Šta je novo?

AMD Sempro

joca22

Cenjen
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poena
159
Kumašin mi je čistio njegov komp od prašine i tom prilikom izduvao procesor i kuler ( kuler nije bio blokiran već se vrtio od izduvanog vazduha) posle starta prvo nije hteo da podigne OS (XP SP3) a kada ga je podigao procesor nije više bio AMD Sempron 1.7 GHz već ga sada očitava kao AMD Athlon 1.0 GHz. Šta se tu desilo i šta predlažete da radim kako bi mu pomogao jer nije baš "lovator" pa da odmah kupi novi procesor. Trenutno ne znam ostale podatke o njegovom hardveru.

Hvala!

predpostavljam da je to neki S462 te se u bios-u spustila magistrala cpu-a(sa 133 na 100) te treba vratiti FSB na cifru 133Mhz i sve ce raditi u najboljem redu.sto se tice OS-a koliko je star dal ima virusa dal ima antivirus i dal mu se to desavalo ranije??

Ne znam ništa jer mi on ne ume objasniti ali po onom kako on kaže jedno 5-7 godina stara mašina, ali sutra idem do njega da vidim šta je to dobio , jer komšo oće da mu klokne procesor a meni se to ne sviđa jer ne verujem da će ga mnogo dići a može mu napraviti da više neće imati ni ovakav procesor. Ako se kumašin složi pogledaću FSB kao što si rekao pa ako bude to da ju dignemo a ako ne opet ću da budem ovde. U svakom slučaju Hvala za ideju !

Ne znam ništa jer mi on ne ume objasniti ali po onom kako on kaže jedno 5-7 godina stara mašina, ali sutra idem do njega da vidim šta je to dobio , jer komšo oće da mu klokne procesor a meni se to ne sviđa jer ne verujem da će ga mnogo dići a može mu napraviti da više neće imati ni ovakav procesor. Ako se kumašin složi pogledaću FSB kao što si rekao pa ako bude to da ju dignemo a ako ne opet ću da budem ovde. U svakom slučaju Hvala za ideju !

"komso" je donekle u pravu:) jer je ocigledno doslo do down-kloka smanjivanjem fsb(ili sa 166 na 133 ili kao sto milos rece sa 133 na 100....posto je sempron 462 najbverovatnije on je ako se ne varam radio na fsb 166)

smanjem fsb sistem vise nije mogao tacno da detektuje koji je cpu u pitanju pa mu je stavio Athlon

A ja bih pre rekao da je down-klok sa 166 na 100mhz. Najverovatnije je sempron 2400+ u pitanju a on je na 1.66ghz. Preporuka da ipak nadje nekoga ko malo vise poznaje materiju i da podesi bios jer je verovatno vratio podesavanja na default.

A ja bih pre rekao da je down-klok sa 166 na 100mhz. Najverovatnije je sempron 2400+ u pitanju a on je na 1.66ghz. Preporuka da ipak nadje nekoga ko malo vise poznaje materiju i da podesi bios jer je verovatno vratio podesavanja na default.

e tacno sa 166 na 100 ovo je skoro sigurno to! (a to i odgovara smanjenju sa ~1,7 na 1GHz)

Narode , sada sam se vratio od kuma i bili ste u pravu FSB je bila na 100 MHz , pošto ja baš nisam naročito stručan za clock, digo sam je prvo na 133MHz, dobio sam 1.4 GHz ali se sam restartovao čim je počeo da se podiže. Sad nisam siguran da je to razlog ali jedino što mi je privuklo pažnju je bilo; da u opcijama ima podešavanje brzine memorije. E tu ima opcija "auto" a bila je neka brzina sad sam zaboravio koliko MHz, u glavnom ja sa podesio "auto" i sistem se digao bez problema. Tada sam promenio termalnu i onda podesio FSB na 166 MHz . Digao se bez problema sa 1.7 GHz i sad radi neuporedivo brže i stabilan je (bar za sada) temperatura je normalna. Da li treba da se nadam nekom iznenađenju ili bi ovo moglo da radi normalno.
U svakom slučaju Hvala Vam na savetima i na izdvojenom vremenu !

sve je to u redu..iznenadjenja su generalno uvek moguca kad je komp star mnogo godina, ali da ne baksuziramo:)

da kod semprona Socket A je FSB 166Mhz moja greska...to je to ostavi tako da radi kod S462 je to normalna pojava da kad se resetuje bios ili vise puta upalis/ugasis masinu pad FSB na 100Mhz

Ako hocesh da ga klokujesh, digni josh fsb, na 200, ali smanji mnozilac na memoriji, tj stavi 333 i bice 400. Poshto je bash fsb usko grlo kod 462 socketa, dizanjem fsb-a se najefektivnije ubrzava mashina. A mnozilac za CPU smanji na 8,5 pa ako bude radio polako dizi mnozilac do 10. Srecno.

@jozzo sve je to tacno sto si ti napisao ali nigde nije pomenuta ploca, bar da znamo da li je to uopste moguce.

Šta se tu desilo i šta predlažete da radim kako bi mu pomogao jer nije baš "lovator" pa da odmah kupi novi procesor. Trenutno ne znam ostale podatke o njegovom hardveru.

Hvala!

s obzirom na ove cinjenice, mislim da je bolje da se mane OC te matore masine...

Nazad
Vrh Dno