Šta je novo?

AMD X570/X570S ploče

Imaš kod nas u prodavnici Asus za te pare. Nema potrebe za mađarima.

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока
 
U slučaju da će na nju ići 3600 a kasnije 5600 i vrlo mali oc, ili nikakav?Taj Prime mi baš deluje siromašno.
 
Prime je ogoljen, jedino dobro kod njega je pristojan VRM za male pare.

Problem je što za male pare imaš i B550 ploče sa solidnim VRM-om koji je više nego dovoljan za tvoje potrebe, pa nema potrebe za X570...
 
Moj utisak o asus x570-e gaming nakon par dana koriscenja.

Stvari koje mi smetaju:
- nema glupavog dugmeta za clear cmos ili bar ja ne mogu da ga nadjem. Hteo sam da podesim ram na vecu brzinu i na kraju sam morao da se zadovoljim sasvim minimalnim unapredjenjem jer nisam vise imao volje da vadim bateriju sa ploce i cimam se
kako bih mogao da ponovo udjem u bios.
- ova svetla bih pomerio na ivicu ploce jer nema puno svrhe da svetli na mestima koja su pokrivena sto ventilatorom sto grafickom kartom.
- imam utisak da je regulacija ventilatora iz biosa bila bolje odradjena na z170 plocama, ovde ne mogu da smanjim na ispod 50% obrtaja dok sam na z170 mogao na 20% da stavim (ne pravi mi nikakvu razliku jer koristim noctua ventilatore koje skoro da i
ne cujem ni kada su na maksimumu)
- resenje za montazu NVMe diskova nije bas najsjajnije jer u slucaju da hocete da zamenite iste mora da se prvo skine graficka.

stvari koje su mi odgovaraju:

-Fleshovanje biosa preko USB-a bez potrebe da se utakne cpu mi je prilicno olaksalo posao jer osim 5800x nisam imao drugi AMD procesor.
Ventilator na ploci se cuje ali nije puno bucniji od AIO pumpe. U biosu postoje tri opcije za brzinu obrtaja.
-dva konektroa za rgb + 2 konektora za argb

Sve u svemu ja sam zadovoljan, nisam primetio nikakve bagove u biosu i radu. 5800x je hladan opusteno boostuje na 4,9 single core, naponska se ne pregreva oba ssd-a rade po specifikacijama, nikakve nestabilnosti u radu sa 4 stika rama.
Platio sam je 208€ i za te novce ne verujem da sam mogao da nadjem bolju x570 plocu.
 
@Tefterilo

Koja memorija i koje si frekvencije dobio ?

Odlicno sto si podelio utiske, inace razmisljam o x570-e (279evra) ili B550-e(225evra) , na B550 nema ventilatora a mislim da je i laksa montaza ssd-a.
 
@Tefterilo

"Feature" koji se dobija kod Asus x570 plojki je da chipset kuler ne moze da se iskljuci tj da se kriva podesi tako da se pali na odredjenim temperaturama... Jedino resenje je kupovina B550 ili x570 Dark Hero.
Kod z570 GB-a, MSi-a i AsRocka moze, tako da ako se ne klokuje ludacki i napuni sa m2 drajvovima CF se nece ni paliti.
Strix -E je osetljiva sa klokovanjem memorija nekih brendova (isto slucaj kao i kod GB AM), tu je MSI za sada bolja opcija, mada ne igra ulogu ako ne zeli da OC-ujes...

Za te novce samo X570 Tomahawk ali je spartanska za razliku od te, tako da je odlicna kupovina, posebno ako ti odgovara broj prikljucaka i feature set sa kojim dolazi.


+edit

Inace ona 2 kondezantora koja imas kod RAM slotova - GB ih je recimo uklonio na novijim revizijama AM X570 plojki (po cemu se i rev 1.1/1.2 prepoznaju) kako bi popravio transient response i sredio probleme koje su rev 1.0 imale.
Mada sada imaju i drugih problem... Generalno mozda nije lose sacekati sa kupovinom v2 revizija X570 plojki koje trebaju da izadju uskoro (i videti ko ce ih sve izbaciti)
 
Poslednja izmena:
Prime je ogoljen, jedino dobro kod njega je pristojan VRM za male pare.

Problem je što za male pare imaš i B550 ploče sa solidnim VRM-om koji je više nego dovoljan za tvoje potrebe, pa nema potrebe za X570...

Problem je što i kvalitetnija B550 ploča dobro prilazi ceni x570, koliko vidim možda je TUF Gaming B550M-PLUS dobar izbor za moje potrebe.
 
Meni i dalje nije jasno zašto bi neko kupovao skupu b550 ploču pored x570 ploče za sličnu cenu..ali dobro, to je možda neka moja logika
 
Koristim dva Nvme m. 2 diska od kojih je jedan pcie 4.0 verovatno bi taj mali ventilator svakako bio aktivan sve vreme ali kao što rekoh ne čujem ga uopšte. Nekako ne mogu da krivim ploču zbog rama. Nisu u pitanju 4 modula iz istog kita već sam ih kupio u razlicito vreme pa je ispalo da su dva modula Hynix C-die koji je fabricki na 3000 cl 15 i dva modula Samsung B-die originalno na 3200 cl16. Ram je Corsair Dominator i trenutno radi na 3200 cl16. Mogu da pokrenem sistem na 3600 ali sa lošim latencijama. Verovatno da moze to bolje sa latencijama na 3600 ali nisam imao volje više da se sa tim mlatim. Probaću kasnije.
 
Mnogo su razliciti ti kitovi, ne bih ih uparivao niti gubio vreme na setovanja neke visoke frekvence. Koliko god im primarne latence bile razlicite, sekundarne su jos vise. Probaj taj b die dal moze na 3200 c14-14-14 na 1.35v, ako moze ostavi a taj drugi zameni, ako ne, sve jedno koji ces od tih da ostavis jer c16 za 3200 b die je los bin. Hynix c die c15 3000 mislim da ne moze bolje od c18 3600
0
Ili ih probaj zajedno na 3200 c16, to bi trebalo da moze...
 
Poslednja izmena:
Na 3200 c16 i jesu. Ja sam uzeo ovaj drugi slucajno jer je bio na akciji za 80 eurona, mislio sam da je isto hynix a ispostavilo se da je b-die. Iskreno ne verujem da cu da jurim drugi ram jer mi ne igra sad neku ulogu.
 
Znam da bi ovo pitanje trebalo u sdk podforum, i pokusao sam u ovoj temi ali bezuspesno...

Dakle 3950x je poprilicno siguran izbor, ali se na ostalim komponentama mora u startu ustedeti. Video sam u par recenzija da cak i b450 toma moze da gura ovaj proc, ali bih ipak voleo da idem na neku sigurniju(optimalniju) varijantu. Da li je nesto u rangu 200e bolje resenje od b450 ili b550 tomahavk/max bez OC-a?
I drugo pitanje, koliko je izvesno da ce, u koliko sada uzmem 2x16 rama i kasnije dodam isti takav kit, memorija raditi punom brzinom?

Pozdrav
 
B550 Tomahawk od nekih 150e je dovoljan, ne moraš da daješ više od toga ako ti je dovoljno 6 USB portova pozadi ili ako ti ne treba još nešto preko onog šta nudi. Ako ne overklokuješ, može i jeftinije...

Što se memorije tiče, zaista ne znam. Kod Ryzena je šareno što se toga tiče...
 
Poslednja izmena:
Pogledaj video, sve ce ti biti jasnije. Imas u opisu dodatni link i za jos jeftinije opcije.
B450 nemoj kombinovati sa tim procesorom, greota je, i ako bi u teoriji moglo da radi.
Isti procesor namjeravam uzeti i ici ce sa jednom od:
B550 Aorus Pro
B550 TOMAHAWK
B550-F GAMING
B550 Gaming Edge
Sve imaju ono sto je meni potrebno, imaju dobar VRM tako da moze i OC.

Edit: sto se tica RAM-a, ne vidim razlog zasto ne bi radilo. Ja sam imao slican slucaj, dodao jos 32GB i radi, doduse tek nakon fesovanja biosa, jer se ispostavilo da za cipove na starim i novim plocicama nije isti manufacturer, ali je na kraju XMP proradio na deklarisanoj brzini.
 
Poslednja izmena:
Hvala ljudi. Naginjao sam najvise ka b550, mislim da cu u startu uzeti i 64gb rama a na grafici ustedeti dok ne izadje 3060...
 
Šta će ti 64GB RAM-a? Radiš nešto seriozno ili samo gejming?
 
3d i par CAD programa, s'tim sto sada planiram dosta ozbiljnije da se posvetim 3d-u pa bih da se osiguram. U principu bih mogao proci i sa 32, ali iz predjasnjih iskustava, jedino sto zamenim na kompu su grafika i pasta... :D
 
Jel neko imao sličan problem?

Kada je računar ugašen i nestane struje, ne može da se upali i to traje možda 24h i onda normalno upali.......i tako je svaki put posle nestanka struje a kod mene bar 2-3 puta nedeljno nestaje.
 
Probaj da izvučeš kabl od napajanja iz računara, nekoliko puta pritisneš dugme za paljenje i da posle vratiš kabl.

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Kabal sam izvlačio iz napajanja ali to sa tasterom paljenja ću probati kad se ponovi problem.
 
Kupi UPS.
Kome toliko često nestaje struja UPS je pod must.
 
Jel neko imao sličan problem?

Kada je računar ugašen i nestane struje, ne može da se upali i to traje možda 24h i onda normalno upali.......i tako je svaki put posle nestanka struje a kod mene bar 2-3 puta nedeljno nestaje.
Neadekvantan PSU verovatno. Koji i koliko je star ?
 
Ljudi ima neko x570 Taichi? Jel istina da je potrosnja veca kao i temp i da li nju uzeti ili Aorus master?
 
Master ima najbolju naponsku.
 
Kupujem ovih dana .......ustvari resio da kupim cpu 3700x i muka je da izaberem i plocu jer se dvoumim izmedju

Asus PRIME X570-P
ASUS ROG STRIX X570-F Gaming

dali neko moze da mi pojasni dali ima bas razlike dosta .
Naime idu u plocu i 2 komada M.2 ssd I 3 HARADA
zAHVALJUJEM NA SAVETU I POMOCI OKO IZBORA.:)
 
Poslednja izmena:
Kupujem ovih dana .......ustvari resio da kupim cpu 3700x i muka je da izaberem i plocu jer se dvoumim izmedju

Asus PRIME X570-P
ASUS ROG STRIX X570-F Gaming

dali neko moze da mi pojasni dali ima bas razlike dosta .
Naime idu u plocu i 2 komada M.2 ssd I 3 HARADA
zAHVALJUJEM NA SAVETU I POMOCI OKO IZBORA.:)

Ovde nema dileme - ROG Strix X570-F Gaming. Jedino, ako ti je cena problem.
 
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno