Šta je novo?

AMD se žali na Intel

Stvorenje

Čuven
Učlanjen(a)
07.02.2004
Poena
649
If you haven't yet, you really owe it to yourself to take the time and read AMD's antitrust complaint against Intel. The document is largely written in plain language and makes for great reading, believe it or not. The complaint lays out in juicy detail AMD's allegations against Intel, explaining the structure of the PC market and how Intel's web of incentives, rebates, quotas, and intimidation tactics allegedly serves to box AMD's market share into the 15-20% range....
Ko zna engleski može pronaći kompletan tekst OVDE

Sa drugog foruma:

Originally Posted by Donnie27
After I got through rolling on the floor laughing my F%*%&$@ @ss off long loud hard and until it hurt, I started to post to you. If Intel were to loose a case like this, all of their lawyers need to be fired and replaced with newbie lawyers fresh out of school.

It's not Intel's fault AMD chooses to go with a process and platform that cost more to make, has less or fewer good yeilds and that's what forced their prices to be higher.

When asked about their (AMD) high prices on X2, an AMD Spokeswoman said; "We sell our processors based on performance". Tell me, what in the hell does that have to do with Intel?

I'm sure Intel left better performing but harder to make processors on the cutting room floor. AMD has built onto K7, not started a completely new anything. "Built it in from the start". Then they still got problems? innovation?

""Intel's behavior is much more than meets the eye. You may not have been aware, but Intel's illegal actions hurt consumers - everyday. Computer buyers pay higher prices inflated by Intel's monopoly profits. Less innovation is produced because less competition exists. Purchasers lose their fundamental right to choose the best technology available."""

Intel spends about half of its almost 11 billion in profits on R&D, about a Billion on the RAM makers to sure up that industry, even its old foe Micron was saved with a 400 million investment from Intel. This allowed then to break even and stay out of the Red.

Now let's compare that to AMD. AMD has invested NOTHING in the memory but prefers to sit back and ride other's R&D. Intel has a strong case to sue AMD + the Germans + the EU for trying to shut markets to Intel and IBM to maximized their return on investing in AMD. Oh, they invested over 1.5 Billion in the new plant FAB 36 and about 2.5 B in all on Fab 30 that AMD is still paying for. Not to mention Tax credits and other grants for it German workforce through its Pork Barrel deal.

They're FOS LOL!

Donnie27

Covek je 100% upravu.

Poslednja izmena:
Iako je u zadnjih nekoliko godina mnogo napredovao, AMD smatra da su mogli biti uspješniji da Intel nije na razne nelegalne načine pokušao održati svoj monopol na tržištu procesora. U tužbi se na 48 stranica Intel optužuje da su "zastrašivali" proizvođače/sastavljače računala da ne ugrađuju AMD-ove procesore, odnosno da su neke tvrtke prisilili da ugrađuju samo Intelove procesore, drugima su davali uvjetne rabate, prijetili su osvetom ako neka tvrtka pokuša uvesti linije računala s AMD-ovim procesorima, tražili su da se bojkotiraju promocije AMD-ovih procesora itd. Navode se mnoge velike tvrtke (ukupno 38) na koje je Intel utjecao: HP, IBM, Dell, Sony, Toshiba, NEC...

Inače, Japanska komisija za pošteno poslovanje (JFTC, odnosno Japan's Fair Trade Commission) je u martu ove godine zaključila da je Intel prisilio jednog proizvođača računala da koristi isključivo njihove procesore, a druge da smiju ugrađivati maksimalno deset posto procesora koje nije proizveo Intel. Intel se uopće nije obazirao na JFTC-ove zaključke.

Bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati i mislim da tu ima istine.

Poslednja izmena:
Prvo, ne mogu da verujem da se krajnje laicki upotrebljava rec "monopolista" kada je Intel u pitanju. Intel nije monopolista jer postoji mogucnost optiranja (AMD).
Drugo, to sto kazu da je Intel nekog prisilio je pogresna interpretacija dogadjanja da ne kazem percepcija. Ono u cemu je Intel 100x bolji od AMDa je pregovaracka moc:
http://www.internetmediator.com/medres/pg27.cfm

Medjutim, nije Intel preko noci stekao tu i takvu poziciju. Svi mi znamo kako je Intel dosao do toga a to nije bilo ni jeftino ni brzopotezno. Intelov R&D bolje radi i tu nema sumnje. Ne mislim na sam cpu nego na kompletan pristup novoj platformi ma koja ona bila. Ima tu cedjenja, nije da nema (845d->845e->845pe) ali ipak...

Ako ima istine u ovome sto navodi AMD i JFTC onda se to moze jedino okarakterizirati kao monopolisticko ponasanje.
O ovome se price vec duze vrijeme i ovakva reakcija je ocekivana,a dali je to samo pogresna interpretacija pokazace vrijeme.

Ma koga zabole kako se to zove, nego jel' to nelegalno ponasanje ili nije. Ako nije nelegalno, onda cemu ovakav topic i prica o tome uopste...

Zamisli sutra dodje u C-market koka-kola i kaze necemo isporuciti ni jednu flasu vise ako ni izbacite Sinalko iz prodaje, da li je to u redu?

Mislim da je svima jasno koliko je Intel bahata firma cak i zagrizenim Intelovcima valjda... AMD je pravo osvezenje, sreca za nas (kupce/potrosace) da postoje...

Mislim da je svima jasno koliko je Intel bahata firma cak i zagrizenim Intelovcima valjda... AMD je pravo osvezenje, sreca za nas (kupce/potrosace) da postoje...
Upravo. I ne samo da je osveženje, nego stvarno prija. Naročito cene! ;)

Broz je napisao(la):
Prvo, ne mogu da verujem da se krajnje laicki upotrebljava rec "monopolista" kada je Intel u pitanju. Intel nije monopolista jer postoji mogucnost optiranja (AMD).
Drugo, to sto kazu da je Intel nekog prisilio je pogresna interpretacija dogadjanja da ne kazem percepcija. Ono u cemu je Intel 100x bolji od AMDa je pregovaracka moc:
http://www.internetmediator.com/medres/pg27.cfm

Medjutim, nije Intel preko noci stekao tu i takvu poziciju. Svi mi znamo kako je Intel dosao do toga a to nije bilo ni jeftino ni brzopotezno. Intelov R&D bolje radi i tu nema sumnje. Ne mislim na sam cpu nego na kompletan pristup novoj platformi ma koja ona bila. Ima tu cedjenja, nije da nema (845d->845e->845pe) ali ipak...

Samo trenutno postojanje mogucnosti izbora nikako nije dokaz da se ne radi o monopolu bar ne da do istoga nece doci - Cinjenica da neko ulaze u R&D takodje nista ne govori o monopolu. Tako da je sve sto si napisao jednostavno zamena teza.

Kako je intel dosao u tu poziciju ( takodje zamena teza ) nije bitno - vec da li se sluzi nelegalnim sredstvima da je odrzi. Da li je nelegalno davati popuste na pausalno odredjenu kolicinu prodatih procesora ( za svaku firmu pojedinacno odredjenu ) i pritom da isti ti popusti budu retroaktivnog karaktera ? E to je pitanje a odgovor je suvise komplikovan ...

Moje misljenje je da je takvo odredjivanje smejurija, jasan nacin borbe protiv konkurenata isl. ali ne znam bas da li je nelegalno. Mozda je to pravi modus eliminacije konkurenata ne toliko direktnom cenovnom konkurencijom koliko "pametnim" potezima iza kulisa za koje ne postoje nikakve zabrane ..

Poslednja izmena:
* According to industry reports, and as confirmed by the JFTC in Japan, Intel has paid Dell and Toshiba huge sums not to do business with AMD.
* Intel paid Sony millions for exclusivity. AMD’s share of Sony’s business went from 23 percent in ‘02 to 8% in ‘03, to 0%, where it remains today.

Intel paid NEC several million dollars for caps on NEC’s purchases from AMD. Those caps assured Intel at least 90% of NEC’s business in Japan and imposed a worldwide cap on the amount of AMD business NEC could do.

* Then-Compaq CEO Michael Capellas said in 2000 that because of the volume of business given to AMD, Intel withheld delivery of critical server chips. Saying “he had a gun to his head,” he told AMD he had to stop buying.
* According to Gateway executives, their company has paid a high price for even its limited AMD dealings. They claim that Intel has “beaten them into ‘guacamole’” in retaliation.

* AMD has been entirely shut out from Media Markt, Europe’s largest computer retailer, which accounts for 35 percent of Germany’s retail sales.
* Office Depot declined to stock AMD-powered notebooks regardless of the amount of financial support AMD offered, citing the risk of retaliation.

Then-Intel CEO Craig Barrett threatened Acer’s Chairman with “severe consequences” for supporting the AMD Athlon 64™ launch. This coincided with an unexplained delay by Intel in providing $15-20M in market development funds owed to Acer. Acer withdrew from the launch in September 2003.

* Intel denied AMD access to the highest level of membership for the Advanced DRAM technology consortium to limit AMD’s participation in critical industry standard decisions that would affect its business.
* Intel designed its compilers, which translate software programs into machine-readable language, to degrade a program’s performance if operated on a computer powered by an AMD microprocessor.

Super, sve je to lepo, i prica koju smo manje vise svi znali. Ostaje pitanje, ima li neki zakon koji takvo ponasanje zabranjuje ili ne? To je jedino u celoj prici bitno, sve ostalo je...

Poslednja izmena:
Ima, u USA naravno ;) jer da nema mogli bi ovi iz AMD-a da pisu 4800 strana prituzbi...

Ako se secas one afere sa korejskim memorijama, tada je Micron na prituzbu da je korejska vlada finansirala proizvodjace i time im omogucila da spuste cene i pridobiju trziste - izdejstvovao ogromne takse na korejske memorije u USA....

Pa monopol kakav drzi Microsoft i dalje ne postoji, ali kada bi novi Win bio samo za Intelove procesore, onda...

Svakako da izbor postoji i iako imam Intel platformu, ja sam uvek za AMD-a. Jer sve sto je blize narodu, a jos je kvalitetno uvek zasluzuje podrsku, i zato kad god me neko pita izmedju dva procesora iste klase ja cu mu reci tri slova -> A, M i D.

Btw, mozda je mrsko porediti, ali uvek postoji izbor, ATI ili nVidia, Linux ili Windows...

leksa je napisao(la):
Super, sve je to lepo, i prica koju smo manje vise svi znali. Ostaje pitanje, ima li neki zakon koji takvo ponasanje zabranjuje ili ne? To je jedino u celoj prici bitno, sve ostalo je...

Postoji. Ako si u stanju da dokazes, naravno :D

Evo citam ovu tuzbu i vidim da su naveli primer dve velike americke kompanije Standard Oil i Alcoa Aluminium, ako se ne varam. Sto se tice toga, nema sanse da imaju toliki monopol kao sto se kaze u tuzbi (90%) jer je onda pitanje kako je AMD stigao ovde gde je sada, dok su Standard Oil i Alcoa svojim monopolima uspeli da diktiraju cene celom trzistu. Moze se reci da je AMD i sam sebi pravio medvedje usluge, kao npr to sto do skora nismo imali dvoprocesorske sisteme od AMD-a (ako ne gresim, a mislim da ne). Tek pre par godina su poceli sa proizvodnjom. Po njima je Intel terao (na koji nacin ne pise, pa mozemo samo da nagadjamo) velike musterije da potpisu exlussive ugovor sa njima, kao i mnoge druge gadosti, a to im nista ne vredi, jer ce jos na kraju da ih tuze za klevetu :)

Mogu samo da kazem da su veliki udarac zadali Intelu sa Sin City-em koji je potpuni trijumf AMD-a... Kada bi dobili jos takvih projekata, znalo bi se koje glavni baja :p

CamBieL je napisao(la):
Mogu samo da kazem da su veliki udarac zadali Intelu sa Sin City-em koji je potpuni trijumf AMD-a... Kada bi dobili jos takvih projekata, znalo bi se koje glavni baja :p

Da li znash shta si izgovorio upravo???
Ti mislish da jedan mali Sin City moze da nashkodi kompaniji velichine jednog Intel-a???

I k'o boga vas molim, prekinite da se frljate sa monopolom.U svakoj drugoj rechenici "monopol"..Ima konkurencije? Nije monopol. Toliko...

E pa ja i dalje volim Intel! Znam da jesu ******* i da ilegalno posluju ali ih obozhavam jer nam nakon svega toga serviraju kvalitetne proizvode! Prosto da ne poverujem koliko me verno sluzhi moj Celeron na 900 mhz, nemam problema ni sa najnovijim igricama (uglavnom...) ! Intel forever ( bar za sada:D )!

mitnick je napisao(la):
Da li znash shta si izgovorio upravo???
Ti mislish da jedan mali Sin City moze da nashkodi kompaniji velichine jednog Intel-a???

I k'o boga vas molim, prekinite da se frljate sa monopolom.U svakoj drugoj rechenici "monopol"..Ima konkurencije? Nije monopol. Toliko...

Vec sam gore objasnjavao .. mogucnost da "monopolista" uvodjenjem preniske cene na nivou ispod troskova proizvodnje konkurenata izbaci sve ostale igrace iz igre = buduci monopol koji se u slucaju trenutnog posedovanja 80 - 90% trzista moze smatrati i postojecim. Nije bukva da se uvek udari glavom u nju. Moze nekad i da se zaobidje a shvatanje je prilicno dubok pojam - ocu reci da kolicina prodatih proizvoda lagano omogucava snizavanje troskova po jedinici proizvoda ( svakako fiksnih - tzv. eklonomija obima ) te stoga dovodi monopolistu u situaciju da odrzava namerno u zivotu konkurente dajuci im mrvice trzisnog udela da bi ljudi poput tebe to smatrali zdravo konkurentskom sredinom. Nema tu druze nikakve zdrave konkurencije i to ti je cist primer monopola.

delacroix je napisao(la):
E pa ja i dalje volim Intel! Znam da jesu ******* i da ilegalno posluju ali ih obozhavam...
:zgran:
...jer nam nakon svega toga serviraju kvalitetne proizvode!
:d
Prosto da ne poverujem koliko me verno sluzhi moj Celeron na 900 mhz, nemam problema ni sa najnovijim igricama (uglavnom...) ! Intel forever ( bar za sada:D )!
Sta li ti podrazumevas pod "najnovijim igricama"... Tetris 4D?

mitnick je napisao(la):
offtopic: postoji i monopolisticka konkurencija :)

Za sve one koji trce pred rudu evo kompletne tuzbe!
Svaetujem da je svi koji bi da se raspravljaju u potpunosti procitaju!
Ja nalazim ovu tuzbu shokantnom i ukoliko sve navedene kompanije potvrde iznesene cinjenice (a ne verujem da bi se AMD upustao u citavu pricu da nije dobio garancije u vezi potvrde) i ako ima i malo pravde u americkom pravnom sistemu, AMD ne moze da izgubi!
Ono sto je Intel radio je bre kriminal! I AMD moze da zahvali jedino brilijantnim inzenjerima koji su proizveli toliko inovacija zbog kojih kompanija jos uvek postoji!
Slobo! Zivo me interesuje tvoj komentar posle citanja ovog stiva!

uz sve to treba napomenuti da je AMD kao korporacija pravi patuljak u odnosu na Intel, razlike u kapitalu i resursima su ogromne... Razlog više da je to što Intel radi, a evidentno je da radi, vrlo ružno... Prava je šteta što još nema nekih relevantnih učesnika na tržištu, pošto kapiram da se Intel ne ponaša tako kako se ponaša, sigurno bi svega toga bilo još više.

Intel je uslovljavao i pojedinim proizvođačima isporuke svojih čipseta u slučaju da povećaju proizvodnju ploča za ne-Intel procesore prošle godine. Prema tome, ovo sve što se dešava uopšte nije novo.

nidza je napisao(la):
Razlog više da je to što Intel radi, a evidentno je da radi, vrlo ružno...

Nema ovde ruzno-ne ruzno. Zasto se nijedan OEM nije zalio na Intel, to je jednako "ruzno". S jedne strane imali ste i vece firme pa su zbog slicnih stvari propadale, s druge Microsoft opstaje i dalje zar ne? Nema nista od toga dok se ne vrate demokrate u white house..

Sta ja kazem?
Kazem: audiatur et altera pars!
Sto se mene tice ovo je na nivou rekla-kazala tj institut prezunkcije nevinosti mora biti respektovan

Poslednja izmena:
Broz je napisao(la):
Sta ja kazem?
Kazem: audiatur et altera pars!
Sto se mene tice ovo je na nivou rekla-kazala tj institut prezunkcije nevinosti mora biti respektovan
:D
hehe
To i ja kazem za Slobu i Mladica! :d
Shalim se!
Zar zaista mislis da bi se AMD igrao sa laznim optuzbama i rizikovao da izgubi multimilionsku parnicu! Slazem se za princip, ali come on! Budimo realni, ovo kao nismo culi u "hush-hush" formi ranije??
Sto se mene tice, Intel je kao i ona dvojica gore kriv i nema tog suda koji ga moze abolirati!| U ostalom Japanci su vec potvrdili doticne optuzbe i kaznili Chipzillu, isto ocekujem da EU potvrdi na jesen!

Poslednja izmena od urednika:
sačekali su da se nakupi, i onda od celog paketa prekršaja napravili tužbu... videćemo koliko će na sve imati uticaja keš Intela, a koliko želja industrijski najrazvijenijih zemalja da IT u hardverskom segmentu nastavi da napreduje odgovarajućim tempom. Činjenica je da, dok je postojao samo Intel, računari su koštali desetostruko u odnosu na danas, a razvoj je tekao mnogo sporije.

Broz je napisao(la):

Kaze se prezumpcije... (makar na Pravnom fakultetu).

Pozdrav

Poslednja izmena:
Pa vreme ce pokazati.

Sve pojedinacne akcije nisu zapravo nezakonite ili su na ivici zakona.. to je ono o cemu sam pricao u prethodnim postovima - jeste pacerski ali da li je nezakonito ? AMD i pokusava da uspostavi neku vrstu reference sa Standard Oil-om Dejvida Rokfelera i sa Alcoa upravo iz razloga sto je sve to klasicno ponasanje monopolski orjentisane firme ( jaaako mocne sa postojecom ali nikako normalnom konkurencijom ugnjetavanom raznim metodama ) a prethodno pomenute su gubile slicne procese zbog slicnih stvari. Znaci nije nezakonito da das popust retroaktivno, bar ja mislim da nigde to ne pise isl. Takodje - firma ima pravo da uslovi cenu kolicinom zaliha i prodatih jedinica proizvoda. Ali to direktno utice na Amd i njegovu poziciju na trzistu, a kada se skupi 20-ak takvih i slicnih neprimerenih mera od strane mocnika onda postaje ozbiljno.

Ovo je zona gde je linija razdvajanja jako tanka. Mislim na sledece - u svim skolama te uce da se BORIS protiv konkurencije, tipa strategija - termin iz rata cime se izjednacava neprijateljstvo na trzistu sa ratnim - borba za poziciju na trzistu i sl. gluposti a onda kada porazis sve konkurente dodje neko i zvizne ti zakon koji kaze da ako si jako mocan - stetis konkurenciju na trzistu a sama ta cinjenica steti krajnjem potrosacu i razvoju u oblasti u kojoj poslujes. Tacno ili ne ? Mozda ali ne mora biti uvek.
Off topic:
Slicno poput ovih gluposti za cigarete i reklamiranje i zakone o njima itd. Satro gistro - kao da ne postoji jos jedno 1000 proizvoda koji stete zdravlju ljudi pa se reklamiraju i prodaju i upotrebljavaju ladno i to i na javnim mestima i gde hoces a cigarete ne - zasto ? Pa industija istih je postala premocna za neciji ukus. Zato su mi i smesni ovi borci za zdrav zivot bez cigareta i reci ne pusenju itd - kao da je akcija u svari za nase dobro radjena. Ko ne shvata da zivi u vremenu interesa .. :) Neko pomenu republikance. Jasta, mnogo vise zavisi od garniture na vlasti u USA nego od bilo cega drugog.

OK, ja sam ucio iz nekih drugih knjiga na engleskom ali u svakom slucaju je tacno: Presumption of innocence.

Sto se tice mog stava ovago bi izgledao sublimirano: kada bi i AMD i Intel izdvojili po 100 miliona USD za razne benefite (postoji milion modaliteta koji su 100% po zakonu) da bi neke proizvodjace tj korisnike svojih proizvoda privoleli svom carstvu 9 od 10 proizvodjaca bi prihvatilo ponudu Intela. E tu je problem AMD-ov. I kad imaju da ponude nesto - od njih nerado uzimaju a vrlo rado uzimaju od Intela. Zasto? Znamo svo zasto, ali objektivno...

Vrh Dno