Šta je novo?

AMD RX 7000 (RDNA 3)

Baš kao što kažeš, nekada i normalno gašenje ispade kao failure… Od koliko W imaš APC?

Po meni bollje da drzis na quality , nego na performance , bolja slika kroz surf bar 5 puta , a kroz igre ides global settings odnosno kako ti podesis u igri.

a zbog cega preferirate undervolt ?

Proizvodjac cipa ne testira pojedinacno cipove koji im je najnizi napon na kojem su stabilni, nego obicno postave dosta visi nivo napona kao default, na kome je ogromna vecina cipova stabilna. Zbog ustede vremena, ko ce da testira svaki cip pojedinacno....

Nije mi bas dobra analogija, ali kao kad bi sad podelio svima cipele broj 48 i kazes, evo 99% ljudi ce moci da ih obuje. To sto mogu da ih obuju (odnosno sto cip radi na visem naponu) ne znaci da je to i idealna situacija.

Undervoltom ti sad trazis idealnu situaciju (ili bar blizu idealnoj), gde ce cip i dalje biti stabilan na istim frekvencijama ali pri nizem naponu. Odnosno (opet glupa analogija) ukrajas malo tu cipelu da bolje pristaje... Primarni razlog je manja potrosnja cipa. Ne znog racuna za struju (mada nekome moze i to biti bitno), nego jer manja potrosnja znaci manju toplotnu disipaciju a manje grejanje znaci hladniji cip koji je lakse ohladiti, ili mozes oboriti buku hladjenja za iste temperature kao bez undervolta. A sve bez kupovine jaceg hladnjaka, zamena pasti i slicnih finansijskih ulaganja.

^ To je to.

Sapphire 7800XT Nitro+ uz malo igre i oc-a 4-5% bolje performanse (Po rezultatima iz 3D Marka i Superposition-a) i do 15 stepeni manji hot spot i 7-8 stepeni hladniji čip, prvenstveno zbog undervolta i malo igranja sa krivom ventilatora. Baš sam zadovoljan kako se ponaša ova serija po tom pitanju… Može to i još da se utegne ali mi dodatnih 1-2% u performansama ništa ne znači a temperature manje od trenutnih (čip max 58C, hotspot max 75C) nisu potrebne realno 😀

Ima li rešenje da se svaki put kada se podigne sistem podigne i manuelni tuning u Adrenalinu? Radi mi svaki put dok ne nestane struje ili "Unexpected faliure" i tada vraća na default. Ima li šanse da nekako forsiram da uvek pali Manual OC? Jer tu mi je podešena kriva ventilatora kao i svi ostali parametri... Isti problem je bio i na 6700XT i sada na 7800XT...
Ja sam odustao od toga, jer mi je stalno vraćao sve na default, ne samo kod kreša nego kod svakog reboota. Sad za svaku igru napravim profil, kad ugasim igru vrati na default i nema više dosadnih poruka. 7800XT Nitro+.

I meni na 7900 xtx posle svakog reboota/paljenja računara vraća na default postavke, bukvalno mi je prvo šta uradim kad se podigne sistem da importujem svoj profil. Nema šta nisam pokušao, mijenjao OS-ove, drivere, uvjek bude default. Baš me zanima zašto nekome pamti postavke a nekome ne.

To je baš glupo, nisam znao da ume i takav problem da pravi, meni još drži od prvog importa, nije puklo, neka ga ovako za sada, u krajnjem slučaju ću kao što kaže kolega iznad, profil za svaku app/igru i rešen problem…

Pogledajte Reliability Monitor da li ima Unexpected Shutdown unosa, ako ima onda je problem do Windowsa. Pokusajte da skontate iz kog razloga Windows misli da nije shutdown kako treba.

To je baš glupo, nisam znao da ume i takav problem da pravi, meni još drži od prvog importa, nije puklo, neka ga ovako za sada, u krajnjem slučaju ću kao što kaže kolega iznad, profil za svaku app/igru i rešen problem…
Zapravo mi je tako i bolje jer neke igre ne tolerišu nikakvo čačkanje sa podešavanjima, konkretno Warzone i Control su mi uvek krešovale čim nije sve na default.

Da li neko ima iskustva sa Saphire 7900xtx PULSE gaming grafom?......kakva je što se tiče temperatura,a naročito buke kad je pod opterećenjem?......Taj Saphir i dalje važi kao neki OK proizvodjač kao što je bio pre nekoliko godina sa starijim AMD grafama?

Kakvi su adrenalin drajveri za 7000 seriju,da li i dalje pate od kojekakvih gluposti što je postalo tradicionalno za MAD drajvere?......da li je npr idle potrošnja 7900xtx grafike i dalje suludo visoka kada se na nju prikače dva ili više monitora?

Potrošnju sa dva ili više monitora izaziva clock memorije koji je iz nekog razloga u tom slučaju na max, idle tretira kao gaming bukvalno. Sve sam pokušao a na kraju je rješenje bilo vrlo jednostavno, iz nekog razloga mi je Freesync (VRR) bio ugašen u display settings u Adrenaline podešavanjima, nakon uključivanja VRR clock memorije je pao skroz i potrošnja u idle ne prelazi sada 30w.

Što se tiče generalno temperatura kod 7900 XTX, konkretno taj model ne bi trebalo da ima problema sa pump out-om ali u svakom slučaju svakome toplo preporučujem PTM7950. Od kad sam pastu zamijenio sa ovim padom, nikakvih problema više sa temperaturom nisam imao, čak i u ovim vrelim danima fanovi ne prelaze 60%. U toj varijanti hotspot bude max 83c, dok gpu temp do 60c plafon što je za ovu kartu ledno kao taština duša. :) Dok sam imao problema sa temperaturama kartica nije trotlovala ni kad je hotspot bio 107-108c pa vi vidite.

Da li neko ima iskustva sa Saphire 7900xtx PULSE gaming grafom?......kakva je što se tiče temperatura,a naročito buke kad je pod opterećenjem?......Taj Saphir i dalje važi kao neki OK proizvodjač kao što je bio pre nekoliko godina sa starijim AMD grafama?
Kakvi su adrenalin drajveri za 7000 seriju,da li i dalje pate od kojekakvih gluposti što je postalo tradicionalno za MAD drajvere?......da li je npr idle potrošnja 7900xtx grafike i dalje suludo visoka kada se na nju prikače dva ili više monitora?
Napisah u onom obrisanom thread-u da sam imao Sapphire 7900XTX Nitro+. I dalje je Sapphire tata-mata kada su Radeoni u pitanju, a Powercolor im diše za vrat, tako da je i Pulse sam vrh ponude Radeona.
Meni je, istina, na default vrednostima HotSpot na Nitro+ išao do 90, što uopšte nije mnogo za Radeone, jer moj prethodni 5700XT je šibao na 110, 6800 na oko 100 stepeni i obe kartice rade i dan danas bez ikakvih problema.
A o Adrenalinu si čitao da žalim za njima.

U kom rangu je,ali da je pouzdan test tj podatak rx7800xt kad su RT perfomance u pitanju sa RTX kartama.Nekako ne mogu precizno da ocenim.

Nazad
Vrh Dno