Šta je novo?

AMD FX 8150 ili Intel I5 2500k

cimesa

Cenjen
Učlanjen(a)
17.05.2010
Poena
154
Posto u ponedeljka idem da pazarim plocu a jos uvek se predomisljam izmedju intela i amd reko da pitam i vas...:)

AMD

Asus Crosshair Formula V 990FX
AMD FX8150
2x4 8gb mushkin redline 1866mhz 1.5v

Intel

Asus SABERTOOTH P67
Intel I5 2500k
2x4 8gb mushkin redline 1866mhz 1.5v

Sta uzeti...?????

Tema za "Sta da kupim..." ;)

Sto se tice tvog pitanja, baci pogled na ovu temu, pa listaj narednih nekoliko stranica.

Ja kao korisnik obe platforme(bio i na SB, sada na BD) ne bih da ti preporucim ni jedno ni drugo, ali cu ti reci da sam generalno zadovoljniji AMD kombinacijom u svakodnevnom radu. (pri tom ne kazem da je Sandy kombinacija losa, posebno sam CPU, ali ceo koncept oko LGA 1155 ima svoja ogranicenja i manjkavosti pa to kvari sliku, ne bih da duzim sad o raznoraznim musicama i problemima koje sam imao). Sa sadasnjim stanjem na trzistu igara i njihovoj orjentaciji na do 4 jezgra multicore podrskom(uz par izuzetaka), ako je komp striktno za gaming, onda je 2500k trenutno bolji izbor, ali isto tako imaj u vidu da tu procentualnu razliku u frejmazi osetiti neces, tj-i sa buldijem ce ti gaming dozivljaj biti-identican.
Ako uzmes tu P67 plojku, upgrade path ti je na Ivy, a ako budes isao na AM3+, upgrade path ti je, po meni, dosta bolji, negde krajem leta/pocetkom jeseni imaces mogucnost da bocnes Vishera FX-8350, Piledriver based CPU, u najkracem-dobijas mogucnost da se apgrejdujes na prilicno unapredjeni CPU, sa unapredjenjima tacno tamo gde treba, a to su IPC, potrosnja, klok, a zadrzavas visok broj jezgara. Kod Ivy-a s druge strane, upgrade je u necemu cega realno vec ima vise nego dovoljno, 10ak% veci IPC i nesto visi klok, te unapredjenja IGP-a sto ti najverovatnije ne treba jer neces ni koristiti integrisanu grafiku, dok u onome sto Sandy platformi nedostaje-broj jezgara, unapredjenja nece biti, ostajes na 4. Neko ce reci-dovoljno, ali ja nekako ipak ako vec imam opciju da dobijem vise, volim to i da iskoristim, a AMD mi nudi 8 klokabilnih jezgara i perspektivu da u skorijoj buducnosti predjem na sredjenu i ispeglanu verziju Bulldozera cime ce to biti vise nego interesantna platforma.
Imaj takodje u vidu i da ce ti za BD kombinaciju trebati potencijalno jace napajanje nego sto bi trebalo za SB 2500k pa vidi sam.
Izbor AMD ploce ti je odlican, od Formule bolje nema, ja sam odusevljen plojkom, ali sto se tice FX-8150, ako se vec odlucis za AMD, mozda da razmislis i o FX-8120, ustedeces kintu a dobices prakticno isto, cak se na vazduhu 8120 ponasa i bolje u vecini slucajeva.U svetlu ovih vesti o izlasku FX-8350 od pre neki dan, ne bih isao na najskuplju AMD varijantu, znaci FX-8120+Formula, a tamo na jesen-BIOS update i-Piledriver.:wave:

Poslednja izmena:
Trenutno koristim AMD Phenom II 965, ali u tvojoj situaciji bi izabrao Intel i5 2550k potpuno nov procesor iz ove godine.

Poslednja izmena:
Trenutno koristim AMD Phenom II 965, ali u tvojoj situaciji bi izabrao Intel i5 2550k potpuno nov procesor iz ove godine.

2550k je sve sem "poptuno nov procesor iz ove godine", 2550k je 2500k sa defektnom grafikom i bez ikakvog opravdanog razloga je skuplji...

Ja sam na amd-u ali realno je da uzmes i5 2500k, kada ga naklokujes na 4,5Ghz brutalno je jaci od svakog Bulldozera a i na default + ces manje da se zezas oko oc-a, manje trosi, i uvek ce biti trazen ako se nekada odlucis da prodas.

Bulldozer je za amd entuzijaste i ljude sa Djerdap napajanjima, kao i za ljude koji hoce neki apgrejd a da ne menjaju am3+ plocu mada je meni trenutno mnogo bolji izbor 1090t ili 1100t Thuban.

Posebno sto si ti naveo da bi komp sluzio za igranje, ok i Phenom II naklokovan je dovoljan ali nema smisla trenutno uzeti BD pored i5 2500k koji je brzi u 80% programa itd.

Bez razmišljanja 2500K! I najbolje Z68 ploča! AMD možda krajem godine kada izađe Piledriver ;)

Mada ako cemo realno,nije sve ni u procesoru. Graficka je najbitnija. U 80% igri bice ti isti fps,u ostalima malo veci sa intelom,ali opet da li je 88 ili 90 ili 91 fps,neces ni primetiti ;)

Definitivno od ta dva za igre bih isao na 2500k, tj ako cemo iskreno za bilo sta bih pre isao na 2500k... Manje trosi, bolji je na svakom kloku a pogotovo na nizim (blizim defaultu), vise izvlaci iz svake grafike itd... Kao jeftinija alternativa, isao bih na 965/955/960T ili na 1090t i razliku para dao na jaci grafiku...

Definitivno od ta dva za igre bih isao na 2500k, tj ako cemo iskreno za bilo sta bih pre isao na 2500k... Manje trosi, bolji je na svakom kloku a pogotovo na nizim (blizim defaultu), vise izvlaci iz svake grafike itd... Kao jeftinija alternativa, isao bih na 965/955/960T ili na 1090t i razliku para dao na jaci grafiku...

Slazem se. Ili ako hoces bas najjeftiniju varijantu, onda AMD 555/565, pa ih otkljucas :) Mada vidim da ne stedis pare, onda bih isao na 2500k iako sam AMD fan :D

Vrh Dno