Šta je novo?

AMD calisto sa 6MB kesa

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=12086&Itemid=1

Ovo bi mogao biti jako zanimljiv proizvod, ne znam samo u koji tdp ce da se svrsta, ali bi trebao da ima jako dobre perfomanse i da mozda utice na previsoke cene E8xxx modela :)

Zaista, Intelovi E7xxx i E8xxx imaju bezobrazno visoke cene.
Daj Bože da AMD bude koliko-toliko konkurentan sa novim dual-core CPU-om, odraziće se to na Intelove cene.
A znajuću AMD, taj novi dual core će biti jeftiniji od konkurentskog Intelovog.

Ovo mora da bude ispo 150 eura.

Lijepo zvuci a vjerujem da ce tako i da radi :) Jos ako cijena ne bude visoka...

Tih 1 MB L2 po jezgru ce mu podici performanse za jos 5-10%.

AM2, AM2+, AM3 biraj :)

Naravno pozeljno da nije AM2 (bez plusa) jer ce onda HT raditi na 1GHz. Ali ne vidim zasto bi neko sa plocom starom par godina i zeleo da ubaci skuplji procesor, Moze ako je to privremeno resenje dok ne skupi pare za bolju plocu a ne smeta mu sto ce u medjuvremenu raditi malo sporije.

Dakle izbor je:

DDR2 => AM2+
DDR3 => AM3

Fedja,mislis da ce Calisto imati 1MB L2 po jezgru?Hmm,ja sam stekao utisak da ovo nije Regor vec Deneb sa 2 deaktivirana jezgra? Ako zaista ima 1MB L2 po jezgru,to ce biti solidan upgrade u odnosu na Deneb.

U koji slot ovo moze da se utakne?

AM2/AM2+/AM3 :D

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
2 deaktivirana jezgra - to mi deluje malo verovatno.
Pre će biti da ova vest nije tačna.

Pa Kuma je upravo to,Phenom sa 2 iskljucena jezgra.I radi odlicno :).2 jezgra koja ne ispunjavaju ciljane frekvencijske/TDP karakteristike se iskljuce i dobijes regularan dual core procesor.
Ovakav "2 core Deneb" bi trosio manje od "pravog" Deneb-a ,dok bi mu OC dometi bili isti ako ne i bolji.Nema losih strana,samo cena ostaje da se vidi.

Naravno,Regor koji ce imati 2x1MB L2 i nece imati L3 bi i dalje bio mozda bolji izbor(zbog manje potrsnje,mozda boljeg OCa,2x vise L2 kesa koji je ipak dosta brzi od L3 itd.).Ali dok ne dodje Regor Calisto ce da odradi svoje na odlican nacin :D.

Nisam imao pojma ni za "Kumu", mislio sam da je mala verovatnoća za dva susedna "loša" jezgra.
Hvala na objašnjenju.

Мало је offtopic, али ме интересује: да ли неко има линк ка неком упоредном тесту нпр. Phenom-а или Phenom-а II на АМ2 и АМ2+? Чисто да бацим поглед где се највише губи, односно где низак HT постаје уско грло. Ја сам нешто мрсио, тражио, али нисам успео...

Овај мој Athlon малтене исте перформансе има био му HT 990 или 1235 (AMD документација каже да на G1 не ради х3 множилац за HT, па нисам ни пробао 741). Једина разлика је кад се користи интегруша на плочи, ту се већ види баш велика разлика у корист 1235...

Poslednja izmena:
Nisam imao pojma ni za "Kumu", mislio sam da je mala verovatnoća za dva susedna "loša" jezgra.
Hvala na objašnjenju.

Pa to shto je Kuma projektovana kao native kvad je razlog za poveci TDP iako se radi o dvojezgarnom procesoru. Sada sam zbunjen, shta ce na kraju biti brze (za igre), Calisto ili Regor? I shta je bolje, duplo veci L2 ili prisustvo L3 kesha? Jedino znam da ce Regor manje da se greje.

Мало је offtopic, али ме интересује: да ли неко има линк ка неком упоредном тесту нпр. Phenom-а или Phenom-а II на АМ2 и АМ2+? Чисто да бацим поглед где се највише губи, односно где низак HT постаје уско грло. Ја сам нешто мрсио, тражио, али нисам успео...

Овај мој Athlon малтене исте перформансе има био му HT 990 или 1235 (AMD документација каже да на G1 не ради х3 множилац за HT, па нисам ни пробао 741). Једина разлика је кад се користи интегруша на плочи, ту се већ види баш велика разлика у корист 1235...

E to i mene baš zanima, pošto bih i ja da nabodem taj neki noviji proc. u ovu moju ploču u neko dogledno vreme...možda i x4 810 :p...pa me zanima koliko HT utiče konkretno na performanse... Tolerišem do 8%, mogu da zažmurim i na 10% razlike ;)

Ja uopšte nisam siguran da bi bilo koji K10 uopšte radio kod tebe i kod Ostoje na AMD 690G.

Poslednja izmena:
Pa ima ga na podržanim procesorima na Gigabyt-ovom sajtu za moju ploču :p

Zanimljivo . . .

Imate sreće - za razliku od vlasnika Biostar-a TA690G.

Vrh Dno