Šta je novo?

AMD ili C2D... za posao?

Johnny B.

Slavan
Učlanjen(a)
26.05.2005
Poena
380
Trebalo bi da narucim tri kompa za posao. Jedan bi bio dosta optereceniji i bio bi kao server u mrezi od desetak racunara.

E sad za taj komp, da li je dovoljno nesto tipa:

Procesor - Intel Core2Duo E4300 Box, S775, 64bit
Matična - Gigabyte GA-8I965P-DS3 P965, DDR2, PCIE, S775
Grafička - 7600GS, 256MB DDR3, TV, DVI
RAM - 2 x 1GB DDR2 PC800 DualChannel Kit
HDD - 250 GB SATA2

ili

Procesor - AMD Athlon 64 X2 4600+, BOX, Dual Core, AM2
Matična - Asus M2N-E, NF 570 Ultra, DDR2, SATA, LAN, SB, AM2
RAM - 2 x 1GB DDR2 PC800 DualChannel Kit
HDD - 250 GB SATA2

Ova dva mi nije vazno, ali ce verovatno biti malo slabiji tipa:

CPU: AMD Athlon 64 X2 3800 BOX AM2;
MB: ASUS M2N-E nF570 Ultra;
DDR: DDR2 800 – 2Gb (2x 1Gb);
GPU: ASUS EN7300GT 128Mb DDR3 128-bit;
HDD: WD 250Gb Sata2.

Vazno mi je i za napajanje da li je dovoljno ovo klasicno 400w sto ide uz frontier ili treba nesto posebno.

Sve sugestije dobro dosle.

ja u zivotu nisam video server sa
:d
uzmi integrisanu ili najjeftiniju pcie grafiku a ostatak ulozi u ddr2
ako ces da radis ozbiljne stvari kupi ozbiljno kuciste i napajanje a ne frontier.
takodje: pentium e2140 i 2160 procesori su mozda bolja kupovina od amd x2 u ovom trenutku....

Poslednja izmena:
Nisi napisao sta bi taj server radio, kao ni sta bi se (najcesce) izvrsavalo na radnim stanicama. Kao ni koliki ti je budzet.
U svakom slucaju, ako je prva masina samo server (tj, ako ne dublira i kao radna stanica), graficka je overkill - dovoljna je integrisana. Kvalitetnija napajanja ti toplo preporucujem.

edit: a i ovo sto je Filo napisao stoji... 😀

Poslednja izmena:
4600+ je brzi cpu(def. naravno,bez OC-a).Posto ce biti server u pitanju,pretpostavljam da neces da klokujes,stoga druga konfa je bolja opcija.Jedino bi ploca mogla da bude Biostar sa 690G chipsetom(imas cak i solidnu integrisanu grafiku na njoj,derivat x700,doduse bez hardware vertex shader-a)
Treca konfa je takodje OK,ali i tu bi mogla da dodje u obzir pomenuta Biostar ploca(ima cak i vise opcija u BIOS-u od tog Asus-a kad je memorija u pitanju).Jedino ne znam kakve su ti potrebe kad je broj PCI/PCIe slotova u piatnju(tu je Asus bolji)

Edit:vidim sada da si pitao i za napajanje.Moras uzeti neko bolje od frontier-a..

Poslednja izmena:
Ta masina bi radila i kao radna jedinica. Potrebna je grafika zbog velikih pdf fajlova i ostalih fajlova koji sadrze dosta slika.

Server se odnosi na deljenje access baze. Nista narocito, ali ipak da bude jaci od ovih ostalih kompova.
OC me neinteresuje jer je posao u pitanju i necu ulaziti u bios niti slicne stvari raditi.

Otvaranje .pdf fajlova i prikazivanje 2d grafike nisu operacije za koje je potrebna takva grafika.

Nema veze, kada moze da se uzme sto da ne.

Poslednja izmena od urednika:
ajde priznaj da oces da igras i igrice na njemu

Hocu da budu spremni na sve, ali ne gledajte toliko grafike :d Interesuje me najvise ploca i procesor.
Jos jedno pitanje, u slucaju da mi ne dozvole da uzmem 2x1gb rama da li je dovoljno 1gb za ta opterecenja (mislim najvise na taj glavni komp na cijem hardu ce biti sve nase informacije i odakle ce se "vuci" iste)?

Kao sto rekoh 4600+ je brzi CPU od e4300(na def.).Ploce su tu negde sa onim sto nude.A sto se tice RAM-a,razlika u ceni danas izmedju 2GB i 1GB i nije neka ,ali ako ne dozvole 2GB ,onda ce 1GB morati da radi posao(a i hoce 🙂 sasvim korektno;Vista moze da bude malo problem,dok XP super radi sa 1GB ram-a)

U poslovne svrhe i za server uvek bih pre uzeo intel platformu.

lol?
Sta intel je stabilniji i manje se greje ? :d
Back to the future...Ovo nije K7 vreme sa VIA chipset-ovima ,losim drajverima itd.
Sto se tice grejanja pregledaj malo forum sa svim onim thread-ovima tima "e 6300 box cooler 80 c","Visoka temperatura za E4400 ???","problem sa temperaturom e6400","E6400 ocitavanje temp.","core2duo 6320 na 50C" itd.
Nemaju svi naravno ovakve probleme i ne zelim da "oduzmem" nista Conroe-u ovim sto sam napisao,ali C2D nije hladniji CPU od Windsor-a ili Brisbane-a.
A sto se stabilnosti tice,ponavljam Back to the future 🙂

PS Covek je pitao koji je sistem brzi bez OCa.To je bar lako pitanje.

lol?
Sta intel je stabilniji i manje se greje ? :d
Back to the future...Ovo nije K7 vreme sa VIA chipset-ovima ,losim drajverima itd.
Sto se tice grejanja pregledaj malo forum sa svim onim thread-ovima tima "e 6300 box cooler 80 c","Visoka temperatura za E4400 ???","problem sa temperaturom e6400","E6400 ocitavanje temp.","core2duo 6320 na 50C" itd.
Nemaju svi naravno ovakve probleme i ne zelim da "oduzmem" nista Conroe-u ovim sto sam napisao,ali C2D nije hladniji CPU od Windsor-a ili Brisbane-a.
A sto se stabilnosti tice,ponavljam Back to the future 🙂

PS Covek je pitao koji je sistem brzi bez OCa.To je bar lako pitanje.

Covek je postavio pitanje "AMD ili C2D... za posao?". Ne mislim ja da je bolji, stabilniji, hladniji ... intel niti amd, uopste ne zalazim u to. Iz cisto emprijskih razloga smatram da je intel bolji izbor i na kraju krajeva to samo moje misljenje i nista vise. Kada bih se odlucivo sta da kupim za posao sigurno ne bih citao forume i iskustva kucnih korisnika.

Eh znaci NYSE i ostale svetske berze koje su kupile Opterone su se gadno za*bale 😀 :d. Sad je kasno za kajanje 🙂.A i Industrial Light & Magic(Lucasfilm Ltd. company) kao i DreamWorks Animation SKG su se izgleda isto zeznuli kad su uzeli AMD platformu 🙂.Sta ces,n00b-ovi.

Ne vidim razloga za toliko sarkazma, rekao sam samo svoje misljenje koje se zasniva na iskustvu sa manjim domacim privatnim firmama. Na zalost nisam radio niti imao posla sa NYSE, ostalim svetskim berzama, Industrial Light & Magic(Lucasfilm Ltd. company) kao i DreamWorks Animation SKG tako da o tome ne mogu da pricam ali valjda znaju sta rade sto se meri njihovim uspesima. Znaci ne mogu da raspravljam na tom nivou, moj nivo je mnogo nizi i ponavljam samo sam izneo svoje misljenje. Nema potrebe tako da pises. Poz

Ok,izvini nije bilo nista licno i nije cilj bio da se pokaze da ne znas o cemu se radi,vec je cilj bio da se pokaze da je AMD postao (i dalje jeste) odlicna platforma za ozbiljan rad(po svim merilima).Naravno isto vazi za intel.Poenta je da licna iskustva mogu da budu pomalo "misleading" (ako bas moram da upotrebim englesku rec 🙂 ) i da navedu na pogresan zakljucak.
Svetske berze koriste AMD Opterone iz brojnih razloga ,cost management,perf./watt,ciste perfomanse(zahvaljuci Hyper Transport Tehn. i IMC-u koji pomazu pri skaliranju kod MP sistema).
Kod ova dva sistema koja je covek naveo,jasno je da je drugi brzi,nema sta da se tu mnogo filozofira.A posebno imajuci u vidu da 4600+ ima exclusive L2 cache koji je manje podlozan trashing-u pri multitasking-u, kao i IMC koji mu daje "lakocu" i dobar odziv pri istom.

Poz 🙂

Poslednja izmena:
U poslovne svrhe i za server uvek bih pre uzeo intel platformu.

S ovim se generalno slažem. I po mogućnosti neki siguran i debelo provjeren čipset tipa i945+ICH7 na solidnoj Asusovoj ploči sa provjerenom 533/667Mhz CL5 memorijom. Kad te šef traži da složiš nešto što mora biti ultra kompatibilno i što će biti u server sali sljedećih par godina onda nema mjesta clockerskim pločama i 2mj. starim čipsetima, nedaj bože nekoj nforce ploči sa beta BIOSom ( tu ne računam Tyan 😉, al to je već i sasvim druga cjenovna klasa).

Poslednja izmena:
S ovim se generalno slažem. I po mogućnosti neki siguran i debelo provjeren čipset tipa i945+ICH7 na solidnoj Asusovoj ploči sa provjerenom 533/667Mhz CL5 memorijom. Kad te šef traži da složiš nešto što mora biti ultra kompatibilno i što će biti u server sali sljedećih par godina onda nema mjesta clockerskim pločama i 2mj. starim čipsetima, nedaj bože nekoj nforce ploči sa beta BIOSom ( tu ne računam Tyan 😉, al to je već i sasvim druga cjenovna klasa).

Sam si sebi u stomak uleteo... kazes nema mesta za stari chipset a predlazes i945(kao on je najnoviji)... i onda je mrmot sve to zavio u plocu koja nije kompatibilna sa nadolazecim(cak i prisutnim C2Q) procesorima i nista nije uradio.

@J B Ako ides na intel kupi nesto sto podrzava c2q cisto zbog najlakseg upgradea i mogucnosti za sirenje mreze, imas veoma pouzdane ploce za malo kesa, a ustedece ti mnogo para a i vremena u buducnosti. A mogao bi ozbiljno i o AMD-u da razmislis i definitivno vise posla obavi za te pare jos ako sve bude kako treba mozes da vozis u buducnosti QC procesor na plocama koje si spomenuo. Uostalom ivanbo2003 lepo kaze koje su prednosti tih sistema.
Poz!!!

Poslednja izmena:
Pa znas kako?
Mislio sam da uzmem AMD dve konfe koje cu uvrstiti u vec postojecu mrezu jer mi se ne uzimaju Celeroni (to je ona treca konfa).

Za ovaj komp koji ce imati ulogu "servera" mislio sam da uzmem neki jaci. Ne znam da li cu dobiti ako trazim neki jaci C2D tipa E6300 (koji ja imam). Isto tako ne racunam na neki upgrade jer mislim da se to ne treba planirati za ove poslovne svrhe u mom slucaju. Znaci onako kako se uzme i default i sve radi do daljneg. Samo se software sredjuje.

Interesuje me da li ovim pomentuim procesorima (E4300 i 4600+) odgovaraju ploce i ako ne odgovaraju sta predlazete?

p.s.Ipak mislim da je za default od pomenutih bolji AMD od Intela.

Uzmi tog AMD-a i uzivaj, jeftiniji je i brzi... Malo se greje i uz neku dobru plocu ima dugo da te sluzi.
Svako ima pravo na svoje misljenje, ali mislim da ljudi intela forsiraju vise po inerciji (veliki je igrac na polju servera), pa ona varijanta, prosli server je bio intel, odlicno je radio sto sad da menjam...
Zato je cak i u doba Xeona baziranih na P4 intel imao dosta vecu prodaju od AMD-a, a ruku na srce za razliku od C2D koji je sjajan P4 je krs nevidjeni za servere...

Mislim da je cela prica o stabilnosti bez osnova oba ce ti raditi stabilno i dugo (osim ako kupis neku plocu iz tadzikistana), pa uzmi ono sto za manje pare nudi vise.

a ruku na srce za razliku od C2D koji je sjajan P4 je krs nevidjeni za servere...

:trust: Neozbiljno je reci tako nesto.

Ali ostatak posta je manje vise tacan. U ovom trenutku, za ono sto njemu treba, AMD je bolji izbor. I da, svi su odreagovali na rec "server", ali ocigledno vecina ljudi na ovom topiku nema prakticnog iskustva sa malim firmama. Kod njih rec "server" oznacava masinu sa najvise rama i najvecim hdom, sa koje se vuku fajlovi po mrezi. Dakle, fajl server. Za te potrebe je AMD masina ok izbor.
Ponovo kazem da je nv7600 nebuloza u kancelarijskom okruzenju. Kao i nv7300. Samo ce da dize temperaturu. Ako hoces da se igras, onda tako i napisi.
2GB rama su neki optimum za serverski OS (osim ako ne planirate da instalirate XP ili Vistu na taj "server").
Obavezno kvalitetna napajanja (makar Chieftec ili LCPower), i obavezno UPS uredjaji. I to ne Mustek, nego APC, pa makar i najjeftiniji BackUPS.

moj predlog

1 INTEL

CPU DualCore Intel Core 2 Duo E6320, 1866 MHz (7 x 267)
cooler Cooler master hyper TX
Motherboard Name Biostar TForce P965 (3 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x4, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
2x1gb DDR2/800
1x500gb (ili 2*320gb)
npajanje min 430wati cooler master
Nvida 7600GT (mala je rzlika izmedju 7600gs i 7600gt) krece se oko 100 evra

2.AMD
AMD 4800X2 --65
Biostar 690G
2x 1gb/800
1x500gb (ili 2*320gb)
kuciste moze da bude tvoj izbor

Ako ces da IGRAS igrice moja preproruka Gigabyte 1950pro 256drr ili 7900GS!!!

Za bilo kakav server ne vredi uziamti nista slabije!!

Razmisli Obe konfiguracije rade perfectno!!!

@MAMADZULA
nisam uletio sebi nigdje ... pročitaj opet, i opet ..

U mojoj firmi je server "ono" što ima Intel procesor, SCSI kontroler i vrti SLES, IBM DB2 i Websphere 7/24/365. Dakle: Biostar T-series, nForce, X1950Pro, i965 i AMD 690G nije ono što će se naći na takvoj mašini niti bi ikome palo na pamet da to naručuje.

Vidim da se tema otegla u pogresnom smeru.
Koliko sam se ja u zivotu susretao sa raznim serverima ni za jednim nije sedeo covek. Ne znam zaista za sta namerava pokretac teme (JohnnyB) da koristi ovu masinu, ako ce neko sedeti za tim ajde da nazovemo "serverom", igrati igrice,.. itd. razne specije onda je opravdana namera za budzenjem... U bilo kom drugom slucaju se ne isplati odresiti kesu za racunar za kojim nece sedeti covek...

P.S. naravno pricamo u malim poslovnim lokalnim mrezama...
P.P.S. JohnnyB ne znam zbog cega si uopste pokretao temu kad ne umes da saslusas/prihvatis sugestiju nekoga ko je mozda iskusniji od tebe... Ako mislis da dobro zboris kupi to i to i cao... AKo se BAS dvoumis, kupi bilo koji od gore pomenutih konf.-a i neces zazaliti , radice ko zmajevi ... ako je ovo odgovor na tvoje pitanje, neka to bude na radost svih...

A kakav je to "server". Koji je njegov posao u mrezi?
Ovo je veoma bitna informacija koja dosad nije pomenuta... Ako ti treba za simulaciju i verifikaciju projektovanja hardvera ni 10x Core2Duo ti nece pomoci 😀. E da je 10x CELL-a 🙂...

1 INTEL

CPU DualCore Intel Core 2 Duo E6320, 1866 MHz (7 x 267)
Motherboard Name Biostar TForce P965 (3 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x4, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
2x1gb DDR2/800
1x500gb (ili 2*320gb)

2.AMD
AMD 4800X2 --65
Biostar 690G
2x 1gb/800
1x500gb (ili 2*320gb)
kuciste moze da bude tvoj izbor

Ako ces da IGRAS igrice moja preproruka Gigabyte 1950pro 256drr ili 7900GS!!!

Za bilo kakav server ne vredi uziamti nista slabije!!

Razmisli Obe konfiguracije rade perfectno!!!

Ova druga varijanta je OK, i mislim dosta jeftinija od prve (nisam gledao u cenovnik) samo da li ima jos neka ploca sa 690G cipom u opticaju.
Grafika je tu da stoji za svaki slucaj. Znaci ne da se stalno igra nesto, ali mosda jednog dana i ja dodjem za tim kompom i da mogu da osetim cari.

Vidim da se tema otegla u pogresnom smeru.
Koliko sam se ja u zivotu susretao sa raznim serverima ni za jednim nije sedeo covek. Ne znam zaista za sta namerava pokretac teme (JohnnyB) da koristi ovu masinu, ako ce neko sedeti za tim ajde da nazovemo "serverom", igrati igrice,.. itd. razne specije onda je opravdana namera za budzenjem... U bilo kom drugom slucaju se ne isplati odresiti kesu za racunar za kojim nece sedeti covek...

P.S. naravno pricamo u malim poslovnim lokalnim mrezama...
P.P.S. JohnnyB ne znam zbog cega si uopste pokretao temu kad ne umes da saslusas/prihvatis sugestiju nekoga ko je mozda iskusniji od tebe... Ako mislis da dobro zboris kupi to i to i cao... AKo se BAS dvoumis, kupi bilo koji od gore pomenutih konf.-a i neces zazaliti , radice ko zmajevi ... ako je ovo odgovor na tvoje pitanje, neka to bude na radost svih...

Ovo je veoma bitna informacija koja dosad nije pomenuta... Ako ti treba za simulaciju i verifikaciju projektovanja hardvera ni 10x Core2Duo ti nece pomoci 😀. E da je 10x CELL-a 🙂...

Pokretac teme nema toliko iskustva sa serverima pa zato pita. Imam neko znanje, ali nedovoljno da bih odlucio.

Pozdravljam i tvoje ucestvovanje u temi, nesto mi je pomoglo a nesto je stvarno suvisno i offtopic.

Poslednja izmena od urednika:
Zanima koji ce ti jak CPU u serveru:
-Supemicro C2SBE ploca i nije preskupa kosta oko 180 Evra kod nas 🙂
-C2D PE2140 ti je sasvim dovoljan za server
-kompatibilan RAM
-RAID 5
ili slicnu AMD kombinaciju, znaci dobra ploca i diskovi, ali prioritet na diskove, ako je zaista u pravom smislu reci server. Da ne razvlacim filozofiju, Aca Rimmer je po mom misljenju najbolji savet dao, a da li ces AMD ili INTEL to je najmanje bitno 😉 Ja bih sebi stavio Intel, Ivan AMD :d i sta sad, eto mu ga AMD :whip: :d , a meni Intel :banana: i obadvojica zadovoljni 😛 :type:
:wave:

pazi: vodi se rasprava da li kupiti ploču š proizvođača(biostar) ali se apsolutno niko nije setio da spomene da bi bilo mnogo pametno da kupi 2 diska od 250gb i napravi mirror.
kakav god je to server biće mnooooogo plakanja ako mu crkne jedini disk koji ima, bez obzira na to da li je procesor amd ili intel 😉

Kao sto rece Yoti diskovi i ploca su bitni 🙂.Mada Yoti nije mozda video da su opcije bile prve dve konfe 🙂,pa da se izabere bolja.

Nazad
Vrh Dno