Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Vidi, tu utice brdo faktora, klok procesora, dali ti je uljuceno da se spusta klo i napon, provetrenost kucista, koliko se grafika greje i kada disipuje toplotu, koliko brzo radi box, dali si menjao krivu itd. Nigde nisu isti uslovi u kucistu. Za box to je sasvim ok. Ne opterecuj se uopste. Sigurno je i spustio obrtaje kad nije opterecen tako da se ne tripujes da je visoka temp. Kad ga namucis on ce da obrza i drzace ti sve ispod 70 kako god da okrenes. Nema razloga da sada zalece ventilator i drzi ti na 35c.
A ti za pocetak ucini sebi uslugu i popuni profil do kraja, da vidimo sta imas u "moja konfiguracija". Tako ces mnogo lakse dobiti odgovor. Ovako pitas nesto a mi nagadjamo sta ti je unutra.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Imaš pravo nego tek sklopih konfu, ne stigoh da dodam. Nisam ništa klokovao, sve je default, malo pre sam stavio poslednji bios ali ne primečujem nikakve promene, barem što se tiče temperature i brzine okretanja kulera. Ne bih klokovao CPU dok sam na box kuleru. Volim tišinu, a jedino mi se čuje kuler od CPU, koliko god da je tih čuje se. Tako da sada ozbiljno razmišljam o nekom Silent rešenju za hlađenje CPU. Kućište mi je otvoreno trenutno i nisam palio njegove ventilatore.

Poslednja izmena:
@zero, probaj da vratis bios na 0805. Drugar takodje imao problem sa temp na tom last bios i sa stabilnoscu isto. Nenormalne bile, a kod njega kuler macho rev2. Posle povratka na 0805 - sve ok.

Poslednja izmena:
@CountMike, nije bas sve u redu. Drugu je padao wibdows (moguce zbog toga sto nije bio last update win10), a i temp su bile cudne (vece za ~ 10 stepeni). + Pisali su Rusi da na auto zna da sam digne napon na 1,5V. Ja se nisam susretao sa tom plocom i bios licno, ali drugar je imao problema, koje su nestale kada se vratio na 0805.

Ti problemi su bili čak i više izraženi na starijim BIOS-ima. Bar meni je teško uspevalo da držim napon pod controlom. Problemi nastaju kada se meša OC i power saving ali to nije ništa novo ni na jednom sistemu. Onda OC mora da se namešta ručno i u "sitna crevca".
Ryzen power plan radi bolje nego običan PP. 0805 > 0810 nema nikakvih promena što se napona i tih stvari tiče, sve se još uvek vrti oko memorije.

Poslednja izmena:
Za sada sve radi kako treba sa 0810 ali nisam ništa klokovao niti pokušavao, Windows 10 je valjda poslednja verzija 17xx koliko se sećam, skidao je 3 sata update.

Pitanje, da li treba da skidam nešto od drajvera, čipset i slično "ručno" ili je windows to pronašao u okviru tih apdejta?

Poslednja izmena:
Za chipset, USB i tako to imaš na asusovom sajtu sve najnovije, utilities takođe.

Otvori device menager pa vidi ako nesto nije instalirano. Za grafiku skini driver, za plocu... Periferije uglavnom rade bez problema i iz win-a.

Odlucio sam se na kraju za ryzen 5 1600. Imam lc cc 95 kuler sa statog kompjutera. Jel dovoljan on da hladi bez oc-a, ili ipak ici na cc120?

A za slucaj da bude neko itx kuciste, moze li lc cc 94? Vidim da je njemu tdp deklarisan na 80w, kapiram da je dovoljno?

А што не би оставио његов фабрички? Тешко да су 94/95 нешто бољи...

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Eventualno zbog buke. Phenom fabricki je ubijao, sa cc95 je tiho. Ne znam kakvi su ovi novi box kuleri. U cm elite ide cooler do, cini mi se, 70mm visine, u tom slucaju ne pase cc95.

Probaj da prodas taj lc 95 i dodas za lc 120. Bolja ti je varijanta i ne kosta uopste mnogo. Kad vec dajes 200e za procesor vrv nije mnogo dati i 20e za kuler. Radice tebi na bilo kom od ta 3 ali na lc 120 vrv neces cuti procesor pri opterecenju.

Za ITX: ne znam koja je restrikcija visine CPU kulera u tom Elite kucistu (nije pomenut konkretan model), ali pogledaj npr Raijintek Pallas ili Noctua NH L9x65 SE.

Za ostale slucajeve LC CC 120 bi trebao da bude OK, dovolno veliki da lepo hladi a pri tom se ne dernja, a I medju najjeftinijim je...

Poslednja izmena:
Pozdrav! Mala pomoć, mislim da je vreme da se fx6300 i cela platforma pošalje u penziju, tako da nameravam sledeći upgrade u prvom krugu:

AMD Ryzen 5 1600X
ASUS PRIME X370-PRO
Noctua NH-D15 SE-AM4
G.SKILL 16GB Trident Z DDR4 3200MHz CL16 KIT F4-3200C16D-16GTZB

U planu je OC procesora a kasnije ubaci neki Zen2 ukoliko bude imalo smisla, za koju nedelju ili mesec ću verovatno ići na 1070/1080 ili ekvivalent iz AMD tabora.
Koliko sam čitao, najveći problem je kompatibilnost ram-a i matične, da li bi gore navedena kombinacija imala problem, koliko vidim, preporučuje se trident z u većini slučaja?

16GTZB je Hynix. Uzmi 3200MHz CL14 Trident Z

Dakle F4-3200C14D-16GTZ ? Nadam se da ima u non-RGB varianti pošto su mi svetla nebitna.

Poslednja izmena:
Samo pazi razlika je oko 50e izmedju ta dva kita, iskreno ne vredi doplacivati toliko za 1% veci FPS, ako i toliko.

Pretpostavio sam, no pitao sam za tačnu razliku kod dobavljača pa ću onda odlučiti.

Za 1600x ta noctua je apsolutni overkill. Ni moj 1700 na jako visokim naponima nije bas nikakav izazov. Ako hoces slobodno uzmi neki jeftiniji, dodaj lovu na ssd ili nesto drugo.

Za pravu cenu sto da ne. Procesori se vrlo retko kvare tako da ne bi trebalo biti problema.

Ja bih, uzeo bez problema ako bi mi trebao bas taj procesor. S procesorima nemas briga.

Ja imam 16GTZB i radi perfektno, tako da nemas brige oko toga, takodje uzeo sam Noctua U14S koji je po meni perfektan kuler.

Slobodno uzimaj konfu, lepo uklopljeno. Ako stedis neki dinar mozes na kucistu da ustedis. Eventualno razmisli o 1600x OEM koji je trenutno 190e (treba proveriti da li ima i dalje) i uzmes kuler isto te izadje kao 1600 u prodavnici sa stock kulerom. Naravno garancija za OEM procesore je 6 meseci. Ako ne zelis da se bakces slobodno uzmi to sto si izabrao.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno