Šta je novo?

AMD se žali na Intel

Broz je napisao(la):
Sto se tice mog stava ovago bi izgledao sublimirano: kada bi i AMD i Intel izdvojili po 100 miliona USD za razne benefite (postoji milion modaliteta koji su 100% po zakonu) da bi neke proizvodjace tj korisnike svojih proizvoda privoleli svom carstvu 9 od 10 proizvodjaca bi prihvatilo ponudu Intela. E tu je problem AMD-ov. I kad imaju da ponude nesto - od njih nerado uzimaju a vrlo rado uzimaju od Intela. Zasto? Znamo svo zasto, ali objektivno...

Zasto? Zasto bi neko u situaciju u kojoj bi oba proizvodjaca "podmazivala" istovetno uzeo od Intela, a ne od AMD-a? 'Ajd prosvetli nas! :) Ali objektivno!

Takodje, moze li objektivno tumacenje Hondinog explicitnog zahteva da im se hardver IS-a odradi na Opteronu? Uprkos NEC-ovoj "privoljenosti" Intelu!

Pitanje, da li ti 'oces da kazes da ovo sto Intel radi i nacin na koji koristi svoju finasijsku nadmoc sasvim OK i da tako treba?!!

Cinjenica je da mi ovde ne mozemo da napravimo neku analizu sa tezinom jer ne raspolazemo cinjenicama. Nabadamo u mraku.
Kako to mislis da dokazem tj da vas prosvetlim:) Pa ja to nikako ne mogu ali empirija je tu i bas ZATO se AMD zali. Opet se vracamo na moju tezu o pregovarackoj moci ma gde ona imala uporiste. Jednostavno mislim da AMD treba da tuzi sve sem Intela po sistemu: "Oni nece da uzmu od nas a hoce od Intela".
Ne, ne opravdavam nikakvu zloupotrebu moci, taman posla ali zna se da u anglosaksonskom pravu postoji x na n-ti nacina da se stvari upakuju u legalne tokove tj jaaaaaaaaaaako je tesko dokazati takve stvari.
Ajde da malo simplifikujem i karikiram: Toshiba izadje sa tenderom gde trazi 100.000 platformi za novi laptop i postavi uslove tj objavi tendersku dokumentaciju ili akko god se to tamo zove. I prijave se Intel AMd i recimo nesrecna transmeta.
BoD u Toshibi ima diskreciono pravo da uzme Intelovu ponudu bez ikakvog objasnjenja ucesnicima cak i ako na prvi pogleda AMD-ova ponuda izgleda bolje jer se uvek moze izmisliti neki ponder za na primer stednju struje tj duzi rad baterije i onda je to kraj za AMD, razumes?

eto, ja vise ne mogu ali jedva cekam da se to reshi....

intel i da izgubi parnicu, platice ogromnu kaznu (sa tacke gledista AMD-a) i nastaviti po starom, bas kao i M$. Te pare sto ce dati za kaznu intel ce nadoknaditi veoma veoma brzo... AMD-u ostaje jedino da napravi realno mnogo bolje procesore i tada bi svaka kompanija koja ne radi sa AMD-om bila u velikim gubicima najvise zbog toga sto bi gubila musterije. Da obrazlozim (IMO) : Intel moze da placa koga oce kolko oce ali krajnji korisnici i ljudi iz kompanija zaduzeni za nabavku racunara i opreme su itekako obavesteni sta koja firma nudi. Ukoliko bi AMD po istoj ceni kao intel nudio visestruko bolji proizvod, kupci ce ga traziti. Laptop sa AMD-om koji je (lupam) 30% jaci i kosta isto kao i konkurentni intel ce se bolje prodavati, moze Dell da forsira sta oce ali ako vide da se trazi nesto sto oni nemaju, sutnuce oni intel... E sada, ovo se podrazumeva samo ako je i reklama dobra. Ja NIKADA na TV-u nisam video reklamu za AMD, a reklama za Intel prsti na sve strane, dell - intel inside...HP - intel inside....bla bla...AMD bolje da pocne da ulaze u reklame, a ne u advokate....

Poenat parnice, pogotovo pred porotom, jeste da se dobije velika otsteta, ali i da se donesu odluke koje bi uticale na to da se intelovi "pregovaracki aduti" zabrane. Pare, same po sebi nisu problem! Intel moze da ih zaradi veoma brzo,a citav slucaj ce se brzo zaboraviti. Poenta jeste ukidanje mehanizama represije.
AMD apsolutno nema fondove za masovno oglasavanje i za to moraju pazljivo da biraju marketinske strategije. Meni se cini da rade dobar posao i da su znacajno uticali na povecanje "brend avernesa". Sto se Microsofta tice, dosta je uradjeno na njihovom "slucaju" i ti danas imas mogucnosti da kupujes brendove bez Windoza, sto je do pre par godina bilo nezamislivo.

Jedan od razloga zasto AMD nije do sada mogao da se upusti u ovo parnichenje jeste taj sto nije imao sta da ponudi velikim igracima na cije svedocenje racuna. Od iduce godine i pustanja u rad FAB36 i prebacivanja dela proizvodnje Charteredu, AMD ce biti u poziciji da znacajno uveca output i velikim igracima pruzi sigurnost da ce ih moci adekvatno snabdevati. U takvoj situaciji Zavisnost od Intela ce biti drasticno smanjena.

Nedjo je napisao(la):
Jedan od razloga zasto AMD nije do sada mogao da se upusti u ovo parnichenje jeste taj sto nije imao sta da ponudi velikim igracima na cije svedocenje racuna. Od iduce godine i pustanja u rad FAB36 i prebacivanja dela proizvodnje Charteredu, AMD ce biti u poziciji da znacajno uveca output i velikim igracima pruzi sigurnost da ce ih moci adekvatno snabdevati. U takvoj situaciji Zavisnost od Intela ce biti drasticno smanjena.

Po meni je ovo poenta i jedan od bitnijih razloga za pokretanje parnice...

Dokle god ljudi pitaju "A koji je to pentijum ? " kad im nudis AMD, AMD ne radi ni blizu dobar posao sa marketingom. Nije ovo slucaj samo kod nas. Ne kazem da je lako osloboditi se "Pentijum" brenda, naprotiv, ali slabo to ide njima...Laiku koji kupuje racunar AMD ne znaci puno, cim mu kazes nije to pentijum to je skroz druga firma odma ide "ahaaa...necu to, ocu pentijum..." E sad kad bi imali nabudzene reklame i tako to, dobre ribe na reklami :d Laici bi relativno brzo skapirali...

naravuchenije one firme koje sklapaju racunare nek osnuju sindikat i kazu "brate Intelu :)
ako ne prekinesh da je"s ***** ima da raskinemo ugovor"
i to je to.
A valja retji ko ih je8e ( AMD ) kad im jajare rade u pravnoj sluzbi.

gx-x je napisao(la):
Dokle god ljudi pitaju "A koji je to pentijum ? " kad im nudis AMD, AMD ne radi ni blizu dobar posao sa marketingom. Nije ovo slucaj samo kod nas. Ne kazem da je lako osloboditi se "Pentijum" brenda, naprotiv, ali slabo to ide njima...Laiku koji kupuje racunar AMD ne znaci puno, cim mu kazes nije to pentijum to je skroz druga firma odma ide "ahaaa...necu to, ocu pentijum..." E sad kad bi imali nabudzene reklame i tako to, dobre ribe na reklami :d Laici bi relativno brzo skapirali...
Kod nas AMD drzi oko 75% trzista, tako da ne vidim realno zaledje tvojih tvrdji. Takodje, kada je Marketing u pitnaju, AMD kod nas trosi mnogostruko vise novca na isti u odnosu na Intel. Takodje, Athlon64 je postao poprilicno prepoznatljiv i medju neukim kupcima. U kratko, ono sto 'ocu dakazem: nisi u pravu :d

Nedjo je napisao(la):
Right, povećanjem prozvodnih kapaciteta AMD polako dolazi u situaciju: ''Nije problem da se nešto proizvede već da se to proda'', pa su počeli da rade na prodaji.

a sta ljudi pitaju kad traze 64-bitni procesor?

@Nedjo:

:) Pazi, sa jedne strane si u pravu. Mozda se ja nisam dobro izrazio, ne mislim samo kod nas, kod nas 70% ljudi fura AMD zato sto im je to bilo jeftinije, ja pricam o marketingu koji (kao i svaki drugi) budi zelju za kupovinom AMD-a zato sto je dobar, a ne zato sto je jeftiniji. Da se razumemo, ne pricam samo o protklih godinu dana vec o proteklih 6 godina... Kako ne vidis gde je zaledjina mojih tvrdnji ? Pa reklame za laptopove...99% intel inside... (ovo nas i vraca na sustinu ovog treda - tuzba protiv intela)

Intel ima zaokruzenu proizvodnju (cpu, ploca, periferije...) a sta AMD moze da ponudi velikim proizvodjacima? I apple je izabrao intela kao ozbiljnijeg igraca. Mi jos uvek ne znamo koje ce sve falinke i decije bolesti imati amd64 na 64-bit. windows-u... Uostalom, probajte da pokrenete Adobe Premiere 1.5 na AMD platformi... Sta vam to govori? Kako biste kao veliki proizvodjac objasnili kupcu da nesto ne moze... Nije to samo wintel... (Adobe i Microsoft nisu bas u najboljim odnosima, pdf, dtp, fontovi,...) INTEL JEDNOSTVNO RADI BOLJE a amd moze samo da se zali. Cry baby.

Warezzz je napisao(la):
Intel ima zaokruzenu proizvodnju (cpu, ploca, periferije...) a sta AMD moze da ponudi velikim proizvodjacima? I apple je izabrao intela kao ozbiljnijeg igraca. Mi jos uvek ne znamo koje ce sve falinke i decije bolesti imati amd64 na 64-bit. windows-u... Uostalom, probajte da pokrenete Adobe Premiere 1.5 na AMD platformi... Sta vam to govori? Kako biste kao veliki proizvodjac objasnili kupcu da nesto ne moze... Nije to samo wintel... (Adobe i Microsoft nisu bas u najboljim odnosima, pdf, dtp, fontovi,...) INTEL JEDNOSTVNO RADI BOLJE a amd moze samo da se zali. Cry baby.
E vala skupilo se svakakvih u poslednje vreme na ovaj Forum. :crash:
Sve slicne "expertske" postove ubuduce bacam u kanticu. Dajte malo ozbiljnosti, pogotovo mislim na ove nove, prosvecene clanove.
p.s. da ne bude zabune, vlasnik sam intela

Tc tc tc.....u kakvoj smo zemlji ziveli/zivimo nije ni cudo da neki na forumu smatraju da je ovakvo prljavo ponasanje Intela normalno.........a posle kukaju na Telekom i njihove poteze (nemamo neta, krs centrale, kad ce taj adsl, jooooj imam dvojnika, konacno net al placam 3 put vise nego u Nemacjo/Holandiji/Engleskoj).

Moj savet - uzmite se u pamet! Ovakvi 'poslovni' potezi su ucenjivanje i reketiranje i sto posto sam siguran da su kaznjivi i u US, i u Japanu i u EU pa cak i kod nas. Kad su vec takva 'do jaja' firma sa odlicnim proizvodima normalno bi bilo da prodaju zato sto VALJAJU a ne zato sto hvataju druge kompanije za gusu.

Telekom je samo ilustracija - to sto Intel tamo negde sece AMD-a prljavim sredstvima je mnogo daleko od nas i jedva da nas dotice (ljubitelje Intela svakako ne). Ali nas omiljeni monopolista je tu; kad krene da nas ucenjuje, reketira i kida cenama i uslugom iz prve polovine proslog veka onda nema nikog da ih brani sa 'ma nije to kaznjivo, pa sta moze im se mocna su i velika firma, treba to dokazati'.

Nadam se da ce bar neko razumeti sta pokusavam da kazem :)

poz.

@Warezzz:

Oces reci - ti ne znas kakve ce boljke imati AMD64 na 64-bit platformi, mi ostali koji to koristimo znamo da sve radi savrseno bez boljki posto win 64-bit nije neka novost - za ostale sa ovog foruma.

Drugo, nije AMD kriv sto ti ne umes da podesis premier. Meni 1.5 sasvim dobro radi na AMD-u ;)

Nedjo je napisao(la):
Kod nas AMD drzi oko 75% trzista, tako da ne vidim realno zaledje tvojih tvrdji. Takodje, kada je Marketing u pitnaju, AMD kod nas trosi mnogostruko vise novca na isti u odnosu na Intel. Takodje, Athlon64 je postao poprilicno prepoznatljiv i medju neukim kupcima. U kratko, ono sto 'ocu dakazem: nisi u pravu :d

Jesi li siguran za ovih 75% koje si naveo. Meni je to nekako previse, a sto se tice marketinga, sve je to smesno. Mislim, kakvo smo mi to trziste, pa da je jednom AMD-u ili Intelu (toliko) bitno ko ce ovde imati prevlast. Bez uvrede, ali mislim da je to besmislen argument.

A sto se neukih kupaca tice, u koje svrhe oni kupuju racunare? DiVX, DVD, MP3, internet i igre. Nista vise od toga, kada su navedene "stvari" u pitanju, MALTENE je svejedno da li ce uzeti nekog "blentujuma" sa neznamkoliko "megaheraca" ili neki "a-er-de" ili bese "a-en-de" sa opet neznamkoliko "megaheraca".

ja sam malo skrenuo sa teme :wall: , no, ne zamerite mi... :bottle:

poz' :wave:

Ne vidim da je Microsoft propao posle rasparcavanja, niti da je neki drugi OS profitirao na osnovu toga. Zashto bi sa Intelom bilo drugacije?! Da ce u U.S. "odrati" Intel ne verujem! To bi bilo isto kao kod nas da Apatinsku Pivaru "skenjaju" zbog neke 10 puta manje pivare koja pravi za nijansu bolje pivo. Glupo je poredjenje ali grubo receno tako je. I josh neshto (bilo kako se spor zavrshi) pobenik uvek pishe istoriju.

P.S. Nije AMD toliko kvalitetniji od Intela, to je samo trenutno stanje koje se menja iz generacije u generaciju racunara. Intel je u poslu od "pocetka", iskustvo sa trzishtem i povernje je na njihovoj strani. Ako su se u Intelu "ulenjili" siguran sam da ce AMD naci dovoljno prostora na trzishtu sa ili bez njega...

:)
o chemu se pricha ... o segmentu trzishta koje rad PC ... ne znam dal znate ali PC procesori chine manje od 10% prozvodnog spektra INTELA ... to jest oni se odvaljuju od drugih programa ...bre... i960 ... naprimer... risc procesor ...pazi imash ga od mali kontorlera neke mehanike, pa preko upraljivih switcheva do raid kontrolera... :) ...
mislim o chemu prichamo :))0 .. INTEL rula i to je to :)

@kerdoger:

I AMD je u poslu od pocetka - Cyrix npr. pa posle toga K serija.... a i pre toga je bio, samo necu da izvalim naziv pa da me pljuju, ko se seca nek napise...

Cyrix seriju procesora je proizvodio IBM, AMD je imao 5x86, K5, K6, K6-2, K6-3...

:D:D:D:D
Sve bre ekspert do eksperta. J%&#*# kevu
Onako za informaciju na zidu mi visi AMD 286-16
Drugo. 60% procesora kupljenih od krajnjih kupaca u celom svetu su AMD-ovi. Za razliku od siromasnih drzava u bogatim vecinom ljudi koji su bas zalidjenici kupuju komponente i sklapaju svoje masine. Oni se veoma dobro razumeju u hardver.
Ali taj segment trzista je mali prema brendovanim racunarima. Intelu ne cvetaju ruze vec godinama. Konkurencija van PC-a je sve ostrija i ostrija i to boli. Stoga je mnogo bitno odrzati velike prihode od PC trzista.
Sve to dovodi do vece cene AMD-ovih procesora zbog manjeg obima proizvodnje.
Razumem dominaciju Intela na mobilnim trzistima jer je snaga/potrosnja odnos bolji od AMD-a ali da to ne mora biti presudan faktor govori nam slucaj Transmerte koja nije uspela iako je u trenutku pojavljivanja imala ubedljivo najbolji odnos.
Za desktop i desktop replacement izgovora prosto nema. Zbog svojeg polozaja i asortimana AMD blisko saradjuje i potpomaze VIA i sada NVidia ne bi li imali kvalitetne cipsetove koji mogu da pariraju intelovima a cesto ih prevazilaze.

ZeeGerman je napisao(la):
Jesi li siguran za ovih 75% koje si naveo. Meni je to nekako previse, a sto se tice marketinga, sve je to smesno. Mislim, kakvo smo mi to trziste, pa da je jednom AMD-u ili Intelu (toliko) bitno ko ce ovde imati prevlast.
Siguran sam da AMD ima ubedljivu vecinu! A sad da li je 75 ili 80 to je vec za diskusiju.
Mi vise znacimo njima nego sami sebi! Kada bi mi ovde polagali na nas i pridavali sebi toliko vaznosti i paznje koliko nam oni daju bilo bi nam svima bolje!

@zpeter

10%!
Lupio si i ostao zziv!
Procentualno je zapravo obrnuto i najveci deo Intelove proizvodnje i ulaganja odlazi na PC procesore! i960 je dinosaurus! 'de si se njega setio???

@kerdog

Otkud ti to da je M$ rasparacan???

@carnex

60%! Care malo mnogo si ga preterao! Globalno, AMD drzi 20-ak posto na desktop trzistu i 10% na x86 serverskom trzistu!

@warezzz

Deckonjo, a koliko ti godina imas???

@Nedjo
Nisi me shvatio. 60% ljudi koji sklapaju sopstvene konfiguracije kupuje AMD. Brendovani kompjuteri imaju u oko 92% slucajeva Intel procesor. Govorim o desktop segmentu iskljucivo

to sada vise nije ni vazno, mislim da se odnosi u "desktop" segmentu menjaju u korist AMD-a, prvensveno zbog A64 procesora i NF4 platforme. Razlog: intel stagnira i vrsi samo "kozmeticke" promene na njihovoj platformi. Kazem kozmeticke jer naspram promena koje AMD vrsi (napretka zapravo) intelove "novine" mogu spadati samo u kozmetiku.

Vrh Dno