Šta je novo?

AMD: Sempron E6 vs. Athlon64 NewCastle

idavik

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
320
Pitanje pogadjate. Sta je stanovista dugotrajnosti i overclocking-a isplativije? Sempron E6, derivat Venice core, ili NewCastle sa 256kb L2 cashe vise, ali bez SSE3 i u 130nm procesu produkcije? Dakle, razlike su mi poznate, interesuju me vasa misljenja i iskustva o problemu.
Nije na odmet reci, razmisljao sam uzeti Sempron 2500+ ili 2800+, zbog vece overclok margine drugi i Athlon64 NewCastle u paketu. Konfiguracija ce sluziti za kucne potrebe, po mogucnosti u duzem periodu.
Svestan sam da ce mnogi od vas da kazu uzmi S939, razmisljao sam i ja, mozda i uzmem, ali cenio bih misljenja. Ipak je trenutno poprilicna zbrka...
GPU ce biti PCIe, verovatno NVIDIA 6600, RAM KingMax HardCore.

Pitanje u vezi RAM-a. Na NF3/NF3 Ultra chipset-u, S754 CPU rade sa memorijom u single channel varijanti, sa 4 banke max u DDR400 rezimu, ako se ne varam. Interesuje me da li isto ogranicenje za S754 postoji i na NF4 chipset-u za S754.

Evo, bas sam se do malopre igrao i poredio A64 Newcastle 2800+ i Sempron 2500+.
I jedan i drugi sam podigao na 2.4 Ghz, Sempron u 90nm radi bez podizanja napona, manje se greje ali nema Cool'n'Quiet. Limite kod Semprona mi je postavila Abitova NF8-V2 ploca, kojoj HTT link nece da se klokuje vise od 348 Mhz, pa su overklokerski dometi ovog procesora nekih 2450 Mhz, ali on je full stabilan na tom taktu, dok za stari A64 NC moras da ubodes primerak koji ce da radi kako treba. Prosecan overklok bez podizanja napona za Newcastle je oko 2300 Mhz sa BOX kulerom, a za recimo 2800+ Sempron 64 E6 je oko 2500-2550 Mhz opusteno, a mozda cak i vise.
A64 Newcastle mi je pravio problema u NF8-V2 sa KingstonVR memorijom od 512MB u prvom slotu, Palermo E6 radi daleko bolje i stabilnije sa memorijom.
Performanse. Pa prakticno su iste, cak je Palermo dao bolji CPU Mark99 skor (275 za Palermo E6 i 269 za Newcastle) !!! koji se u velikoj meri oslanja na velicinu L2 kesa i memoriju, a da su je pri tom memorija bila identicno podesena. Pakovanje WinRar-om je za 10mb/s brze na A64, a pakovanje 7-zip programom je prakticno isto, ako postoje razlike onda su akademske. SuperPI rezultat je na 2.4 Ghz za oba procesora isti - 38 sec, za memoriju na 218Mhz. Kingston radi i na 240 Mhz na Palermo jezgru, dok na Newcastle-u promena memorijskog delioca rezultuje momentalnim izbacivanjem plavog ekrana.
Cena A64 2800+ Newcastle-a je 110 € u maloprodaji
Cena Semprona 64 2500+ je oko 60 €
Sempron je jednako brz, ima novije i optimizovanije jezgro, pa iako ima manji L2 kes, radi jednako brzo, hladnije i dosta je jeftiniji, a ukoliko ga uparis sa plocom koja moze da potera velike vrednosti HTT magistrale (DFI NF4-4x Infinity), moze da se i bolje overklokuje.
A64 2800+ ima Cool'n'Quiet i to mu je mozda jedina prednost, mada se prilikom overkloka preporucuje iskljucivanje istog.
A64 2800+ radi po defaultu na 1.8 Ghz, a Sempron 64 2500+ radi na samo 1.4 Ghz, pa je zato ako ne klokujes, na defaultu, A64 2800+ dosta brzi.
Najvise se isplati da kupis za 80 evra NF4-4x, PCI-E graficku i Sempron 2500+ koji je 64-bitan i ima 256K L2 kesa, Kingmax Hardcore, Leadtek 6600.... Ploca je overklokabilna, ima bogat BIOS, ima divider za memoriju od 150 Mhz, sto je super i podrzava Socket754 Semprone.
Jednom recju Newcastle je spreman za zasluzenu penziju i za izbegavanje prilikom kupovine, Palermo E6 je hladniji i kompatibilniji sa memorijama od njega, a uz to je bolji overkloker i znatno je jeftiniji. 2800+ na 1.6 Ghz sa 256K L2 kesa kosta oko 70 €, sto je takodje veoma povoljna kupovina. Ako budes jos cekao, mozda bi bilo dobro da sacekas S939 Semprone koji samo sto se nisu pojavili, mada im cena nece biti bas tako povoljna.
Problem koji si naveo za Socket754 masine je u memorijskom kontroleru na Newcastle procesorima i starijim. Zapravo radi se o ogranicenju memorijskog kontrolera koji moze da adresira ne 4 nego 5 banki, zapravo, mozes imati dva dvostrana i jedan jednostran modul, na primer: 2x512 MB DS i 1x256MB SS. Kod E revizije AMD-ovih procesora za Socket939 je ispravljen problem priliko koriscenja 4 modula, memorija je morala da ide na 333 Mhz, sada radi na 400, a kod s754 je omoguceno adresiranje 6 memorijskih banaka, pa je moguce imati 3 dvostrana modula, nebitno koji je cipset u pitanju.

Dakle, E6 revizija. Cini mi se da je ekonomicnije uzeti AMD Sempron 2800+ model, zbog viseg multiplier-a, odnosno margine prilikom overclock-a, na default U.

Nakon procesne i instrukcijske optimizacije, 90nm i SSE3, pretpostavljam da u nekom nastupajucem periodu nece biti drasticnijih promena. Poznata mi je kasnija tranzicija na 65nm, ali mene interesuje da li ce biti daljih instrukcijskih optimizacija do implementacije Pacifica i Presidio tehnologija.

A koja je najbolja verzija Seprona za OC, koji stepping... pretpostavljam sa Venice jezgrom ili mozda San Diego ako postoji...???

BTW sta znaci to E6, 3BX...

:HGT: je napisao(la):
A koja je najbolja verzija Seprona za OC, koji stepping... pretpostavljam sa Venice jezgrom ili mozda San Diego ako postoji...???

Sempron 2800+ na kraju ima oznaku BX i na BOX-u ima AMD 64 logo. Overklok je u proseku negde oko 2.5GHz stabilno, za svaki dan u svim mogucim testovima. Za slikanje imas ovde na forumu i primeraka na 3Ghz, ali to je nazalost samo za slikanje.
Generalni zakljucak za sve buduce kupce Semprona 64 (2500+ ili 2800+) je da racunate na oko 2.5Ghz OC-a za SVAKI DAN. Sve preko toga nije bas garantovano i zavisi dosta od ploce, napajanja i naravno samog primerka procesora.

da je pre godinu dana mogao da se kupi Sem-2800+BX svakako da bi pre uzeo njega neko A64-3000+NewC.
Najvise se isplati da kupis za 80 evra NF4-4x, PCI-E graficku i Sempron 2500+ koji je 64-bitan i ima 256K L2 kesa, Kingmax Hardcore, Leadtek 6600.... Ploca je overklokabilna, ima bogat BIOS, ima divider za memoriju od 150 Mhz, sto je super i podrzava Socket754 Semprone.
trenutno best buy samo bi ja uzeo 2800+ umesto 2500+.

Aman, covece, ja se ubih od pisanja gore a ti pitas gluposti.... E6 revizija Semprona se zove Palermo i E6 revizija je derivat Venice-a. Svi su uradjeni u DSL tehnologiji, zapravo svi AMD K8 procesori iz E steppinga.
Sad cu za sve koji pitaju po 1000000 puta da napisem tabelu core-a i steppinga za Semprone K8:
CG = 0.13u SOI - Paris - derivat Newcastle jezgra - ima SSE2, x86-64 disejblovan, 256K L2
D0 = 0.09u SOI - Palermo D0 - derivat Winchestera - SSE2, 256K L2
D0 = 0.09u SOI - Albany D0 - derivat Winchestera - SSE2, 128K L2
E6 = 0.09u DSL - Palermo E6 - derivat Venicea - SSE2, SSE3 256K L2, B0 - nema x86-64, BX - ukljucen x86-64, iznad 3100+ ima i cool'n'quiet
E6 = 0.09u DSL - Albany E6 - derivat Venicea - SSE, SSE3 128K L2, B0 - nema x86-64, BX - ukljucen x86-64
Ukratko, uzimaj BX i neces pogresiti.

Inace samo da potvrdim Fedjinu pricu, superiornost mem. kontolera novih Smprona sto se tice kompatibilnosti je neverovatna: meni nikakav problem u OC-u nisu predstavljali Blitz i Ritmo moduli??? Probao jos i sa raznoraznim Kingstonima i uvek sve kao sat i na epoxu i sad na DFI-u.

drfedja je napisao(la):
E6 = 0.09u DSL - Palermo E6 - derivat Venicea - SSE2, SSE3 256K L2, B0 - nema x86-64, BX - ukljucen x86-64, iznad 3100+ ima i cool'n'quiet
E6 = 0.09u DSL - Albany E6 - derivat Venicea - SSE, SSE3 128K L2, B0 - nema x86-64, BX - ukljucen x86-64
Ukratko, uzimaj BX i neces pogresiti.

3000+ u E6 varijanti ima x86-64 i C'n'Q.

drfedja je napisao(la):
A64 2800+ ima Cool'n'Quiet i to mu je mozda jedina prednost, mada se prilikom overkloka preporucuje iskljucivanje istog.
Što važi samo u slučaju kada se za C'n'Q koristi oficijelni AMD-ov drajver. Bezmalo svi su primetili da prilikom promene iz nižeg PS-a u viši dolazi do kratkotrajnog velikog skoka frekvencije CPU i to smo pripisivali grešci jutilitija za merenje.

Ali, ne, nije greška. AMD zaista CPU kratkotrajno jako overklokuje prilikom prelaska u viši "power state" i to po, otprilike, ovakvom obrascu 4x -> 9x -> 5x. Ta zaista čudna procedura radi na default clocku, ali mnogi overklokovani CPU jednostavno ne mogu da podnesu dodatni overclock koji inicira AMD-ov drajver prilikom promene PS-a.

Sa linearnom promenom (5x->6x->7x itd) koju po defaultu koristi RM Clock Utility nema nikakvih problema da se koristi C'n'Q i na jako overklokovanim A64 (može RM Clock da koristi i "oficijelni" način, ali onda se dešava isto što i sa AMD-ovim drajverom).

wiz011 je napisao(la):
Što važi samo u slučaju kada se za C'n'Q koristi oficijelni AMD-ov drajver. Bezmalo svi su primetili da prilikom promene iz nižeg PS-a u viši dolazi do kratkotrajnog velikog skoka frekvencije CPU i to smo pripisivali grešci jutilitija za merenje.

Ali, ne, nije greška. AMD zaista CPU kratkotrajno jako overklokuje prilikom prelaska u viši "power state" i to po, otprilike, ovakvom obrascu 4x -> 9x -> 5x. Ta zaista čudna procedura radi na default clocku, ali mnogi overklokovani CPU jednostavno ne mogu da podnesu dodatni overclock koji inicira AMD-ov drajver prilikom promene PS-a.

Sa linearnom promenom (5x->6x->7x itd) koju po defaultu koristi RM Clock Utility nema nikakvih problema da se koristi C'n'Q i na jako overklokovanim A64 (može RM Clock da koristi i "oficijelni" način, ali onda se dešava isto što i sa AMD-ovim drajverom).
Pa ne moze da se klokuje vise nego sto je maksimalni mnozilac. Primera radi, ako ti CPU radi korektno na 9x267, Cool'n'Quiet driver ce ga terati do 9x mnozioca i ni makac dalje. Jedino ako si smanjio mnozilac na recimo 8x a C'n'Q ga potera do 9x gde recimo ne moze da radi, onda dolazi do zakucavanja masine. Kod DFI ploca, postoji max CnQ multiplier u BIOS-u, pa recimo ako si smanjio mnozilac, onda smanjis i maximalni mnozilac za Cool'n'Quiet.
Sledeci problem je voltaza i minimalan klok. Na primer, ako CPU radi na 9*300, to mu je 2700 mhz i ok, dignuta je voltaza, on je stabilan, ali kada obori takt, moze da se desi na na 1.1v nece da radi na 1500 Mhz gde mu je mnozilac 5x. Naravno, vecina procesora uglavnom radi bez problema, ali to moze da izazove probleme. DFI na primer prilikom podizanja napona od preko 4% iskljucuje mogucnost spustanja napona prilikom ukljucenja cool'n'quiet opcije, dok na vecini drugih ploca Cool'n'Quiet se automatski disejbluje. Kod Epox-a na primer, CnQ radi samo ako imas jednu memoriju u prvom slotu ili kod Socket 939 ploca ako imas dve memorije u prvom i trecem slotu. Right Mark utility uglavnom bez problema resava sve te probleme.
Misko je napisao(la):
Inace samo da potvrdim Fedjinu pricu, superiornost mem. kontolera novih Smprona sto se tice kompatibilnosti je neverovatna: meni nikakav problem u OC-u nisu predstavljali Blitz i Ritmo moduli??? Probao jos i sa raznoraznim Kingstonima i uvek sve kao sat i na epoxu i sad na DFI-u.
Ali gde nadje Ritmo module ? :d Jel' su to oni sto se prave u Fiatu ? :eyebrows:

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Pa ne moze da se klokuje vise nego sto je maksimalni mnozilac.
Ne može regularno, ali po tvrdnjama autora RM Clock Utility-ja upravo je to ono što AMD-ov C'n'Q drajver radi. S obzirom da je reč o autoru takvog programa, u čiju upućenost u ovu problematiku nemam razloga da sumnjam (naprotiv, čovek deluje kao ekspert upravo za ove stvari), sklon sam da mu verujem.

C'n'Q driver???

Izvini ako sam pogresno razumeo, ali hoces da kazes da C'n'Q driver podize multiplier vise od referentnog??? OK, Athlon64 FX-xx CPU imaju varijabilan multiplier, i up i down, ali prema tome sto prenosis, C'n'Q driver za bilo koji C'n'Q kompatibilan AMD CPU direktno, low level komunicira sa procesorom i podize iznad definisanog multiplier. Daj neki link za to.

@drfedja

sorry ali proleteo sam kroz post i nisam detaljisao mada se nismo bas najbolje razumeli... ja sam mislio na stepping kao kod recimo bartona, AQUCA AQXEA, nedelju proizvodnje i te stvari, ne znam da li to ima znacaja kod semprona

anyway BX, i get it!!!

@drfedja

sorry ali proleteo sam kroz post i nisam detaljisao mada se nismo bas najbolje razumeli... ja sam mislio na stepping kao kod recimo bartona, AQUCA AQXEA, nedelju proizvodnje i te stvari, ne znam da li to ima znacaja kod semprona

anyway BX, i get it!!!

Za sada nema nikakvog znacaja, mozda ga posle budu zasrali, ako ranije sa tbredovima.

idavik je napisao(la):
Izvini ako sam pogresno razumeo, ali hoces da kazes da C'n'Q driver podize multiplier vise od referentnog??? OK, Athlon64 FX-xx CPU imaju varijabilan multiplier, i up i down, ali prema tome sto prenosis, C'n'Q driver za bilo koji C'n'Q kompatibilan AMD CPU direktno, low level komunicira sa procesorom i podize iznad definisanog multiplier. Daj neki link za to.
Evo šta kaže Dmitrij Besedin, autor RM Clock Utility-ja:

According to README, this setting MUST be selected for overclocked CPUs! BTW, it's selected by default for all AMD64s. The reason? It's plenty straightforward and does not involve weird but "official" transitions like 4x->9x->5x and 5x->11x->6x. That's why the official scheme CANNOT be used for overclocked CPUs - they are very likely to be unstable at 9x/11x "as is", as well as on transitions to these FIDs.

http://forum.rightmark.org/topic.cgi?id=6:290

Dakako, sasvim je moguće da ovaj lapidarni Besedinov post ja nisam ispravno razumeo.

Nazad
Vrh Dno