audiofreak je napisao(la):A ti samo sto si kupio 90nm 😀
gx-x je napisao(la):e zamolio bih ljude, tj nekog ko zna, da mi objasni kako da ne vidim one ruzne kockice na tom "hepek" sajtu ! Prvo Nedja kaci neke interesatne linko, pa sad lukija, a ja samo kockice vidim umesto teksta. HVala !
Instaliraj fontove za simplified chinese. Ali i onda nećeš moći da pročitaš šta piše, pa ti je svejedno.gx-x je napisao(la):e zamolio bih ljude, tj nekog ko zna, da mi objasni kako da ne vidim one ruzne kockice na tom "hepek" sajtu ! Prvo Nedja kaci neke interesatne linko, pa sad lukija, a ja samo kockice vidim umesto teksta. HVala !
pa gledamo slike 😀gx-x je napisao(la):Hvala na savetima za kineski :d Mislio sam izprva da je kineski, ali sam posle pomislio da mozda i nije jer mi je nelogicno da idete tamo i pratite novitete, a da ne mozete da procitate sta pise, kad ono medjutim 🙂 vama to ne smeta.ࢮ
Koliko sam shvatio, K8L nema vise FPU jedinica, nego su one prosirene, pa je moguce izvrsavati dve double precision operacije u ciklusu, a do sada je bilo moguce samo jednu tako sto jednu DP 128-bitnu "prelomi" u dve 64-bitne pa se one izvrse u FP resursima koji su najvise 80-bita sirine, optimizovane za izvrsavanje x87 koda.DeanXP je napisao(la):Zanimljiv je ovaj die shot na Inquireru. Izgleda da ce biti 512KB L2 po jezgru. Takodje se jasno vidi udvostruceni FPU. L1-D i L1-I cache su izmenjeni sto podrzava 2x128-bit portove i 32 byte fetch. Nigde se ne pominje da li su povecali L2 bandwith na 256 bita, ali se iskreno nadam da jesu, jer inace ova L1 poboljsanja manje-vise padaju u vodu...
Bice da je onaj 65nm shot od ranije zapravo mobile K8L - bez duplog FPU-a i L1-D cache-a. Tamo se video novi L2 cache (koji se dosta razlikuje cak i od rev. F), ali je pitanje da li je samo povecana gustina ili je i prosiren na 256 bita.
Ali moras priznati da "disambiguation" (nisam siguran da bih ovo mogao normalno da izgovorim) zvuci predrkano opasno! :d Ostavlja mnogo jak audio utisak... marketing at its best! 😉drfedja je napisao(la):Tu je i Out of Order Loads, sto je isto kao i Memory Disambiguation, s' tim sto Intel ne bi bio Intel da ne nadene neki tako nadrkan naziv. :d
Zapravo, K8L je K8 na steroidima, upravo kao sto je to i Conroe/Woodcrest i Merom u odnosu na PM/P6/PPro/Pentium II itd... 😀
Nedjo je napisao(la):Ali moras priznati da "disambiguation" (nisam siguran da bih ovo mogao normalno da izgovorim) zvuci predrkano opasno! :d Ostavlja mnogo jak audio utisak... marketing at its best! 😉
audiofreak je napisao(la):Da ti se obratim odmah posto prelaziti necu nikad. :d
Moze, al' za slikanje, a ne za svaki dan :d
Zvuci kao na primer - "memory combustion" :smoke: :exploder:Nedjo je napisao(la):Ali moras priznati da "disambiguation" (nisam siguran da bih ovo mogao normalno da izgovorim) zvuci predrkano opasno! :d Ostavlja mnogo jak audio utisak... marketing at its best! 😉
Dupliranje FPU jedinica moze povecati efikasnost procesora vise nego prosirenje FPU pipeline-a na 128-bita, sad pitanje je sta je lakse, prosiriti FPU ili dodati jos jedan... 🙂 Ipak, nisu sve SIMD instrukcije 128-bitne.Nedjo je napisao(la):![]()
Gledajuci ovaj K8L moze se zakljuciti da ce AMD moci da proizvodi masovno identicne wafere, aonda da ih sece i pravi devirsifikaciju na QuadCore FULL, DUalCore /w L3 cache i "klasican" dual core samo sa L2. To ce itekako uticati na ekonomicnost proizvodnog procesa!
Da si pogledao sliku koju je Neđo okačio gore video bi da ispod K8L jezgra piše površina od 150 kvadratnih mm u 65 nm procesu, što je manje od površine jezgra sadašnjih Athlon 64 X2 procesora. Zbog manjeg jezgra ovakav procesor bi AMD-u trebalo da bude jeftiniji za proizvodnju, ali tek kada kompanija uspe da usavrši 65 nm proces izrade. Novi proces proizvodnje obično postaje isplatljiviji od starog nakon 7-8 meseci od početka njegove komercijalne upotrebe.gx-x je napisao(la):jos samo da vidimo ko ce moci da priusti quad core procesor...ja znam da u srbiji na launch-u, ko god ga bude imao imace ga jer ga je dobio za dzaba...naravno, posle toga ce se naci njih jos troje... :S: pa sadasnji X2 je preskup...Za mene je to svemirska tehnologija i pristupacna mi je isto kao i space shuttle 🙁 (govorim o X2)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari