Šta je novo?

Hardver AMD konfiguracija - Budzet do 1500 EUR

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Nocturne87

Poznat
Učlanjen(a)
19.12.2021
Poena
32
Pozdrav ljudi, posto je doslo vreme da uzmem novi PC, eto mene ovde, iskreno trziste nisam pratio poslednjih godina, tako da ce mi svakako trebati pomoc. Sto se tice potreba i nacina upotrebe racunara, u principu development, i neki "light" gaming jednom u nikada :D (npr par partija LoL-a mesecno, ako vec moram da specificiram)... Ono o cemu sam razmisljao je zapravo konfiguracija na bazi AMD Ryzen 7 procesora + neka B550 ploca, jedino gde se dvoumim je da li da idem na neki APU, ili zapravo da uzmem standardni CPU + neki GPU (low/mid range). Poslednjih dana sam preleteo malo trziste, sta se nudi, i po kojim cenama, evo nekog plana konfiguracije ispod, a svakako su svi saveti i predlozi dobrodosli :):

Konfiguracija sa APUom, bez graficke karte:
  • APU: AMD Ryzen 7 5700G + Cooler ~ 330 EUR
  • MB: Asus TUF GAMING B550M-PLUS (WiFi) ~ 140 EUR
  • RAM: Kingston Fury 32GB Renegade RGB DDR4 3600MHz CL16 KIT - 190 EUR (ili npr: DDR4 32GB 2x16GB 3600MHz Patriot Viper Steel Dual Channel PVS432G360C8K)
  • Kuciste: MS Industrial ARMOR V715 - 45EUR
  • Napajanje: Chieftec PPS-850FC 850W - 150EUR
  • SSD: Samsung Evo 860 (ostaje iz stare konfiguracije), svakako bih kasnije uzeo neki .m2 nvme disk
Total ~ 900 eur (recimo da necu naci sve po ovim cenama)

• CPU: AMD Ryzen 7 5800X 3.80GHz + Cooler ~ 350 EUR
  • GPU: npr-> ASRock Radeon RX 6600 XT Challenger D 8GB OC GDDR6 128-bit RX6600XT CLD 8GO ~450EUR
  • RAM: Kingston Fury 32GB Renegade RGB DDR4 3600MHz CL16 KIT - 190 EUR (ili npr: DDR4 32GB 2x16GB 3600MHz Patriot Viper Steel Dual Channel PVS432G360C8K)
  • SSD: Samsung Evo 860 (ostaje iz stare konfiguracije), svakako bih kasnije uzeo neki .m2 nvme disk
Total ~ 1350 eur (recimo da necu naci sve po ovim cenama)

Dakle pre svega me zanima vase misljenje oko APU-a, gaminga recimo da nema, video montaze/rendering-a, nema, mahom development, surf, po koji film itd... Ocigledno je da je gornja konfiguracija jeftinija, ali ako bih imao neka ogranicenja u smislu performansi (i/ili npr boljeg buduceg upgrade-a), nije problem da uzmem i konfiguraciju sa diskretnom grafickom karticom i regularnim CPUom. Takodje, ako vidite negde neki "bottleneck" ili ako imate predlog boljih komponenti u slicnom cenovnom rangu, pls pisite. Sto se tice budzeta, nije striktno ogranicen, ali ne bih isao u neku krajnost, ukoliko performanse ne bi bile znacajno bolje :).

Pozdrav ljudi, posto je doslo vreme da uzmem novi PC, eto mene ovde, iskreno trziste nisam pratio poslednjih godina, tako da ce mi svakako trebati pomoc. Sto se tice potreba i nacina upotrebe racunara, u principu development, i neki "light" gaming jednom u nikada :D (npr par partija LoL-a mesecno, ako vec moram da specificiram)... Ono o cemu sam razmisljao je zapravo konfiguracija na bazi AMD Ryzen 7 procesora + neka B550 ploca, jedino gde se dvoumim je da li da idem na neki APU, ili zapravo da uzmem standardni CPU + neki GPU (low/mid range). Poslednjih dana sam preleteo malo trziste, sta se nudi, i po kojim cenama, evo nekog plana konfiguracije ispod, a svakako su svi saveti i predlozi dobrodosli :):

• APU: AMD Ryzen 7 5700G + Cooler ~ 330 EUR
Total ~ 900 eur (recimo da necu naci sve po ovim cenama)

• CPU: AMD Ryzen 7 5800X 3.80GHz + Cooler ~ 350 EUR
  • GPU: npr-> ASRock Radeon RX 6600 XT Challenger D 8GB OC GDDR6 128-bit RX6600XT CLD 8GO ~450EUR
Total ~ 1350 eur (recimo da necu naci sve po ovim cenama)

Dakle pre svega me zanima vase misljenje oko APU-a, gaminga recimo da nema, video montaze/rendering-a, nema, mahom development, surf, po koji film itd... Ocigledno je da je gornja konfiguracija jeftinija, ali ako bih imao neka ogranicenja u smislu performansi (i/ili npr boljeg buduceg upgrade-a), nije problem da uzmem i konfiguraciju sa diskretnom grafickom karticom i regularnim CPUom. Takodje, ako vidite negde neki "bottleneck" ili ako imate predlog boljih komponenti u slicnom cenovnom rangu, pls pisite. Sto se tice budzeta, nije striktno ogranicen, ali ne bih isao u neku krajnost, ukoliko performanse ne bi bile znacajno bolje :).
Sve je ovo korektno, jedino vodi računa da kućište baš i nije sjajno sa airflow i da u njega ne može stati grafička duža od 285mm...

Na tvom mestu (imajući u vidu potrebe) bih se pre odlučio za varijantu 1 (bez grafičke) ali bih kupio bolje kućište, pa uzeo bolju grafičku kad izađe noajnovija generacija i tržište se unormali (ili istu koju ciljaš ali za manje para)...

EDIT: Matičnu mogu lično preporučiti, evo služi me godinu i po, dve, štucnula nije...

Ako već retko kad igraš nešto (koja rezolucija?) i to nešto je LoL i slično, Ryzen APU ti završava posao što se tiče gejminga.
Što se tiče developmenta, ne znam čime se to baviš i koliko je procesorski zahtevno. Ako to šta radiš ima benefita od grafičke karte (akceleracija i to, onda idi na drugu varijantu sa grafičkom kartom. Proveri da li bi bolje iskoristilo CUDA i ostale NVidijine tehnologije ili OpenCL (u tom slučaju AMD karta). Možeš da uzmeš i neku jeftiniju grafičku i pare preusmeriš u 5900x, recimo.
Ako ti grafička akceleracija ne znači ništa, onda se vrati na prvu stavku, 5700G.

U slučaju da ideš na varijantu sa grafičkom kartom (opet, možda bi poslužila i neka jeftinija što se igranja tiče), razmotri i Intelovu 12000 seriju. LGA1700 će videti još jednu generaciju procesora (za neki mesec najverovatnije), dok si sa AMD-om "zaglavljen" s ovom...12600K(F) ili 12700(F) uz neku pristojnu B660 ploču.
Kad smo kod Intela, ako je LoL ili nešto slično sve šta igraš, Intelova integrisana grafika će sasvim lepo da posluži. Onda pare za grafiku možeš da uložiš u još jači procesor, 12700K ili 12900. Sa AMD integrušom si praktično ograničen na 5700G što se procesorske snage tiče...

Dalje...AMD će za par meseci da izbaci novu generaciju procesora pa možeš da sačekaš i to. Čak bih ti preporučio, ako ti se ne žuri. Imaćeš više snage na raspolaganju, ali ćeš morati da iskeširaš više za DDR5 i odgovarajuću ploču (plus bubice sa novim socketom, procesorima, BIOSima i sve to, šta ide uz nove tehnologije). Verovatno će i Intel da izbaci svoju novu generaciju na istom LGA1700 socketu pa ćeš moći da uporediš...

Dakle, ako možeš da sačekaš još koji mesec,bilo bi fino. Ako ne...onda neka od onih varijanti gore.

U svakom slučaju bih uzeo drugo napajanje, poželjno i kućište.
850W je overkill za tvoje potrebe, osim ako planiraš u skorije vreme da uzmeš 3080/6800XT ili neku NVidiu 4000. Sa 6600XT ili 3060 bi ti 650W završilo posao. Sa integrisanom 450W i manje. Možeš da uštediš neku desetinu evra, zavisno od potreba.

Trebaće ti i pristojni kuler, zaboravi na stock.

Sedni, vidi kakve su ti potrebe, kako koristiš komp, pa razmisli koja od navedenih opcija bi ti najviše odgovarala...

Hvala na predlozima ;). Dakle, sto se tice developmenta, nikakve veze sa akceleracijom nema (Java - BE, FE manje bitan ;)), i trenutni i5 4460 zavrsava posao... Sto se tice nove generacije procesora + DDR5, ipak ne bih odmah presao, upravo iz razloga "bubica" koje si pomenuo, nije problem da se zameni konfiguracija kroz 2+ godine npr ;)... Takodje, nisam siguran da li cu odmah uzeti graficku (varijanta 2 npr) ili kasnije, ali nekako mi se svidja da imam rezerve sto se tice napajanja... U skladu sa vasim predlozima, jel mogu da dobijem preporuku za neko dobro/bolje kuciste i napajanje, uz napomenu da ukoliko je stvarno kvalitetno, bufzet nije problem ;).

Imaš ovde čitavu temu za kućišta

Meni iskreno je Bequiet 500 Pure base ili još bolje DX super... Mislim da ih je ima u VH radnji kod nas...

Od mene preporuka za konfiguraciju broj 2.

Umesto 5800x, uzNi 5700x , potpuno isti, a noviji, manje troši i jeVtiniji (dole nato).
Ostatak priče perfektan. Ploča dobra, grafika 6600 xt - sweet spot. Čak i MS industrial kućište.
Sve skuplje je nepotrebno arčenje džebane.

I da, AM4 će podržavati Zen 4 CPU-e, potvrđeno iz ozbiljnih izvora. Tako da si i tu obezbeđen.

AM4 će podržavati Zen 4 CPU-e
Odakle sad to i koje procesore?
Nešto se šuškalo o tome pre mesec-dva ali AMD ništa nije izjavio niti je bilo ko od proizvođača hardvera obavešten o tome. Zna se samo da Zen 4 izlazi sredinom narednog meseca...

Ne bih trošio pare za grafičku ako čovek odigra malo LoL-a par puta mesečno, kao što kaže...APU završava posao.
Dodao bih Arctic Freezer 34 eSports kuler (verzija s jednim ventom).
Što se napajanja tiče, ili sada da uzme neko 500-550W za APU , ili odmah 850W i da čeka grafičku.
Taj MS Industrial je skroz zatvoren napred. Ima nekoliko kućišta od nekih 80€ sa meshom napred, neka imaju i ventilatore - MSI Forge 100R, CM MB511, Antec ima par modela...bitno da napred ima protoka. Može i da se ispruži još par desetina evra za kućište, ako hoće.

u pravu si. ja mislio na ono Armor v710, sa meshom spreda, al sad vidim da traže za njega 140e minimum
ljudi odlepili

a što se tiče Z4 na AM4, biće toga, ne brini (evo, sad može EDB u PTT).

Oket, hajmo onda ovako... Neka ide zivot, nece se graficka baciti, sve i da je LHR, "metnucu" je u rig ako mi bas bude "smetala" :D... Dakle, malo sam procitao o procesoru, definitivno se isplati da se stavi ovaj noviji, takodje sam uzeo u obzir predlog kucista (mada mi do sada nikada nije bilo bitno, jer i ona obicna od 50tak eur su mi zavrsavala posao), takodje sam promenio i napajanje, pa me zanima kako vam se cini? Rekoh vec, budzet je manje vise nebitan, u smislu da ne planiram da menjam ovo odmah, a ne znaci mi nista 200-300 eur razlike, pa i vise, ako ima smisla... I na kraju, ipak necu da se odreknem boljih CPU performansi, jer onaj 5700G moze da bude ponekad malo limitiran, mada sam skoro pa siguran da bi zavrsio 99% onog sto mi treba.

CPU: AMD Ryzen 7 5700X
MB: Asus TUF GAMING B550M-PLUS (WiFi) (ATX, ne micro)
GPU: npr-> ASRock Radeon RX 6600 XT Challenger D 8GB OC GDDR6 128-bit RX6600XT CLD 8GO
RAM: Kingston Fury 32GB Renegade RGB DDR4 3600MHz CL16 KIT (ili npr: DDR4 32GB 2x16GB 3600MHz Patriot Viper Steel Dual Channel PVS432G360C8K)
Kuciste: Be quiet! Pure Base 500DX BGW38
Napajanje: 850W Seasonic SSR-850GD
Cooler: Arctic Freezer 34 eSports

V715 nije zatvoreno napred, samo se skine maska i pun je mesh napred (sad koliko dobar to je druga prica xD). V715 je za 5000 din najbolji best-bang-for-buck kod nas trenutno za airflow (u domacim firmama). Prvo Sledece FSP je 6320 din i sledece FSP 7430 din. I onda MSI 8406 din. I onda Antec 8720 din.

MS-Gaming-ku%C4%87i%C5%A1te-ARMOR-V715-88.jpg

v715 mesh.jpg

Poslednja izmena:
530-90_itsatrap.jpg

Kinezi genijalci napravili kuciste sa dobrim protokom vazduha i zalepili plastiku da blokiraju protok 😂

Pa kao na jugiću, zimi daska na hladnjak, leti se skida 😁
PS ko je vozio, zna o čemu pričam

Nazad
Vrh Dno