Šta je novo?

AMD B650 B650E ploče

Trebalo bi da možeš da učitaš .CMO sa USB-a ako si ga tamo bekapovao. Možda se samo ne prikazuje pod istim imenom u BIOS-u, kao recimo kod mene. Probaj da aktiviraš svaki a verovatno prvi profil čak i ako nema ime.

Primetio sam jednu cudnu stvar na GigaByte B650M Aorus Elite AX, jedan dan od paljenja kompa do Aorus logoa na ekranu prodje desetak sekundi, jedan dan cetrdesetak. A u medjuvremenu nista nije dirano. Zna li neko zasto se menja ovo da kazemo na dnevnom nivou?
Klasika sa AM5 Ryzenima i vezom sa RAM-om, idi u advanced opcije od RAM overclock-a - Memory Context Restore promijeni sa auto na enabled.

Slicno sam primetio da se kod mene desava sa ramom, kada je na fabirckom podesavanju na 4800 mhz win se pali za nepunih desetak sekundi dok kada ukljucim EXPO onda prodje i po 40 i vise sekundi dok ne pokaze boot.

Jel bi i kod mene ovo "Memory Context Restore promijeni sa auto na enabled" resilo problem.

Inace maticna je Asus Rog B650E-F Gaming WIFi a ram je KINGSTON FURY 16GB Beast EXPO DDR5 6000MHz CL30 KF560C30BBE-16 dual channel.

Nisam napisao da je ubacen predzadnji bios sa sajta, nisam hteo zadnji posto pise da je beta.

nije moguce ucitati profil ako nije ista bios verzija
Na mojoj Asrock b650 Pro RS može samo se ne vidi ime u BIOS-u. I ako je prazno polje, ipak učita mada je moguće da sve ne pajsuje isto. Već sam flešovao BIOS gore-dole više puta.

Nema veze, našao sam u jednom ekselu per-core podešavanja za curve optimizer. Ostalo je manje bitno.

ja slikam telefonom svaki ekran podesavanja :) pa poseban album u gallery, BIOS settings :)

Jedno pitanje...
Koristim prastaru masinu, cija maticna ploca nema UEFI, vec onaj stari 'klasican' bios.
Imam 2x sata 2.5" SSD-a. Na jednom je Windows. Na drugom Linux. Nemam 'dual boot' (i tako bih voleo i da ostane).
Kada zelim da se sistem bootuje u Linux, restartujem racunar i pri restartu pritiskam F8 taster. Pojavi se 'pop-up' sa izlistanim diskovima.
Samo izaberem pomocu strelica (gore-dole) sa kog diska da se sistem bootuje, i ako izaberem disk na kom je linux, ....linux se i boot-uje.

Posto 'ovih dana' razmisljam o sklapanju novog racunara, ima dosta stvari koje ne znam, jer dugo nisam menjao racunar.

Da li ove nove ploce (konkretno mene zanimaju B650) imaju opciju da prilikom restarta pritisnem F8 (ili neki drugi taster) i izaberem disk sa koga zelim da se sistem boot-uje?

Ili moram da:
1. u Bios-u podesavam 'boot order'
2. pravim dual boot menij prilikom restarta gde cu izabrati koji sistem da se boot-uje?
(nevolja je sto je taj menij bio, ako se dobro secam, vremenski ogranicen, pa ako ne reagujem posle...npr. 10-15-30 sekundi, digne se sistem koji je bio pod stavkom '1')

Nagadjam da je nekadasnja funkcija F8 tastera odavno uklonjena sa modernih ploca, ali...rekoh da pitam.

Hvala!

Jedno pitanje...
Koristim prastaru masinu, cija maticna ploca nema UEFI, vec onaj stari 'klasican' bios.
Imam 2x sata 2.5" SSD-a. Na jednom je Windows. Na drugom Linux. Nemam 'dual boot' (i tako bih voleo i da ostane).
Kada zelim da se sistem bootuje u Linux, restartujem racunar i pri restartu pritiskam F8 taster. Pojavi se 'pop-up' sa izlistanim diskovima.
Samo izaberem pomocu strelica (gore-dole) sa kog diska da se sistem bootuje, i ako izaberem disk na kom je linux, ....linux se i boot-uje.

Posto 'ovih dana' razmisljam o sklapanju novog racunara, ima dosta stvari koje ne znam, jer dugo nisam menjao racunar.

Da li ove nove ploce (konkretno mene zanimaju B650) imaju opciju da prilikom restarta pritisnem F8 (ili neki drugi taster) i izaberem disk sa koga zelim da se sistem boot-uje?

Ili moram da:
1. u Bios-u podesavam 'boot order'
2. pravim dual boot menij prilikom restarta gde cu izabrati koji sistem da se boot-uje?
(nevolja je sto je taj menij bio, ako se dobro secam, vremenski ogranicen, pa ako ne reagujem posle...npr. 10-15-30 sekundi, digne se sistem koji je bio pod stavkom '1')

Nagadjam da je nekadasnja funkcija F8 tastera odavno uklonjena sa modernih ploca, ali...rekoh da pitam.

Hvala!
Konkretno na ovoj mojoj ploci na F12 ima quick boot i tu ima da se bira, sad posto nemam nista sem ovog Samsung diska imam samo tu opciju i dize mi Win 10.

Mozda je to ono sto me zanima, a mozda i nije.

Ja sam imao instaliran Win 10 na jednom SSD-u. Zatim sam otkacio taj SSD i prikacio novi SSD. Na njemu sam instalirao Linux.
Znaci ni jedan od ova dva sistema (svaki posebno instaliran na svom SSD-u), ne zna da imam jos jedan sistem instaliran (na drugom disku).

Zato mi je ovo (bilo) bas elegantno resenje. Samo prilikom restarta pritiskam F8 i kada mi 'pop-up' ponudi da izaberem 'boot device' ja preko strelica (gore dole) izaberem i pritisnem enter.
I dalje sve ide kako treba, tj. podize se sistem sa tog diska. Bilo bi dobro da ovo postoji kod novih maticnih ploca.

Jeste to je to što tebi treba, ja imam MSI B450 plocu i kod nje je F11 taster za ulazak u boot meni gde biras boot device. Ja takodje imam vise diskova sa vise sistema i win i linux.

ASrock b650 ploča iz potpisa. ne mogu da nađem LLC nigde. Verovatno je isto na svim 600 pločama.

Pod nekom drugom vrednosti ? Ima samo ovo:
1732009831751.jpeg
1732009860036.jpeg

Izgleda da nije na istom mestu, najbolje onda u search (f4) da ukucas Load-Line i onda ce da ga pronadje

Izgleda da nema nigde. search ne pronalazi ni u kakvom obliku a jednii power nameštanja su u PBO.

Ladna ko led sa 7900x.

Nazad
Vrh Dno