Šta je novo?

Amd Fx8150 ili neki Intel

Smallville013

Cenjen
Učlanjen(a)
03.10.2012
Poena
151
Posle 6 godina kupujem novi komp i nisam bas u kompu (sta valja a sta ne) .

Koliko sam gledao na benchmarku Amd-FX8150 je dosta dobro ocenjen a bolji je od svakog Intela i-5 a cak i od nekih i-7 a bas je jeftin . U cemu je fora ?

Jel vredi uzimati ?

Ako bi ga uzeo , uzeo bi ga sa maticnom : AM3+ Gigabyte GA-990FXA-D3 . Jel ide ?

Jel se ovo isplati ili da se pogleda nesto od intela ?

FX8150 je u vecini testova slabiji od i5 2500k(3570K), dok je u pojedinim testovima gde 8 jezgara dolazi do izrazaja brzi od 2600K(3770K). Bitna stvar je za koju namenu ti je potreban racunar ?

Lose si gledao, tj. neke pogresne benchmarke. Bulldozer je manje-vise veliki fail Amd-a, i neki Ivy Bridge ce ti vrsiti mnogo bolji posao (npr. i3450)

Zavisi za sta ti treba racunar.
Ako ti treba 8 jezgara onda je 8120 ili 8150 odlican izbor (sa trenutnim cenama koje su osetno nize od intelovih). Ako ti ne treba onda uzmi lepo 3450.
Ovi FX81xx su odlicni overklokeri. Inace razlike izmedju 8120 i 8150 su samo u potencijalnom ekstremnom overkloku, inace su isti procesori. Odmah iz kutije ovaj 8120 bez problema cak i sa stock kulerom teras preko 3.6ghz frekvencije na kojoj radi 8150.

Sto se mene tice gledao bi cenovno grupe procesora
jeftinije : 8120 vs 3450
skuplje : 8150 vs 2500k vs 3570k

U principu 8120 je najjeftiniji a odlican je procesor (cena/performansa) i overklokuje se ko nista. Drugar mi je uzeo 3450 i odlican je procesor isto ali nista od ozbiljnog overkloka na duze staze sa njim. Naravno malo je skuplji.
Sto se tice 8150vs2500kvs3570. Ja bi ovde uzeo 3570k, ali naravno tu razlike u ceni dolaze i do 60evra.

E sada da li je bolje uzeti 8120 a ne 3570k i sa ustedjenih 60 evra uzeti bolju graficku kartu? Sto se mene tice da ako ces da se igras ozbiljno na racunaru. Naravno ako planiras da uzmes neku slabiju grafiku sada pa da dokupis kasnije onda uzmes lepo 3570k i uzivas :)

Poslednja izmena:
U igrama koje koriste 4+ jezgara 8120 i 8150 su isto ok. Naravno takvih je malo, ali dobro tako je bilo i kada sam ja uzimao core2quad6600 2007 sa cetiri jezgra vecina igara je bila singlethread samo par je iskoriscavalo 2 jezgra i evo i dan danas je q6600 ok procesor dok se oni singlecore iz tih dana skoro izumrli a i dual core se muce.
Sada je neki standard 2 ili 4 jezgra. Za par godina 4 do 8. Rekao bi u svakom slucaju da nikako ne uzima dual core ako uzima na duze staze 4 jezgra je ok u naredne 4 godine :)

Poslednja izmena:
Svaka cast na tako brzim odgovorima .

Meni komp treba za sve u principu . Za igrice u glavnom koristim konzolu ali igram i sa ortacima igre umrezeno . Nisam nesto zaludjen za grafiku ali ne volim svake 1-2 godine da kupujem nove komponente i volim da kada kupim da minimum 4 godine nista ne diram .
Jedino sto mogu da kazem da mi je izuzetno bitno je da mi racunar bude brz kada je u pitanju prebacivanje velikih fajlova od oko 50gb jer stalno skidam neke blu ray filmove pa stalno negde prebacujem i tako u krug . Zato cu i uzeti pored hard diska i SDD .

Trenutno se sluzim sa lap-topom i imam intelov procesor i mucim muku sa njim jer se i pored dodatnog hladjenja strahovito greje i cak mi se desi da se sam ugasi .

Znaci meni treba komp koji ce da bude 1. brz prebacivanju sa particija , externi uredjaja , pustanju filmova i brz u multi taskingu 2. da mi igrice rade dobro odnosno da mogu da igram sve igre na max bez problema 3. da moze sto duze da mi stoji upaljen (zbog seedovanja i downloadovanja)

Sto se tice finansija mogu da gledam tu grupaciju ,,skuplje : 8150 vs 2500k vs 3570k"

Graficka koju bih uzeo je Msi Radeon HD7850 R7850-1GD5/OC

Koji procesor ce biti najbolji za moje potrebe i da li je ok ova graficka ?

Benchmark koji sam gledao za procesor i graficku : http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Zbog cega je ovde tako dobro bodovan i da li ima neki drugi benchmark gde mogu da pogledam ?

Jel protiv pravila foruma da napisem ovde sve komponente koje zelim da uzmem ?

Ja bih isao na 3570k. Graficka je bombona

Svaka cast na tako brzim odgovorima .

Meni komp treba za sve u principu . Za igrice u glavnom koristim konzolu ali igram i sa ortacima igre umrezeno . Nisam nesto zaludjen za grafiku ali ne volim svake 1-2 godine da kupujem nove komponente i volim da kada kupim da minimum 4 godine nista ne diram .
Jedino sto mogu da kazem da mi je izuzetno bitno je da mi racunar bude brz kada je u pitanju prebacivanje velikih fajlova od oko 50gb jer stalno skidam neke blu ray filmove pa stalno negde prebacujem i tako u krug . Zato cu i uzeti pored hard diska i SDD .

Trenutno se sluzim sa lap-topom i imam intelov procesor i mucim muku sa njim jer se i pored dodatnog hladjenja strahovito greje i cak mi se desi da se sam ugasi .

Znaci meni treba komp koji ce da bude 1. brz prebacivanju sa particija , externi uredjaja , pustanju filmova i brz u multi taskingu 2. da mi igrice rade dobro odnosno da mogu da igram sve igre na max bez problema 3. da moze sto duze da mi stoji upaljen (zbog seedovanja i downloadovanja)

Sto se tice finansija mogu da gledam tu grupaciju ,,skuplje : 8150 vs 2500k vs 3570k"

Graficka koju bih uzeo je Msi Radeon HD7850 R7850-1GD5/OC

Koji procesor ce biti najbolji za moje potrebe i da li je ok ova graficka ?

Benchmark koji sam gledao za procesor i graficku : http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
Zbog cega je ovde tako dobro bodovan i da li ima neki drugi benchmark gde mogu da pogledam ?

Jel protiv pravila foruma da napisem ovde sve komponente koje zelim da uzmem ?

Odmah cu da ti kazem da ti taj benchmark nije merodavan.
Tj ni jedan benchmark za sebe nije. Neki su stari neki nisu sa istim komponenantama u nekim aplikacijama i igrama jedan procesor/grafika radi bolje u drugima radi losije neki sajtovi vole jedne a mrze drugi, drugi obrnuto, neki su lose radili i podesavali operemu (gledao sam test gde su ljudi koristili fiksnu voltazhu na 8150 od 1.6! na 4ghz lol pa od toga moze samo katastrofalno gore da radi taj procesor sa stock voltazom moze vise da ide). U realnosti sve je to mutno. Jer ocenjivati procesor sam po sebi na jednoj crtici kao recimo tu, je glupo , u nekim stvarima taj 8150 zaista jeste bolji od 3570k ali u vecinidrugih je 3570k bolji od 8150. Mada opet ni ta vecina ne mora mnogo da znaci u realnom radu ako ti to sve ne iskoristis do maksimuma.

Sto se tice igranja igara na max bukvalno ni jedan procesor ti nece praviti problem preko 100evra u 99% slucajeva ukoliko igras u rezolucijama po danasnjem standardu ( 1080p tj 1920 1080 i vece ) uvek ce ti grafika predstavljati najveci problem :) i to nebitno koliko para das na nju.
Evo ti recimo moj primer... ja sam sada uzeo ovaj 8120 koji je od svih tih procesora najslabiji i najeftiniji. Sada igram ovaj MechWarriorOnline closed betu igra je radjena u cryengine 3.0 koji je ono najbolje i najzahtevnije sto moze do sada da se nadje.
Grafika radi na 100% , procesor 4 jezgra do 55% druga dva do 40tak posto zadnja dva na 10% za neke druge stvari. Ceo procesor na 35%, tako da je i on sam po sebi "overkill".

Sto se tice grafike procitao sam negde na netu da ta MSI ima "coilwhine" ( pod opterecenjem cujes zujanje ovako http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=d7Oliy3asjU#t=8s ). Tako da mozda sa te strane nije najbolja kupovina. Inace sto se tice performansi je ok. Mada vredi sada uzeti neku od 2gb memorije.

Ostajem pri onome sto sam prosli put rekao 8120 ako zelis da ustedis pare.
A posto kazes da mozes vise da izdvojis onda definitivno 3570k. Jos jedan razlog za 3570k jeste da znacajno manje trosi struje ... naravno kvalitetne ploce sa tim soketom su skuplje i treba da uzmes neku koja podrzava thunderbolt (http://www.youtube.com/watch?v=gk69pCcVSSQ) kada vec prebacujes tolike podatke mozda ces ubuducnosti zeleti da iskoristis tu mogucnost ... tako da i to treba da uzmes u obzir.
Jos nesto da dodam, uzeo bi neki kvalitetan kuler ne previse skup ali i tih ako ces vec da drzis komp upaljen nonstop, nije da ce se procesor pregrevati nego cisto da ti ne zuji stock kuler i posto je k verzija uvek ves imati opciju da ga komotno overkokujes ako ti ikad zatreba.

Linkovanje komponenti nije protiv pravila samo nemoj da pises firme odakle uzimas da ne bi bilo reklamiranja, napisi sta sve zelis da uzmes pa da vidimo :)

Poslednja izmena:
Ok ako je toliko bolji onda cu gledati da uzmem i5 3570k procesor . Koja maticna je ok za njega ?

Za graficku sam nasao jako povoljno 7850 , za 140evra . E sada ako ne zuji u normalnom radu onda nije nikakav problem , nece mi smetati .

Komponenete bih uzeo su :

Procesor AMD FX 8150 (3.6 GHz) - 18299din ili CPU LGA1155 Intel® Core™ i5-3570K - 22.600din

Graficka Msi Radeon HD 7850 - 16.899din

Maticna AM3+ Gigabyte GA-990FXA-D3 AMD990FX. .10.551din ili neka za Intel i5

COOLER MASTER GX Lite 600W RS600-ASABL3-EU 6.200din

SSD SATA2 120GB OCZ Vertex 2 OCZSSD2-2VTXE120G 8.000din

Memorija bilo koja 2x4giga 1600mhz do 4.000din

HDD SATA3 5400 2TB WD Caviar Green WD20EARX 10.899din

Kuciste bilo koje samo da stane sve .

Ako nećeš da OC-uješ onda uzmi procesor koji nema oznaku "K", i5-3450, 3470, 3550, 3570. Oni su ti za par hiljada jeftiniji od onih otključanih (sa K oznakom).

OC u bilo kojoj varijanti podrazumeva dodatno hlađenje, a to povlači minimum 25-30 € više u odnosu na planiranu cenu.

Uzmi lepo Intel, savetuju te svi veoma lepo, međutim na tebi je da se odlučiš. AMD veoma dobar u kriptoanalizi i kriptografiji uopše, pa ako se baš eksplicitno ne baviš time onda ti i ja savetujem da uzmeš Intel.

Za Intel OC varijantu gledaj ploče sa oznakom Z77 a za ove zaključane H77 ili Z75.

Edit: Uhh, sad gledam šta si napisao.

- grafika, OK - nema druge 7850 u ponudi. Ja sam uzeo Sapphire, iako je bio skuplji u startu ali njega sada nema nigde.
- matična za AMD: gledaj MSI (mnogo preporuka ima na ovom forumu), za intel ASUS Z77/H77/Z75
- napajanje, ne znam manje više OK
- SSD, ne znam, ima dosta preporuka za to, pregledaj odgovarajuće podforume
- memorija, teško, vrlo teško ispod 5000 din
- HDD, nemoj ići na Green varijantu nego na Black ili Blue. Mnogo preporuka je dobio Seagate pa razmisli o tome i pročitaj zašto. Mada, uzimaš SSD pa je i Green onda sasvim OK.
- kućište, razmisli ipak o nekom solidnom kućištu, sa otvorima za 12-ice, a ima onih koji već imaju 1-2 venta ugrađena. Mnogo znači dobro provetravanje.

Poslednja izmena:
Krenuo sam i ja da skupljam lovu za procesor i plocu
I ja sam se razmisljao isto da uzmem AMD 8120 ili 8150 ali sam odustao jer se svi ljudi zale na Steamu da im igra kuca na 20fps (konkretno igra je Counter Strike Global Offensive). Izgleda da nije dobro optimizovana za AMD FX seriju, a sve ostale igre cepaju super na njemu. Tako da ako ne igras CS onda slobodno uzmi AMD.. ja sam odustao samo zbog toga sto uglavnom igram tu igru.
Tako da je moj plan da uzmem i5 2500k i ASUS P8Z77-V LE plocu

Tako je fingon82 8120 isti chip kao 8150 samo nize klokovan.

Maticna za AMD ova moja m5a97 rev2.0
Svaka preporuka, jeftina (~70evra) overklokuje bez problema FX procesore ( do 140tdp podrska dobar VRM heatsink 4+2 phasepower ) nije bas za ekstreman overklok ali stabilna je na umerenim klokovima, hladna i radi bez problema. Butuje se za par sekundi do windows loading screena (windows8 ready ploca), dolazi sa stabilnim novim biosom itd.
MSI ne bih preporucio njihove ploce, bar ne ove jeftinije. Prvo u proslosti sam imao problema sa par ploca a drugo ove njihove ploce ispod 100evra recimo 970 g45 i g46 nisu dobre za FX procesore. 125tdp sto je na granici koliko treba da budem VRM im navodno ima problema 4+1. Sve u svemu samo za stok podesavanja sa FXu za stabilno koriscenje. A greota je uzimati buldozer a ne klokovati bar malo.

Vidim da dosta naglasavas prebacivanje velikih fajlova. Tu ti ssd nece puno pomoci obzirom na mali kapacitet, tako da gledaj da ti hdd bude sto brzi (caviar black npr). To naravno znaci i veca cena (ili manji kapacitet), ali na tebi je da odlucis sta ti je prioritet.

Uzecu i sdd i jedan wd caviar black hdd . Mnogo sam se primio na sdd :)

Ipak sam odustao od Amd-a . Ipak cu uzeti Intel 3570 . Svi zivi su za intel i kazu da ce jos malo pa Amd da se ugasi i da ce Intel imati monopol . Prosto neverovatno da se to doseva u 2012god. gde u svakoj oblasti postoji jaka konkurencija .

Ako moze neko da mi kaze kakva je marka za maticne ploce : ASRock ?

I ako moze neko da mi kaze kakva je ovo ram memorija : Memorija DIMM DDR3 2x4GB 1866Mhz Patriot Viper 3 Black Mamba XMP, PV38G186C9K i sta znaci to sto ima vise Mhz od ostalih ?

Uzecu i sdd i jedan wd caviar black hdd . Mnogo sam se primio na sdd :)

Ipak sam odustao od Amd-a . Ipak cu uzeti Intel 3570 . Svi zivi su za intel i kazu da ce jos malo pa Amd da se ugasi i da ce Intel imati monopol . Prosto neverovatno da se to doseva u 2012god. gde u svakoj oblasti postoji jaka konkurencija .

Ako moze neko da mi kaze kakva je marka za maticne ploce : ASRock ?

I ako moze neko da mi kaze kakva je ovo ram memorija : Memorija DIMM DDR3 2x4GB 1866Mhz Patriot Viper 3 Black Mamba XMP, PV38G186C9K i sta znaci to sto ima vise Mhz od ostalih ?

Nece se ugasiti AMD tripuju ljudi LOL. Jaka konkurencija vec sada ne postoji zato intel i drzi tako bezobrazne cene :)
Asrock je solidan brend ali sve zavisi od modela ploce.
Brzina memorije ti u realnom radu ne znaci mnogo. Bice bolja za klokovanje itd.

E pa ovako . Komponente koje uzimam su :

Pocesor - Intel i5-3570k
Maticna -MB LGA1155 Z77 ASRock Z77 PRO4-M
Grafika - VGA AMD Radeon 7850 MSI OC 1GB/DDR5
SSD - SSD SATA3 90GB Kingston HyperX SH103S3/90G
HDD - HDD SATA3 7200 1TB WD Caviar Black WD1002FAEX - Vec sam uzeo
Napajanje - 600W Cooler Master GX Lite non-modular,/SLI/80PLUS/RS600-ASABL3-EU
Optika - dwd rezac , najobicniji
Kuciste - samo da stane

Da li bi neko nesto izmenio ili dodao ? Trebam da porucim pa pisite ;)

Poslednja izmena:
Evo gledam diskusiju oko komponenti pa reko da se uključim...
Po meni šta god da čovek uzme neće pogrešiti,samo igra ulogu šta preferira.Ja sam recimo uvek bio i jesam za Intel a eto sve mašine su mi AMD :D

Po meni mislim da je najpametnije uzeti što jeftinije u pogledu na procesore,znači ok kloker sa dobrom pločom dosta memorije i jaču grafiku....
Ja imam 955BE,X2 250 i i5 2450M(laptop),Od grafike 6850,6770 i na laptopu GT 630M.Od memorije imam Patriot i Kingston,mnoštvo HDD-ova,SSD Verbatim,LC X-TYPE 600W,CM 500W.. itd...

Realno svaka mašina mi radi perfektno bez ikakvih začkoljica...na igrama sa obe grafike nemam problema,jednostavno nema toliko zahtevnih igara u današnje vreme.
Što se tiče prenosa podataka SSD nije neka opcija mooožda USB3.0,pošto ga ja koristim i onako laički...brži je transfer odokativno :)

Po svemu što ja imam ili sam imao...ako želiš da uštediš onda je AMD BEST ako imaš keša i ne svrbi te džep...Intel.Obe mašine će raditi sjajno posao to garantujem!

Pocesor - Intel i5-3570k
Kuciste - samo da stane

Malo ce ti biti 90giga na ssd bolje idi na 120 kao sto ti preporucuju, tj bolji je odnost gb po evru :)
Ako neces da oerklokujes a posto nisi stavio nista bolje od stok kulera prepostavljam da neces onda mozes neki procesor bez K a mozes i slobodno da uzmes 3450 3550 itd razlike u brzini su jako male a u ceni su osetne :)

takodje zaboravio si ram ... uzmi mushkin redline 1.5v :)

Ja sam napravio gresku u kucanju . Uzimam SSD od 120gb naravno . Sto se tice procesora ipak cu uzeti onaj 3570k jer ga svi hvale i kazu da je bas dobar . Uzimam namerno sa K jer ovog trenutka ne planiram da ga overklokujem ali svi moji ortaci jesu svoje procesore pa me mozda u buducnosti ubede .

Sto se tice napajanja ne mogu bas da se razbacujem . Bitno mi je da imam 600wati i da je sigurna marka . Rekli su mi da gledam Cooler Master i da je on best bay za te pare .

Za mushkin memoriju nikada nisam cuo . Jel dobra ona i ako jeste zasto ?

Koja mi je najbolja od ovih da uzmem : Memorija Transcend DDR3 8GB 2000MHz aXeRAM , Memorija DIMM DDR3 2x4GB 2400MHz Kingston HyperX CL11,KHX24C11T2K2/8X , Memorija DIMM DDR3 2x4GB 2133Mhz Intel Extreme Masters XMP, CL11/PVI38G213C1K , Memorija DIMM DDR3 2x4GB 1866Mhz Patriot Viper 3 Venom Red, PV38G186C9KRD ili taj mushkin redline 1.5v ?

Pocesor - Intel i5-3570k
Kuciste - samo da stane

1. Koliko sam shvatio kupujes racunar da ti traje duze od godinu dana, rekao si cak 4 godine (malo teze, ali hajde),a sa grafickom od samo 1GB memorije to vec sada nije kako treba, a za 6-8 meseci ne bi me cudilo da postane izrazeno. AMD i NVidia imaju dosta lepu ponudu grafika sa 2GB memorije, pa gledaj da doplatis tu malu razliku jer se ZAISTA isplati.
2. Preskoci ASRock plocu, uzmi nesto cestito, ASUS/MSI/Gigabyte.
3. SSD od 90GB...hm, za jako malu razliku imas od 120GB, a taman ce ti tih 30GB zafaliti, videces i sam. Dakle 120GB i to samsung 830 recimo. Preskoci placanje imena Kingstonu za fazmozni HyperX, jednostavno ne vredi te pare.

@smallvile: mushkin je dobar jer ima dobre cipove i hladnjak. pa je memorija raspolozena za overklok i zatezanje latencija. i uglavnom ne pravi probleme sa plocama.
mushkin uzimaj. ne bacaj pare na ove zezalice.
ima cm dobrih napajanja, ali daleko od toga da su odraz kvaliteta... i ovo napajanje ne spada u ta "dobra". imas 600w... ali kad dodjes oko 400 bas ce lepo da se cuje taj vent na njemu:trust:

@GoranM
1 - Realno u pravu si ali ja ne igram neke mnogo zahtevne igre na pc-u nego na konzoli . Na pc-u uglavnom igram timske igre koje se igraju preko neta i takodje mi je bitno da pc moze da mi dugo radi odnosno downloaduje i upploaduje . Za to mi ne treba grafika nesto preterano jaka ali racunam sto sada uzmem bolju sto duze ce mi sluziti (Ne volim non stop da menjam komponente a i nemam vremena da pratim sta je aktuelno a sta isplativo tako da kada kupim kupio sam) . Za to si u pravu da je bolje da se uzme 2gb ali budzet mi je vec tesan sa ovim komponentama a da uzmem od 2gb kosta me jos 50evra vise od ove od 1gb , sto i da ocu da dam nemam :D
2 - Meni su rekli malo drugacije . Rekli su mi svi koje poznajem da preskocim MSI a da su ove dobre i da su ASROCK dobre maticne koliko i Asus .
3- U prethodnom postu sam napisao da je u pitanju greska . Napisao sam umesto 90 umesto 120 :)

@turok: Videcu za tu memoriju ako kazete da je toliko dobra :)

Sta mislis koje napajanje da uzmem od 600wati a da nije bas skupo odnosno mozda je bolje pitanje , koje je napajanje od 600wati best buy ?

Jojj GX serija napajanja je shitara, mogu da zamislim tek ovaj Lite kakav je :S: Smallville kao sto ti rekose ljudi uzmi mnogooo bolje napajanje od ovog, citajuci tvoje postove ti masinu ne planiras da gasis uopste, sto znaci taj CM umire garant mnogo ranije, a ne 4god :zgran: Gledaj neki Seasonic, TT, event. Chieftec ili LC. Zaboravi na to 600w, kao prvo ta masina ni blizu ne bi povukla toliko, kao drugo onaj Lajt shit bi pustio dusu vec na ~450w.

P.S. Ih kako ljudi zale pare za napajanje, uvek je tako bilo i bice.... bitno da je cpu i grafa napucana :d

Poslednja izmena:
P.S. Ih kako ljudi zale pare za napajanje, uvek je tako bilo i bice.... bitno da je cpu i grafa napucana :d

Upravo to,posle kukaju crklo ovo crklo ono.

@Smallville013

Nemoj da stedis na napajanju,uzmi kvalitetno jer ti je konfiguracija dobra i skupa i mora da ima stabilno napajanje.Ako nemas kinte izbaci ssd trenutno uzmi kvalitetno napajanje,posle dodaj neku crvenu i kupis ssd.:D

LC X-TYPE u mom kompu drži:AMD X4 [email protected],8Gb Patriot Gamer,4xHDD,SSD,3x12cm fan,3x9cm fan,fan conroler,MSI 6850 Cyklone,Asus zvučna,kuler Noctua NH-D14!

Rock stabile! Bez ikakvih zviždanja,zujanja i ostalih trica...svaka preporuka!

Receno mi je da potrazim Mushkin memoriju . Ne znam koja je fora i zasto ali njih nema . Nasao sam samo u jednoj radnji i ima jako mali izbor i to kaze da mu je ostalo i da nece dobijati . Zna li neko zbog cega nema ? Da li je ova marka stvarno bolja i koliko od drugih ? Ako nema nigde , koju drugu da uzmem ?

Nazad
Vrh Dno