Šta je novo?

AMD noviteti za 2006!

• Začetnik teme Začetnik teme Lukija
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
e zamolio bih ljude, tj nekog ko zna, da mi objasni kako da ne vidim one ruzne kockice na tom "hepek" sajtu ! Prvo Nedja kaci neke interesatne linko, pa sad lukija, a ja samo kockice vidim umesto teksta. HVala !

audiofreak je napisao(la):
A ti samo sto si kupio 90nm 😀

I fuck your mouse, taman kada sam kupio Opterona, oni me *****ase , te DDR2, te 65nm, te ..... a ne kao vi, Intelashi, svake neparne nedelje novi chipset, nova ploca, nova VRM specifikacija, nova revizija ploce, novi zilet sa 7 seciva ...... Ka' ce taj Corov.

gx-x je napisao(la):
e zamolio bih ljude, tj nekog ko zna, da mi objasni kako da ne vidim one ruzne kockice na tom "hepek" sajtu ! Prvo Nedja kaci neke interesatne linko, pa sad lukija, a ja samo kockice vidim umesto teksta. HVala !

Uci kineski bwe! Evo human readable:

http://www.vr-zone.com/?i=3643

gx-x je napisao(la):
Instaliraj fontove za simplified chinese. Ali i onda nećeš moći da pročitaš šta piše, pa ti je svejedno.
Umesto toga upotrebi neki od automatskih prevodilaca pa ćeš i moći da razumeš ponešto od teksta. Ne mnogo.
Najbolje je stvarno da naučiš kineski. Ionako će ga svi govoriti kroz pedesetak godina.

Poslednja izmena:
Zanimljivo je da ce AM2 procesori zaista imati jedan novtet - X2 4000 (2 GHz - 2x1MB L2)

1456_large_am2_brisbane.png

Hvala na savetima za kineski :d Mislio sam izprva da je kineski, ali sam posle pomislio da mozda i nije jer mi je nelogicno da idete tamo i pratite novitete, a da ne mozete da procitate sta pise, kad ono medjutim 🙂 vama to ne smeta.ࢮ

gx-x je napisao(la):
Hvala na savetima za kineski :d Mislio sam izprva da je kineski, ali sam posle pomislio da mozda i nije jer mi je nelogicno da idete tamo i pratite novitete, a da ne mozete da procitate sta pise, kad ono medjutim 🙂 vama to ne smeta.ࢮ
pa gledamo slike 😀

Za one koji misle da AMD zabusava. K8L detalji:
http://www.realworldtech.com/forums/index.cfm?action=detail&id=67239&threadid=67239&roomid=11

0. Native quad core
1. Hypertransport up to 5.2GT/s
2. Better coherency
3. Private L2, shared L3 cache that scales up.
4. Separate power planes and pstates for north bridge and CPU
5. 128b FPUs - see 14,15
6. 48b virtual/physical addressing and 1GB pages
7. Support for DDR2, eventually DDR3
8. Support for FBD1 and 2 eventually
9. I/O virtualization and nested page tables
10. Memory mirroring, data poisoning, HT retry protocol support
11. 32B instead of 16B ifetch
12. Indirect branch predictors
13. OOO load execution - similar to memory disambiguation
14. 2x 128b SSE units
15. 2x 128b SSE LDs/cycle
16. Several new instructions

Coprocessors:
media processing
JVM/CLR acceleration
TOE, XML or SSL processing

Obzirom da dolazi sa RWT-a, ovo je prilicno pouzdan info i zaista fenomenalno izgleda na papiru!!

Zanimljiv je ovaj die shot na Inquireru. Izgleda da ce biti 512KB L2 po jezgru. Takodje se jasno vidi udvostruceni FPU. L1-D i L1-I cache su izmenjeni sto podrzava 2x128-bit portove i 32 byte fetch. Nigde se ne pominje da li su povecali L2 bandwith na 256 bita, ali se iskreno nadam da jesu, jer inace ova L1 poboljsanja manje-vise padaju u vodu...
Bice da je onaj 65nm shot od ranije zapravo mobile K8L - bez duplog FPU-a i L1-D cache-a. Tamo se video novi L2 cache (koji se dosta razlikuje cak i od rev. F), ali je pitanje da li je samo povecana gustina ili je i prosiren na 256 bita.

DeanXP je napisao(la):
Zanimljiv je ovaj die shot na Inquireru. Izgleda da ce biti 512KB L2 po jezgru. Takodje se jasno vidi udvostruceni FPU. L1-D i L1-I cache su izmenjeni sto podrzava 2x128-bit portove i 32 byte fetch. Nigde se ne pominje da li su povecali L2 bandwith na 256 bita, ali se iskreno nadam da jesu, jer inace ova L1 poboljsanja manje-vise padaju u vodu...
Bice da je onaj 65nm shot od ranije zapravo mobile K8L - bez duplog FPU-a i L1-D cache-a. Tamo se video novi L2 cache (koji se dosta razlikuje cak i od rev. F), ali je pitanje da li je samo povecana gustina ili je i prosiren na 256 bita.
Koliko sam shvatio, K8L nema vise FPU jedinica, nego su one prosirene, pa je moguce izvrsavati dve double precision operacije u ciklusu, a do sada je bilo moguce samo jednu tako sto jednu DP 128-bitnu "prelomi" u dve 64-bitne pa se one izvrse u FP resursima koji su najvise 80-bita sirine, optimizovane za izvrsavanje x87 koda.
Da bi se izvrsavalo takvo nesto, mora se odraditi niz poboljsanja, a to je umesto dual ported 2x64 bit L1 ide 2x128-bit, verovatno je i L2 prosiren na 256-bita. Apsolutno mora se povecati byte fetch da bi se egzekucioni resursi "nahranili" , a to podrazumeva i veci decoding bandwidth, t.j. jos po koji x86 dekoder. :d
Tu je i Out of Order Loads, sto je isto kao i Memory Disambiguation, s' tim sto Intel ne bi bio Intel da ne nadene neki tako nadrkan naziv. :d
Zapravo, K8L je K8 na steroidima, upravo kao sto je to i Conroe/Woodcrest i Merom u odnosu na PM/P6/PPro/Pentium II itd... 😀

drfedja je napisao(la):
Tu je i Out of Order Loads, sto je isto kao i Memory Disambiguation, s' tim sto Intel ne bi bio Intel da ne nadene neki tako nadrkan naziv. :d
Zapravo, K8L je K8 na steroidima, upravo kao sto je to i Conroe/Woodcrest i Merom u odnosu na PM/P6/PPro/Pentium II itd... 😀
Ali moras priznati da "disambiguation" (nisam siguran da bih ovo mogao normalno da izgovorim) zvuci predrkano opasno! :d Ostavlja mnogo jak audio utisak... marketing at its best! 😉

Nedjo je napisao(la):
Ali moras priznati da "disambiguation" (nisam siguran da bih ovo mogao normalno da izgovorim) zvuci predrkano opasno! :d Ostavlja mnogo jak audio utisak... marketing at its best! 😉

Sta ti je lakse da izgovoris -- OOOL (Out Of Order Load) ili MD kad izgovaras skracenice? Mislim, mora se misliti i na jadne inzenjere...

AMD inzenjeri:
- Hey Ricky boy, this OOOL circuit again doesn't work as it should!
- Huh? Come again? Which circuit?
- I sad OOOL!!! (Ou Ou Ou eL)
- Oh come on, stop barking on me and write it down!

Intel inzenjeri:
- Looks like this MD circuit needs some fixing.
- Ok, I will look at it tomorrow morning.

😀😀😀

audiofreak je napisao(la):
Da ti se obratim odmah posto prelaziti necu nikad. :d

Moze, al' za slikanje, a ne za svaki dan :d

Da se kladimo da moze za svaki dan ?
baci pogled ovdje :
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=96900

Obrati paznju na upis i frikvencije usera "865pe" na vazduhu

Zatim obrati paznju na usera "Malkec" , frikvencija 2916MHZ prime stable na vazduhu sa samo 1,4V 🙂 siguran sam da moze i 3.0 sa malo povecanim naponom

Ajde fali mi malo novca za jednu 7900GT .... 😀

Razumije se potreban je dobar vazdusni cooler ipak govorimo o 1000 MHz izvise nominalnog takta

Poslednja izmena:
I to je jos u 90nm ! Sta ce biti kada razrade 65nm proces. Hocu da kazem da AMD iz svakog procesa izvuce zaista maksimum.

Nedjo je napisao(la):
Zvuci kao na primer - "memory combustion" :smoke: :exploder:

Quad_vs_Dual_.jpg

Gledajuci ovaj K8L moze se zakljuciti da ce AMD moci da proizvodi masovno identicne wafere, aonda da ih sece i pravi devirsifikaciju na QuadCore FULL, DUalCore /w L3 cache i "klasican" dual core samo sa L2. To ce itekako uticati na ekonomicnost proizvodnog procesa!

Turion 64 X2 performance preview @HardwareZone
http://www.hardwarezone.com/articles/view.php?cid=1&id=1904

Edit(quote iz linkovanog texta-impresivno):

"Being a modern mobile part, AMD didn't just integrate two cores to the die and stop there. Extensive Multi-Core Power Management and Dynamic Thermal Management techniques have been integrated as well to ensure the Turion 64 X2 processor is as efficient and power conservative as possible while maintaining the performance legacy that the "X2" series have always delivered. You would expected that with double the processing cores integrated, the Turion 64 X2 would have a higher power consumption but instead, process improvements along the way have helped AMD maintain the exact same 35W Thermal Design Power (TDP) of the original AMD Turion 64 despite the same 90nm SOI fabrication technology. Also, AMD has tweaked the Turion 64 X2 a great deal in the power department that it is actually more power conservative than the original single core counterpart that actually draws less power under the various power management states. How does a 5% to 8% drop sound? A more complex processor and yet less power hungry – you can't beat that combination. In fact, it's even better than the Intel Core Duo if the data specs published by both CPU vendors hold true."

Edit#2:

Ukratko,MSI laptop,pre-production primerak(imao nekih problema u radu pa ga nisu previse drndali),dosao sa single chanel memorijom(1x512MB ddr2 667, CAS 5.0, 5-5-13),AMD Athlon Turion 64 X2 TL-52 processor (1.6GHz, 2 x 512KB L2),ATI Radeon Xpress 200 based board,Integrated Radeon X300 graphics on-chip
Meni je relevantan score bio CPU test iz 3Dmark05 koji je za nijansu jaci od Pent.D 920 i za malo slabiji od A64 X2 3800+ !!! Sve ovo na 1.6Ghz ,sa single ch. memorijom na 667Mhz i cas 5 🙂. Zaista lepo 😀

Poslednja izmena:
Zanimljivost u kontekstu citave price:

Ovo je danasnja vrednost, a juce u ovo vreme je AMD bio 1$ dole, a Intel 1$ gore!
U poslednja 24h, prica o K8L se porilicno proshirila po Netu i eto odmah efekta!

OK, ajd sad nazad na tehnikalije 🙂

Prilozi

• 18_05_2006_16h.GIF
    18_05_2006_16h.GIF
    7.7 KB · Pregleda: 87
Nedjo je napisao(la):
Quad_vs_Dual_.jpg

Gledajuci ovaj K8L moze se zakljuciti da ce AMD moci da proizvodi masovno identicne wafere, aonda da ih sece i pravi devirsifikaciju na QuadCore FULL, DUalCore /w L3 cache i "klasican" dual core samo sa L2. To ce itekako uticati na ekonomicnost proizvodnog procesa!
Dupliranje FPU jedinica moze povecati efikasnost procesora vise nego prosirenje FPU pipeline-a na 128-bita, sad pitanje je sta je lakse, prosiriti FPU ili dodati jos jedan... 🙂 Ipak, nisu sve SIMD instrukcije 128-bitne.
Drugo vrlo bitno pitanje je koliko ce dodatni FPU uticati na potrosnju i zagrevanje procesora, posto znamo da je FPU hot spot u proceosorima.

Pored toga, na slici se jasno vidi prisustvo jos jednog dekodera, ima ih cetiri ukupno.

Sto vise gledam i po forumima citam o K8L-u sve mi se vise dopada.
Inace, moji izvori u AMD-u (iz Drezdena) me uveravaju da AMD vec ima inicijalni tejpaut K8L QuadCorea, te da se uveliko radi na "purification" procesu njegove proizvodnje. Paralelno sa rampovanjem FAB36 (ubacivanjem dodatnih masina), AMD vrsi optimizaciju APM-a za proizvodnju K8L-a.
primarni cilj K8L-a je serversko trziste i od esencijalne vaznosti za AMD je da odrzi trend uvecavanja trzisnog udela na istom. Iz tog razloga se punom parom radi na ispunjenju obecanja o izlasku K8L Opterona u prvom kvartalu 2007.
K8L desktop procesori ce sacekati do leta sledece godine!

jos samo da vidimo ko ce moci da priusti quad core procesor...ja znam da u srbiji na launch-u, ko god ga bude imao imace ga jer ga je dobio za dzaba...naravno, posle toga ce se naci njih jos troje... :S: pa sadasnji X2 je preskup...Za mene je to svemirska tehnologija i pristupacna mi je isto kao i space shuttle 🙁 (govorim o X2)

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
jos samo da vidimo ko ce moci da priusti quad core procesor...ja znam da u srbiji na launch-u, ko god ga bude imao imace ga jer ga je dobio za dzaba...naravno, posle toga ce se naci njih jos troje... :S: pa sadasnji X2 je preskup...Za mene je to svemirska tehnologija i pristupacna mi je isto kao i space shuttle 🙁 (govorim o X2)
Da si pogledao sliku koju je Neđo okačio gore video bi da ispod K8L jezgra piše površina od 150 kvadratnih mm u 65 nm procesu, što je manje od površine jezgra sadašnjih Athlon 64 X2 procesora. Zbog manjeg jezgra ovakav procesor bi AMD-u trebalo da bude jeftiniji za proizvodnju, ali tek kada kompanija uspe da usavrši 65 nm proces izrade. Novi proces proizvodnje obično postaje isplatljiviji od starog nakon 7-8 meseci od početka njegove komercijalne upotrebe.
A razlozi zbog kojih su Athlon 64 X2 procesori skupi u ovom trenutku manje leže u njihovoj skupoj proizvodnji, a daleko više u nemogućnosti Intela da im parira svojom ponudom. Takođe, pošto AMD nije u stanju da izbaci dovoljno velike količine ovih čipova da podmiri potražnju, on im drži visoku cenu kako bi što više zaradio. Ne treba se ni nadati jeftinijim dvojezgarnim Athlonima sve dok ne stigne Conroe, a pitanje je i tada, pošto će puno zavisiti od Intelove cenovne politike.

Cenu na prvom mestu formira odnos potrazznje i ponude. Proizvodni proces je bitan za profitabilnost, ali ne i kljucni faktor u oblikovanju cenovne politike.

AMD-u sve vise raste popularnost u 4-socket serverskom trzistu a Opteroni iz serije 8xx su extra skupi (mada i dalje jeftiniji od XeonaMP). Ovakva situacija ostavlja prostora AMD-u da u buducnosti moze da se "brani" od Conroea snizavanjem cena X2-ki, a da mu margina ne bude dramaticno narushena. Ja u svakom slucaju ocekujem drastican pad cena X2-ki, ali AMD ce do poslednjeg momenta nastojati da cenu odrzi na trenutnoj visini i izvuce kvartal vishe sa njom...

@morbius:

kada bi ti bio u pravu - svi bi bili mnogo sretniji, medjutim bojim se da u praksi to nece biti tako i da ce quad core kostati barem 50% vise od dual-core-a iz istog proizvodnog procesa, a am2 dualcore ce kostati barem 30% vise nego sto sada kosta X2. I to bi bile "dobre" cene.

Zasto tako mislim ? PA recimo nisam primetio da je Venice u 90nm bio jeftiniji od clawhammer-a. Takodje ne primecujem da je s754 90nm sempron jeftiniji od 130nm socket A semprona. Nove tehnologije su uvek skuplje, pa makar proizvodjaca kostale duplo manje...research i postrojenja ih kostaju, a sve su kompleksnija i kompleksnija i kompleksniija. Tvoja teorija bi drzala vodu kada bi procesori rasli u saksijama, ali na zalost ne rastu :S:

Poslednja izmena:
Izgleda da do tebe nije doprlo ništa što smo Neđo i ja napisali. Na cene Athlon 64 X2 procesora VRLO MALO UTIČE cena njihove proizvodnje, kao i cena njihovog razvoja. Cenu diktira TRŽIŠTE, a ne troškovi proizvođača. Ako nisi u stanju da držiš korak sa konkurencijom propadaš i to je to. Ako sa druge strane nemaš adekvatnu konkurenciju, nemilosrdno ćeš guliti potrošače cenom svoje robe (ako za njom postoji velika potražnja, naravno). Tako je Intel u prošlosti ostvarivao maržu na svoje procesore od čak preko 50%, zbog čega je ova kompanija danas tolika kolika je.
AMD drži visoku cenu dvojezgarnim procesorima zbog toga što:
1. Ionako ne može da proizvede procesora koliko može da proda po sadašnjim cenama.
2. Intel nikako da mu pruži dostojnu konkurenciju na high-end tržištu.

Iz toga proizilazi sledeće:
1. AMD neće oboriti cene dok potražnja za njegovim procesorima ne nadmaši ponudu.
2. Athlon 64 X2 neće pojeftiniti dok ne stigne Conroe.
3. Moli boga da Conroe stigne na vreme, da ga bude u dovoljnim količinama i da Intel reši da mu udari nisku cenu kako bi što pre povratio tržišnu zastupljenost i srezao AMD-ovu zaradu.
Intel bi ovo mogao da uradi po ceni sopstvenih prihoda kako bi sprečio AMD da skupi novac za nove fabrike, pošto upravo u količini proizvodnih kapaciteta leži njegova prednost nad AMD-om.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno