Šta je novo?

AMD VS. nForce

zeko

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2005
Poena
360
Dakle, sta je bolje u low-cost segmentu (tipa nForce 560/570, AMD 690/740...) za AMD X2 procesore, AM2 platforma - AMD chipset ili nForce chipset?

Sta je stabilnije, a sta se bolje klokuje?

Pri tom mislim sta je bolje za sam procesor, zanemarujuci graficku kartu (normalno, za radeone bi bio bolji AMD chipset), kao i zanemarujuci integrisana resenja - npr. pod pretpostavkom da se u oba sistema koristi GeForce.

AMD 780 uzmi i ne brini...

Ili AMD 770 ako hoće da da do 60 evra za ploču. Uzevši AMD 770 ili 780 dobijaš full AM2+ ploču i imaš mogućnost kasnije nadogradnje sa Phenomom.

Poslednja izmena:
A kog proizvodjaca preporucujete? Vidim ovde se dosta hvali biostar, ali njega u Kragujevcu ne mogu nigde da nadjem:( Jedino sto sam sa doticnim cipsetovima(770) video je Gigabyte i Foxconn. Mozda i MSI, nisam siguran...

Inace, da, voleo bih da prodjem sa cenom do 60e :)

Poslednja izmena:
Ja bih ti preporučio Gigabyte (ja već dugo uzimam samo GA ploče), premda je i Foxxcon OK! Biostar ima odličan odnos izmedju cene i onoga što dobiješ za te pare! Lično sam ga uzimao i bio zadovoljan, ali je samo TForce serija dobra, ostalo je pod znakom ?.

Moj predlog je AM2+ AMD 770 Gigabyte GA-MA770-DS3, oko 60 evra!

Poslednja izmena:
Ако се одлучиш за плочу са амд чипсетом што бих ти и ја препоручио обавезно погледај који јужни мост има, тј да ли је sb600 или sb700, јер је sb700 новији и много бољи. Обавезно то погледај. Погледај ( не могу да се сетим ознаке, била је пре 2-3 месеца у свету компјутера ) Фоксконову плочу са амд 770 чипсетом ( има sb700 ) ам2+ лежиште. Једино што ти можда може ( а вероватно неће ) засметати је што ( уместо стандардних 4 ) има 2 места за рам меморије.

Samo sto se tice Foxconna, ne znam da li sam video na ovom forumu ili na nekom drugom, ako ces da ih koristis sa Linuxom imaces problema (ne znam da li je to samo sa intelovim cipsetom ili sve), a moze biti i da je to "velika buva"

Od svega navedenog, taj Gigabyte mi deluje najbolje, kad vec ne mozes da nadjes Biostar.
Asusu jednostavno ne vjerujem, a Foxconn ima pristojne ploce, ali one umeju da prave manje probleme i na Linuxu i na Windowsu, losi drajveri valjda...
r

Samo da potvrdim da 780G+SB700 radi sa Linuxom veoma dobro. Štaviše, ima manje problema nego sa npr. NV 8200/8300 čipsetima kod kojih treba kernelu proslijediti parametre za ne sjećam se više što (mislim da je vezano za SATA kontroler) da bi instalacija prošla.
Jedini problem koji sam imao sa Linuxom na 780G ploči je bio vezan za integrirani Realtek ethernet. Naime, stavio sam na ploču i Realtek gigabitnu PCI ethernet karticu koja koristi isti modul kao i integruša i mreža mi se blesirala, tako da sam morao koristiti ili jednu ili drugu. Ploča je Asrock A780FullDisplayport, instaliran je CentOS 5.2 sa 2.6.18 kernelom.

Hm, i mene zanima, samo promena ploce. Zapale su mi za oko GA-MA78G-DS3H (rev. 1.0) ili GA-MA770-DS3 (rev. 2.0) koja bi trebala po gigabyte sajtu da ima isto sb700. Neka preporuka? Iskustvo? Razlika?

Pa, razlika je da MA78G ima integriranu grafiku, a MA770 nema. Grafika ne škodi ako cijena slična. To je sada sve više standardna oprema u mainstream-u, kao integrirani ethernet nekad.

Poslednja izmena:
S obzirom šta je čovek pitao trenutni hit je koliko vidim J&W 770 ploča, čak štaviše, ima i dobru preporuku od samog AMD-a. Nekoliko komada mi je prošlo kroz ruke i mogu reći da bolje ploče za oko 50€ nema. Inče ploča ima i mogućnost Cross-fire jer je opremljena sa 2 PCI-e slota. Uvozi ih Pin te proveri kod njih imaju li je tj gde da potražiš u Kragujevcu (verovatno imaju nekog saradnika tamo).

hm... ja ima GA-M56-S3 i iskren da budem ne svidja mi se. OC je gotovo nemoguc. Znaci, nemam nameru da nesto deljem procesor, ali malo OC-a nije na odmet. E sada, GA-MA78G-DS3H me kosta oko 5600din, za te pare(ili vrlo malo vece) vec moze da se uzme Intel ploca i da moj 4800x2 zamenim za neki 7200. I sta sada? Vredi li?

Hvala svima na pomoci, ali sam sticajem neocekivanih okolnosti uzeo intela. Krenem u radnju da uzmem amd i zavrsim sa intelom:) Spreman sam za linc:))

Nazad
Vrh Dno