Šta je novo?

AMD Ryzen 7 2700x PC konfiguracija

galisnik

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2006
Poena
345
Imam desktop star sada vec 10 godina i vrijeme je da ga promijenim. Planiram da sklopim komp zasnovan na AMD Ryzen 7 2700x, jer mi treba za posao kojim se bavim sto vise jezgara.
Imam ponudu za sledece komponente:

AMD Ryzen 7 2700x 3.70GHz AM4 BOX Wraith Prism with RGB LED Cooler
GIGABYTE GV-N1050OC-2GL GeForce GTX 1050 2GB GDDR5 OC PCIE
HyperX 16GB Fury DDR4 3200MHz CL18 KIT HX432C18FB2K2 / 16
SEASONIC S12 II 520W
CRUCIAL 500GB MX500 M.2 SATA M.2 2280 CT500MX500SSD4
WD Blue 6TB 3.5 "5400 rpm 64 MB SATA 3 WD60EZRZ

Htio sam onu MSI Tomahawk B450 ploču, ali je nema niko pa su mi ponudili ove 2:
MSI B450 GAMING PLUS
MSI X470 GAMING PRO
Šta predlažete koju da izaberem (ne planiram OC, ja mislim da mi je ova B450 dovoljna, ali ako neko ima preporuku da je ova X470 bolja za ovaj procesor, rado bih čuo sugestije).
Mislio sam da će mi kućište Black Widow odgovarati jer kažu da je dovoljno tiho i dobro provjetreno, ne svijetli kao božićno drvce, ali ako neko ima neki bolji predlog koji nije puno skuplji od "crne udovice", rado bih čuo.
Takođe ova grafička karta, uzeo sam GTX1050 zbog hardverskog encodera za H265, da li je dovoljno kvalitetna u smislu kvaliteta rada - obično se ovde interesuju za igračke kompove, što mene ne zanima.

Ova ponuda mi garantuje da ne bih prešao 1050e.

A cemu ce ti sluziti komp?

U globalu je ok.
Ako ne overklokuješ, uzmi B450, nema potrebe za ovom drugom.
Probaj da nađeš neki drugi RAM sa CL15 ili 16, neki G-Skill ili Corsair, recimo, ako razlika u ceni nije prevelika. Nije neka razlika u performansama ali eto...
Umesto WD Blue uzmi WD Red (WD60EFRX), pouzdaniji je.
GTX 1050 će poslužiti za HEVC. Poslužiće čak i jeftinija 1030, obe imaju hardversku podršku za H265 encoding. E sad, koliko bi dobio sa jačom grafikom od 1050 i da li ti se više isplati jači CPU ili zasebna grafika za H265 encoding, to neka ti kaže neko drugi...mada, jači CPU za to od 2700X bi podrazumevao ili neki Threadripper ili Intelove HEDT procesore, što je popriličan skok troškova.

Poslednja izmena:
U globalu je ok.
Ako ne overklokuješ, uzmi B450, nema potrebe za ovom drugom.
Probaj da nađeš neki drugi RAM sa CL15 ili 16, neki G-Skill ili Corsair, recimo, ako razlika u ceni nije prevelika. Nije neka razlika u performansama ali eto...
Umesto WD Blue uzmi WD Red (WD60EFRX), pouzdaniji je.
GTX 1050 će poslužiti za HEVC. Poslužiće čak i jeftinija 1030, obe imaju hardversku podršku za H265 encoding. E sad, koliko bi dobio sa jačom grafikom od 1050 i da li ti se više isplati jači CPU ili zasebna grafika za H265 encoding, to neka ti kaže neko drugi...mada, jači CPU za to od 2700X bi podrazumevao ili neki Threadripper ili Intelove HEDT procesore, što je popriličan skok troškova.

Hvala na odgovoru.
U mojim online istraživanjima nisam pronašao da GTI 1030 ima uopšte neki hardverski encoder (može li neki link kao potvrda?), i da Nvidia tek od GTX 1050 GPU ima hardverski encoder (LINK) koji je posve isti i za 1060 i 1070 (nema pomaka u performansama za encoding). Više sam pitao da li je ovaj model od GIGABYTE dovoljno kvalitetan u odnosu na druge 1050 kartice, na netu nisam našao nešto puno o toj kartici, a nude mi po prikladnoj cijeni.
Za RAM ću da vidim cijene, nisam neki stručnjak, ova memorija koju sam napisao je na spisku kompatibilnih sa MSI B450 pločom, pa sam mislio da je to dovoljno.
U vezi HDD-a ću te poslušati, razlika je 20-ak eura što mi je prihvatljivo. I sam sam o tome razmišljao (npr Seagate IronWolf je isto u igri).
U vezi procesora, AMD je među nas obične smrtnike spustio 8-jezgarne procesore, za nešto jače i sam kažeš da treba više para jer je i ploča skuplja, a zaista ne vidim ekonomsku opravdanost za to. Sa i5-750 i 4 jezgra ću preći na 2700x i 8/16 jezgara/niti - očekujem unapređenje performansi za oko 3.5 puta po nekim mojim istraživanjima (malo li je). Overclock ne planiram, tako da će mi ovo vjerujem biti sasvim dovoljno.

Nazad
Vrh Dno