Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Radiće i na toj ploči lagano. Ostavljam podešavanja malo kasnije.

@CountMike jo bolje definisao šta sam mislio pitati, a to je optimizacija. Nisam ni mislio da sad jurim granice, nego sa sa ovim setup-om izguram 3-4god pre prelaska na novu platformu a da bude što bolje optimizovana..

@Gulftown Važi, hvala 😀

@supermarkomare9

Evo podešavanja za PBO limite i Curve Optimizer (mada ovo je za svaki procesor drugačije, moraćeš sam da pronadješ vrednosti za svoj). B2 revizija procesora, single core ide boost na 5050mhz+

U zavisnosti od hladjenja, menjaj vrednosti PPT. Možeš da smanjiš, povećaš, u zavosnosti od temperature procesora i all core boost-a.

Prilozi

• PBO.jpg
    PBO.jpg
    140.7 KB · Pregleda: 48
  • CO1.jpg
    CO1.jpg
    148.5 KB · Pregleda: 48
  • CO2.jpg
    CO2.jpg
    151.4 KB · Pregleda: 33
  • CO3.jpg
    CO3.jpg
    153.3 KB · Pregleda: 50
Hvala, naravno, krenuću od toga… A juče taman stigle komponente, imao pola sata da istestiram i morao na put, sutra se igram pa ćemo videti…

Za curve optimizer i CoreCycler ćeš dane morati da izdvojiš :D Ako hoćeš da tražiš po svakom jezgru i da juriš max boost za single i all core boost.

mislim da njegova ploca nema sva ta podesavanja, nisam 100% siguran

PBO limite bi moralo da ima kao i Curve Optimizer.

Optimizacija je zavisna od samog kvaliteta silicijuma u cipu, tj, koliko mozes da se igras sa V/F krivom. Ja sam na primer na 5800x stavio PBO All Core na -30, smanjio max clock za -50 na 4.8GHz efektivno i stavio PPT i EDC na 100 (W i A respektivno), dok je TDC na 66 ili 67A. Uz to sam dodao i -0.06V fixni undervolt (smanjuje temperaturu za mozda 1-1,5 stepen). Sa takvim podesavanjima mi CB R23 skor bude oko 15500, a temperature cak ni na ove najtoplije dane ne predju 80 stepeni (NZXT 360 AIO), u realnom radu budu ispod 75.

E sad, dok sam pronasao i istestirao sve to, trajalo je par dana sto kazu kolege. Naravno da jos finija podesavanja (PBO per core) mogu da daju bolje rezultate - mene je mrzelo a i ovako mi je sasvim dovoljno.

Pored toga sam i VSoC spustio, jer moja ploca po difoltu uz DOCP profile udara 1.2V, a radi sve normalno na 1.0V i ram na 3733MHz, makar kod mene.

Znaci moraces da eksperimentises sta tvoj procesor moze da podnese.

@supermarkomare9 Možeš da podešavaš do mile volje, promeni se verzija WIn-a i Boga pitaj kako ti radi sistem, možda bolje možda gore... Tako ti je to sa AMD, još ćeš morati raspored nameštaja u sobi da menjaš jer verovatno i to utiče na perfomanse... Sve u svemu da bi se dostigle perfomanse za koje AMD kaže da ti procesori mogu da se postignu moraš da budeš čarobnjak pa ni tada nećeš uspeti jer te tajne još niko nije otkrio.

Imo sam 5900x, znam šta pričam jer lično sam iskusio... Svaka promena u winu update donese neku promenu u perfomanasama, manju veću, na bolje na gore, nikad se ne zna. Počeo sam da verujem u natprirodno jer te takve oscilacije ne mogu drugačije da se objasne.

Iskreno nisam ni planirao da ulazim u single core performanse i da jurim neki maks, već kao što je gore @korisnik2007a pomenuo, all core varijanta, a i za to će trebati vremena solidno… Cilj je mali boost i spuštanje struje koliko je moguće. Sećam se da sam 5600x drižao da sva jezgra idu do 4.7ghz uz 1.28V i nikada nije pravio problem, a temperature su bile mizerne… 5900X uz 20min cinebench-a ide do 72 stepena u multicore testu, verujem da će za single core ići još gore, što nije strašno, ali valjalo bi to spustiti ispod 70 uz naravno minimalni performance boost 😀

5900x je dobar do 95c, nema potrebe za 25c manje.

Nema potrebe da ide do 95c kada može da ga podesi da bude hladan.
@supermarkomare9 , probaj ono što sam ti okačio i bićeš zadovoljan. Samo što ako ne juriš taktove više, zanemari 200+ offset clock, to ostavi na 0 i onda će moći i jači undervolt u Curve Optimizeru.

Posle dugo igranja sa svakim jezgrom zasebno u CO na kraju završio sa all core i parametrima ispod.

PPT Limit - 140W
TDC Limit - 115A
EDC Likit - 130A
+100mhz
I sva jezgra u CO negativ -25

Rezultati su solidni ide do 5050mhz za nekoliko jezgara, “najslabija su na 4850mhz” a maks struje povuče 143W, max temperature nakon sat LinpackXtreme, sat Cinebencha i YCruncher-a su:

CPU: 74C
VR MOS tj naponska: 90C i ona odskače malo, verovatno se vidi tu da treba neka jača ploča ali u realnom korišćenju je tu do 70C što je okej.

Takođe sam probao render u Autodesk inventoru i render u Premiere Pro i sve radi bez pucanja, tako da je stabilno za sada.

U Cinebench R24 za muticore rezultat bolji za 11% dok za single core samo 3% od stock podešavanja što je okej, temperature u proseku niže za 3-4 stepena nego stock što sam i jurio, neka ga za sada ovako pa ću se igrati ako me ne bude mrzelo ubuduće, hvala svima na savetima i pomoći…

Testiraj stabilnost i sa CoreCycler ako već nisi.

Nisam, nisam ni čuo za njega iskreno, probaću baš sutra…

To ti je za svako jezgro da probaš stabilnost.
Obrati pažnju da ne pržiš naponsku puno. Koji all core takt imaš? Možeš i bez tih +100, lakše ćeš naći veći negative CO za jezgra. Verovatno ti je B2 revizija procesora, čim ide tako lepo single core boost.

Ne znam šta misliš pod all core taktom? Slike iz biosa su ispod pa vidi tu podešavanja. Inače sam odradio corecycler oko 40min bez pucanja, samo je cpu topliji malo, došao do 78C dok se VR Mos nije grejala maltene ništa.

Prilozi

• IMG_1391.jpeg
    IMG_1391.jpeg
    371.4 KB · Pregleda: 13
  • IMG_1390.jpeg
    IMG_1390.jpeg
    589.1 KB · Pregleda: 10
  • IMG_1389.jpeg
    IMG_1389.jpeg
    875.7 KB · Pregleda: 7
  • IMG_1387.jpeg
    IMG_1387.jpeg
    847 KB · Pregleda: 13
All core Takt, Frekvencija jezgra pod punim opterećenjem.

Otvori effective clock u HWInfo i gledaj dok ide test, koliko idu jezgra.

Vidiš kako su neka jezgra brža/jača. Ako baš hoćeš u sitna crevca, njima možeš da smanjiš napon preko CO "per core" (veći minus) a onim sporijima nešto manji minus.

@Gulftown Evo SS, nerazumem šta taj effective clock znači. Ovo je trenutno upaljen Single core test Cinebench R23.

1724745467996.png

@CountMike Igrao sam se dugo sa tim ali nikako nisam uspeo da ih dovedem u nulu, zavisi od testa do testa kako se ponašaju.

Ok je, tu je oko 4.2ghz, posle dužeg vremena recimo da padne na 4.15ghz ili 4.1ghz i to je to. Sa vazdušnim hladjenjem je to skroz ok.

Dobar je jer sa njim u gamingu dobijas ugrubo 7600/7600x performanse na AM4 platformi, dakle prosti update BIOS-a, stara ploca, stara memorija i tu si na nivou 7600/7600x i koliko vidimo 9600x :ROFLMAO:

I koliko je bolji 5700XD3D od 5700X u igrama npr u 2160p?.......3%?.....5%......7%?......da li se to primeti u realnom gejmingu? :)

I koliko je bolji 5700XD3D od 5700X u igrama npr u 2160p?.......3%?.....5%......7%?......da li se to primeti u realnom gejmingu? :)
Na mestima gde te ogranicava CPU cak i u 4K pojavi se razlika. 5700X3D je oko 20-25% brzi od 5700x u 1080p sa 4090. Naravno da se sve testira tako da otklonis GPU bottleneck koliko god mozes, ali ima igara koje cak i u 4K na nekim mestima dozivljavaju cisti CPU bottleneck sa 4090. Koliko ti je to bitno to zavisi od tebe. Ako jedan CPU ima 50fps na tom mestu a drugi 60-65fps i ti procenis da ti je ta razlika vazna onda ima razloga za upgrade.

1724751930051.png

Evo realnog test, effective clock je bolji, ovo je konktreno najekstremniji slučaj kom će cpu biti opterećen, rednder fotki u 4k iz Autodesk Inventora i ovo sa SS je oko sat vremena neprekidnog rendera, sve mi se čini okej pogotovo cpu temp, samo me brine VR MOS, ide do 88 a avg oko 85, da li je to previše?

Ova situacija rendera se verovatno neće desiti nikada u realnom radu, pokrenuo sam je samo kao test, u realnom radu su manje temperature naponske ali me ovo ipak malo zabrinjava :D

1724752718836.png

Na mestima gde te ogranicava CPU cak i u 4K pojavi se razlika. 5700X3D je oko 20-25% brzi od 5700x u 1080p sa 4090. Naravno da se sve testira tako da otklonis GPU bottleneck koliko god mozes, ali ima igara koje cak i u 4K na nekim mestima dozivljavaju cisti CPU bottleneck sa 4090. Koliko ti je to bitno to zavisi od tebe. Ako jedan CPU ima 50fps na tom mestu a drugi 60-65fps i ti procenis da ti je ta razlika vazna onda ima razloga za upgrade.

Pogledajte prilog 455645

Uf,pa gde nadje baš najaču (i najskuplju) grafu na planeti i to u 1080p? :)

Kakva je situacija sa dosta slabijim grafikama tipa 4080,7900xt,6900xt.......i to u 1440p ili 2160p?...........nešto mi se se čini da razlika baš nije vredna pomena a kamoli upgrade sa 5700X na 5700X3D ili 5800X3D...

Svakako preko 90 nemoj da ide, mada ja lično ne bih držao da ide preko 80 stepeni.
S druge strane, možeš jedan fan da uzmeš i da staviš da duva na naponsku i da vidiš koliko će pomoći.

I taj test gore je sa CO all core negativ 30, +50mhz ostalim i parametrima iz posta gore sa detaljnim opisom, više od ovoga ne može u minus :D

Generealno slabo renderujem u Inventoru ali znam da dosta baš napne CPU i ranije mi klokovi prolazili sve programe za test a pucalo baš u Inventoru, tako da mi je on dobra referenca stabilnosti...

U renderu snimaka u 4K i igrama ne prelazi 70C tako da se nadam da neće biti problema. A i ovih dana su solidno jake temperature, verujem da ima uticaja :D

VRM MOSFET-i su deklarisani na preko 100 stepeni, ali naravno nize temperature znaci manje degradacije i duzi zivotni vek.

Ono sto najvise utice (makar kod Ryzena) na temperature VRM-a po mom iskustvu je EDC vrednost, mozes da probas da se igras i da je spustis, na primer na 110A ili 120A i vidis
kako to utice na temperature VRM-a/CPU-a i performanse generalno. Valja izmeniti sve tri vrednosti da bi bile uskladjene, mozes da konsultujes ovu temu.

Nazad
Vrh Dno