cimi
Slavan
- Učlanjen(a)
- 05.12.2010
- Poena
- 210
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 7800X3D & Arctic Liquid Freezer III 360 RGB
- Matična ploča
- X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE
- RAM
- G.SKILL 32GB Trident Z5 RGB DDR5 6000MHz CL30
- GPU
- Palit GeForce GTX 1060 6GB
- Storage
- 1TB SSD Samsung 990 Pro & 500gb SSD Samsung 980 & 500gb SSD Samsung 970 EVO
- Zvuk
- Microlab FC330 2.1 & HyperX Cloud 3 Wireless
- PSU
- Corsair RM1000x Shift 1000W ATX 3.1
- Kućište
- NZXT H7 Flow RGB white
- Monitor
- AOC Q27G3XMN/BK 27"
- Miš & tastatura
- HyperX Alloy Orgins & Logitech PRO X Superlight
- Mobilni telefon
- Galaxy Z Flip6
- Pristup internetu
- Kablovski internet
Ne ulazim u ovo oko cpu posto se tu slabo razumem i nisam istrazivao tu temu.@uroshnish
Savet koji sam dao @cimi -ju, je bio logičan, ne zbog nivoa mog znanja, već novoa znanja @CountMike i @Dogzilla , što je lepo napisano.
Moj nivo znanja je savet da ja NIKADA ne bih kupio zaključan procesor.
Na moje pitanje @Gulftown -u:
"Zašto procesor 7800X3D ima i X u oznaci, a ne samo 3D, 78003D, ako je zaključan za overklokovanje?"
odgovor je bio:
"Za nomenklaturu procesora i zašto je to tako, morao bi da pitaš AMD
Svi X3D procesori iz 7000 serije su zaključani. I to koji procesor ima X, a koji nema, takodje ne znači da je neki zaključan, a drugi ne. 7900 bez X takodje može da se overklokuje."
Moje mišljenje, mada sam i ja kupio 7700X procesor, je da se AMD za X3D nomenklaturu poslužio klasičnom prevarom kupaca, igrajući na podsvest kupaca, da neće mnogo upotrebljavati mozak pri kupovini, i namerno ostavio X da bi sugerisao da je i njega moguće klokovati, a zapravo je bio zaključan.
Dobro organizovanom reklamnom kampanjom i plaćenim ljudima koji imaju svoje websajtove, kreiran je Hype, i krenula je "histerija" oko X3D procesora, bez obzira na visoku cenu.
I došli smo do ključnog pitanja: Da li su X3D procesori opravdani sa ekonomskog gledišta, uloženo/dobijeno, ne samo za procesor, već i za ostale komponente koje se moraju kupiti da bi X3D procesori mogli pokazati svoj puni potencijal, što svakako poseduju. To je lepo obrazložio @CountMike , ukoliko si bedni milioner.
Došli smo do suštine važnosti foruma, i tema o kojima se u njima raspravlja, i razmenjuju iskustva.
Forumi za one koji imaju neograničene finansijske limite, nisu potrebni.
Forumi za racionalne ljude, koji bez obzira na finansijske limite, su potrebni.
Zato se i ovde raspravlja o tome, da li je racionalno platiti hiljade evra, za nešto što se može dobiti/ostvariti za mnogo manje uloženog/investiranog novca.
Igranje igrica nije jurnjava za fps, Hz, ... Igranje je zadovoljstvo, jer niko od nas, osim ako nismo mutanti, nema umesto očiju senzore, koji detektuju broj fps, Hz, ...
Mislim da se suština iganja igrica promenila u svuju negativnu krajnjost, tehnicizam umesto zadovoljstva.
I to je podržano od strane proizvođača, jer se na toj "nezajažljivoj" ljudkoj želji za višim, većim, težim, dobro zarađuje.
Ja, i svi mi, ljudi, ne vidimo više od 24 slike u sekundi, niti čujemo zvuk viši od 22 kHz, a mnogi ni to ne čuju, sa godinama se prag čujnosti snižava.
Ali zato svi volimo da "neteramo" procesor da radi na max. kloku koji može, i dobijemo nešto za "DŽ"- abe.
Zato, ne mislim da je uživanje kod onih koji imaju viši fps, Hz, ... veće od onih sa nižim fps, Hz, ... , ali je psihološki opravdano.
Odluka je na krajnjem korisniku, čije će stavove i mišljenje usvojiti, i postupiti.
Bitno je da niko nema štetu, i da forum postoji i dalje, za razmenu ideja, stavova, mišljenja, ...
Ali sto se tice FPS i Hz apsolutno u kompetitivnim igrama vise znaci bolje, da li nase oko moze da detektuje 300 ili 600 fps ili 60 ili 280hz (slobodno moze ko god na mapi sa 60Hz monitorom i 60FPS da me razuveri 😋)...U kompetitivnim igrama kao sto je CS2 i slicne ogromna je razlika izmedju 120 i 400 fps, kao i u 144hz i 360hz, kao i u nekom A4 tech misu za 50.000 dpi (lupam) i ovom mom misu. Sve se gleda (lag, stutter, latencija, fps, Hz).
Kada se igra Far Cry ili tako slicne igre ok razumem da je
dovoljno
60fps u 1440p...Ali u cs2 prosto nije.Sto se tice kupovine procesora pre kupovine sam gledao koliko ovaj moj postize u igrama koje me zanimaju fps u pordjenju sa drugim cpu i nije mu bilo ravnog da li je marketinski trik ili ne ni jedan nije mogao da se poredi sa njim u ovom cenovnom rangu.
Sto se mene tice odustao sam od twikovanja itd, prosto hocu nesto da radi out of the box, proslo me je vreme od Lg G3 i romova ili Intel 955 procesora gde sam klokovao, nemam ni volje ni zivaca, a ni vremena...Mislim da bolji upgrade od klokovanja je da za 2 god bocnem novi Ryzen u socket i da ce mi doneti bolji
gain
od overklokovanja.Ovo je samo moje misljenje.Sad ne znam kako se kiseli kupus, ali volim sarmu da jedem