Šta je novo?

AMD FX 8120,FX 6200 vs i5 3450 za gaming?

thedraganche

Cenjen
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poena
154
Kao sto pise u naslove,aznima me sta je bolje od ova 3 procesora za gaming na duze staze, fx 8120 je 8core i kosta malo manje od 3450,i tu razliku bih mozda mogao da napucam u bolju plocu za amd i kasnije da nadogradim procesor ako zatreba za koju godinu,posto mi komp sluzi samo za gaming,filmove,net i slicno,sta je bolje da uzmem a da mi bez problema gura igre na medium-max u naredne 3-4 godine? GPU mi je GTX 560 TI btw.
Zaboravio sam na FX 8150,koji je oko 22000din,ako moze neko da mi preporuci neku plocu za fx8150 do 7-8000din,ako je moguce?

Poslednja izmena:
Najbolje bi bilo da napises koji ti je budzet za kupovinu pa da ljudi mogu da ti preporuce najbolje. Ja licno ne bih isao ni na jednu od 3 ponudjene verijante. Da sam na tvom mestu kupio bih i5 2500k i neku od ploca p67 ili z68. Ako je samo gaming i multimedia onda lagamo mozes procesor da drzis na osnovnim vrednostima, a ako ti za par godina zatreba jos snage lagano ga oveklokujes. Sto se tice ovoga sto si ti ponudio fx 8120 mnogo trosi i nebih ga ja stavljao na neku plocu od 7-8 soma,a 8 jezgara ti netreba za ono za sta ces ti da korisis komp. Druga opcija i5 3450 je ok i po snazi je tu negde sa i5 2500k, ali kod njega mislim da nema veceg overkloka.

ako mora amd, onda idi na x6 phenoma. bolji je za gaming od buldozera. ali i dalje mislim da je za gaming bolja opcija 2500k sa dobrim coolerom... evo ti uporedni test 2500k vs x8 1100t be http://www.anandtech.com/bench/Product/288?vs=203 pa sam prosudi.
po strani sto jedu bruku vise struje buldozeri.

Hmm,pa ako je tako onda bolje da uzmem i5 3450,zato sto manje trosi,a i ne nameravam da OC uopste pa mi 2500k i nije potreban,a u igrama je mala razlika koliko sam cuo izmedju 3450 i 2500k

jeste mala razlika, ali za 3-4 godine koje pominjes ce ti trebati jos procesorske snage. a apsolutno je safe klokovanje 4.5, 4.6, i sa nekim ozbiljnim kulerom temperature uopste nisu problem. ako ne bi da klokujes, a igras se na full hd, mislim da ce ti za taj period trebati i7. a to je vec dosta skuplje.

budzet mi je 70 000din (ne samo za procesor i plocu,tu je graficka,psu,kuciste i ram) ,to je maksimum,ni dinar vise od toga,a ako moze i manje malo,jos bolje,postavio am vec u jednoj temi da mi preporuce konfiguraciju,ali se opet dvoumim izmedju procesora,jedni kazu 2500k, jedni 3450,jedni 2400,tako da nikako da se odlucim,nzm da li da uzimam 2500k posto ne nameraam nikada da OC,a i ploce za njega su skupe, a izmedju 2400 i 3450 akzu da je IB bolji malo i da manje trosi, a sa solidnom plocom je oko 26000din sto je meni taman jos uvek nisam uzeo gtx560TI ,koristim gts 250 i ,i dalje mi gura igre solidno,tako da sad nameravam da uzmem komp za anredne 3-4 godine,a kasnije ako menjam menjam sve,ne nadogradjujem neke komponente.

Poslednja izmena:
Hmm,a kakva je hd7850 u odnosu na 560ti? Radeon 7850 MSI TwinFrozr OC 2GB/DDR5,/DVI/HDMI/DP/256bit kosta 25 000, 70000 mi je maksimum maksimuma :D Ako moze neko jeftinije kuciste za 2-3000 i tu razliku da dodam za 7850 bilo bi super?

Poslednja izmena:
Evo,malo sam uporedjivao cene,pa nasao ovo,sta mislite sada: (samo kuciste nadjite neko jeftinije ako moze :D)
i5 3450 - 19 200din
2x4gb exceleram redculvert 4200din
seasonic SS 500ET - 6700din
ASUS p8b75 - M LE - 7200din (sta mislite o ovoj ploci,posto ne nameravam da OC,moze li ona,a podrzava 22nm i 32nm i 2 i 3 generaciju Intelovih i3,i5 i i7 procesora)
iuz tu plocu i malo jeftinije kuciste, mogu ad uzmem HD 7850 twin frozr OC 2gb 25000din
to mu izlazi oko 63000,i uz neko malo jeftinije kuciste osatce mi neki dinar za cokoladu :D
P.S. kakva je ova ram memorija u odnosu na hyperX 8gb za gaming? Ili nema velike razlike?

koristim gts 250 i ,i dalje mi gura igre solidno,tako da sad nameravam da uzmem komp za anredne 3-4 godine,a kasnije ako menjam menjam sve,ne nadogradjujem neke komponente.

U kojoj se rezoluciji igras?

S obzirom da ce ti najzahtevnija stvar na kompu biti igrice, a da ti i sada solidno rade, mislim da nemas potrebe za nicim jacim od X4 AMD BE procesora, tako da ostatak para moze da ode na kvalitetniju plocu itd.

Igram na 1920x1080,ali nzm za p2 x4,posto bih komp posle kupovine menjao tek za 3-4 godine,pa mi treba nesto sto ce bez problema gurati za to vreme,ali moze li neko da mi odgovori na pitanje u vezi kucista i maticne?

Hvala na pomoci,resio sam da uzmem ovo konacno :
i5 3450
asus p8b75-m le
hd 7850 OC 2gb ddr5
2x4gb exceleram 1600mhz
fractal design core 3000
seasonic ss 500et
nadam se da ce da gura jedno 3-4 godine,ako ne na max,na medium bar :D

Poslednja izmena:
Igram na 1920x1080,ali nzm za p2 x4,posto bih komp posle kupovine menjao tek za 3-4 godine,pa mi treba nesto sto ce bez problema gurati za to vreme,ali moze li neko da mi odgovori na pitanje u vezi kucista i maticne?

Zasto mislis da AMD quad-core uz dobru graficku nece biti dovoljan za 3-4 godine ako ti sada, kako si sam napisao, GTS 250 jos uvek solidno gura igre? Jos ako ga dignes na 3.8GHz ili vise... :banana:

Vidim da si vec resio, ali moja sugestija ti je da uzmes 60-70€ jeftiniji procesor i da te pare preusmeris na kvalitetno i prostrano kuciste, kvalitetniju plocu, modularno napajanje, Kingston memoriju, SSD, patike ili nesto deseto sto ti padne na pamet :trust:

Doduse, mozda ja i gresim u razmisljanju posto nisam gamer :D

@ Kamikaze, pa pazi,pre bih isao na intel quad procesor zato sto vec 4 godina koristim intel E5200 dual core na stock 2.5Ghz ,sa gts 250 i 2gb rama mi cepa sve, jedino BF 3 moram na low-medium,ostale igre rade super,zato bih pre isao na intel quad za duze staze nego amd-ov (procesor bih opet drzao na stock,jer opet kao sto rekoh nemam namere da klokujem ni gpu ni cpu),ne kazem da su amd procesori losi,samo intelovi procesori su me sluzili perfektno(jos se secam starog dobrog celerona na 2.4ghz kojeg sam imao pre 7 godina :D),a sto se tice kucista, FD Core 3000, je midi tower,nije malo, ima odlicno hladjenje 2x 14cm i jedan od 12cm,kosta oko 6000 i podrzava miniatx,microatx i atx ploce tako da ako ga uzmem ne bih morao da ga menjam duze vreme. SSD mi ne treba za kingston memoriju cu vrv i da uzmem posto je 1500din skuplja od exceleram 8gb tako da nije problem.Razmislicu jos malo pa cemo videti,u svakom slucaju hvala potrazicu testove o amd baziranim konfigurcijama za duze staze pa cu videti sta i kako.

Razmislicu jos malo pa cemo videti,u svakom slucaju hvala potrazicu testove o amd baziranim konfigurcijama za duze staze pa cu videti sta i kako.

Ti znas najbolje sta i zbog cega zelis, mada mi nije najjasnije zasto neces da radis OC kad vec postoji mogucnost besplatnog podizanja performansi uz malo truda. Mozda ja gresim, ali mislim da danasnji AMD CPU za 3-4 godine nece biti usko grlo kad su igrice u pitanju, a i ako zaskripi, ta usteda ce biti vise nego dovoljna da doplatis za Hexa-Core.

S druge strane, Intel je ipak noviji i ima manji TDP, al' zasluzuje neku bolju plocu, a ne tu osakacenu LE verziju :S:

Poslednja izmena:
Razmisljao sam i pre o amd procesorima,ali sto se tice OC-a,ne znam,nikada nisam to radio,niti znam kako,a najvise me brine sledece (stvarno nemam iskustva sa ovim,pa ako budem zvucao glupo izvinite):
Radni vek procesora-da li moze nesto da se za*ebe kada se OC?
Moze li nesto da se desi ploci?
Kakvo napajanje mi treba?
ako na primer uzmem phenom 2 x4 960t,koji ,video sam ima mogucnost otkljucavanja jezgra i dobro se OC,da li ce moci na seasonic ss 500et?
Pretpostavljam da stock cooler nece biti dobar za to,pa moram i nov da uzimam?
Ne znam,jednostavno nisam radio a i nzm sto bih kada na stok ce igre raditi super,kao sto rekoh stock e5200 2.5ghz radi super,tako da ivy bridge koji je bezbroj puta bolji bi trebalo da bude mnogo vece poboljsanje. A sta fali toj ploci za ovaj procesor?Moze da radi na njoj bez problema,a posto ne nameravam da oc ,bolja mi ne treba,i vidim da podrzava i ostale SB/IB procesore 3. generacije , i3/i5 i i7 22 i 32nm tako da bih mogao kasnije upgrade da uradim za koju godinu umeso da menjam celu konfiguraciju.

Poslednja izmena:
Razmisljao sam i pre o amd procesorima,ali sto se tice OC-a,ne znam,nikada nisam to radio,niti znam kako,a najvise me brine sledece (stvarno nemam iskustva sa ovim,pa ako budem zvucao glupo izvinite):
Radni vek procesora-da li moze nesto da se za*ebe kada se OC?
Moze li nesto da se desi ploci?
Kakvo napajanje mi treba?
ako na primer uzmem phenom 2 x4 960t,koji ,video sam ima mogucnost otkljucavanja jezgra i dobro se OC,da li ce moci na seasonic ss 500et?
Pretpostavljam da stock cooler nece biti dobar za to,pa moram i nov da uzimam?
Ne znam,jednostavno nisam radio a i nzm sto bih kada na stok ce igre raditi super,kao sto rekoh stock e5200 2.5ghz radi super,tako da ivy bridge koji je bezbroj puta bolji bi trebalo da bude mnogo vece poboljsanje. A sta fali toj ploci za ovaj procesor?Moze da radi na njoj bez problema,a posto ne nameravam da oc ,bolja mi ne treba,i vidim da podrzava i ostale SB/IB procesore 3. generacije , i3/i5 i i7 22 i 32nm tako da bih mogao kasnije upgrade da uradim za koju godinu umeso da menjam celu konfiguraciju.

Ako ti sada X2 i 2GB RAM-a zadovoljavaju potrebe, ne vidim razlog zasto bi prelazio na nesto mnogo jace i skuplje.

Overklok je prakticno 100% bezbedan ako znas sta radis i ako imas meru, mada i tu postoje mehanizmi koji ti ne dozvoljavaju da preteras. Bitne stvari su i dobra ploca, solidan hladnjak i kvalitetno napajanje.

Ovaj forum je pravo mesto da naucis nesto vise o tome:

http://forum.benchmark.rs/showthrea...esora-Intel-Core-2-Core-2-Quad-Core-2-Extreme

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?210506-MSI-AfterBurner-Overclocking-reference-based-cards

960T je poskupeo oko 20%, tako da se sad ne isplati.

Ne znam sta sve imas od komponenti (ploca, napajanje), ali po onome sto si napisao kako ti sve radi super osim BF3, mislim da ti je, za pocetak, najbolje da dodas jos 2GB memorije i bolju graficku, a onda da krenes u overklok... pa nabavis aftermarket hladnjak, bolje napajanje, pa se zarazis na forumu i odradis cable management i nabavis SSD, pa novo kuciste, pa se bolje upoznas sa hardverom i softverom, pa tek onda predjes na novu platformu :D

Neracionalno zvuci da si spreman da das 70,000 zbog BF3, ali cinjenica je da je tako najbrze i najjednostavnije (ako mozes da priustis).

Sljakao bi ti i taj Seasonic SS-500ET, ali na duze staze je, po mojim arsinima, bolje uzeti SS-620GM (modularno, jace, tise, kvalitetnije iznutra).

Moj savet ti je da procitas ono uputstvo o OC-u, pa da otvoris novu temu ako ti nesto nije jasno.

Pogledaj kakvo ubrzanje moze da se postigne sa tim E5200 - http://www.tomshardware.com/reviews/overclock-phenom-pentium,2366-11.html

He-He-He...
Pevescemo decka u overklokersku sektu :d

Da bi OC treba mi dosta dobro napajanje i skupa ploca,zato i necu da uzimam kad an stock moze sve lepo da radi,i ne uzimam ja nov komp zbog BF3 brate,vec cisto da mi sve lepo i fino radi narednih nekoliko godina,najverovatnije cu opet intelov IB da uzmem zbog toga sto sam intelov korisnik vec 7-8 godina i nisam imao problema sa njihovim procesorima do sada,sto se tice napajanja,ako to moze da radi bolje mi ne treba,jer za 3-4 godine cu opet sve najverovatnije da menjam,sto se tice love stavio sam limit na 600-610 eura (70 000din) jer ostatak cuvam za auto :D Ovo sto sad koristim GTS 250 1gb ddr3, e5200 @ 2.5ghz, 2gb ddr2 800mhz, asus p5kpl/1600,sve cu to da prodam ili da bacim u PM ako ne nadjem kupca:p

Vrh Dno