Šta je novo?

Amd Athlon X4 840 Temp

Saruman

Cenjen
Učlanjen(a)
10.01.2012
Poena
170
Postovanje svima,

Imam pitanje u vezi temperature procesora Amd Athlon X4 840 3.1GHz, turbo max 3.8GHz sa fabrickim (stock) kulerom
Konfa:
Procesor X4 840
Maticna A68HM-K
Grafika Amd R7 360 2GB DDR5 Powercolor
Ram Kingstone 4GB 1600MHz
Napajanje LC Power 500w

Sve komponente su nove. Brine me malo temperatura jer u stanju mirovanja je velika temperatura procesora ( po mom laickom misljenju ). BIOS sam update-ova, pasta je promenjena, rpm kulera je na max, skinute obe stranice kucista, sob gde se nalazi kucista ima temperaturu 18-20C. OS win 10 64b. Slike su slikane u stanju mirovanja, jedino je Avast free antivirus radio u pozadini uz CPU-z i HWMonitor.
Slike

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    392.2 KB · Pregleda: 931
  • 20160219_125636.jpg
    20160219_125636.jpg
    1 MB · Pregleda: 734
  • 20160219_125731.jpg
    20160219_125731.jpg
    1 MB · Pregleda: 517
U biosu temperature su dobre...verovatno taj HWMonitor ne ocitava dobro, vidis i za 12v ti stoji da imas 4.2v.:)

Da AOD ocitava TM, AIDA nesto socket, nesto jezgra.

Screenshot (760).png

Poslednja izmena:
Meni HW monitor I AMD overdrive rade potpuno isto. Jeste ti prevelika temperatura, package temp ti je isao do 77C, a ne bi smeo preko 70. Takodje, prevelika ti je voltaza u turbo modu, I mislim da je u njemu problem, je ide do 1.41. Probaj da ugasis turbo u biosu pa onda testeraj.

Mozda, ali kako se pouzdati u ta ocitavanja napona?
Neka pokrene nesto i ocita sa CPU-Z on obicno ne gresi.

Asus AI suite nije loš.

Inače, ja sam u BIOS-u smanjio maksimalni napona za 0.05V, isključio turbo (CPB), ali ostavio power save. Množilac mi je na 40 (4GHz je inače turbo za moj CPU)

Ja imam A88, samo Asusov AI čita sve senzore. Ista stvar je bila sa HWMon, očigledno ne kapira senzore dobro.

Evo rezultata svih programa za merenje koje ste pomenuli. Napominjem da nisam nista u bios-u menjao osim sto je vent na 100% konstantno podesen.Finalna.jpg

Pa nijedan isto :d ni napon ni temperature...
Najvise mi se dopada sta prikazuje taj Asus...nekako najpribliznije onome sto bi trebalo da bude.
Mozes li da dodirnes hladnjak procesora, da li je vreo na dodir?

Verujem da si kupio nov procesor i da je pasta bila na hladnjaku..?
Ako je tako,proveri da li si ga lepo namestio na procesor ? Nista se ne pomera i slicno ?

Poslednja izmena:
Uradio sam preko CPU-Z cpu stress test ( multicore ) oko 10min, evo rezultata Multicore stress CPU.jpg

@Vuk40 sto se tice hladnjaka, 1-2min posle testa sam ga dodirnuo i on je da kazem mlak.

Edit: @iSpirit81 Da bila je pasta na hladnjaku ali je ona promenjena i sve je lepo namesteno, ne pomera se.. Sve komponente su nove.

Poslednja izmena:
Verujem da je to sve uredu...po ovome sad mislim da su to te temperature.

Da li je normalno da u stanju mirovanja Amd OverDrive prikazuje (Thermal Margin) dosta vecu temperaturu u stanju mirovanja 60-70C dok je prilikom cpu stress testa ta ista thermal margin temp iznosila 41C?

Al Suite i Aida64 prikazuju konstantno identicne rezultate temp.

Treba da čitaš obrnuto. Po tvom zaključku, pegla je vrela kad je isključena. :D

Treba da čitaš obrnuto. Po tvom zaključku, pegla je vrela kad je isključena. :D
Razumem da nema logike sta pricam, ali jednostavno ocitavanja su takva. Moses pogledati slike pa pogledati kakve temp Amd OverDrive prikazuje u idle i u stress testu.

Znam ja to. Imam Trinity APU više od tri godine. To je sve normalno, što si naveo u temi. Kao što sam pisao verovatno trocifren broj puta, kada su ovakvi slučajevi u pitanju, samo je AMD Overdrive merodavan. Ne čitati kao tempetaturu, već kao nešto što stiže do granice, do nule.

Overdrive prikazuje termalnu marginu, tj. koliko je "ostalo" do kritične temperature. Zato je vrednost veća u idle radu nego pod opterećenjem. Odlične su ti temperature. Za load, sve iznad 20C je odlično.

Hvala na objasnjenju, nisam znao kako funkcionise OverDrive. Znaci sa procesorom je sve ok. Hvala svima na pomoci!

U svakom slucaju da bi bio 100 posto siguran, probaj prst metodu. Pipni hladnjak dok traje stress test.

Nazad
Vrh Dno