Šta je novo?

AMD vs. Intel?

Zekiyu

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
620
Da li na ovom polju postoje ujednačena mišljenja po pitanju audio produkcije (Cubase, i sl.)? Tj. neka preporuka: AMD ili Intel procesor do nekih 200 eura za produkciju muzike!

Hvala.

AMD definitivno. Venice jezgro. izmedju ostalog zbog seta instrukcija SSE3.

Masinu za audio obradu ne cini samo procesor...Mnogo je komplikovano objasniti sve pojedinosti prednosti ove ili one platforme, ali je cinjenica da su obe tu negdje za isti ulozen novac...Ranije je u procesingu zaista prednjacio AMD (dokazano ekzaktno na mnogo primjera), iz prostog razloga sto su intel platforme bile dosta skuplje (gledamo odnos novac/performanse zar ne? ), no od tog vremena intel je generalno malo pojeftinio, AMD malo poskupio, a u performansama/stabilnosti su se prilicno izjednacili. Takodje, danas su intelove masine nesto i "toplije". Ako se zelis baviti audio produkcijom ili se vec bavis pa trazis odgovore na neka pitanja, pravo mjesto za to je rumski.com .

@nemanja

SSE3 je intelov set instrukcija. AMD bas i ne briljira kada su u pitanju SSE2 i SSE3 optimizovane aplikacije i to mu je upravo jedna od slabijih strana. Naravno tu je odlican memorijski kontroler, FPU, prefetching jedinica, organizacija kesh-a, i gomila drugih arhitekturalnih prednosti koji ga cine dostojnim protivnikom intela (ili pak nedostiznog ako se porede po efikasnosti na istom taktu).

Poslednja izmena:
Zekiyu je napisao(la):
AMD ili Intel procesor do nekih 200 eura za produkciju muzike!

Pa i nemaš neki izbor - A64 3500+ ili Intel P4 630 3GHz 2MB keš.
Sad šta ti je ostalo bitno? Broj PCI slotova, SATA ili IDE konektora to prokljuvi sam.
Ja bih se opredelio za A64 3500+, neki NForce3 ultra (baš zbog PCI slotova), mada sam viđao da npr. EMU1212 neće da radi na AMD mašinama (verovatno bag kod tog primerka).

@Diviner - Sto se tice toga da DAW mashinu ne cini samo procesor, tu jesi upravu ... naravno ... ali covek nije pitao za DAW masinu vec za "SAMO" procesor.
a sto se tice seta instrukcija, naravno da znam da je to intelov set istrukcija, ali Intel je tek sad krenuo da ih uvodi u svoje procesore, naravno podosta skuplje, a AMD je odavno krenuo bash sa Venice modelom. i napisao sam da je jedan od razloga set instrukcija, a ne da je to glavni razlog. mislim da bi mogao malo drugacije da tumacish poruke. bez uvrede.

pozdrav.

nemanja_scg je napisao(la):
@Diviner - Sto se tice toga da DAW mashinu ne cini samo procesor, tu jesi upravu ... naravno ... ali covek nije pitao za DAW masinu vec za "SAMO" procesor.
a sto se tice seta instrukcija, naravno da znam da je to intelov set istrukcija, ali Intel je tek sad krenuo da ih uvodi u svoje procesore, naravno podosta skuplje, a AMD je odavno krenuo bash sa Venice modelom. i napisao sam da je jedan od razloga set instrukcija, a ne da je to glavni razlog. mislim da bi mogao malo drugacije da tumacish poruke. bez uvrede.

pozdrav.

Covjek je postavio pitanje u vezi produkcije muzike. Procesor je samo objekat u temi koja se takodje zove produkcija muzike. A i posmatrati samo procesor u cijeloj prici je pomalo bezveze.

Kada si ti meni vec nasao za shodno da das savjet, dacu ga i ja tebi. Naravno da je moguce da svako od nas ponekad pogrijesi (grijesim i ja ponekad...ne bas cesto kada su ovakve stvari u pitanju :) ), i trebalo bi da je takodje "naravno" da se onome ko ti pomogne da se ispravis, makar zahvalis (kad vec nisi bio dovoljno samokritican da svoja trdjenja provjeris, vec bespotrebno sebe "brukash" dva puta, za redom). Bez uvrede.

Poslednja izmena:
Procesori

Zekiyu je napisao(la):
Da li na ovom polju postoje ujednačena mišljenja po pitanju audio produkcije (Cubase, i sl.)? Tj. neka preporuka: AMD ili Intel procesor do nekih 200 eura za produkciju muzike!

Hvala.
Pa jedina prednost AMD jeste manje zagrevanje i masina moze da bude dosta tisa. No AMD ipak koristi mnoge Intelove instrukcije. No meni se cini da su stvari prilicno izjednacene, i jedan i drugi imaju adute za svoj tabor. Dakle, gledaj dalje cipsetove i ploce, sta ti one nude i sta ti je najvise potrebno. Ako ides na 64 bitnu konfiguraciju, cinimi se da Windows trenutno bolje podrzava AMD set instrukcija.
:,,:

@diviner - imas pvt msg. bolje nego da ti pishem u threadu.

Nazad
Vrh Dno