Šta je novo?

AMD ili Intel i koja ploca uz to???

phoboskv

Slavan
Učlanjen(a)
09.12.2007
Poena
425
Ranije sam postovao na neku drugu temu i dobio predloge koje poshtujem, ali sada sam izmuvao malo vise kinte, otisao kod druga da napravimo konfiguraciju ( jer se on dosta razume u to, za razliku od mene koji veze nemam), i iako sam hteo Intela, kako na njegovu preporuku, tako i na preporuku nekog od vas, posle pregledavanja na cpu charts-u sam pao u veliku dilemu.

Naime, uporedio sam Athlon 64 x2 5200+ (F2)-sta uopste znaci ovo F2?-(103e) i Core 2 Duo E6420 (163e) http://www23.tomshardware.com/cpu_2007.html?modelx=33&model1=914&model2=878&chart=422

Razlika u ceni je zaista velikih 60ak eura, a rezultati su vrlo priblizni. Cene sam gledao na Euro**nku. Mozda ove oznake na athlonu nesto znace, ali bas je velika razlika.

To kazem jer bih dao za procesor oko 100 eura, a takav intelov je npr. E4500 koji je 102e, ali koji ima neuporedivo losije rezultate od ovog athlona 5200+ a istu cenu( zapravo uporedio sam E4300,jer 4500 nema u listi, ali valjda E4300 nije mnogo slabiji od 4500).

http://www23.tomshardware.com/cpu_2007.html?modelx=33&model1=914&model2=878&chart=422

Da li neko zna zbog cega je takva razlika? Da li se intel bolje klokuje? Mada ja ne bih mnogo, max +400mhz.
Znam da je Intel "tata" u visokoj kategoriji i da je ugazio amd, ali sada mi nije jasno da li je tako i u ovom rangu. Jer, onako laicki, cini mi se da od athlona za iste pare mnooogo vise dobijam.

Voleo bih ako bi neko mogao da mi objasni na ovom konkretnom primeru u cemu je fora. I naravno da mi preporuci svog favorita, ako je moguce uz obrazlozenje, a takodje da mi preporucite i odgovarajucu maticnu plocu do 80e.

Izvinite zbog malo duzeg posta, ali ja sam od veceras potpuno zbunjen i vase misljenje bi mi veoma pomoglo. (planiram da uzmem i HD 3870 i 2Gb rama, 2 x 1gb Geil ddr2 800mhz, posto vidim da ovu memoriju svi vi najvise cenite, i da se opusteno igram)....

Hvala puno unapred!

Poslednja izmena:
To kazem jer bih dao za procesor oko 100 eura, a takav intelov je npr. E4500 koji je 102e, ali koji ima neuporedivo losije rezultate od ovog athlona 5200+ a istu cenu( zapravo uporedio sam E4300,jer 4500 nema u listi, ali valjda E4300 nije mnogo slabiji od 4500).

To je statistika neoverklokovanih procesora. Sto znaci ako kupujesh AMD, prema tome se odnosis. Moj overklokovani e4500 (sa box kulerom) ide na 3.1ghz i u PCMark05 CPU test dobijam 7769 (mislim da je onda radio na 3.0ghz kada sam runovao test), pogledaj chart i vidi na kom se mestu nalazi. Takodje pogledaj na istom sajtu kako se ponasa overklokovani e2160.

Drugim recima, amd danas nema sta da mirise pored intela. Intel je trenutno gazda svugde, overklokovani e2180 ume da gazi skoro sve AMD-ove X2 procesore, pre bih uzeo njega nego 5200+ (pa makar i da isto kostaju!).

Uglavnom, da ne duzimo pricu, uzmi obavezno c2d da se ne pokajes posle. Ne moras da se smaras vise da trazis testove po netu, provereno je.

P.S. Moj primerak e4500 radi stabilno na 2.9ghz-a bez dizanja voltaze, znaci usao sam u bios, podigao FSB, save&exit i to je to. Tako da nije nikakva frka ovo overkloka a ako gledas te chartove mozes slobodno da racunas +40% vise nego sto tamo pishe za intel c2d procesore.

Poslednja izmena:
Intel bez ikakvg razmisljanja, C2D je suveren u radu u odnosu na bilo koje AMD procosere danas. Batali gledanje testova, govorim ti iz prakse koriscenja gomile jednih i drugih.

Ja bih ipak uzeo AMD.... recimo Biostar NF520 maticnu i neki lepi X2 za 65 eur i eto za 105 eur i ploce i procesora koji se kloknu na 3 ghz, to kod Intela NEMA za 105 eur a radi samo 15-20% sporije od slicne Intel varijante koja je mnogo skuplja, reda 70-100%.

intel 3 : amd 0 :)

A jel AMD nije toliko dobar za klokovanje? Mislim ako bi se 5200+ klokovao, opet ne bi mogao da se takmici s klokovanim E4500? ..... Daleko od toga da vam ne verujem, mislim da ste me vec ubedili, ali cisto pitam da bih mogao mirno da spavam :)

Dakle koji intelov cpu mi predlazete do 100e : E4500, E4400( vidim da je malo skuplji), E4300 ili neki cetvrti? Ali vazno mi je da mogu overklokom da izvucem maksimum ( koji box cooler moze da podnese), da box cooler bude dovoljan, jer nemam vise ni dinara preko da dam za neki cooler :(

I naravno, koja ploca je najbolja do 80e? Koju mi vi predlazete?

Hvala jos jednom!

Ja ti predlazem AMD...znaci nije 3 : 0 nego 3 : 1...i ustedis velikih 80-100 eur pa kupis neku jacu graficku. To ti je i najbitnije u ovom trenutku...recimo neki lepi HD3850.

Poslednja izmena:
Ok 3:1 :)

Verovatno si u medjuvremenu postovao, pa nisam video. Planiram HD3870. Jos mcu razmisliti za procesor i plocu....Zeleo bih jos misljenja da cujem

Ja bih ipak uzeo AMD.... recimo Biostar NF520 maticnu i neki lepi X2 za 65 eur i eto za 105 eur i ploce i procesora koji se kloknu na 3 ghz, to kod Intela NEMA za 105 eur a radi samo 15-20% sporije od slicne Intel varijante koja je mnogo skuplja, reda 70-100%.

Ovako je ipak bolje (ako su pare frka):
1. Pentium C2D E2140 54€
2. Gigabyte GA-P31-DS3L 63€

@phoboskv: javi kada budes kupio intela...

Poslednja izmena:
Ipak Intel

Ovako je ipak bolje (ako su pare frka):
1. Pentium C2D E2140 54€
2. Gigabyte GA-P31-DS3L 63€

@phoboskv: javi kada budes kupio intela...

Uzecu E4500 i Gigabyte GA-P35-DS3L

Jel dobra ova memorija? GEIL 2x1GB PC2-6400 DDR2 800MHz Ultra, CAS 4-4-4-12
Inace bih klokovao cpu, ali ne mnogo, pa me interesuje zbog sinhronizacije sa memorijom. ( je nesto i ne znam oko toga, ali mi je drugar pomenuo nesto oko sinhronizacije).

Narucio sam i Asus HD 3870

skrpicu se nekako :)

Hvala puno na savetima!

A cemu tebi sluzi kompjuter?
stormwatch153 ti je preporucio odlicnu kombinaciju koja zadovoljava 95 % populacije, osim ako ne mislis da spadas u onih 5 %? A pritm bacas vise pada bezveze. Sto? Da bi ga posle bolje preprodao kao Golfa II?
Razmisli jos jednom.

Poslednja izmena:
Hmmm...

Pa brate, ja sam samo odlucio prema tome, gledajuci razne topice na ovom forumu, da 10 osoba kazu Intel, pa tek jedna preporuci AMD.

Ne kazem sada da je ta jedna osoba luda, ali svakako ni ova druga vecina to nije. Jednostavno, ja sam zbog toga i pitao sta da uzmem. Svaki laik ce videti da su AMD procesori daleko jeftiniji od Intelovih istog ranga, pa zato sam pitao lepo zbog cega je to tako, sta se vise isplati, sta se bolje OC-uje, sta se manje greje i td.

Ja sad imam bartona 2500+@3200+, i daleko od toga da sam protiv amd-a ( tada je to bio best buy), ali svi pricaju da je Intel definitivno sad bolji izbor, dobro, ne svi, ali velika vecina.

Rekao si da ne bacam pare..... I ne bacam ih. Jednostavno sam hteo plocu i procesor za oko 180e i to je to. Ako bi vise ljudi, koji se u to razumeju, reklo sada da je AMD bolja kupovina, ja bih dao ovih 180e za odgovarajuci AMD-ov procesor i odgovarajucu plocu.

Kada sam kupovao prvi put komp, svi su mi pricali da je amd daleko bolji izbor od intela sto se tice odnosa cena-performanse. Sada, ti isti ljudi pricaju drugu pricu i preporucuju Intel. To je to.

Ja bih Te molio da se ne sekiras za moje pare, jer iste sam ja svojom mukom skupio, a sigurno ih necu tek tako baciti, i zbog toga i pitam sve vas za savet. Jos se nisam 100% odlucio za intela, ali ipak ima prednost kod mene, bar za sada.

Definitivnu odluku cu doneti do srede, a do tada bih voleo da vidim jos konstruktivnih predloga, posebno oko memorije, tj. vredi li dati jos 5e i umesto ultra, uzeti GEIL 2x1GB PC2-6400 DDR2 800Mhz Black Dragon, 4-4-4-12....

Svacije misljenje postujem, jer ja nisam strucnjak za ovu oblast, bez obzira da li su oni "AMD-ovci" ili "Intel-ovci", jer i jedni i drugi znaju mnogo vise od mene.

Ja sam dao konkretan primer sa cpu charts-a, i na to dobio odgovore da je klokovani E4500 brzi od Athlona 5200+ (verovatno i klokovanog). Ako ti mislis suprotno, i to postujem i voleo bih da cujem i drugu stranu, ali ne bih voleo da ovo preraste u ...znas sta vec

Pozdrav!

Rekao si da ne bacam pare..... I ne bacam ih. Jednostavno sam hteo plocu i procesor za oko 180e i to je to. Ako bi vise ljudi, koji se u to razumeju, reklo sada da je AMD bolja kupovina, ja bih dao ovih 180e za odgovarajuci AMD-ov procesor i odgovarajucu plocu.

Kada sam kupovao prvi put komp, svi su mi pricali da je amd daleko bolji izbor od intela sto se tice odnosa cena-performanse. Sada, ti isti ljudi pricaju drugu pricu i preporucuju Intel. To je to.

Ja sam uvek preporucavao AMD-a osim u situaciji od pre nekoliko meseci kada jos nisu izasli AMD procesori koji se bez problema klokuju na 3 do 3.2 ghz u 99% slucajeva. Da su u vreme kada sam ja uzeo E4300 bili ti AMD procesori, galantno bi uzeo neki od 65nm cpu-a, moj stari 90nm X2 3800+ je sa TA960G radio bez problema na 2.7ghz a to je ekvivalent C2D na 2.3ghz, medjutim u poslednje vreme skoro svi novi AMD-ovi bez problema idu preko 3ghz i tu se apsolutno smanjuje jaz izmedju performansi, ako stavis 2140 ili 2160 ili E4400 ili E4500 i kloknes ga na 2.8 ili 3 a AMD-a stavis na razumnih 3100 recimo imaces samo 2-3% sporiju masinu a ustedeces veliki novac, ako hoces da redovno primetis razliku izmedju AMD-a i Intela onda moras uloziti pare u mnogo skuplji procesor (E6750 recimo), dobro vazdusno hladjenje, kao i plocu koja moze da tera na preko 450 FSB a to sve kostta triput vise od one kombinacije koju sam ti ja preporucio. I da budem iskren, ja mog E4300 drzim na 3010 mhz i razlika izmedju mog starog X2 koji je radio na 2.7 i ovog Intela je uglavnom minimalna a dodao sam 100 eur za tu kombinaciju tako da nisam napravio bas dobar dil. Jedno je HYPE oko toga koliko se brzo vrti SuperPI na intelu druze moj a drugo je rad u realnim aplikacijama, to nikada ne zaboravi.

Definitivnu odluku cu doneti do srede, a do tada bih voleo da vidim jos konstruktivnih predloga, posebno oko memorije, tj. vredi li dati jos 5e i umesto ultra, uzeti GEIL 2x1GB PC2-6400 DDR2 800Mhz Black Dragon, 4-4-4-12....

Svacije misljenje postujem, jer ja nisam strucnjak za ovu oblast, bez obzira da li su oni "AMD-ovci" ili "Intel-ovci", jer i jedni i drugi znaju mnogo vise od mene.Pozdrav!

Sto se tice memorije moje skromno misljenje je da je u danasnje vreme cisto bacanje para davati na brendirane memorije osim ako ne zelis da oboris rekord u klokovanju (to opet ploca mora da izdrzi), ja mog Kingmaxa DDR2 800 teram bez problema na 900, mozda to ne izgleda kao dobro ubrzanje ali 2gb tog Kingmaxa kosta svega 40-45 eur, pa sad ti vidi. Ja ti samo govorim da AMD masinu koja radi kada se klokne samo 5-10% sporije od klokovanog Intela mozes sa Plocom, CPU-om i Memorijom dobiti za manje od 150 eur....takvih performansi NEMA kod intela za 150 eur sa sve memorijom, ako kazes da si vec narucio i HD 3870 (sto je odlicna kupovina), onda bi ti moj savet bio da uzmes ipak AMD a extra kes ulozis u recimo Samsung 226CW monitor ako vec planiras i novi TFT da uzimas. :wave:

Jos jedan glas za Intel!

Intel je generalno bolji izbor, ali iz aspekta tvojih potreba i ogranicenog budzeta sa kojim respolazes, sto
se tice odnosa cena-performanse, AMD moze biti racionalniji izbor.
Zagovornici obe varijante su izneli svoje argumente a iskljucivo je na tebi da odlucis.
Moj licni "subjektivni" izbor je Intel, da sad ne ponavljam razloge posto su mnogo puta obrazlozeni.

Nazad
Vrh Dno