Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

@uroshnish

Savet koji sam dao @cimi -ju, je bio logičan, ne zbog nivoa mog znanja, već novoa znanja @CountMike i @Dogzilla , što je lepo napisano.
Moj nivo znanja je savet da ja NIKADA ne bih kupio zaključan procesor.
Na moje pitanje @Gulftown -u:
"Zašto procesor 7800X3D ima i X u oznaci, a ne samo 3D, 78003D, ako je zaključan za overklokovanje?"
odgovor je bio:
"Za nomenklaturu procesora i zašto je to tako, morao bi da pitaš AMD :D
Svi X3D procesori iz 7000 serije su zaključani. I to koji procesor ima X, a koji nema, takodje ne znači da je neki zaključan, a drugi ne. 7900 bez X takodje može da se overklokuje."

Moje mišljenje, mada sam i ja kupio 7700X procesor, je da se AMD za X3D nomenklaturu poslužio klasičnom prevarom kupaca, igrajući na podsvest kupaca, da neće mnogo upotrebljavati mozak pri kupovini, i namerno ostavio X da bi sugerisao da je i njega moguće klokovati, a zapravo je bio zaključan.
Dobro organizovanom reklamnom kampanjom i plaćenim ljudima koji imaju svoje websajtove, kreiran je Hype, i krenula je "histerija" oko X3D procesora, bez obzira na visoku cenu.
I došli smo do ključnog pitanja: Da li su X3D procesori opravdani sa ekonomskog gledišta, uloženo/dobijeno, ne samo za procesor, već i za ostale komponente koje se moraju kupiti da bi X3D procesori mogli pokazati svoj puni potencijal, što svakako poseduju. To je lepo obrazložio @CountMike , ukoliko si bedni milioner.

Došli smo do suštine važnosti foruma, i tema o kojima se u njima raspravlja, i razmenjuju iskustva.
Forumi za one koji imaju neograničene finansijske limite, nisu potrebni.
Forumi za racionalne ljude, koji bez obzira na finansijske limite, su potrebni.
Zato se i ovde raspravlja o tome, da li je racionalno platiti hiljade evra, za nešto što se može dobiti/ostvariti za mnogo manje uloženog/investiranog novca.
Igranje igrica nije jurnjava za fps, Hz, ... Igranje je zadovoljstvo, jer niko od nas, osim ako nismo mutanti, nema umesto očiju senzore, koji detektuju broj fps, Hz, ...
Mislim da se suština iganja igrica promenila u svuju negativnu krajnjost, tehnicizam umesto zadovoljstva.
I to je podržano od strane proizvođača, jer se na toj "nezajažljivoj" ljudkoj želji za višim, većim, težim, dobro zarađuje.
Ja, i svi mi, ljudi, ne vidimo više od 24 slike u sekundi, niti čujemo zvuk viši od 22 kHz, a mnogi ni to ne čuju, sa godinama se prag čujnosti snižava.
Ali zato svi volimo da "neteramo" procesor da radi na max. kloku koji može, i dobijemo nešto za "DŽ"- abe.
Zato, ne mislim da je uživanje kod onih koji imaju viši fps, Hz, ... veće od onih sa nižim fps, Hz, ... , ali je psihološki opravdano.

Odluka je na krajnjem korisniku, čije će stavove i mišljenje usvojiti, i postupiti.
Bitno je da niko nema štetu, i da forum postoji i dalje, za razmenu ideja, stavova, mišljenja, ...
Ne ulazim u ovo oko cpu posto se tu slabo razumem i nisam istrazivao tu temu.

Ali sto se tice FPS i Hz apsolutno u kompetitivnim igrama vise znaci bolje, da li nase oko moze da detektuje 300 ili 600 fps ili 60 ili 280hz (slobodno moze ko god na mapi sa 60Hz monitorom i 60FPS da me razuveri 😋)...U kompetitivnim igrama kao sto je CS2 i slicne ogromna je razlika izmedju 120 i 400 fps, kao i u 144hz i 360hz, kao i u nekom A4 tech misu za 50.000 dpi (lupam) i ovom mom misu. Sve se gleda (lag, stutter, latencija, fps, Hz).
Kada se igra Far Cry ili tako slicne igre ok razumem da je dovoljno 60fps u 1440p...Ali u cs2 prosto nije.
Sto se tice kupovine procesora pre kupovine sam gledao koliko ovaj moj postize u igrama koje me zanimaju fps u pordjenju sa drugim cpu i nije mu bilo ravnog da li je marketinski trik ili ne ni jedan nije mogao da se poredi sa njim u ovom cenovnom rangu.

Sto se mene tice odustao sam od twikovanja itd, prosto hocu nesto da radi out of the box, proslo me je vreme od Lg G3 i romova ili Intel 955 procesora gde sam klokovao, nemam ni volje ni zivaca, a ni vremena...Mislim da bolji upgrade od klokovanja je da za 2 god bocnem novi Ryzen u socket i da ce mi doneti bolji gain od overklokovanja.Ovo je samo moje misljenje.

Sad ne znam kako se kiseli kupus, ali volim sarmu da jedem

@Samo amater Uff... Bas teska prica
Jeste, forum je dobar za diskusiju i razmenu misljenja, i tu smo da ispravimo one koji su manje informisani. Kao sto sam vec napisao, tvoje misljenje/sugestija je pogresna kad decko vec ima 7800X3D koji koristi. I da ga nema, opet bi X3D procesor bio preporuka. Pokusao sam kratkim komentarom bez dubljeg ulazenja u materiju samo da ukazem sta je to pogresno.
Evo pokusacu opet da napisem nesto, i nadam se da ce biti razumljivo i drugima koje ovo zanima.

Podjimo od namene, decko igra CS2 (esport competitive naslov). Isto vazi i za druge npr: Valorant, Apex Legends, Fortnite, CoD itd...
Uzmimo u obzir da se ovi naslovi igraju najvecim delom u 1080p sa sto vecim osvezavanjem, 240+Hz.

Zasto 8 core X3D/non X3D a ne 12/16 core CPU?
Da bi ovo razumeo moras da shvatis kako funkcionise Ryzen arhitektura. Ryzen se sastoji od 1 ili 2 CCD-a. Svaki CCD ima do maximum 8 jezgara, tako da su procesori do 8 jezgara na 1 CCD-u, dok su 12 i 16 na 2 CCD-a. Zasto je to bitno? Komunikacija na jednom CCD-u ima manju latenciju nego kada imamo 2 CCD-a koji komuniciraju prekoInfinity Fabric-a. Ovo za casual igranje generalno nije presudno, ali za esport itekako jeste, jer moze da dovede do problema sa inputom kada se prelazi sa jednog na drugi CCD. Zbog ovoga postoji game mode opcija na Ryzen Masteru ili BIOS-u da se iskljuci 1 CCD na ovim procesorima. Koja je poenta onda uzeti npr 7950X i dati puno vise para, a onda gasiti CCD i efektivno napraviti 7700X od njega (sa visim klokovima). Nema je. Uz to, ove igre NE MOGU da iskoriste veci broj jezgara.

Vezano za otkljucane/zakljucane procesore. Proslo je vreme kada si mogao toliko da overclockujes procesor da imas znacajne dobitke. Licno volim otkljucane procesore i pored toga, tako da mi je drago sto su sa novom generacijom 3D cache-a uspeli da ga otkljucaju.

Visok nivo osvezavanja monitora donosi ogromnu razliku. Za visoko osvezavanje potreban je i visok FPS. I bitni su i 0.1% lows, i 1% lows ne samo AVG FPS. Naravno da nas mozak, kroz oko, to moze da percipira. Verovatno nisi imao priliku da isprobas i vidis razliku sa visokim osvezavanjem? Eto ti prilike i verujem da ces uzivati u iskustvu :D

Poslednja izmena:
da bi ceo dan vrteo cinebench :D

Otkrio si mi slabu tačku.
Ali nema veze, nastaviću i dalje da ga vrtim. ;)

@Edward

Ima se - može se.
Monitori sa 240 Hz ili 360 Hz, dele se besplatno. Biju ko neće da uzme.
Da li koristiš mikroskop da bi nešto, slučajno, pročitao na tom monitoru u 4K rezoluciji?
Ili je svrha tog 4K monitora isključivo za igrice?
Opravdavam tvoj komentar kao logičan.
Onaj koji vidi/čuje bolje, ne vraća se na lošije.
To je u ljudskoj prirodi.
Odgovore piše dokoni penzioner, koji ima vremena, u međuvremenu kada ne vrti cinebench.

@cimi

Sve što je napisano, bilo je iz najbolje namere.
Tvoja odluka je konačna.
Zovi na sarme, kad naučiš da kiseliš kupus. ;)

@uroshnish

Prvi računar kupio sam u 45-oj godini, kada sam se 2000-te vratio iz NY, zbog posla, obzirom da sam imao privatnu firmu, i bio mi je neophodan.
Razumljivo je da se u 45-oj ne počinje sa igranjem igrica, niti su igrice u tim godinama bile predmet mog interesovanja.
Zaključuješ da ni jdnu igricu nisam nikada u životu odigrao.
Znam da je sve što si napisao, tačno.
Zadovoljstvo igranja u visokim rezolucijama, na vrhunskim komponentama i sa max. performansama je obaveza za eSport, a i za one kod kuće, ukoliko to sebi mogu da priušte.

Ovim su svi nesporazumi i moji stavovi objašnjeni.

Razlog, zašto sam se zainteresovao za sklapanje računara, je taj, što sam grešio i kvario W98, i morao da nosim računar kod "majstora", klinca od 18-20 godina, da mi ponovo instalira W98.
Posle 5-og puta za dve nedelje, rešio sam da sam naučim.
Rasklopio sam ceo računar na delove, i krenuo da ga sklapam.
U procesu učenja, sklapanja delova računara i instaliranje OS, polomio sam Athlon 1GHz procesor, jer nisam mogao da nategnem žabicu na hladnjaku i zdrobio sam ivicu procesora.
Trud se isplatio.
Ostalo mi je u navici da svaki novi računar sam kupujem, sklapam i održavam.
I tako sam stigao posle 15 godina do 7700X procesora.
Sve ostalo ste čitali u ovom forumu.
Zahvaljuem svim članovima na strpljenju i razumevanju.
Čitajući tvoj odgovor, zaista sam uživao i opet nešto novo naučio.
Hvala ti.

@arcibalde

Ovo su napiali:

@CountMike

"Ti x3D su extra, mega precenjeni, jeste, rezulati su super na grafikonima ali naslova koji mogu da iskoriste sve se broje na prste. Neće nigde da izduplira FPS i tako da posrtane igrivo, speciajlno ne na visokim rezolucijama sa nekim super.duper grafikama. Ako PC nije ekskluzivno igračka nego ima i neki oszbiljniji posao, onda se recimo umesto 7800x3d uzeti 7900/7950x da odradi bolji posao."
"Stvar je u tome što su svi srednji i vrhunski processori bez 3D više nego dovoljni za sve igrice a taj ekstra keš je samo bonus bez koga se može."

@Dogzilla

"Niche je upotreba definitivno, vecina ljudi sto kupuje, najverovatnije ni ne uzima za igre te, niti zna da im koristi toliko, nego zato sto je popularno xD
Ali definitivno nije da je 0 ljudi da ima koristi, pise se svuda po redditu, u discordima, temama, za te uglavnom mmo/multiplayer igre, i preporucuju ljudi jedni drugima
A i kontam HardwareUnboxed poredjenja prave ogromne kupovine AMD-u, kad pobedi neki x3D, ili kad ga nahvali Steva, pogotovo na onim grafikonima za dobar odnos ulozenog i dobijenog"

Da li ih je bilo ko sa ovog foruma demantovao, uključujući i tebe?
Napiši.
Ja se ne krijem iza njih.
Samo sam se pozvao na to šta su oni napisali i na osnovu toga napisao šta bih ja uradio.
I gde je tu problem?

Nemoj mnogo van teme.

AMD odavno dozvoljava klokovanje non-X procesora, tj. X u imenu nema nikakve veze s tim da li je množilac za CPU klok otključan ili ne. X3D procesori su takvi kakvi su. I još je tu bilo pomaka od 5000 do 9000 u mogućnostima. 7800X3D može malo da se poboljša preko PBO, čini me se tih 5GHz za sva jegra (5800X3D nikakve mogućnosti, 9800X3D još više)

Što se samog modela tiče i potreba kupaca, nije ni to tema. Specifikacije i testovi postoje, pa nek svako bira prema tome. Nisu samo igre u pitanju, ima i profesionalnih programa koji imaju korist od tolikog keša, npr.

cloverleaf-leh.svgz

@Samo amater Razumeo bih tvoju preporuku, za prodaju trenutnog i kupovinu novog procesora, @cimi -ju da i sam igras to i da imas procesor koji preporucujes i da govoris iz iskustva.

Osim profesionalaca, koji igraju eSport za novac, i finansirani su od raznih sponzora, konfiguracija računara od par hljada/ i preko 10K evra, ( "To može svaki bedni mlioner da priušti." CountMike), nisam siguran da je neko u kućnim uslovima za lično zadovoljstvo, spreman da investira tu sumu novca u računar.
Ako ih ima, i to je opravdano.
Vole i mogu da imaju.

Dokle god neko ne demantuje ono što su napisali @CountMike i @Dogzilla , smatraću da moje mišljenje upućeno @cimi -ju ima osnova, ne zbog mog znanja, već zbog toga što niko od znalaca nije demantovao CountMike-a i Dogzilla-u.
Cimi je napisao šta je odlučio i tu je stvar završena.
O njoj se više ne raspravlja.
Niko nije rekao da su X3D pocesori loši.
Samo da su precenjeni, i da je moguće adekvatnije rešenje.
Još uvek imam sposobnost da razumem pročitano.
Funkcionalno sam pismen.

Ostali su samo demanti još uvek otvoreni, da se "slučaj" stavi u "ad acta".
Ako i ne bude demantija, "slučaj" je automatski stavljen u "ad acta".

@Samo amater 10k evra za +250fps u 1080p za esports? @uroshnish ti je lepo objasnio zasto je 7800X3D odlican za igre, pa sam si mu napisao da je u pravu ali i dalje trazis nekakv demanti... Isto tako si i preporucivao potpuno pogresna podesavanja za procesor pa ti je @danilo989 objasnio u vezi toga. Jesi li ikada video kako ista igra na istom racunaru u istoj rezoluciji izgleda na dva monitora sa razlicitim osvezavanje od 165Hz i 75Hz? Prvi put kada sam uporedio kod sebe nisam mogao da verujem kako sam se dve decenije mogao igrati na 60Hz/75Hz jer to izgleda uzasno "krzavo", naspram 165Hz. Zato i kazem da preporucujes nesto na osnovu tudjeg misljenja koje cak nije ni zasnovano na licnom iskustvu a ovamo ti najmanje nas petoro govorimo da to i bas nije tako.

@Samo amater 10k evra za +250fps u 1080p za esports? @uroshnish ti je lepo objasnio zasto je 7800X3D odlican za igre, pa sam si mu napisao da je u pravu ali i dalje trazis nekakv demanti... Isto tako si i preporucivao potpuno pogresna podesavanja za procesor pa ti je @danilo989 objasnio u vezi toga. Jesi li ikada video kako ista igra na istom racunaru u istoj rezoluciji izgleda na dva monitora sa razlicitim osvezavanje od 165Hz i 75Hz? Prvi put kada sam uporedio kod sebe nisam mogao da verujem kako sam se dve decenije mogao igrati na 60Hz/75Hz jer to izgleda uzasno "krzavo", naspram 165Hz. Zato i kazem da preporucujes nesto na osnovu tudjeg misljenja koje cak nije ni zasnovano na licnom iskustvu a ovamo ti najmanje nas petoro govorimo da to i bas nije tako.
Zato priča tako jer do skoro ništa nije ni znao kao što je rekao pa je pročitao par random artikla sa neta i sad misli da je expert. Klasika, svi su danas experti za sve čim nešto pročitaju i pogledaju a da nisu ni probali i uporedili to nema veze. Jer naravno kako dotični kaže, ne možemo da primetimo razliku u fps i hertz jer je to kao nemoguće za ljudsko biće. 🤡

Dokle god neko ne demantuje ono što su napisali @CountMike i @Dogzilla ,
Nemoj da mi stavljas reci u usta, zakljucke koje si ti doneo, su subjektivne prirode xD

Evo na primer, ja licno nikad vise necu kupiti otkljucan procesor koji nije x3D, nema svrhe, x3D nadomestava sve to za moje potrebe,

A cak i 9800x3D koji ima lufta, ako ikad hipoteticki uzmem, cu ograniciti, i zakljucati jos vise nego sto dodje iz fabrike

Poslednja izmena:

O da moze da `podupla`fps :)
Ovo pricam o igri koja mene zanima i koju ja igram preko 5000 sati :D
Naravno pricam o kompetitivnim igrama gde fps ima uticaj na latenciju, lag itd.
7800x3d je jedan od vrhunskih izbora...I `isticpu samo sa x3d nije isti`

Je li probao ko x3d boost u 3DMark-u, drastično niži skor dobijem kad je upaljen? Znam da je namijenjen za boost performansi u igrama no logično bi bilo da i u 3DMarku utiče na bolji skor ?

taj boost samo gasi SMT, nista specijalno, zato je i nizi skor jer sa njim imas samo 8c/8t

Je li probao ko x3d boost u 3DMark-u, drastično niži skor dobijem kad je upaljen? Znam da je namijenjen za boost performansi u igrama no logično bi bilo da i u 3DMarku utiče na bolji skor ?
Nisu efikasni za 3DMark.

O da moze da `podupla`fps :)
Ovo pricam o igri koja mene zanima i koju ja igram preko 5000 sati :D
Naravno pricam o kompetitivnim igrama gde fps ima uticaj na latenciju, lag itd.
7800x3d je jedan od vrhunskih izbora...I [ICODE]isticpu samo sa x3d nije isti[/ICODE]

Nista ovo ako nemas monitor od 500hz, pa da mozes fino sa kompom od 3000 eura, monitorom od 1500 i periferijama od 500 eura da vidis kako ti citer userawa svaki drugi gejm ili kako dobijas metak kroz zid jer su valveovi serveri losiji od Kgb servera sa pocetka 2000ih.
Prije smo igrali cs na monitorima od 15 incha, niko nije ni znao sta je fps pa smo uzivali, danas ljudi vise gledaju u cosak monitora od 35 icnha da bi bili sigurni da im fps ne pada ispod 500, jer ako padne mogu da se vade da na 499 fpsa nisu uspjeli da vide protivnika, uzivanja nema samo frustracije jer se moraju naci pare za novi procesor/gpu da se dobije jos 5% fpsa.
Ne pisem ovo da bih tebe nesto prozivao i ja isto radim i onda dodje drugar koji ima losiji komp, jedva 150 fpsa, pa nas iznese par meceva. :)

AMD objavio na sajtu 7400F novi procesor.

^^
E ovo su simpa CPU-ovi :love: Za gospodu :cool:
Šta im znači ovo "F"? Znam da to podrazumeva da nemaju integrisanu grafiku ali to sam viđao i kod Intelovih procesora.

Da, tačno to

Radio ovih dana neke optimizacije Win11 neki reg fajlovi i batch za optimizaciju, prioriteta, gasenje pozadinskih aplikacije zbog gaminga itd.
I sad reko aj vidim na Cina r23 i 2024 da vidim da nisam nesto zeznuo...Nisam cackao nista u biosu nikakve pbo itd.
Rezultati u R23 su visi nego vecini na internetu sto sam nasao ali nista znacajno.Dok na Cina 2024 su drasticno visi...Npr vecina dobija 1100 multi ja 1569, dok na single vecina oko 100-120 ja dobio 160.
Jel moguce da Win optimiozacija moze toliko da utice na rezultate?

Prilozi

• Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    125.1 KB · Pregleda: 69
  • Screenshot_4.png
    Screenshot_4.png
    109.2 KB · Pregleda: 69
@cimi
Restartuj komp pa probaj opet.
Baš juče naleteh na sličan post na redditu, neki bug sa timerom u cb ako je verovati sveznajućim korisnicima reddita.

Radio ovih dana neke optimizacije Win11 neki reg fajlovi i batch za optimizaciju, prioriteta, gasenje pozadinskih aplikacije zbog gaminga itd.
I sad reko aj vidim na Cina r23 i 2024 da vidim da nisam nesto zeznuo...Nisam cackao nista u biosu nikakve pbo itd.
Rezultati u R23 su visi nego vecini na internetu sto sam nasao ali nista znacajno.Dok na Cina 2024 su drasticno visi...Npr vecina dobija 1100 multi ja 1569, dok na single vecina oko 100-120 ja dobio 160.
Jel moguce da Win optimiozacija moze toliko da utice na rezultate?
To nisu legalni rezultati. Instaliraj benchmate i pokreni CB odatle i vidi da li će reći da je validan.

To nisu legalni rezultati. Instaliraj benchmate i pokreni CB odatle i vidi da li će reći da je validan.
A dobro sad je vec realna prica :) ono sinoc skinuo direktno sa oficijalnog sajta.
Evo sad ovo je sa BenchMate rezultati.Manje vise je kao ostalima na netu sto sam nasao.

Prilozi

• Screenshot_3.png
    Screenshot_3.png
    384.9 KB · Pregleda: 56
Imate li neki predlog sta moze lepo da hladi 7700x a da ne bude neki overkill.

Arctic Freezer 36.

Ako nekog zanima juče sam montirao Freezer 36 black na 7600, evo kako izgleda kad se montira. Malo vire ti ćoškovi, nisu pokriveni, ne znam koliko to može biti uopšte problem? Jedino je nezahvalno možda zbog prašine. Iskreno sad kad gledam uopste mi se ne sviđa kako stoji.
Stavio sam i onaj DeepCool okvir oko procesora čisto da ne zamrljam pastu mnogo okolo, mada mi nije trebao jer sam pastu razmazao, pa čak i po ćoškovima koji nisu porkiveni 😂.

Na kraju mi nije stigao iD-cooling a610, pa sam popi*deo, i otišao na NBG blizu posla i uzeo 36ticu kao najpovoljnije rešenje, ali izgleda ne baš najbolje za am5 platformu.
IMG20250127182747.jpgIMG20250127182742.jpg

Što se tiče temperatura, tamo gde je max na stock kuleru bio 95, sad je 70, i meni je to dovoljno. Mislim na igricu, jer za to i neke još laganije stvari i koristim. Testove ne vrtim, izvrteću večeras pa javim i te temperature.

Da li da ugasim integrisanu grafiku u biosu ili ne? Sta je pozeljan setting?

Ugasi ako ti ne treba ali je idealno mesto za neki sekundrani monitor da ne oduzima ništa od grafičke. Mada..... ona još uvek uzima nešto od struje. bar onoliko koliko dobija u leru što nije mnogo. Kada se "ugasi" u BIOS-u, samo joj se onemogući učestvovanje u radu nešto malo memorije ostane za system

Nazad
Vrh Dno