Šta je novo?

AMD SocketAM2+ & SocketL1+ ploce

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Dual SocketL1+
AMD_CTO_Brief01.jpg

SocketAM2+
AMD_CTO_Brief02.jpg

Jeste referentni dizajn, ali je odlican!

Mada, po mom skromnom misljenju, najbolja ATX DualSocket ploca je MSI-ev K9ND Speedster! Iskreno se nadam da ce MSI iskoristiti ovaj layout za AgenuFX:

prod_f3ae6e01e033e6d39df7f0fe08ac9d1c.jpg

Poslednja izmena:
Samo da nema malih dosadnih ventilatora i malo lepsu boju da urade.

Tipican "NUMA" izgled (dual Opty ploce su isto ovako radjene), ako se ne varam.
Mada, po mom skromnom misljenju, najbolja ATX DualSocket ploca je MSI-ev K9ND Speedster! Iskreno se nadam da ce MSI iskoristiti ovaj layout za AgenuFX:

prod_f3ae6e01e033e6d39df7f0fe08ac9d1c.jpg

Tipican "NUMA" izgled (dual Opty ploce su isto ovako radjene), ako se ne varam.

Pa da, ovo i jeste Dual Opteron ploca. Pored ovog, meni se dopada jos jedan layout ovog tipa (dual socket) ploca u ATX formatu (kljucan faktor, kako bi se mogle ugradjivati i u normalan desktop kucista):

s3970_2p.gif

Nisam se bas 100% udubio citavu pricu ali sta ce XGI Volari tamo? Ako je AMD dizanirao plocu logicno je da tamo stoji ATI a ne XGI!

Ja ne znam za plocu koju je AMD u potpunosti dizajnirao. Uvek je njihov jedan chipset a skoro uvek stoji i nVidia-in neki (pricam za Opterone). Verovatno je AMD zato sporo prihvacen (nVidia chipset na serveru - ^^)

Dobro, zato je tu sada ATI, tako da AMD može da ponudi i svoj čipset.
Pozdrav. :wave:

Nedjo sta kazes za ovu plocu(tj. cep sistem koji je lik sklopio za sebe):

http://www.amdzone.com/index.php?na...&t=10832&sid=f85e8685d7d38ce1a0f5eeddb4cd3137

Some recent updates to my rig:

Dual Opteron Dual Core 2222s (OC 3.17GHz)
ASUS KFN32-D SLI SAS
2 evga Superclocked 8800 GTX SLI (650-1550-2080 OC)
16GB Ram DDR-2 ecc reg
8 terabytes (8 x 1T drives)
ex8350 raid controller card
Dual Tagan 1100Watt Power Supplies (2200W)
Sony Blue Ray DVD Burner
Apple 30" Cinema LCD at 2560x1600 (version 2)
Windows Enterprise Server 2003 64-bit
Suse 10.1 64-bit, Vista 64-bit Ultimate Signature Ed
Stacker CM server case
Deck Legend Keyboard

img1644oe8.th.jpg

Poslednja izmena:
Primer sjajnog layouta:
MSI K9A2
rx790msi.jpg

i ocajnog layouta:
Gigabyte GA-M790-DQ6
790chipset.jpg

Naravno, obe ploce su SocketAM2+

Naponska sekcija deluje obecavajuce i kvalitet elektrolita, a pasivno hladjen chipset je ql stvar ! 🙂
Jos ako performanse i oc. budu extra, eto veselja!

Naponska sekcija deluje obecavajuce i kvalitet elektrolita, a pasivno hladjen chipset je ql stvar ! 🙂
Jos ako performanse i oc. budu extra, eto veselja!

aktivni "ucesnik" u dizajniranju ovih novih (ukljucujci i 690G) ploce je cuveni 'ocer Macci.

E sad on nije tek maskota u citavoj prici (sta vise nigde se ne pominje niti istice), nego zaista neko ko ima uticaj na dizajn ploca.

Na primeru nekih 690G ploca (npr. Biostar), prvi rezultati se vec vide. Ove ploce zaista treba da budu ultimativne o'cerske ploce!

to je super stvar, da ucestvuju u izradi ljudi kojima su i namenjene te ploce...ako se ne varam i u abitu rade slicni ljudi po tom pitanju!? jel su i oni izlozili svoje proizvode?...i jel ima nekih informacija o mogucim cenama?...hvala

Koliko znam Oskar-Wu bivsi dizajner Abit-ovih vrhunskih ploca je sad u DFI-u 🙂

Primer sjajnog layouta:
MSI K9A2
rx790msi.jpg

i ocajnog layouta:
Gigabyte GA-M790-DQ6
790chipset.jpg

Ne vidim sta je tako ocajno kod GA, a ne vidim ni sta je toliko sjajno kod msi-a.

Na msi prvi PEG slot ja na takvome mestu da se u slucaju zamene memorije mora vaditi grafika, dok to kod ga nije slucaj. Pri tome, onaj puvanjak na nb i sb mostu kod msi ce se grejati kao furuna. a oni konektori za napajanje su losije rasporedjeni na msi.

Poslednja izmena:
Neće se zagrijati jer je heatpipe debeli overkill za taj čipset. Evo Asusovog primjerka na srodnom čipsetu pa možeš usporediti hlađenje:
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=40058

Također, 4 PCI-E grafička slota u nizu je mogao naslagati samo teški retard.

One interesting thing to note, the Asus 790 board sitting right beside it has a copper habitrail of heat pipes, more fins than the Scandinavian peninsula and more cooling power than a nuclear reactor.
😀 😀 😀
taj 780 chipset po cemu se jos razlikuje od 790, osim po manjku laneova za pcie???

Poslednja izmena:
Neće se zagrijati jer je heatpipe debeli overkill za taj čipset. Evo Asusovog primjerka na srodnom čipsetu pa možeš usporediti hlađenje:
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=40058

Također, 4 PCI-E grafička slota u nizu je mogao naslagati samo teški retard.

Jes, mozda i jeste overkill. Zaboravio sam da se slabo graju atijevi chipovi. No, to treba sve u praksi proverit. Na onoj slici (asus) je ploca sa slabijim chipsetom. Tako da ti poredjenje nije na mestu.

A za pcie...da nece mozda neko da koristi sva cetiri? Onome kome su zaista potrebna 4xpcie sigurno nece ni uzimati u razmatranje ga ili msi...

Poslednja izmena:
Jes, mozda i jeste overkill. Zaboravio sam da se slabo graju atijevi chipovi. No, to treba sve u praksi proverit. Na onoj slici (asus) je ploca sa slabijim chipsetom. Tako da ti poredjenje nije na mestu.
Ma isti su to chipsetovi samo sto jedan ima duplo vise PCI linija (odnosno ovom drugom su iskljucene)
A za pcie...da nece mozda neko da koristi sva cetiri? Onome kome su zaista potrebna 4xpcie sigurno nece ni uzimati u razmatranje ga ili msi...
Kako god da uzmes naslagati 4 graficke, pa makar i single slot jednu do druge je totalni nonsens.
Ne vidim zasto neko ko iz njemu znanog razloga 'oce cetiti graficke, ne bi uzeo u razmatranje MSI?

Primer sjajnog layouta:
MSI K9A2
rx790msi.jpg

i ocajnog layouta:
Gigabyte GA-M790-DQ6
790chipset.jpg

Gigabyte Layout je inzenjerski promasaj, to je svakom jasto a ni kod MSI-ja ne vidim zasto je to super raspored, znaci bilo koja jaca kartica ne staje u prvi PEG slot ili u protivnom, diskomfor prilikom zongliranja sa memorijom je neminovan, petopinski konektor se maltene naslanja na isti PEG slot...znaci bezveze, a i 4 pin konektor je na smesnom mestu.

a ni kod MSI-ja ne vidim zasto je to super raspored, znaci bilo koja jaca kartica ne staje u prvi PEG slot ili u protivnom, diskomfor prilikom zongliranja sa memorijom je neminovan, petopinski konektor se maltene naslanja na isti PEG slot...znaci bezveze, a i 4 pin konektor je na smesnom mestu.

Pa ovo je QuadFire ploca i ideja je da se u nju mogu komotno zabosti cetiri HD2900 kartice. To je na MSI-u moguce! Ne vidim cemu frka oko daljine mem slotova i prvog x16 PEG slota!? Zabodes memaru i ne mislis, kad ces jednom da je menjas, pa nije smak sveta da izvuces grafulju!.
Sto se tice mesta za naponske, bitno je da je 24-pinski tamo gde jeste, te da nema savijanja kabla oko kulera za CPI. cetvoropinski molex mora biti tamo ,jer je njegov smisao da dodatno pojaca naponsku sekciju u slucaju MultiGPU sistema (mada nisam sreo plocu koja explicitno zahteva da se tu zabode 12V grana)
Sto se tice 4-pinskog procesorskog prikljucka i on mora biti pored same VRM jedinice, a u sustini taj kabel nije problem saviti donde. U svakom slucaju MSI prati referentni dizajn koji je s razlogom onakav kakav jeste. Doduse, MSI-ev dizajn se blago razlikuje od referentnog, ali samo na bolje. Mene zivo zanima sta ce DFI da uradi, mada njihovu plocu ne ocekujem pre Q4, dok ce "tier1" proizvodjaci biti na prvoj startnoj liniji u Q3 😉

Poslednja izmena:
Ma isti su to chipsetovi samo sto jedan ima duplo vise PCI linija (odnosno ovom drugom su iskljucene)
Kako god da uzmes naslagati 4 graficke, pa makar i single slot jednu do druge je totalni nonsens.
Ne vidim zasto neko ko iz njemu znanog razloga 'oce cetiti graficke, ne bi uzeo u razmatranje MSI?

Pa ako mu vec toliko trebaju 4 grafike, taj neko ce ili uzeti neko workstation resenje, ili ce uzeti nekog DFI-a. MSI mi tu nikako ne ide.

Kad smo vec kod "tier1" proizvodjaca, zanimljivo je da se Asus odlucio da ne pravi QuadFire plocu na RD790! Oni ce ici samo sa klasicnim CrossFireom:

Picture%20061.JPG

Pa ako mu vec toliko trebaju 4 grafike, taj neko ce ili uzeti neko workstation resenje, ili ce uzeti nekog DFI-a. MSI mi tu nikako ne ide.

Pa ovaj MSI je, izmedju ostalog, workstation resenje za singlesocket. Ne vidim zasto bi MSI po necemu bio inferioran u domenu highend primene u odnosu na neke druge proizvodjace?

A workstation je zato sto ima 4 x PCIe?

Taj MSI je uvek prvi izbacivao ploce za novi AMD socket, i uvek je pratio referentni dizajn, i uvek je prolazio ok na testovima i uvek je imao super opcije u BIOS-u, ali se isto tako, po pravilu, kasnije uvek ispostavljalo da je MSI u stvari jedna velika shitina.

Cak sam i ja jedno vreme bio u zabludi i mislio da u ponudi imaju ok resenja za AMD (o Intel ponudi necu trositi reci). I pojeo sam *****.

Tehnicka podrska im je smesna, a ako vec nisi sam primetio, koriste jedan te isti layout od K8N serije. Koriste najjeftinije komponente, a pride se radi o jako osetljivoj i kvarljivoj robi.

I da...Poslednju MSI "high end" seriju je jedan Foxconn (podvukao bih ovo Foxconn) sisao uzdus i popreko, u kojem 'oces domenu. O drugima i da ne govorim.

Poslednja izmena:
aktivni "ucesnik" u dizajniranju ovih novih (ukljucujci i 690G) ploce je cuveni 'ocer Macci.

E sad on nije tek maskota u citavoj prici (sta vise nigde se ne pominje niti istice), nego zaista neko ko ima uticaj na dizajn ploca.

Na primeru nekih 690G ploca (npr. Biostar), prvi rezultati se vec vide. Ove ploce zaista treba da budu ultimativne o'cerske ploce!

Biostar me je vrlo prijatno iznenadio sa layoutom, kvalitetom i overklokingom.

Urose,

citava prica je pocela oko mog misljenaj sta je dobar, a sta shit layout. Zaista ne bih da prejudiciram kakve ce ploce biti kad stignu u kutiji, ali nema razloga da ih startu zakopavamo.

Secam se da si ti imao poprilicno gorka iskustva sa MSI-em (znam da si jednog spalio), ali je bezveze na osnovu toga projektovati sliku na tek dolazece ploce.

U ostalom i sam si ekao da treba sacekati da ploce legnu na sto.

Nazad
Vrh Dno