S tom razlikom da je, kad to poželiš, za razliku od X verzija, dovoljno ući u BIOS, isključiti PBO, dobiti 50% hladniji CPU, smanjiti potrošnju za 50% a performanse za 10% ako se ne baviš profesionalnim radom. A taj procesor nije za takve već za nas obične korisnike.Sa PBO je ekvivalent X procesorima po performansama ali i po potrosnji tako da ekonomicnost i manje zagrevanje padaju u vodu.
Neznam ni ja šta da mislim ali ne isplati mi se prelaz na bilo koji sa 8 jezgra, samo minimum 7900 (x ili bez njega) a i onda bi mi 5950x uradio bolji posao za mnogo manje para. jer jer to jedino što bih morao da menjam.
Koliko bi rec'imo 7700 (x) bio bolji od mog 5800x ? li 7900(x) od 5900x/5950x ? Možda sve to i pojeftini nešto do proleća?
Još uvek nemaš razlog da menjaš svoj procesor. Bar još godinu, možda čak i dve.
Ja na leto dobijam neku kintu pa već počinjem da razmišljam šta uzeti, jer moj Ryzen 5 3600 već polako nagriza vreme, a prelaz na 7900 ili 7800 X3D će mi definitivno biti WOW!!!!. Već sam naručio Corsair DDR5 RAM 2x16GB na 6000 CL36 iako nemam gde da je stavim, ali, eto, jedna stavka manje za leto, jer ne verujem da će do tada značajno pojeftiniti, jer je 32 GB DDR 4 trenutno manje od 50€ jeftinije. Ali Samsung B-die rulez!
Nekako mi je baš dosadno sada kada sve radi kako treba, a ja volim da se nerviram, kidam i čačkam da vidim zbog čega nešto ne radi kako treba, a što će mi nova AM5 platrforma pružiti u izobilju.![]()
Ima bolje i od toga. Danas sam video ovo, nije loša fora, svega je 7-8 evra na Aliju ( sa sve poštarinom ), ali čekam da se pojave beli modeli.
Pa, sa cenama RAM memorija se nikada ne zna. Kao što sam napisao, 32GB DDR 4 je sada 150€, a ne verujem da će DDR5 uskoro ići blizu te cifre. Sa garancijama ovde, uglavnom, možeš da se ubrišeš, a meni, niti bilo kome koga znam, nije se desilo da Corsair memorija crkne ili ne funkcioniše na matičnoj. A 200€ za 32GB Corsair Vengeance RAM na 6000 MHz je, što bi bio neki "sweet spot" što se tiče brzine za Ryzen 7000 procesore, nije preterana cifra. Sadašnju memoriju sam platio otprilike toliko pre dve-tri godine.Ne vidim neki razlog zakupovinu parče po parče kada se unapred zna da neće biti upotrerbljeno uskor ili odmah. Pogotovu DDR5, samo se džabe "troši" garancija a i po svemu sudeći cene će još pasti. Mislim da je bolje štekati pare pa onda sve zajedno.
Uglavnom, AMD Ryzen V-Cache serija dolazi uskoro na naš detaljan test, kada ćemo moći da vam damo sve odgovore koji vas zanimaju.