Šta je novo?

AMD64 2800+ (ClawHammer) oc

Tesko da ce moci da proba 10x260 s obzirom da ima 2800+ procesor koji ima zakljucan mnozilac na 9x. Moj savet ti je takodje da probas, ali isto tako malo da ocekujes od dobitaka u performansama ili nesto boljem OCu. Prethodno sam imao Kingston VR DDR400 i sa njim mi je radilo isto sinhrono na 245mhz samo sa 2T parametrom koji ne utice mnogo na performanse, bar ne u slucaju sa jednokanalnim memorijskim kontorlerom (s754)

poz

playerPA je napisao(la):
Tesko da ce moci da proba 10x260 s obzirom da ima 2800+ procesor koji ima zakljucan mnozilac na 9x

Pobrkao sam nesto, u glavi mi je bilo onih 2610 Mhz sa pocetka (OC na def naponu) pa sam automatski stavio 260x10 kao postavku 🙂

playerPA je napisao(la):
Tesko da ce moci da proba 10x260 s obzirom da ima 2800+ procesor koji ima zakljucan mnozilac na 9x. Moj savet ti je takodje da probas, ali isto tako malo da ocekujes od dobitaka u performansama ili nesto boljem OCu. Prethodno sam imao Kingston VR DDR400 i sa njim mi je radilo isto sinhrono na 245mhz samo sa 2T parametrom koji ne utice mnogo na performanse, bar ne u slucaju sa jednokanalnim memorijskim kontorlerom (s754)

poz

Ja sam merio u super Pi sinhrono i asihrono na 245 Mhz i kada radi sinhrono dobija se 2sekunde , brze nego asihrono . Pa sam zato mislio da uzmem taj Hardcore i da ga drzim stalno na 260 MHz x 9 sto bi mi bilo savrseno !
Pa se zato lomim da li da kupim jos 512 mb Corsair value (koji neznam da li ce moci da radi kao i ovaj sto imam kod sebe ) pa da ga drzim asihrono na 260 x 9 ili da se isprsim za Harcore pa da bude 260 sinhrono , mada iskreno ne znam da li se ta razlika isplati , te 2-3 sekunde !

Pa ako vec kupujes, bolje se malo ispruzi za HC, verujem da je razlika u ceni mala, a ako (kad) budes prelazio na s939, znacice ti dosta tih 260-270 Mhz za memoriju...

DeuS.Mikelle je napisao(la):
Ja sam merio u super Pi sinhrono i asihrono na 245 Mhz i kada radi sinhrono dobija se 2sekunde , brze nego asihrono . Pa sam zato mislio da uzmem taj Hardcore i da ga drzim stalno na 260 MHz x 9 sto bi mi bilo savrseno !
Pa se zato lomim da li da kupim jos 512 mb Corsair value (koji neznam da li ce moci da radi kao i ovaj sto imam kod sebe ) pa da ga drzim asihrono na 260 x 9 ili da se isprsim za Harcore pa da bude 260 sinhrono , mada iskreno ne znam da li se ta razlika isplati , te 2-3 sekunde !

Moj CPU nece da radi sinhrono na vecoj frekvenciji od 245Mhz tako da je pitanje koliko ce tvoj moci... Radi mi trenutno na 280mhz HTT (2.52Ghz), a memorija na 433Mhz tako da ti savetujem da prvo probas ako mozes pa tek onda kupujes ako ti odgovara... Retki su promerci s754 procesora koji idu sinhrono preko 250Mhz HTT za razliku od s939 sa unapredjenim mem. kontrolerom...

pozdrav

A sto se tice quote-a , ja imam Corsair 512 Mb DDR400 Value select i ona radi sinhrono na max 245 MHz apsolutno stabilno , znaci igrao sam i igrice i sve testove sam radio , nije pucala . Ja sam se zapalio da uzimam taj Hardcore

2610 Mhz? 245 MHz? apsolutno stabilno?
pfff...

kupio sam potpuno isti procesor, dan posle tebe u microsystemsu, i na 2385mhz (najvise a da je stabilan) idle je 45C, sa box kulerom, na oko 4200rpm...
posle 3 sata prime95, temperatura je 65C pri 5000rpm, sa otvorenim kucistem!

default voltaza mi je 1,656V...
ili moja ploca (epox 8kda3j) laze, ili nesto stvarno nije u redu...

e sad poenta je da se ja ne razumem najbolje u oc athlona 64...
npr. ne razumem ulogu HTTa u biosu, a najveci problem su mi podesavanja za memoriju...

najvise sto sam uspeo pa postignem je oko 2.6ghz, ali nestabilno...

trenutno sam stavio "CPU overclock in mhz" (sto bi trebalo da je fsb (HTT?) na 265 , x9, sto daje 2385.

u biosu sam za memoriju (kingmax super ram PC3200 CL2.5 jedan dvostrani 512mb modul) stavio 166mhz (jer onda fsb "pogura" na trenutnih 220mhz, CL sam "fiksirao" na 2.5, RAS to CAS na 4, Tras na 8, row precharge time (trp) na 4...
CPU-Z za "Bank Cycle Time (Trc)" pokazuje 10, na to nikako ne mogu da uticem, a po defaultu je 12 (kada je max memclock 166, onda je recimo 10)

voltaza za sve (cpu, agp, memoriju, chipset) je default. kad malo podignem cpu voltazu, dobija se na stabilnosti, prime95 ne prolazi, a temperatura se pri loadu dize na 75-80C! (sa BOXom, naravno ubrzo cu da uzmem neki bolji kuler, preporuka za oko 30e?)

izvinjavam se sto smaram, ali daj ljudi pomagajte, citao sam razne stvari, racunao uz pomoc a64 calculatora, ali nikako ne mogu da postignem neki "normalan" overclock!

trenutno mi je u biosu clock memorije 166, 2.5-4-4-8
HT 3
CPU Overclock 265
CPU clock ratio 9
i to daje 2385MHz za cpu, 220MHz 2.5-4-4-8-10 za memoriju...

u biosu mogu da menjam sledece stvari:
za memoriju:
Max Memclock (MHz) -200, 166, 133, 100
1T/2T Memory Timing -2T, 1T
CAS# Latency (Tcl) -2.0, 2.5, 3.0
RAS# to CAS# delay (Trcd) -2 do 7
Min RAS# Active Time (Tras) -5 do 15
Row Precharge Time (Trp) -2 do 6

HT Frequency -1 do 5

CPU OverClock in MHz -200 do 400

AGP OverClock in MHz -66 do 100

CPU clock ratio -min-5 max-9

najvise me j%be memorija, ne znam sta je tu najbolje da se ostavi, pogotovo ovaj "Bank Cycle Time (Trc)" na koji ne mogu da uticem...

Vule je napisao(la):
To da li ce ti raditi na 250, 260 ili 270 zavisi samo od primerka procesora, tj. memorijskog kontrolera u njemu... Sama memorija 100% moze toliko, moja je isla do 275, eno je sad kod Tarmi-ja, pici na isto toliko...

Najbolje bi bilo da probas Kingmax ako mozes, jer ako bude radio, eto tebi 260x10 "sinhrono" za svaki dan... Milina...

Vule ja sam uzeo pre 4 meseca onako neki random Newcastle 3000+ i ide preko 2500mhz sa box coolerom.Nisam probavao preko 2.5ghz koristim Kingmax HC koji mi radi na 2.5-3-3-7@240 mhz trenutno,ali cpu moze sigurno preko 2.5 ghz mada malo je sad i tesko zbog abnormalnih vrucina...

gda je napisao(la):
2610 Mhz? 245 MHz? apsolutno stabilno?
pfff...

kupio sam potpuno isti procesor, dan posle tebe u microsystemsu, i na 2385mhz (najvise a da je stabilan) idle je 45C, sa box kulerom, na oko 4200rpm...
posle 3 sata prime95, temperatura je 65C pri 5000rpm, sa otvorenim kucistem!

default voltaza mi je 1,656V...
ili moja ploca (epox 8kda3j) laze, ili nesto stvarno nije u redu...

e sad poenta je da se ja ne razumem najbolje u oc athlona 64...
npr. ne razumem ulogu HTTa u biosu, a najveci problem su mi podesavanja za memoriju...

najvise sto sam uspeo pa postignem je oko 2.6ghz, ali nestabilno...

trenutno sam stavio "CPU overclock in mhz" (sto bi trebalo da je fsb (HTT?) na 265 , x9, sto daje 2385.

u biosu sam za memoriju (kingmax super ram PC3200 CL2.5 jedan dvostrani 512mb modul) stavio 166mhz (jer onda fsb "pogura" na trenutnih 220mhz, CL sam "fiksirao" na 2.5, RAS to CAS na 4, Tras na 8, row precharge time (trp) na 4...
CPU-Z za "Bank Cycle Time (Trc)" pokazuje 10, na to nikako ne mogu da uticem, a po defaultu je 12 (kada je max memclock 166, onda je recimo 10)

voltaza za sve (cpu, agp, memoriju, chipset) je default. kad malo podignem cpu voltazu, dobija se na stabilnosti, prime95 ne prolazi, a temperatura se pri loadu dize na 75-80C! (sa BOXom, naravno ubrzo cu da uzmem neki bolji kuler, preporuka za oko 30e?)

izvinjavam se sto smaram, ali daj ljudi pomagajte, citao sam razne stvari, racunao uz pomoc a64 calculatora, ali nikako ne mogu da postignem neki "normalan" overclock!

trenutno mi je u biosu clock memorije 166, 2.5-4-4-8
HT 3
CPU Overclock 265
CPU clock ratio 9
i to daje 2385MHz za cpu, 220MHz 2.5-4-4-8-10 za memoriju...

u biosu mogu da menjam sledece stvari:
za memoriju:
Max Memclock (MHz) -200, 166, 133, 100
1T/2T Memory Timing -2T, 1T
CAS# Latency (Tcl) -2.0, 2.5, 3.0
RAS# to CAS# delay (Trcd) -2 do 7
Min RAS# Active Time (Tras) -5 do 15
Row Precharge Time (Trp) -2 do 6

HT Frequency -1 do 5

CPU OverClock in MHz -200 do 400

AGP OverClock in MHz -66 do 100

CPU clock ratio -min-5 max-9

najvise me j%be memorija, ne znam sta je tu najbolje da se ostavi, pogotovo ovaj "Bank Cycle Time (Trc)" na koji ne mogu da uticem...

Zasto pfff ??
Poenta zasto sam otvorio ovaj Thread su upravo rezultati koje sam postigao sa ovim procesorom koji je ocigledno sjajan primerak.
Mada ,za razliku od tebe , ja imam MB MSI Neo3 F (nforce4) i Corsair Value memoriju koja stvarno dobro radi ,i chieftec kuciste sa napajanjem od 410 W.

pfff zato sto sam uzeo plocu koja je od strane ovog foruma proglasena za najbolji s754 izbor, pfff zato sto se kingmax memorija proporucuje opet od strane ovog foruma, i na kraju pfff zato sto bi po tome trebalo da imam bolje rezultate nego ti!
nije vazno...

htt ti je beznacajan, bitno je na koliko radi memorija. U sustuni za a64, po mom iskustvu, najvise na performanse utice klok cpu, zatim tajminzi za memoriju i onda klok za memoriju...

Bad MF je napisao(la):
najvise na performanse utice klok cpu, zatim tajminzi za memoriju i onda klok za memoriju...

Sto se kloka CPU tice tu si u pravu, ali mislim (u stvari, siguran sam 🙂) da klok memorije utice mnogo vise na performanse nego sami tajminzi...

gda je napisao(la):
pfff zato sto sam uzeo plocu koja je od strane ovog foruma proglasena za najbolji s754 izbor, pfff zato sto se kingmax memorija proporucuje opet od strane ovog foruma, i na kraju pfff zato sto bi po tome trebalo da imam bolje rezultate nego ti!
nije vazno...

pa nista sad pre nego sto krenes da pokucas svakom na vrata (ko je to vec preporuchio) razmisli shto svi ti 'ludaci' sa foruma prichaju o biranim primercima 😉 ne moze to tek tako, odes u firmu i uzmes neki s police...Tj. moze, ali ako imas lude srece (koju ochito nemash 🙂)

Vule je napisao(la):
Sto se kloka CPU tice tu si u pravu, ali mislim (u stvari, siguran sam 🙂) da klok memorije utice mnogo vise na performanse nego sami tajminzi...

Pa dobro, za razlicite aplikacije verovatno razliciti delovi sistema dolaze do izrazaja. Ali, na primer, 200 za mem ostro i 270-280 mlitavo :d, nije bas tako velika razlika u performansama kao sto bi se ocekivalo, sem u cistom mem protoku... Nazalost, imam samo kingmax HC i stari kingston hyperX, pa nisam mogao da probam, ali me bas interesuje da se uporede performanse na 250mhz 2 2 2 5 1T i 300mhz na kilavijim tajminzima kolika bi bila razlika u performansama.

Bad MF je napisao(la):
htt ti je beznacajan, bitno je na koliko radi memorija. U sustuni za a64, po mom iskustvu, najvise na performanse utice klok cpu, zatim tajminzi za memoriju i onda klok za memoriju...

Iz mog iskustva koje nije bas veliko, sam uvideo da je klok memorije mnogo znacajniji nego tajminzi , pri tome ne govorimo o "klimavim" taminzima nego maximalnim stabilnim . Mada naravno treba naci sredinu tj. na stegnutim taminzima otkriti max. stabilni klok !

Vule je napisao(la):
Utice i jedno i drugo, t.j. i klok memorije i tajminzi samo pitanje na sta. Recimo ako hoces dobar super PI rezultat tajminzi ne uticu toliko koliko klok memorije, a ako hoces dobar 3dmark rezultat, bitno je i jedno i drugo, ali ipak zavisi mnogo od same aplikacije i test programa koliko ce tajminzi da uticu, a koliko bandwidth.

Bad MF je napisao(la):
Pa dobro, za razlicite aplikacije verovatno razliciti delovi sistema dolaze do izrazaja. Ali, na primer, 200 za mem ostro i 270-280 mlitavo :d, nije bas tako velika razlika u performansama kao sto bi se ocekivalo, sem u cistom mem protoku... Nazalost, imam samo kingmax HC i stari kingston hyperX, pa nisam mogao da probam, ali me bas interesuje da se uporede performanse na 250mhz 2 2 2 5 1T i 300mhz na kilavijim tajminzima kolika bi bila razlika u performansama.
Sto je veci takt procesora treba mu veci bandwidth, a niska latencija se podrazumeva. Na primer ako ti CPU radi na 2 Ghz na recimo 200 i na 290 Mhz magistrali, a da je na 290 mhz na mlitavim setovanjima, moze da se desi da ti sporije radi nego na 200 na zategnutim. Ako je pak CPU na 2.9 ghz velika je sansa da ce znacajno brze raditi na 290 Mhz.

gda je napisao(la):
nije vazno...

Prvo , nije ta ploca proglesena za najbolju nego MSI Neo 3 F , zbog toga sam je i kupio , a sto se tice memorije , ona ti neradi dobro verovatno zato sto joj ili ploca ili procesor ne dozvoljava ! Pozdrav

Nazad
Vrh Dno