Šta je novo?

AMD Sempron 140 + GA-MA78LM-S2H + Kingston 1GB DDR2 800 CL5

HuLsH

Slavan
Učlanjen(a)
02.11.2004
Poena
319
Caos svima,

U proteklih nedelju dana sam se malo raspitivao oko komponenata za svoj skromni HTPC i doshao do tri komponente koje su jeftine a zadovoljavajuce. Odabrao sam jedan od najjeftinijih procesora na trzistu (AMD Sempron 140) i chachkanjem po netu saznao da moze da se otkljucha drugo jezgro koje mi ne igra mnogo veliku ulogu ali eto "shto da ne, od vishka glava ne boli" i otud maticna ploca (GA-MA78LM-S2H) koja ima SB710 i samim tim mogucnost da otkljucha drugo jezgro semprona, i neku najobichniju memoriju chisto da radi. Ischitao sam sve moguce blogove i prelistao svakave forume gde ljudi tvrde 100% uspeh u otkljuchavanju famoznog drugog jezgra i prionuo na posao.

amdsempronle140box27ghz1mbsocketam3-1.jpg
plus_w.jpg
gigabytegama78lms2hamdam3760gsb710pcievg-1.jpg
plus_w.jpg
kingston1gbddr2800cl6kvr800d2n61g-1.jpg

...
....
.....
......
.......

Sat vremena kasnije...

Rezultati su porazavajuci...

Podesavanjem ACC opcije na Auto i EC firmware-a na Hybrid dobijem mrtvu mashinu koja se ozivljava jedino praznjenjem CMOS-a.
Ima li neko ideju zashto to kod mene ne radi ? osim toga shto mi je overclockovanje nepoznanica :type::wave:

Prva pretpostavka: drugo jezgro je neispravno ;)

Prva pretpostavka: drugo jezgro je neispravno ;)

Postoji li nachin da se to proveri ? koje su shanse da ako kupim drugi (prijatelj hoce da kupi isti) da je i njemu drugo jezgro neispravno

i koja je procedura da barem to postojece jezgro opteretim maximalno na Box cooleru?

Poslednja izmena:
Pa da iskoristim shto vishe potencijala tog procesora s obzirom da ne mogu to drugo jezgro da otkljucham :type::wave:

Jedini nacin ti je da vidis koliko moze taj malisa da izvuce,tj.da ga overclockujes...,)

Zamolio bih da mi neko pomogne oko overclockovanja ovog procesora.
Da mi kaze otprilike da povecam, shta da smanjim i tako to...

Hvala unapred !

Zamolio bih da mi neko pomogne oko overclockovanja ovog procesora.
Da mi kaze otprilike da povecam, shta da smanjim i tako to...

Hvala unapred !

Ne znam kako se ponasa ta ploca tj. koliki "FSB" trpi i kakve o/c opcije ima u BIOS-u.
Za pocetak pokusaj postaviti FSB (CPU Frequency) na 250, a HTT mnozioc smanji na 8.
NB mnozioc isto mozes da stavis na 8, a kasnije ako prodje test stabilnosti povecaj na 9.
Memoriju postavi na 667 tj mnozioc 3.33 ( ne znam kako to izgleda u BIOS-u te ploce).
Napone ne povecavaj jer je 1.4V dovoljno za taj o/c od 3375MHz.
Eventualno, ako zakuca povecaj malo napon procesora.

Eto za pocetak, a ostalo cemo ako se probudi i prodje test stabilnosti.

Veliki broj Semprona se otkljucava (cini mi se ubjedljivo najveci broj od svih AMD procesora).

Poslednja izmena:
Ne znam kako se ponasa ta ploca tj. koliki "FSB" trpi i kakve o/c opcije ima u BIOS-u.
Za pocetak pokusaj postaviti FSB (CPU Frequency) na 250, a HTT mnozioc smanji na 8.
NB mnozioc isto mozes da stavis na 8, a kasnije ako prodje test stabilnosti povecaj na 9.
Memoriju postavi na 667 tj mnozioc 3.33 ( ne znam kako to izgleda u BIOS-u te ploce).
Napone ne povecavaj jer je 1.4V dovoljno za taj o/c od 3375MHz.
Eventualno, ako zakuca povecaj malo napon procesora.

Eto za pocetak, a ostalo cemo ako se probudi i prodje test stabilnosti.

Veliki broj Semprona se otkljucava (cini mi se ubjedljivo najveci broj od svih AMD procesora).

odlichno, i hvala samo shto cu morati da postavim verovatno josh koje pitanje u vezi termina ukoliko ne budem mogao sam da provalim shta znachi HTT i tako to :) tj da skontam kako su kod mene u BIOS-u napisane gorepomenute skracenice :type: :wave:

odlichno, i hvala samo shto cu morati da postavim verovatno josh koje pitanje u vezi termina ukoliko ne budem mogao sam da provalim shta znachi HTT i tako to :) tj da skontam kako su kod mene u BIOS-u napisane gorepomenute skracenice :type: :wave:

Skinucu PDF uputstvo od te ploce pa cemo nesto napraviti :wave:

edit: Skinuo PDF pa idemo:

MB Intelligent Tweaker(M.I.T.)

CPU NorthBridge Freq-> postavi na 8,
CPU Host Clock Control-> postavi na "manual" da bi mogao mijenjati "FSB",
CPU Frequency(MHz)-> postavi na 250,
HT Link Frequency-> postavi na 8 ili 1600 (pogledaj kad udjes u meni). 2000 je mnozioc 10, 1800 je mnozioc 9, 1600 je mnozioc 8...)

Set Memory Clock-> postavi na "manual",
Memory Clock-> postavi na X3.33 (ako kasnije budes probao veci O/C i dizao FSB, mazda ces morati staviti X2.66)

Valjda nisam nesto preskocio

Poslednja izmena:
Uradjeno sa polovichnim uspehom :)

Prvi pokushaj: Uspeh

CPU NorthBridge Freq-> 8
CPU Host Clock Control-> manual
CPU Frequency(MHz)-> 250
HT Link Frequency-> 1600
Set Memory Clock-> manual
Memory Clock-> X3.33

3lkorzmz07zb1eb1kxx9.jpg

Drugi pokushaj: Delimican uspeh

CPU NorthBridge Freq-> 9
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66

6z6bzmaes1ct2d9xboc0.jpg

i nakom par minuta i par testova sluchajno sam ponovo upalio CPUID i dobio ovaj razultat:

my5qgmebzk0fwalx9dn.jpg

Jesam li ja malo preterao pa nije stabilan ili je neshto drugo po sredi ? :type::wave:

edit:
I upravo sam imao BSOD sa Page Fault freshkom i pominje se gmmsx.dll ili neshto slichno nisam stigao da vidim...
ochigledno nije stabilan sa ovim setovanjima iz drugog pokusaja.

za veceras se vracam na setovanja iz prvog pokusaja da vidim hoce li stabilnije raditi.

Poslednja izmena:
Uradjeno sa polovichnim uspehom :)

Prvi pokushaj: Uspeh

CPU NorthBridge Freq-> 8
CPU Frequency(MHz)-> 250
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X3.33

Drugi pokushaj: Delimican uspeh

CPU NorthBridge Freq-> 9
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66

Jesam li ja malo preterao pa nije stabilan ili je neshto drugo po sredi ? :type::wave:

Iskljuci u BIOS-u C'n'Q.
Za NB mnozioc 9 i HT Frequency 260 ce ti mozda trebati povecanje NB napona (mislim da je to CPU NB VID Control).
Ne bi bilo lose da testiras i o/c domete memorije tj 260X3.33=865MHz

LinX, LinX i dosta strpljenja ;)

Iskljuci u BIOS-u C'n'Q.
Za NB mnozioc 9 i HT Frequency 260 ce ti mozda trebati povecanje NB napona (mislim da je to CPU NB VID Control).
Ne bi bilo lose da testiras i o/c domete memorije tj 260X3.33=865MHz

LinX, LinX i dosta strpljenja ;)

Odlichno, uopshte mi nije teshko i imam strpljenja, tako da sutra posle posla klik klik
Hvala unapred pa nastavljamo sutra:type::wave:

Danashnji testovi...

Odmah na pochetku da kazem da sveukupni osecaj vecerasnjeg overclockovanja i nije bash odushevljavajuci. Imalo je neke varijacije na temu menjanjem CPU NB VID Control vrednosti ali ne bitne jer se svaki pokushaj zavrshio pucanjem divne Win 7-mice. U svakom pokushaju sam uspeo da sachuvam dump file i onaj drugi file (neki xml izveshtaj...)

nbwrz2ir59p2vt0g5j2x.jpg

CPUID za svaki pokusaj je svaki put isti tako da ga necu ponavljati

Prvi pokushaj: Busted

CPU NorthBridge Freq-> 9
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU NB VID Control-> +0.025V (1.2000V)
Upao je u loop i vrteo ali je svaki put digao uredno win samo toliko dovoljno koliko sam ja uspeo da ischupam dump fajl

Drugi pokushaj: Busted

CPU NorthBridge Freq-> 9
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU NB VID Control-> +0.050V
Ovde je vec izgledalo kao da je stabilniji ali sam se ubrzo uverio da ipak nije posle jedno 5 minuta pushtanja HD 1080p animacije. Kod BSOD ekrana pominje atikmdag.sys

Treci pokushaj: Busted

CPU NorthBridge Freq-> 9
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU NB VID Control-> +0.075V
Ovaj put je bio kao malo stabilniji i duze je radio vrteci istu animaciju. Kod ovog pokusaja bez BSOD ekrana

Cetvrti pokushaj: Busted

CPU NorthBridge Freq-> 9
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU NB VID Control-> +0.100V
Drzao isto prilicno dugo kao i kod treceg pokusaja. Kod BSOD ekrana pominje atikmdag.sys

Peti pokushaj: Busted

CPU NorthBridge Freq-> 9
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU NB VID Control-> +0.150V
I opet izdrzao chitavih 10-15 min sa pushtanjem animacije ali ovaj put kad je pukao na BSOD ekranu se pomijao fltmgrs.sys

Inache CPU NB VID Control vrednosti pocinje sa +0.600V zatim ide do Normal kada krece u minus vrednost i zavrshava se sa -0.600V
Da napomenem da sam samoinicijativno nekom svojom logikom krenuo u plus sa vrednostima u nadi da cu uspeti :)

Nadam se da sam bio izdashan i da cemo ipak uspeti neshto da uradimo, ako ne uspemo josh koji put prijavljujem se da sa komponentama dodjem kod raspolozenog klokera i na licu mesta isprobamo mogucnosti, sve to lepo dokumentujemo i mozda chak okachimo ovde kao mali test :type::wave:

Prilozi

• Pokusaj_1.rar
    31.9 KB · Pregleda: 27
  • Pokusaj_2.rar
    31.4 KB · Pregleda: 25
  • Pokusaj_3.rar
    31.1 KB · Pregleda: 26
  • Pokusaj_4.rar
    30.7 KB · Pregleda: 24
  • Pokusaj_5.rar
    30.4 KB · Pregleda: 28
Slabo se ostali prikljucuju temi :S:
Nisam 100% siguran koji NB voltage treba dizati...
Kod mene postoje samo tri opcije za NB voltage (1.2XXV, 1.3XXV i 1.4XXV, ne sjecam se tacno, ali kad uradim restart pogledacu, "XX" oznacava 2 cifre kojih se takodje ne sjecam).

Da li si probao Bus Speed 260, a NB mnozioc 8?
Postoji mogucnost da ploca nece puno preko 2000MHz za NB Frequency, ipak to nije neka high-end ploca.
Drugo, mozda nece ni puno preko 250MHz za Bus Speed.
Zato treba jajca pojesti dok sve podesis. Lako je kad znas koje su mogucnosti ploce (testovi, iskustva drugih) pa samo podesis i testiras.

Kakva ti je to sad voltaza 1.056V, do sada ti je cpu-z pokazivao korektnu voltazu.
Isto tako, nije iskljuceno da CPU trazi povecanje napona za 3.5GHz.

Dodaj napona za CPU... definitivno mu fali napona...
Ostavi malo jaci napon za nb... recimo onaj iz drugog ili treceg pokusaja ;)

Poslednja izmena:
A sto uopste overklokujes masinu koja treba da bude tihi htpc?

Idemo Dalje...

@crossfire
sorry druze nisam bio tu za vikend pa nisam mogao da nastavim sa testiranjem, nastavljam danas popodne.:type::wave:

A sto uopste overklokujes masinu koja treba da bude tihi htpc?

Pa jer sam pri kupovini racunao na drugo jezgo i na to da ce 2.7GHz biti dovoljno za HD video materijal. Uvideo sam da nije dovoljno i da sam morao da se bacim na O`C

Ako ti nije frka da mi kazesh koja je to stavka... pretpostavljam da je neki "CPU Voltage"

Iz cega si testirao HD, linux ili win? Jel si siguran da radi hardverski dekoder na grafickoj?

To bi trebalo da radi, probaj da vidis da li je u drajverima ukljucen hw dekoder ili probaj drugi player...

@crossfire
sorry druze nisam bio tu za vikend pa nisam mogao da nastavim sa testiranjem, nastavljam danas popodne.:type::wave:

Ako ti nije frka da mi kazesh koja je to stavka... pretpostavljam da je neki "CPU Voltage"

CPU Voltage Control, ali prije dodavanja voltaze pokusaj samo smanjiti NB mnozioc na 8 da vidis da li te to sprecava za stabilan klok.
Ako i tada puca LinX, vrati NB multi na 9, povecaj napon, a takodje i napon procesora.
Testiraj

Kad udarish u zid ti se okreni i nastavi dalje ...

Kombinacijom ideja i predloga sagovornika sastavio sam josh jednu serijicu testova

Da li si probao Bus Speed 260, a NB mnozioc 8?
Postoji mogucnost da ploca nece puno preko 2000MHz za NB Frequency, ipak to nije neka high-end ploca.

Probao i puca (Pokusaj 1)

Zato treba jajca pojesti dok sve podesis. Lako je kad znas koje su mogucnosti ploce (testovi, iskustva drugih) pa samo podesis i testiras.

Izglanco jajca sa zenom pre pochetka testiranja :D

Kakva ti je to sad voltaza 1.056V, do sada ti je cpu-z pokazivao korektnu voltazu.

Pojma nemam zashto... sada u testovima prikazuje korektno... pokusacu da stavim slike ako uspem

CPU Voltage Control, ali prije dodavanja voltaze pokusaj samo smanjiti NB mnozioc na 8 da vidis da li te to sprecava za stabilan klok.
Ako i tada puca LinX, vrati NB multi na 9, povecaj napon, a takodje i napon procesora.
Testiraj

Pokushaj 1: :wall:

CPU NorthBridge Freq-> 8
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU Voltage Control-> +0.025V
Puca pre prvog Win 7 logoa pri boot-u sa BSOD-om i porukom IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Pokushaj 2: :wall:

CPU NorthBridge Freq-> 8
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU Voltage Control-> +0.050V
Puko tokom snimanja PrintScreen-a CpuZ-prozorchica sa naravno BSOD-om i porukom IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Pokushaj 3: :wall:

CPU NorthBridge Freq-> 8
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU Voltage Control-> +0.075V
Stigao sam do LinX-a koji je radio otprilike 10 sekundi i onda je win pljasno.

Pokushaj 4: :wall:

CPU NorthBridge Freq-> 9
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU Voltage Control-> +0.100V
Puca pre prvog Win 7 logoa pri boot-u sa BSOD-om a u njoj se pominje NTFS.SYS u nekom kontekstu...

Pokushaj 1: :wall:

CPU NorthBridge Freq-> 9
CPU Frequency(MHz)-> 260
HT Link Frequency-> 1600
Memory Clock-> X2.66
CPU NB VID Control-> +0.075V
CPU Voltage Control-> +0.100V
Digao Win ali pukao tokom uzimanja PrinScreen-a sa BSOD-om i "Technical information 0x0000000008b (0.x00000 xxxxxx xxxxxxxxx xxxxxxxxxx xxxxxxxxxx ako sam dobro video) porukom... :)

Ako ima neko josh zivaca da pogleda jesam li u nechemu pogreshio i ima li josh uvek nekih opcija, bio bih mu zahvalan !!!!
Toliko o tome...:type::wave:

Slike

2qgivu1mgm3sd45m13uk.jpg

Slika od drugog pokusaja...

od treceg nije prezivela jer je pukla tokom snimanja...

Znaci taj sempron moze lagano sa Box-om da ide na 3,2 Ghz i da bude miran... :d
To mi se svidja... Dajte neki predlog kombinacija za 3,2Ghz, najstabilnije sto moze... Poca MSI 785GTM-E45... :wave:

A ni meni nece da otkljuca drugo jezgro... A citao sam negde da ga prepoznaje kao Phenoma sa 4 jezgra... Ova ploca nema mogucnost da iskljucuje i ukljucuje jezgra posebno posle hybrida nece ni BIOS da pokrene pre brisanja CMOS-a... Tako da sam se pomirio sa otkljucavanjem... :)

A ni meni nece da otkljuca drugo jezgro... A citao sam negde da ga prepoznaje kao Phenoma sa 4 jezgra...
Pricamo o Semprončetu? :sceptic:
Loše si ti to pročitao ;)
Da je tako bilo bi jeftinije kupiti 3-4 kom umesto Phenoma i videti koji se otključava.

Kod Semprona 140 moze da se otkljuca samo jedno jezgro i tada imas CPU kao X2 215.
Znaci, 2X2.7GHz, 2X1MB L2 i to je to. TDP je ~65W

Izgleda da nisu ni pravili single-core CPU vec zakljucavaju ispravno/defektno jezgro.
Ako se ne otkljuca i ostane kao "single core" CPU, moze sa BOX-om ~3.5GHz ako se voltaza ne povecava.
Ipak je to 45W CPU ;)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno