Šta je novo?

AMD dilema

Pera_kojot

Slavan
Učlanjen(a)
24.10.2006
Poena
304
Imam Athlon 64 3200+ AM2 i mislio sam sad pred ljeto da kupim neki x2.Odem na PC berzu da vidim cijene i tamo brdo nekih oznaka,nemaju veze s mozgom i odem na AMD-ov sajt da vidim razlike da trazim po oznakama,da znam sta kupujem. Elem,to me baci jos vise u rebus.... Excuse my ignorance,al ja pojma nemam koja je razlika izmedju athlon x2 dual core(sa oznakama procesora BE-2350 i BE-2300) i athlon 64 x2 dual core(oni imaju druge oznake.) Druga stvar koja me interesuje je stepping. Kod svih procesora koji su u 90nm procesu stepping je F2 i/ili F3 a kod onih u 65nm. Treca stvar: jel moze neko u kratko da mi objasni prednost 65nm u odnosu na 90nm.I jos jedna stvar je: od procesora imaju po 2-3 modela koja se razlikuju samo u potrosnji struje.Neki trose 85,neki 65 a neki 45w.Da li to ima veze sa necim,tj OC-em?
Unapred hvala svakom ko se iscima da procita ovaj moj dosadni post i nadrobi sto pametno😀

U sustini najbolje ti je da nadjes neki X2 sa Brisbane jezgrom koje je u 65nm jer se oni manje greju i bolje klokuju...A oni sa manjom potrosnjom su verovatno namenjeni za servere i viseprocesorske ploce, mislim da to ni ne moze da se nadje kod nas...

Koji mnozilac ima brisbane 3600+ ?

Meni definitivno treba nesto sa vecim mnoziocem jer fsb moze samo do 270

Uzmi Brisbane 4000+,ima mnozilac 10.5,znaci 2100Mhz def. Ako sve bude ok mozes da izvuces 2800Mhz + sa tvojom plocom.

ne znam mozda su me prevarili ali sam cuo da amd -62fx ima otvoren mnozilac i da je teshko naci taj proc jeli to istina ili me maslaju (ako je tako moracemo extremne mjere da poduzmemo) 😀 tnx

Zaboravi taj CPU,doziveo je kraj zivotnog veka 🙂.Prakticno isti CPU,5600+ mozes naci za mnogo manje para(160-180e),i sa 2.8GHz na def. moze da se lako OCuje zbog visokog mnozioca(14).Svaka ploca moze da izvuce 230 za HTT ,pa cak i najjeftinije mATX ,i sa tom vrednoscu ces izaci negde na 3200+ Mhz sto je i neki max za 90nm SOI DSL na kom se pravi ova serija procesora.Neki max. stabilan klok sa super vazdusnim hladjenjem (ili vodenim) je oko ~3.4Ghz za pomenuti proces i CZ stepping za Athlon 64 X2.
FX ce ostati kao "brand" u buducoj liniji procesora,ali samo za QuadCore K10 procesore,sa oznakom Phenom FX,sa mogucnoscu DP sistema(dual processor) sto efektivno izadje 8 jezgara 🙂.Nesto sto intel vec nudi (npr. u Mac izvedbi sa Clowertonima;mada licno mislim da ce 8 core Phenom da oduva V8 iz intela 😀,cisto iz razloga boljeg skaliranja i ogromnog bandwith-a koje ce Phenom FX imati,dok ce Penryn-i da dele 1333 ili 1600Mhz na 8 jezgara).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno