Šta je novo?

AMD Athlon Xp-M +2.4 ghz?

ApolloKid

Čuven
Učlanjen(a)
04.02.2004
Poena
601
Interesuje me posto nisam nesto strucan, kakva je razlika izmedju mobile procesora i desktop procesora...da li uopste razlike ima? :?:

Ima. XP-M procesori rade na nizoj voltazi, generalno se manje greju, i tu nema o/c-a. Koliko se secam imaju po 256KB L2 kesa, mada sam cuo da su neki stariji modeli imali i po 128KB, valjda zbog manje potrosnje.
Btw, svi XP-M procesori se zagrevaju MNOGO vise od Intel P4-M modela, imaju nesto visu potrosnju, pa im ni ne ide nesto prodaja.

Intel P4 M procesori nemaju zakljucan mnozilac, tako da u battery save modu, obaranje brzine procesora se obavlja smanjivanjem mnozioca, a ne magistrale, sto je mnogo bolje resenje i manje utice na performanse.

nesharm je napisao(la):
Ima. XP-M procesori rade na nizoj voltazi, generalno se manje greju, i tu nema o/c-a. Koliko se secam imaju po 256KB L2 kesa, mada sam cuo da su neki stariji modeli imali i po 128KB, valjda zbog manje potrosnje.
Btw, svi XP-M procesori se zagrevaju MNOGO vise od Intel P4-M modela, imaju nesto visu potrosnju, pa im ni ne ide nesto prodaja.
mnogo si se nesho nalupao u ovom postu!
Nije bilo XPM procesora sa 128K cachea, ovo o prodaji XPM notebookova je tvoja slobodna strucna procena koja prkosi svim zvanicnim informacijama investitorskih kuca i istrazivackih agencija, a i po pitanju disipacije si omanuo!
kljucna razlika izmedju XPM-a i obicnog XP-a je sto ovaj prvi moze u letu da menja voltazu i mnozioce!

Nedjo je napisao(la):
...
kljucna razlika izmedju XPM-a i obicnog XP-a je sto ovaj prvi moze u letu da menja voltazu i mnozioce!

Dok kod Intela to moze samo Pentium-M (koji kosta ohhoho mnogo)!

P4-M ima kao najvecu prednost u odnosu na P4 to sto moze da shalta mnozilac, ali to sam objasnjavao u tekstovima :) Jaksa je to spomenuo ovde.

Sto se o/c-a tice ne bih bio sklon da kazem da o/c-a tu nema, ako nisam probao, a verovatnoca da se Athlon XP Mobile CPU proba mimo notebook-a (koji nema O/C opcije) je jako mala. A i socket je drugaciji, pa nece da pasuje kako treba u NF7-S :)

Nedjo je napisao(la):
...

mnogo si se nesho nalupao u ovom postu!
Nije bilo XPM procesora sa 128K cachea, ovo o prodaji XPM notebookova je tvoja slobodna strucna procena koja prkosi svim zvanicnim informacijama investitorskih kuca i istrazivackih agencija, a i po pitanju disipacije si omanuo!

Ok, ti sve znas bre!
Btw, statistiku sam gledao za Nemacku, gde Intel vodi, pa recimo sa 85%. Sto se tice disipacije, definitivno nisam omanuo, posto jos nisam nasao XP-M notebook koji se ne greje kao ringla!
Znaci pogresio sam za 128kb kesha...uu, mnogo sam lupio.

nesharm je napisao(la):
...

Ok, ti sve znas bre!
Btw, statistiku sam gledao za Nemacku, gde Intel vodi, pa recimo sa 85%. Sto se tice disipacije, definitivno nisam omanuo, posto jos nisam nasao XP-M notebook koji se ne greje kao ringla!
Znaci pogresio sam za 128kb kesha...uu, mnogo sam lupio.
E eto ti sad odmah se naljuti covek!
Daleko od toga da ja znam sve... poenta je bila da sit i rekao da AMD-u ide slabo prodaja jer se suvise greje... pa Intel i onako drzi 80% globalnog trzista procesora... po tvojoj logici dalo bi se zakljuciti da AMD-u uopste ide slabo prodaja svih procesora sto jednostavno nije tacno... ja samo kaze da prema svim podacima AMD veoma dobro prolazi sa prodajom XP-M rocesora, e sad to sto su manje zastupljeni je sasvim druga tema koja nema veze sa grejanjem... a sto se tice disipacije imas lepo thnicku dokumentaciju i na Itelovom i na AMD-ovom sajtu pa pogledaj! kada se sortiraju procesori za notebookove imas sledece kategorije: ULV (Ultra Low Voltage), disipacija do 15W, disipacija do 24W i disipacija do 33W i AMD i Intel imaju razlicite modele koji se svrstavaju u ove grupe... e sad, normalno je da ce Intelov CPu za kategoriju do 15w da se manje zagreva od AMD-ovog za 24W, ali vazi i obratno...
no sve ovo nema veze sa pitanjem koje je covek postavio na pocetku, tako d abataljujem dalje tresenje slame!
uzdravlje cheers

Ja se secam da sam na onom ASUS notebooku lepo grejao ruke pored otvorenog prozora zimus :) Ne secam se jel bese P4 ili P4-M, ali je mogao da sluzi kao termofor :)

Ok, znaci normalno je to da se rada procesora menja, cas 500mhz cas 700mhz cas 1.7ghz...? :boom:

ApolloKid je napisao(la):
Ok, znaci normalno je to da se rada procesora menja, cas 500mhz cas 700mhz cas 1.7ghz...? :boom:

Ako je neki P4, P4-M on ce cim ga otkacis sa struje da prepolovi klok i tako ce sve vreme raditi. Cim ga povezes na struju radice punom brzinom.

Pentium-M (deo Centrino kompleta) ima napredniji sistem variranja takta...

delimir je napisao(la):
...
Sto se o/c-a tice ne bih bio sklon da kazem da o/c-a tu nema, ako nisam probao, a verovatnoca da se Athlon XP Mobile CPU proba mimo notebook-a (koji nema O/C opcije) je jako mala.
Nisam razumeo da li si i kako isprobao O/C P4-M :eek:
A sto se zagrevanja tice,AMD definitivno vodi.Posebno smetaju usisnici sa donje strane racunara koji su ocito neophodni da bi se postiglo optimalno hladjenje,medjutim i kod novih (najbrzih) P4-M baziranih notebook-ova se nasiroko primenjuje isto,iritirajuce resenje...

Dakle, glavna prednost XP-M procesora je Cool'n'Quiet (ili kako se već zove) tehnologija. Konkretno, to znači da oni mogu da u hodu, sistemski menjaju FSB, množilac i napon, što je opet, vrlo korisno za nootebook-ove.

Druga lepa stvar u celoj ovoj priči je sledeće: poznato je da AMD sve procesore pravi od istog jezgra => prepravka običnog XP u XP-M je pitanje JEDNOG bridža u grupi L5: poslednji (desni) bridž je za MP (multiprocesing), dok je drugi s desna za mobile funkcije.

Ako ploča podržava mobile funkcije (po netu ima još info) moguće je sa desktopa menjati brzinu i napona procesora.

Imam i snimljen detaljan tekst na ovu temu, ali izgubio sam link ka stranici :rolleyes:

lektira: http://www.cpuheat.wz.cz/html/CPUMSR_main.htm

Vrh Dno