Šta je novo?

AMD FX konfiguracija do 45-50k maks

Munja

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2003
Poena
620
Ćao,
Prošle godine otprilike u ovo vreme sam jurio sličnu konfiguraciju, samo tada su najavljivali da famozma serija Bulldozer procesora treba da se pojavi.
U nadi da će doneti nešto novo i spustiti cenu ostalim procesorima i pločama, odlučio sam da odložim kupovinu do daljnjeg.

Ali, ne lezi vraže, od tada ne da su pale cene, nego su još i skočile. Prosto ne pamtim da su neke komponente držale cenu na istom nivou preko godinu dana.Neke su čak i poskupele
kao hard diskovi do te mere da je to apsurdno, kao da je poplava na Tajlandu bila juče, ako je to uopšte i razlog dizanja cena ili je možda uvođenje nekog novog poreza u međuvremenu
koji ja nisam registrovao razlog tome.

Elem, za sumu od 45-50 000 dinara koliko sam mislio maksimalno da izdvojim uzeo bih neku FX konfiguraciju kada sam već toliko čekao pomenuti procesor iako znam da realno nije ništa bolji od i3 procesora.
Namena računara - ništa specijalno, sve i svašta, od multimedije, poneki zahtevniji audio/video program,CAD, možda neka igrica, PES, NBA i slično, znači ništa previše zahtevno, uglavnom da bude
brzo i pouzdano i upotrebljivo sledećih nekoliko godina.

Dakle, mislio da sledeće komponente da uzmem u obzir:

CPU: FX 4100 - 10.800
*možda je i i3 2100 bolji, ali ovaj je ipak sa 4 jezgra
Ploča: Gigabyte GA-970A-D3 - 8.400
*ili neka slična u tom cenovnom rangu, nisam siguran koja, preveliki je izbor čip-setova i modela
Grafika - Powercolor GoGreen SILENT Radeon 6570 - 4.000
*znam da grafika nije neka, ali kapiram da mi ne treba ništa jače, osim ako ovo nije baš krš i previše slabo?
RAM - Patriot 4GB DDR3 16000Mhz - 2.200
HDD - Seagate SATA 3 5900RPM 2TB - 11.700
*cenim da je hard krš, ali za te pare nisam video ništa bolje
DVDRW - LG - 1.600
napajanje - Seasonic 400ET ili Chieftec GPA-500S - SS - 4.900
*iako manje snage na papiru kapiram da je SS bolja varijanta
kućište - Cooler Master 335 - 3.300
*ne znam da li valja, ali mi se sviđa kako izgleda

Sve zajedno izađe oko 47.000 dinara, ako imate neki bolji predlog za manje para ili nešto bolje za malo više, slušam?

Poslednja izmena:
Asus M5A97~ 7600din.
AMD Phenom™ II X4 965 ~11500din
Za hdd dodaj jos malo i uzmi Seagate Barracuda ST2000DM001 ili nesto tome slicno.
Ram mozes i da uzmes na 1333mhz i tu ustedis.
Grafika je krs, tako da za 52-53000din, moze da se iskombinuje nesto bolje.

@va_milos
Da slažem se ova Asus M5A97 mi je promakla, čini mi se da je ona u toj klasi najbolji izbor za tu lovu, ipak je Asus, Asus, a može i da se klokne FX uvek.
Što misliš da je AMD Phenom™ II X4 965 bolji izbor od FX 4100, ovaj potonji em ima veći radni takt, em je noviji em je čak i jeftiniji?

@Dovahpig
Da video sam ovu ponudu i od gotovih konfiguracija nisam video ništa bolje. To isto ima i WinWin u ponudi.Ne sviđa mi se samo što daju mali disk samo 500Gb, malo lošija ploča MSI 870-C45 i lošije napajanje naspram Seasonic-a i Chiefteca koje sam predložio.
Mada za tu lovu teško da može da se nađe bolja ili takva konfiguracija.

Mada nešto gledam testove FX 4100 naspram i3 2100 i opet ne mogu da verujem da ga je i3 razbio u svemu, a opet Intel je intel, a razlika u ceni je mala..

Naime našao sam sledeću i3 konfiguraciju u oglasima:

CPU: Intel Core i3 2120 3.3GHz
Ploca: Gigabyte GA-H61M-D2-B3
RAM: Exceleram 4GB 1333MHz DDR3
Graficka Kartica: Powercolor Radeon 6770 1GB GDDR5
Hard Disk: WD 500GB SATA3
Opticki Uredjaj: Samsung SH-222AB
Kuciste i Napajanje: Cooler Master Elite 334 / 420W

Sve zajedno 41.000 dinara, ne sviđa mi se samo mali hard i napajanje koje i nije CM, ali kapiram da bi izdržalo ovu konfiguraciju s obzirom da se i3 ne klokuje niti ima neku veliku potrošnju u odnosu na AMD.
Šta kažete?

A generalno pošto su i3/FX konfiguracija približnih performansi i potrošnje na koje napajanje i grafiku da idem, znam da je Seasonic neprevaziđeno iako ima 400w, ali da li mogu da idem i na nešto slabije u ovoj varijanti za nešto manje para i grafika
znam da je Radeon 6570 slaba, koji je neki minimun, koja grafika bi ispratila ostatak konfiguracije?

Poslednja izmena:
@va_milos
Da slažem se ova Asus M5A97 mi je promakla, čini mi se da je ona u toj klasi najbolji izbor za tu lovu, ipak je Asus, Asus, a može i da se klokne FX uvek.
Što misliš da je AMD Phenom™ II X4 965 bolji izbor od FX 4100, ovaj potonji em ima veći radni takt, em je noviji em je čak i jeftiniji?

Asus m5a97 pro je odlicna ploca, pogledaj moj profil, ocovao sam sve za 20 sekundi a mogu i na 4,2Ghz [probao] ali nema potrebe + bih sa hladjenjem leti bio na limitu. Ako kupim jacu graficku ici ce i na 4,2Ghz.. Dakle ploca je sasvim solidna i kvalitetna a mozes da kupis i neki jaci evo model, 990x npr.

Sto se procesora tice, Phenom II 965 je bolji izbor i od fx6100 u velikom broju programa i aplikacija, jedini BD koji se isplati je 8120 i da se naklokuje na preko 4,6Ghz [ali to trazi skupo i dobro napajanje i kuler od 50e min :d]

fx4100 je najveci fail od procesora ikada :d

Moj savet ili uzmi Phenom II 965 i neki kuler za 35e, ocuj na 4Ghz i uzivaj. A mozda je bolje da uzmes i3 2100 i sacekas jedno 2 godine pa predjes na i5 2500k, do tada ce i3 lepo da radi. Phenom II na 4Ghz je brzi od i3 ali samo u aplikacijama i programima koja traze 4 jezgra, u igricama nema vecih razlika a samim tim i u svakodnevnom radu.

Za sada su informacije takve da sledeci amd procesori nece biti fail kao BD tako da mozda neces pogresiti i da uzmes Phenom II 965 [bolji je od fx4100 za klasu] ali je mozda racionalniji ozbor i3 2100..

Na kraju ipak odustajem od FX varijante. Čini mi se da za nešto malo više para mogu da pazarim i3/i5 konfiguraciju,
koja je znatno bolje rešenje na duži vremenski period pošto ne planiram da sledećih 3-5 godina išta upgrade-ujem.
Sad nisam siguran da li da idem na gotovu konfiguraciju kojih ima po ok ponudama na raznim mestima, nešto tipa ovako
sa i5 procesorom i solidnim ostalim komponentama,ali krš kućištem i napajanjem, a opet sa dve godine garancije i super cenom!
ili da polako sklapam sam i3/i5 konfiguraciju po svojoj želji sa kvalitetnim komponentama, mada teško mogu za te pare mogu i5 varijantu da sklopim sa dobrim napajanjem i grafikom.

Poslednja izmena:
Neka ti neko predlozi bolju plocu, Asus :D npr, uzmi i3 2100 i 2x4Gb rama kada je vec ovako dz. Za graficku ne znam koliko ce ti ostati kesa ali zbudzice se nesto. Za 2 godine, kada i3 postane ''slab'' bocnuces neki i5 ili i7 i kraj price.

Da štedi na ramu!? Ajde sve , ali memorija nikad nije bila jeftinija, uzmi max koliko ploča podržava.

Bilo je u WinWinu pre par meseci u ponudi 2 ultimativna racunara sa i3 i i5 procesorima upakovani u extra providna kucista,i3 je bio na akciji oko 45 000 a model sa i5 procesorom oko 57 000,mislim da ti je to bolja solucija,pogledaj na njihovom sajtu,uglavnom reklamirali su ih kao gejmerske racunare koji sve mogu,i koji s ekoriste na nekim velikim takmicenjima u raznim video igricama kod nas,ne znam kako se tacno bese zovu modeli ali vidi na sajtu.Izgledaju kucista zaista mocno,ili odi do neke WinWin radnje.
Evo nasao sam na njihovom sajtu,za 54000 tesko da bolje ima

http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...gb-radeon-6850-500gb-thermaltake-v3-500w.html
A ako mozes da dodas oko 20000 ili da uzmes na kredit,rata na 36 meseci je 3600 uzmi masinu sa dve graficke 6850 i miran si

http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...0-4ghz-oc-2x4gb-ddr3-2x6850-1tb-dvd-600w.html

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno