Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Dogzilla

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.12.2013
Poruke
1,408
Poena
83
zato kupovina b660 ploce za bclk oc nema mnogo smisla trenutno.
Ne bas (dobija se 80 eur ustede), ali slazem se da je 12600K OC sasvim validna opcija, nekom drugom bi najverovatnije imalo vise smisla 12600K (Jer uz OC bi bio malo brzi). NIsam video brojke 12400F OC vs 12600K OC za igre koje mi treba, heck, i ja bih sigurno promenio misljenje i uzeo 12600K, ako se skupe 2 stvari od ovih ispod da je bolji combo:
1. Dovoljno bolji FPS/min FPS u igrama gde mi treba/gde ce mi trebati
2. Bude na snizenju 12600K/Z690 ploca solidna (MSI ova, ili cak mozda neka jeftinija)
3. Razlika se spusti na ~<60 eur.
3. Ne tolika razliku u sta je potrebno ohladiti oba
12400f i b660g ? osudjen si pre svega na ddr5.
Sto da ne
drugo vccsa napon je zakljucan kod svih modela koji nisu K, znaci osudjen si na 0,9V. ja sam drugaru prodao 12600k,koji je igrom slucaja zveknuo, pa ceka zamenu, uzeo privremeno 12400f, ploca je z690-a prime i 2x16gb adata ram 5200cl38. Naravno, stock xmp ni govora, mora da spusti na 4800mhz i ni tu nije stabilan...
Razumem razmisljanje/rezonovanje, zelju za manje cimanja, trazenja resenja/doterivanja, pogotovo ako nije prevelika razlika u ceni. Ali video guide-a od strane Der8auer-a, pokazuje kako da se namesti memorija (naravno da XMP ne radi, to se podrazumeva, mora manuelno da se podesi, i nebitno sto je vccsa zakljucan, nije ga Der8auer dirao, a namestio je manuelno memoriju relativno brzo da bude isto sto XMP stavlja, ali bez da XMP to odradi, jer je XMP prilicno glup i prost, i samo menja par stvari). Der8auer je odlicno sazeo to, i brzo se prodje kroz BIOS podesavanja.

Uz svo duzno postovanje, i sad nagadjam ovde, ali od ovog kratko sto si napisao meni izgleda kao da tvoj ortak nije/da obojica niste ispratili Der8auer video doslovno. Izvinjavam se ako jeste, i pitao bih ih onda da li je koriscena ista maticna, jer isti bios, jer ista memorija kao snimku ?. Ako jeste i opet ne radi kako treba da, slozio bih se da je preterano cimanje, i da se ne isplati, ali bih licno jos uvek rizikiovao, proverio hardwareluxx/computerbase/skatterbench/reddit da nema guide dodatan, da nije Reus na hardwareluxx tamo iz-modovao bios ko sto je AMD radio. Jer je skatterbench objasnio foru na koju je Asus najverovatnije zaobisao Intel ogranicenja.

Al to je iskljucivo zato sto meni nije cimanje, da ako ne nadjem resenje, prodam polovno DDR5 RAM + DDR5 plocu, i uzmem DDR4 oba, savrseno sam svestan da za vecinu to nije opcija.
znaci , suma sumarum , b600-g ti kosta kao msi z690-a pro ddr4, 32gb dd4 rama ces platiti 100-150e. ddr5 4800 krecu negde oko 250e za 32gb..., zavisi sta gledas, a to znaci, umesto 12400f 12600k ili 12700 bez k.
Prvenstveno sam mislio kad padnu jos malo DDR5, skoce DDR4 cene (jer su u Nemackoj vece pali solidno DDR5, a nije stiglo do nas/Madjara jos), Ali uzeh da proverim KupujemProdajem/Domace firme za svaki slucaj, i BCLK OC 12400F + Strix B660-G + 16GB DDR5 opcija je 80 eur jeftinija od 12600K + MSI Z690-A PRO + 16GB DDR4. i to ce biti jos ~20 evra u korist BCLK opcije kad stignu promene cena kod nas, i jos vise posle toga, kako krenu da se obrcu cene DDR4 I DDR5. Kao sto se moze videti na ove dve slike dole (200,337 HUF je BCLK, 231,285 HUF je 12600K):

ddr5 vs ddr4 setup.jpgddr4 vs ddr5 prices.jpg

P.S. za mod-ove, ako je Milunkin prvi deo post-a i moj odgovor previse off-topic, i brisali bi/prebacili na kraju, ako je ikako moguce, prebaciti, ako ne barem Milunkin prvi deo post-a o Intel-u, mogu samo da re-post-ujem odgovor u intel temi, hvala unapred.
 
Poslednja izmena:

sam633

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
23.11.2011
Poruke
5,634
Poena
83
Malo iz Deutsche Welle-a: (ajde, der8auer mislim da još nije napravio ili jeste? :unsure:, uglavnom impresivni rezultati)



Polako stiže 1.2.0.7... (da vidimo šta bidne od toga)

 

Masinist

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
14.06.2006
Poruke
682
Poena
28
Iako 5800X3D jeste super procesor za igranje (kao i sve ostalo) ne mogu da prihvatim cenu od 60 000 dinara kod nas !
Gde je ovo od preporucenih 450$ ?!
Cekao sam ga, ali cu jos malo sacekati.
A jos je nezgodnije, jer novi procesori (koji ce biti bolji od 5800X3D !) izlaze za pola godine (doduse za njih ce trebati nova ploca i DDR5 memorija - ali si i duze vreme miran a mozda ce na istu plocu moci i da se ubaci i naredna generacija procesora, 7000).
Za 63 000 din ima 5900X, koji je svakako bolji procesor za bilo kakvu ozbiljniju upotrebu.
 

Alex

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.08.2000
Poruke
4,116
Poena
113
5900x je trenutno 400e u Nemačkoj. Nadam se da će ta cena uskoro i kod Madjara. Sa tavkom cenom ni ne razmišljam o 5800X3D pogotovo što se igram u 1440p.
 

vlado85

Flash Drive
Učlanjen(a)
19.01.2008
Poruke
140
Poena
18
Svi procesori preko 300-400 evra su po meni hardver za 4K gejming. Smiješno je šta oni mjere fps na 720p rezoluciji, pa ne kupujemo Celerone. Realno razlike na 4K između procesora izašlih u zadnje 2 godine su minimalne. Više performansi donosi oveklok grafičke kartice, nego što u 4K rezoluciji ide između npr Ryzena 7 3800X i Intela 12900 KS.
 

Alex

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.08.2000
Poruke
4,116
Poena
113
Sa razlogom se meri u niskim rezolucijama jer u 4K grafička je glavna.
Slažem se da nema mnogo veze sa praksom ali to je jedini način da se porede procesori u igrama.
 

Dogzilla

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.12.2013
Poruke
1,408
Poena
83

Zvanican BCLK OC od strane MSI za 5800x3D. Sa jedne strane bas cool, i stavlja 5800x3D u drugu perspektivu, jer tehnicki sa overclock-om je najbolja opcija nevezano za novac za monster FPS. I iako ne moze da se stavi gomila M.2 uredjaja, izgleda kao najbolja opcija.

Sa druge strane ne mogu da stave M.2 disk-ovi osim u jedan prvi CPU slot, USB moze da zeza, malo smor jer koliko sam uspeo da pohvatam nema external clock gen ploca kod X570/B550, a + Buildzoid preporucuje B550 ploce za BCLK overclock.

Kopka me sad koja je najeftinija A320/A520/B350/B450/B550/X370/X470 ploca koja moze da odradi BCLK 5800x3D (verovatno B550 neka), jer to zvuci da moze da bude dosta blizu cenovno sa 12600KF+Z690M DS3H D4/12400F+STRIX B660-G+D5. Jedino dostupnost i cena samog 5800x3D malo kvare pricu.

Takodje najeftinija A320 ploca zvuci odlicno za undervolt-ovan 5800x3D na ~55w. Toliko opcija, nisam bio u pravu koja je najisplatljivija, ispadose sve jako blizu jedna drugoj, sto je extra = zlatno doba za delove za komp.

 
Poslednja izmena:

Dogzilla

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.12.2013
Poruke
1,408
Poena
83
Monstruozan lead naspram drugih procesora bez podesavanja memorije za World of Warcraft



sc-raw-png.2558003
 

dzontra86

Flash Drive
Učlanjen(a)
16.08.2019
Poruke
194
Poena
28
Ako ploca:
  1. Support for DDR4 4733(O.C.) / 4600(O.C.) / 4400(O.C.) / 4266(O.C.) / 4133(O.C.) / 4000(O.C.) / 3866(O.C.) / 3733(O.C.) / 3600(O.C.) / 3466(O.C) / 3400(O.C.) / 3200 / 2933 / 2667 / 2400 / 2133 MHz memory modules
  2. Dual channel memory architecture
5600g Pise: System Memory Specification Up to 3200MHz

Zato nece na 4000 ili?

Video sam da ljudi kace preko 4000... Koj generalno problem moze da bude?
 

danilo989

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poruke
2,079
Poena
83
5600g moze komotno preko 4000. Nemam iskustva iz prve ruke, ali probaj malo da povecas VSOC napon
 

jurodivi

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
15.08.2011
Poruke
4,587
Poena
113
Sve preko 3200 ti nije zvanično garantovano. Imaš malu lutriju u kojoj su faktori memorijski kontroler na procesoru, čipovi na RAM modulu, matična ploča, BIOS, gremlini...to što je neko izvukao 4000 uopšte ne znači da ćeš i ti, čak i na RAM modulima istog proizvođača i specifikacije.
 

CountMike

Old but gold
Učlanjen(a)
01.07.2012
Poruke
8,718
Poena
113
To je zato što svaka USA država određuje svoju poresku stopu a vrlo često različite stope za razne proizvode. Za export se većiom ne plaća porez a izuzeti ili smanjeni porezi na Osnovna sredstva za rad.
 

danilo989

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poruke
2,079
Poena
83
Jel zna neko sta utice na stabilnost Infinity Fabric na Vermeer? Pokusavam da stabilizujem 1900MHz IF ali mi se javljaju WHA19 greske. Razne kombinacije VSOC/VDDP/VDDG/VDD18 ne pomazu.
 

boggie

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.09.2015
Poruke
273
Poena
43
Koliko ja znam, Tomahawk moze da flashuje bios i bez procesora.
Ali, da, ja bi ipak preporucio da flashujes pre promene procesora. Tako sam ja uradio
Stigao 5600x, uradio update biosa sa 2700, flešovao poslednji sa MSI sajta. Ubacio 5600x, sve radi. Ventovi mnogo stabilnije rade, pre je baš dolazilo do oscilacija u skokova, sad je mnogo mirniji rad.
Međutim, dešava se kad startujem računar, ne pojavi se uopšte MB logo, već stoji crn ekran jedno 10-tak sekundi i pojavi se desktop. Ne može da se uđe u Bios, kad pritiskam Del stoji crn ekran i računar se ne pali. To sve sa DP kablom.
Kad stavim HDMI sve normalno kao nekad, MSI logo, pa Windows... Mogu da uđem u Bios. Ali tad je slika na monitoru desaturisana, gledao sam u Nvidia podešavanjima, stoji da je veza hdmi-hdtv i to ne može da se promeni.
Probao sam dva DP kabla, na oba isto. Stavio na drugi izlaz grafičke, isto. Resetovao cmos, vadio bateriju, isto. Skinuo poslednji drajver za grafičku.
Grafička je 1060 6gb, monitor LG 27UL850 4K. Ploča Tomahawk B450.
Šta li može da bude da bude problem, nešto u biosu...? Jer ništa drugo nije menjano, ne verujem da procesor ima veze sa tim..?
 

danilo989

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poruke
2,079
Poena
83
Hm, interesantno... Videću da isključim WiFi jer ga praktično ni ne koristim
LAN mi je jedan jedini, bez njega ne mogu :D
 

Ulrich

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
04.12.2020
Poruke
268
Poena
28
Znaci 5600x ipak ne moze na MSI B450 Tomahawk bez nekog cimanja?......Da li bi bilo bolje sa MAX verzijom te ploce?

Kako bi tek radio novi super ultra 58003D procesor na B450 Tomahawku?
 

boggie

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.09.2015
Poruke
273
Poena
43
Znaci 5600x ipak ne moze na MSI B450 Tomahawk bez nekog cimanja?......Da li bi bilo bolje sa MAX verzijom te ploce?

Kako bi tek radio novi super ultra 58003D procesor na B450 Tomahawku?
Odradio sam update firmware-a grafičke karte, Nvidia 1060 6gb, i mislim da je sad sve u redu. Išao sam na Nvidia sajt, izbacilo da treba da se uradi update za ovu karticu... Par puta posle toga sam palio i gasio komp, restartovao, pojavi se mb logo i nakon toga se pojavi Win desktop.
Hvala @dzonihsv (y)
Mislim da je malo sporije nego na prethodnoj verziji biosa i 2700, ali zanemarljivo je. Istestiraću danas malo više. Sad može da se uđe u bios, sam interfejs je mnogo ružniji nego na prošloj verziji, sad je Click verzija.
Takođe sam primetio da prvih par minuta po paljenju baguje tastatura, ima logitech tastaturu sa unifying risiverom koji je uboden u usb ulaze na prednjoj strani kućišta.
Posle sve bude ok. Miš, Mx master 3 radi normalno. Onda sam se setio da nisam uradio update čipset drajvera, pa skinem poslednji i uradim i to.
Danas ću još sve isproveravati, razmišljam da li bi posle svega toga valjalo uraditi clear cmos-a?
Inače procesor radi stabilno, mnogo su manje oscilacije u radu ventilatora, mir i tišina vladaju 😇
Generalno, što se tiče programa za foto obradu, PS, LR, Luminar, Faststone, NX Capture... I nije neka velika razlika. Radi brže ali ne značajno. Imam poslednje verzije ovih programa, legalne, i sve to i dalje brže radi na MBA 8/256. Naročito Photoshop, gde na Macu selektujem 10 fotografija i presvučem u PS, on ih otvori u trenutku, na Win-u to ipak traje. Promena filtera dosta brža... U LR je manja razlika, tu Mac gubi dah kad se otvori par stotina fajlova, čak i jpg, počinje da se greje i dosta swap-uje. Kako idem kroz uvežene fotke i editujem, on usporava, dok PC radi isto i na prvoj i poslednjoj.
Ja sam jeftino kupio 5600x, valjda ću uspeti prodati 2700 za neke novce i upgrade me neće mnogo izaći. A da sam kupio nov po punoj ceni, ne bi se isplatilo za ovo što ja radim.
 

ppredrag

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.07.2005
Poruke
5,133
Poena
83
Treba mi mala pomoć. Ima li smisla preći sa r5 2600 na r5 5600 (bez x). Doplata nekih 100e max bi bila. Radio bi na b450 ploči i dalje.

Igranje je u 1080p i primetio sam da guši grafiku (rx 5600xt) i ps3 emulator.
 

ivanbass1

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poruke
10,415
Poena
113
Mislim da se isplati, koliko se secam za emulatore je ST jako bitan, a razlika u ST performansama izmedju 2 i 5 generacije je osetna.
 
Vrh Dno