Šta je novo?

AMD FX-4130 temperatura i bučan cooler

Pablo

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2006
Poena
500
Sastavio sam drugaru masinu sa ovim procesorom i žali mi se da mu je bučan cooler. U pitanju je default cooler što dolazi sa ovim procesorom sa heatpipe-ovima. Pasta je isto fabrička. Cooler sam dobro montirao tako da nije to. Temperatura u sobi je normalna oko 20°C.

Uglavnom u idle je relativno tih ali čim se malo optereti npr flash igricama na FB odmah postane bucan a cim se pokrene neka 3D igra cuje se kao mlazni avion.

Sa kojim programom mogu videti temperature jezgra i procosora?
I na koliko °C da namestim u biosu u opciji cool'n'quiet da fan radi na max obrtajima? Pošto tu opciju nisam dirao pa je moguće da je po defaultu nameštena neka niska temperatura koju je nemoguće održati pa se zato fan dere odmah čim se CPU malo optereti.

poznat problem sa ventilatorom da se zakuca na 60 stepeni
skini hwmonitor pa proveri

Za temperature koristi hardware monitor, a sto se tice hladjenja verovatno ti je resenje neki kvalitetniji(veci) hladnjak.

1. HW monitor, Core Temp,(obe poslednje verzije)
2.u sobi mu je mozda 20c sa klimom na max ovih dana, inace je sigurno toplije......
3. C n Q ima opciju On/Off tako da to ti je to, i svodi se na undervoltocanje i underklokovanje cpu-a u idle rezimu
4.Sto se tice setovanja brzine obrtaja venta mnogo zavisi od vrste ,klase i marke ploce tj podrske za isti.

Sto se tice samg kulera isis je kao na phenomu II tj bucan i to je to jel, mora da pazari neki kuler tipa tx3-212+(klasa do 2000din, used) da bi uzivao u miru.

Poslednja izmena:
Hvala na preporukama za programe. Probaću pa cu odgovoriti šta sam saznao i da li sam nekako rešio problem.

I nisam dobio odgovor na koliko stepeni da namestim da fan ide na max obrtaja? Odnosno koja je gornja bezbedna granica za ovaj CPU.

2Stiglar
2.) ima klimu ali skontaj ovu priču: Drugar ostavio upaljenu neku 3D igru samo je isključio zvučnike i otišao u provod. Verovatno nije ni skroz zatvorio vrata od sobe. Njegova keva noću prolazila kroz hodnik i ušla u sobu da ugasi klimu pošto se čuo ventilator i strujanje vazduha - a klima uopšte nije radila nego je radio komp... Toliko je bučan da je keva mislila da je zaboravio da isključi klimu kad je odlazio. :D ( spoljašnja jedinica klime mu je privremeno samo položena na balkonu pa se čuje u sobi)

Poslednja izmena:
Safe CPU temperatures are 60 degrees Celsius and below. It may still run fine with CPU temperatures, exceeding 60C threshold by a few degrees. Running the FX-4130 close to 70 degrees and higher is not recommended.

Ne znam sto ne kupi neki TX3 evo ili nesto slicno za 20tak evra.

Poslednja izmena:
^^
Jel ovo odgovor na storm-ovu konstataciju ili?

Žali se priličan broj ljudi sa AMD procesorima na buku. Rešenje... kupovina TX3 ili 212EVO kulera. Jeste ulaganje, ali biće niža temperatura, a tiši rad (pogotovu sa 212Evo).

Стварно су лоши stock кулери... Мој на phenom-у II ради као хеликоптер, па штекам за неки бољи:D

Nazad
Vrh Dno