Tema za "Sta da kupim..."
Sto se tice tvog pitanja, baci pogled na
ovu temu, pa listaj narednih nekoliko stranica.
Ja kao korisnik obe platforme(bio i na SB, sada na BD) ne bih da ti preporucim ni jedno ni drugo, ali cu ti reci da sam generalno zadovoljniji AMD kombinacijom u svakodnevnom radu. (pri tom ne kazem da je Sandy kombinacija losa, posebno sam CPU, ali ceo koncept oko LGA 1155 ima svoja ogranicenja i manjkavosti pa to kvari sliku, ne bih da duzim sad o raznoraznim musicama i problemima koje sam imao). Sa sadasnjim stanjem na trzistu igara i njihovoj orjentaciji na do 4 jezgra multicore podrskom(uz par izuzetaka), ako je komp striktno za gaming, onda je 2500k trenutno bolji izbor, ali isto tako imaj u vidu da tu procentualnu razliku u frejmazi osetiti neces, tj-i sa buldijem ce ti gaming dozivljaj biti-identican.
Ako uzmes tu P67 plojku, upgrade path ti je na Ivy, a ako budes isao na AM3+, upgrade path ti je, po meni, dosta bolji, negde krajem leta/pocetkom jeseni imaces mogucnost da bocnes Vishera FX-8350, Piledriver based CPU, u najkracem-dobijas mogucnost da se apgrejdujes na prilicno unapredjeni CPU, sa unapredjenjima tacno tamo gde treba, a to su IPC, potrosnja, klok, a zadrzavas visok broj jezgara. Kod Ivy-a s druge strane, upgrade je u necemu cega realno vec ima vise nego dovoljno, 10ak% veci IPC i nesto visi klok, te unapredjenja IGP-a sto ti najverovatnije ne treba jer neces ni koristiti integrisanu grafiku, dok u onome sto Sandy platformi nedostaje-broj jezgara, unapredjenja nece biti, ostajes na 4. Neko ce reci-dovoljno, ali ja nekako ipak ako vec imam opciju da dobijem vise, volim to i da iskoristim, a AMD mi nudi 8 klokabilnih jezgara i perspektivu da u skorijoj buducnosti predjem na sredjenu i ispeglanu verziju Bulldozera cime ce to biti vise nego interesantna platforma.
Imaj takodje u vidu i da ce ti za BD kombinaciju trebati potencijalno jace napajanje nego sto bi trebalo za SB 2500k pa vidi sam.
Izbor AMD ploce ti je odlican, od Formule bolje nema, ja sam odusevljen plojkom, ali sto se tice FX-8150, ako se vec odlucis za AMD, mozda da razmislis i o FX-8120, ustedeces kintu a dobices prakticno isto, cak se na vazduhu 8120 ponasa i bolje u vecini slucajeva.U svetlu ovih vesti o izlasku FX-8350 od pre neki dan, ne bih isao na najskuplju AMD varijantu, znaci FX-8120+Formula, a tamo na jesen-BIOS update i-Piledriver.:wave: