Šta je novo?

AMD Phenom II X4 955 C3

vlajko80

Cenjen
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poena
151
AMD Phenom II X4 955 Black Edition C3
GA-MA790X-UD3p
CM Hyper 212 plus
thermaltake shark 600w
2gb ddr2 800mhz

I hteo bih da ga OC i treba mi vas savet obzirom da sam prilicno nov.
Citao sam razne tredove ali se josh nisam usudio da krenem u "akciju "

Interesuje me zapravo na koliko mogu da dignem mnozilac a da ostanem na def. voltazi (fsb je na 200). I ako u tom slucaju menjam mnozilac (CPU CLOCK RATIO)
da li moram da menjam i :

CPU NorthB freq?
CPU host clock?
HT link width ( 8bit ili 16bit)?
HT link freq?
Mem clock?
Dram conf?

Takodje me interesuje ako idem na malo vishe freq-ije sta sve od voltaze menjam ?

sys vol contr?
ddr2 vol contr?
north bridge vol?
south bridge vol?
Cpu nb vid ?

Veliki pozdrav svima i hvala unapred :)

Koliko mozes dignuti mnozioce na def naponu zavisi od konkretnog primerka procesora ;)
Pretpostavljam da bi mogao, 18x za procesor i 13x za NB.
Nisam veliki overkloker, pa ne bih dizao napone...
Probaj, nemas sta da izgubis (samo pazi na temperature)

Ma nemas ti tu potrebe za overklokom, kupio si procesor koji ne mora da se overklokuje... Ko ti samo uvali plocu AM2+ i DDR2 memoriju? Overklok ima smisla kod jeftinijih procesora.

Sto ne bih potigao malo hertz-azu kada sam cuo da se lepo klokuje ???
Samo nisam siguran kako to da izvedem. DIleme sam naveo na pocetku teme !
Ploca je bila moj izbor (skupa dd3). Kakve veze ima sto je AM2 kad guta i AM3 procesore ?

Stavis mnozilac procesora na 17 (to ce sigurno da radi), pa startujes windows, pokrenes linx i vidis dokle idu temperature. Ako se ne penju preko 60-65 posle par minuta rada (i racunar se ne restartuje) opet u bios i postavi 17.5, pa 18...
E sad, ne znam sta radis na racunaru, ako vecinu vremena surfujes netom, ne diraj napone i obavezno ostavi ukljucenim Cool&Quiet, sto da povecavas buku i zagrevanje, potrosnju...

Kad nadjes maksimum stabilnog rada, isto to krenes sa NB...

Koja ti je graficka, tesko da ce ti overklok procesora dati iole vredne rezultate u igrama (da imas neki slabiji dual pa i da ima neke koristi).
Bolje overklokuj graficku, verovatno je ona ogranicavajuci faktor :)

karta je ATi 4890 ...i veruj mi da je procesor. jer pre ovog sam imao phenom x4 2.2mhz , sa istom grafom 23 frejma u gta4. Sada imam 54 frejma sa novim procesorom:)

Aj da ne otvaram novu temu pa da pitam ovde u vezi clockovanja
Sta zanaci u biosu Advanced Clock Calibration? tu sad ima da se izabere disable, auto, all core, per core? cemu sluze i sta znace oni parametri kod per core ili all core 0% do -12% ?
Meni je ostavljeno na auto to sam ukljucio posto sam otkljucao 4 jezgro.

Ako ti je CPU otkljucan i ispravan, nema potrebe to da cackas. Niko sa sigurnocu ne moze da ti kaze sta ACC u stvari radi, posto to AMD nije zvanicno ni saopstio.

Postoji jedna teorija, koja je vazila za prve Phenome: ACC sluzi za finetuning procesora. Ako stavljas negativne vrednosti, omogucava se stedljiviji rad procesora, a sa pozitivnim vrednostima se postize stabilni rad prilikom jurenja maksimalnog radnog takta. Ta prica nije primenjiva na nove procesore, i najverovatnije bi ti donela vise stete nego koristi. Ja sam iz zezanja ukljucio ACC (a na mom procesoru nema sta da se otkljuca) i sistem uopste nije hteo da butuje.

karta je ATi 4890 ...i veruj mi da je procesor. jer pre ovog sam imao phenom x4 2.2mhz , sa istom grafom 23 frejma u gta4. Sada imam 54 frejma sa novim procesorom:)

Kreni prvo da citas tutoriale o overclocku, s obzirom da bas nisi nesto upucen uopsteno.

Prvo taj procesor koji si ti kupio ako nije C3 revizija on se ne overklokuje fino, ako je tebi fin overklok od 300-400 mhz onda ok, pa cak i C3 revizija zavisi od primerka.

Drugo kupovinom am2+ ploce (ne am2 kao sto ti kazes) si se zeznuo jer si ustedeo 500 dinara na memoriji, a uzeo stariju platformu, jeste da tu u prakticnom radu nema razlike trenutno ili je zanemarljiva, ali nema ni rezona uzeti starije, tvoj izbor tvoja stvar, ja ti samo objasnjavam...

Trece, GTA IV je procesorski najzahtevnija igra, i jedina u kojoj procesor ima toliku prednost u odnosu na graficku, i da, tu vredi skoro svaki mhz u GTA 4, ali u drugim igrama ce svuda graficka da bije glavnu bitku. S tim sto je za GTA 4 od odredjene granice potrebna i dobra graficka.

S obzirom da si bio vlasnik Phenoma 1-ce koji je bio apsolutni promasaj, vidim da imas odlican smisao za kupovinu. :D

Ako ti je CPU otkljucan i ispravan, nema potrebe to da cackas. Niko sa sigurnocu ne moze da ti kaze sta ACC u stvari radi, posto to AMD nije zvanicno ni saopstio.

Postoji jedna teorija, koja je vazila za prve Phenome: ACC sluzi za finetuning procesora. Ako stavljas negativne vrednosti, omogucava se stedljiviji rad procesora, a sa pozitivnim vrednostima se postize stabilni rad prilikom jurenja maksimalnog radnog takta. Ta prica nije primenjiva na nove procesore, i najverovatnije bi ti donela vise stete nego koristi. Ja sam iz zezanja ukljucio ACC (a na mom procesoru nema sta da se otkljuca) i sistem uopste nije hteo da butuje.

znaci ide to na DISABLE! :)
Hvala na odgovoru

odnosno ipak nece moci disable posto mi tada ne vidi 4 jezgro u svakom slucaju ici ce na auto :)

Poslednja izmena:
Ma cepaj mnozilac na 20 a napon na 1.48V naravno pod uslovom da imas dobro hladjenje,ako tako nije stabilan polako dizi napon ali u malim skokovima xexex mora C3 da fura na 4.0Ghz xexe.

Sto ne bih potigao malo hertz-azu kada sam cuo da se lepo klokuje ???
Samo nisam siguran kako to da izvedem. DIleme sam naveo na pocetku teme !
Ploca je bila moj izbor (skupa dd3). Kakve veze ima sto je AM2 kad guta i AM3 procesore ?

gigabyte 770t ud3p je 70-tak evra i jeftinija je od te koju si ti kupio plus je jos am3 i ddr3 ploca...malo si se zeznuo ali sad sta se moze to je bio tvoj izbor

Pošto sam se ponovio i prešao na "mračnu stranu", a takođe mi je ova platforma nepoznanica, možete li mi reći koja je max temperatura za proc u "moja mašina", tj. ono što linx-om ne bi smeo da pređem. Unapred hvala

Gde nadje ova 2? :D

Nazad
Vrh Dno