Šta je novo?

AMD Sempron-jel probao neko?

Calibra 4WD

Čuven
Učlanjen(a)
07.08.2002
Poena
680
Vidim da su poceli masovno da se pojavljuju po cenovnicima uvoznika.

Ja imam Xp 1700+(0.13 mikrona verzija kolkuje se do 2400+) na KT3V ploci,pa sam planirao mali upgrade za dugu i hladnu jesen.
Kolika su ubrzanja koja donosi Sempron u odnosu na moj Xp i da li moze da parira Bartonu istog cenovnog ranga u brzini?

pa naprimer sempron 2800+@2ghz je tek nesto slabiji od bartona [email protected]
a sempron [email protected] je jaci od bartona 2500+ otprilike je jacine P4 3.0e

e sad neznam kave su cene i kako se klokuju

Pa trenutna cena semprona 2800+ je oko 105,a 3100+ je oko 130e.Ovaj drugi(sempron 3100+) ce biti veoma dobra kupovina pogotovo kada mu se cena malo stabilizuje.

Marketing

Sad sdam procitao u drugom postu,da je PR rating Semprona ustvari vezan za Celeron procesore,i da nema veze sa ostalim AMD procesorima,jesam dobro razumeo?

Ma Sempron je krsh. To je u stvari x-ta revizija jednog te istog jezgra uz standardne egzibicije "dodaj-oduzmi 256k kesha". Drzi se XP-a, a ako hoces da se ponovis uzmi A64, ne vidim ni realan razlog za prelazak na Bartona, ne bi dobio toliko koliko bi platio

OptiPlex je napisao(la):
Ma Sempron je krsh. To je u stvari x-ta revizija jednog te istog jezgra uz standardne egzibicije "dodaj-oduzmi 256k kesha". Drzi se XP-a, a ako hoces da se ponovis uzmi A64, ne vidim ni realan razlog za prelazak na Bartona, ne bi dobio toliko koliko bi platio

I meni se cini da je tako,ali nesto mi mnogo daleko da cekam A64 za neke osrednje pare,jos kad uracunam da treba nova ploca :wall:

Imamo slican procesor. Doduse moj ide na 2.3 giga :) ali ne drzim ga na toliko jerbo sam se nesto nalozio da ga drzim na difolt voltazi na 2 giga. Isto 1700+. Zaista ne vidim potrebu da bas moras da se ponavljas, ako je zbog igara uzmi bolju graficku ili 1gb rama, ako nije - a cemu onda ? :) Moja preporuka ti je da sacekas jos malko Atlone 64, a ako bas bas hoces da se ponavljas uzi si Bartonche.
Mislim, ovo ti kazem cisto jer ja tako gledam na to, a situacija je jako slicna. I ja sam par puta bio na ivici kupovine da bih nakon 3 dana zadovoljno konstatovao da sam ispao pametan jer nisam bacio pare

I ja tako razmisljam trezvene glave,ali ide jesen i hladni dani sanjom,malko cu se vise igrati pa mi djavo ne da mira i razmisljam da malo investiram u procesor.
Graficka mi je GF4 Ti 4200 Leadtek koji se odlicno klokuje,a i ja pretezno vozim voznje,pogotovo modove EA F1,a takve igre su zahtevnije na procesoru nego li na grafickoj

Ma daj, kalibra, uzmi 9700/9800 i zavrsio si posao :) Osetices duplo ubrzanje, negde i do 3 puta u vecim rezolucijama.

Nece Opti u igrama koje ja igram,100% biti toliko ubrzanje,pogotovo na mom Xp 1700+ procesoru.
Bas je jedan nas driver iz ekipe koji ima XP 2000+ uzeo Msi 9800Pro i evo ga vec sprema parice za Bartona jer ipak nije dobio prevelika ubrzanja u EA modovima.
Da igram DooM i ostale FPS-ove situacija bi bila kao sto kazes.

A i upgrade GF4 na 9700/9800 bi me kostao preko 100evra(plus verovatno novo napajanje),a procesora oko 30-ak ako ne moram da menjam plocu

Poslednja izmena:
Calibra 4WD je napisao(la):
Nece Opti u igrama koje ja igram,100% biti toliko ubrzanje,pogotovo na mom Xp 1700+ procesoru.
Bas je jedan nas driver iz ekipe koji ima XP 2000+ uzeo Msi 9800Pro i evo ga vec sprema parice za Bartona jer ipak nije dobio prevelika ubrzanja u EA modovima.
Da igram DooM i ostale FPS-ove situacija bi bila kao sto kazes.

A i upgrade GF4 na 9700/9800 bi me kostao preko 100evra(plus verovatno novo napajanje),a procesora oko 30-ak ako ne moram da menjam plocu

Ne procesor nego FSB, FSB, FSB, FSB,.......
Otključani XP, bilo koji, na 210-230 Mhz FSB će počistiti Bartona u 3D performansama, bez obzira koji je krajnji klok tog XP-a. Čak i jedan Palomino, koji radi na npr. 228X7.5=1710 Mhz.
Rešenje je otključani XP i NF2 ploča i solidna memorija.
I to je jeftinije, a brže nego da doplaćuješ 50 Evra za Bartona.

na identičnom taktu i množiocu u odnosu na Barton-M (korišćen je otključan procesor da bi se stavili u identične uslove), Sempron je za nijansu inferiorniji, verovatno zbog malo manjeg keša... Zbog istog razloga bi u nekoj teoriji trebalo da bude mnogo više primeraka koji bi mogli lepo da se overklokuju...

U svakom slučaju, razlika u odnosu na Barton je veoma mala, tako da u svakom slučaju je sve, samo ne loša kupovina... :D

Znam da je bitan FSB ali moja Msi KT3V i NCP memorija tesko podnose preko 166Mhz,a nesto mi se ne menja ploca,veliki je to posao.
sve mi se cini da cu istrpeti ovu jesen sa ovakvim kompom,dok ne izadje neki AMD u 0.09 tehnologiji pa ako bude para da idem i na A64 to ce biti pravi upgrade

Verovatno je receno vec nekoliko puta ali samo da ponovim da ne bi bilo zabune
Sempron je Athlon XP
Sto se samog procesora tice nema apsolutno nikakve razlike
Jedina razlika je mnozilac i FSB
Npr. Sempron 2500+ je 10.5 X 166MHz ~ 1750MHz
i to je sve
namam sad ovde sliku da postujem - skenirao sam (nemam aparat na poslu) athlon XP i Sempron jedan pored drugog pre nego sto sam ih ugradio
Cak je i serijski broj plocice na kojoj su procesori - isti.
Jedina prednost Semprona koju ja vidim je ta sto visi takt postize sa manjim multiplikatorom, pa ako "ubodes" primerak ...
Nisam imao vremena da testiram - masina je bila "hitno za juce", a imamo samo box varijante pa ne mogu da otvaram za dz., ali prvom prilikom cu da proverim kako se klokuju...

Pozdrav...

Poslednja izmena:
Ono sta sam ja gledao na testovima po netu nije bas tako,Sempron na isto Mhz kao Athlon XP je prilicno brzi

Kako nije bas tako?
Kazem da sam procesor vec ugradjivao u masinu, motao sam ga po rukama zajedno sa "starim" athlonom XP - nema nikakve razlike osim one koju sam naveo - multiplikator i FSB. Svako ubrzanje potice samo od toga.
Naravno, govorim o Sempron-u u Socket A varijanti.
Socket 754 varijanta je ocigledno sasvim nesto drugo.
Pretpostavljam da AMD planira da koristi ime Sempron kao nekakav low cost brend koji ce da provuce kroz sve generacije procesora trenutno prisutne na trzistu. pretpostavljam da je Socket 754 verzija u stvari "budzeni" Athlon 64.
Ako vec gledas testove po netu - obrati paznju na to sta je testirano.

Pozdrav...

Znao sam da ce se to desiti ljudi brkaju Sepron nastao od Athlona XP i Sempron od A64-ki kojima je iskljuceno 256k kesa i 64-bitne instrukcije, ovaj drugi je tek prava stvar i oznake krecu od 3100+ (za sada)...

Koliko kog kesha ima Sempron?

Sempron od A64 je nastao od jezgra sa 512k kesha koje je nastalo sakacenjem "punog" A64 sa 1mb kesha a koje je pak dodatno osakaceno za 256k kesha i na kraju ima 256k kesha. I kome su iskljucene 64-bitne instrukcije. E sad, ako je to nekome dobro - izvinjavam se :d To je lozenje masa. Zasto bi iko isao na jezgro A64 koje ima 256k kesa i iskljucene 64-bitne instrukcije ? :lupko: Ako se nema toliko para mnogo je bolje uzeti Bartona ili XP-a bez obzira na pr rejting...uostalom to su i testovi pokazali

Pa A64 sa 512 cache-a nije nastao sakacenjem onog sa 1M ceche-a, nego je to drugo jezgro u pitanju.

Pa zasto onda ima veci PR rejting od Bartona?
Al' ne samo da ima veci PR rejting, nego i kosta vise od Bartona !!! To je cista prevara, prodaju muda za bubrege, i vecina naivnih kupaca ce da nasedne na veci PR rejting koji je satro poredjenje sa Celeron familijom. Za cenu Semprona 2800+ iliti TBred@2Ghz FSB 166, mozes da kupis Barton 2600+ u BOX-u, koji radi na 1.9 Ghz ima 512K L2, FSB 166 i jos moze da ti ostane para za TT-11+ ili mozda cak 12+ .
S' druge strane Sempron 3100+, Paris jezgro, t.j. K8 CPU sa iskljucenim x86-64 i 256K L2 moze da bude odlican izbor ali za 90-tak eura. Za nijansu vise od 130 eura moze da se kupi normalan A64 2800+ koji radi na istom taktu i poseduje 512K L2.

Vidim da su poceli masovno da se pojavljuju po cenovnicima uvoznika.

Ja imam Xp 1700+(0.13 mikrona verzija kolkuje se do 2400+) na KT3V ploci,pa sam planirao mali upgrade za dugu i hladnu jesen.
Kolika su ubrzanja koja donosi Sempron u odnosu na moj Xp i da li moze da parira Bartonu istog cenovnog ranga u brzini?
Pa imas ti vec odavno tog Semprona u masini. Ako hoces da bacis nekih 50-tak eura da ti na boot-screenu pise AMD Sempron 2800+, onda prodaj TBreda i uzmi drugog TBreda, na kojem ne pise Athlon XP nego Sempron.
Usput, Sempron 2400+ koji radi na 1.66, ako se ne varam, to je AthlonXP 2000+, ali mu je FSB 166, kosta 12 eura vise od XP 2000+, a 5-7 eura manje od Bartona 2500+, koji je trenutno najbolja kupovina. Dakle ako hoces upgrade, savetujem ti da lepo uzmes neku Socket 754 plocu i Athlon 64 2800+ , ako nemas toliko para, stvar ce bitno ubrzati AthlonXP 2500+ Barton i neka dobra nForce2 ploca, na FSB-u od 200 Mhz, ce ti sve znatno brze raditi. Dakle, 2500+@3200+ je zakon, za te pare.

Ok sad mi je jasno sve posle ovih postova,nisam znao da ima 2vrste Semprona,a bas me je taj 3100+ bacio u dillemu jer je bio opako brz u testovima.
Mislim da cu da cekam jos malo pa da idem na kombinaciju Socket 754 +Athlon 64,taman kada bude bila cena za komplet oko 150evra

Fedja sve sto si reako stoji, ali treba shvatiti cijenicu da AMD vise (nikada) ne zzeli da vezuje Athlon brend sa jeftinoza CPU-ovima! To malo Bartona 2600 sto je ostalo ce da nestane dok mi predjemo na trecu stranu ovog trida! Ljudi shvatite nema vise AthlonaXP. Ono sto ce od sad da bidne je da ce K7 kostati koliko i celeron i imace performanse u skladu sa Celeronom, a ne 4-vorkom, a kao sto svi znamo zvace se Sempron! AMD mozzda prodaje muda za bubrege, nama koji znamo o cemu se radi i koji znamo da je u pitanju K7 jezgro, ali mi i onako necemo kuipovati ovaj CPU, so what's a big dil?! Onaj ko bude uzimao Sempron 2500 (na primer) dobice perormanse koje su u rangu Celerona 2.53 GHz i to je to!
Sempron 3100+ mozzze biti stvarno dobar izbor za gemere koji nemaju para za 64-vorku (nekeda je i tih 30 evra razlike mnogo u donosenju odluke pri kupovini kompa), a prema dosadasnjim testovima procesor je 2-4% sporiji od A64 2800+, a opet jeftiniji je tih 30-40 evra, sto mnogima mozze puno da znaci (o'ma 256 MB rama vise u masini).
Poenta je: ko ima AXP nema potebu da kupuje SocketA Sempron, ko 'oce vise, a nema puno para, Sempron 3100 je jako dobar izbor. U svakom slucaju bolji i od Bartona i od Celerona D (od ovog poslednjek mnooogo bolji izbor)!
I da Filipenko, Sempron je nastao od NewCastle jezgra kome svih 512 KB sekundarnog kesa nije bilo sasvim ispravno ;)

Nedjo - pa tvoje smo objasnjenje cekali, bre! :) :D

Znaci, ako sam dobro shvatio, sledeci logican apgrejd za ljude sa plicim dzepom je Sempron 3100+ i odgovarajuca maticna ploca? A da li je "ta" ploca kompatibilina sa buducim regularnim A64 procesorima tj. da li se nakon Semprona opet moze bezbolno uraditi apgrejd ili ne?

(Sorry, ali ja sam se pogubio u silnim verzijama AMD-a u poslednje vreme)

Ako sam dobro razumeo postoje 2vrste Semprona
1.Koji su u Socket A verziji i idu do 2800+ i oni su indenticni XP procesorima koje vec imamo
2.Koji su Socket 754 verzija i idu od 3100+ i oni su indenticni A64-ci samo sa iskljucenim kesom

Ako je tako bas su ga zakomplikovali nije ni cudo sto se ljudi ne snalaze

Nazad
Vrh Dno