao da je AMD X2 ima SUPERIORAN DIZAJN (arhitekturu) u odnosu na Intel 8xx. Dokaz:
- Intel je prakticno samo ubacio dva cipa u jedno kuciste a AMD je razvio pravi pravcati dvoprocesorski cip. Stoga je povecanje potrosnje kod AMD-a znacajno manje nego kod Intela u poredjenju sa njihovim single-core procesorima
- skalabilnost (povecanje performansi) u odnosu na single core je nesto bolje kod AMD-a.
- AMD X2 rade sa vecinom postojecih maticnih ploca uz samo bios update, a za Intel treba nova ploca sa novim chipsetom.

I za kraj, i sam Intel polako odustaje od svoje NetBurst arhitekture i u narednih godinu dve ona ce da ustupi mesto dual core derivatima Pentium-a M (Jonah?)...

P.S. S tobom se u potpunosti slazem samo u tome da Intel-u treba zahvaliti sto je zapoceo dual-core (r)evoluciju jos sa hyperthreading-om...

P.P.S. Evo na uzorku od skoro 3932 posetilaca xbit sajta sta misle o Amd a sta o Intel dual-core cipovima:

Do you plan to upgrade to a dual-core processor this year?

Yes, I will get AMD Athlon 64 X2 - 1751 (45%)
Yes, I will get Intel dual-core Pentium - 209 (5%)
No, I will either stick to my current chip, or will upgrade to a more powerful single-core CPU - 1972 (50%)

http://www.xbitlabs.com/misc/poll_display/107.html

Vrh Dno