Šta je novo?

AMD Athlon II X4 640 vs. Intel Core i3-550

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

TMEV

Slavan
Učlanjen(a)
04.07.2009
Poena
319
Prijatelji sa foruma,
u "zakacenoj" temi AMD Phenom II sam se raspitivao oko jednog AMD procesora i tamo dobio odgovor. Medjutim sada sam naisao na 2 druga kompjutera koji imaju procesore iz naslova teme. Pa posto je pitanje oko poredjenja nisam hteo tamo da pravim digresiju.
U pokusaju da ih uporedim nasao sam link postaljen dole, medjutim neke brojke me zbunjuju i generalno ne znam bas sta da radim. Kao sto mi je neko rekao Intel je svakako bolji, ali da li je toliko bolji za razliku u ceni kompova od $100. Ostale komponente su manje vise slicne...

http://www.cpu-world.com/Compare/197/AMD_Athlon_II_X4_640_vs_Intel_Core_i3_i3-550.html

kao sto se vidi na linku, AMD ima vise L1 i L2 kesha, ali nema nimalo L3. Sta je tu bitnije za obicnog korisnika koji ne igra igre niti radi nista preterano zahtevno?

Jel vredi dati 100 kinti vise za komp sa intelovim i3 proc?

Jedno prosto i jednostavno ne . Taj intel je bolji ali je poenta dali tebi kao prosečnom korisniku treba i taj x4 640 . Ako je u pitanju komp za office , surf i multimedija što predpostavljam da je namena , moj izbor procesora bi bio x3 440 ili sličan .

Sta je tu bitnije za obicnog korisnika koji ne igra igre niti radi nista preterano zahtevno?

Je l' to kupujes za sebe ili za nekog drugog?

Ako nisi zahtevan korisnik, onda jos uvek nema potrebe za x4 procesorom. A moj odgovor na tvoje pitanje je da ti se ne isplati da das vise love za i3 konfu.

Je l' to kupujes za sebe ili za nekog drugog?

Ako nisi zahtevan korisnik, onda jos uvek nema potrebe za x4 procesorom. A moj odgovor na tvoje pitanje je da ti se ne isplati da das vise love za i3 konfu.

kupujem za sebe. evo sad nadjoh cini mi se jos bolji dil. doduse taj drugi komp ima "AMD Athlon™ II X4 Processor 635", i manji HDD (750GB umesto 1TB) ali u kompletu ide 23" Dell LCD monitor...

Poslednja izmena:
X4 640 je brzi samo u situaciji kada su ispunjena sva tri uslova
- aplikacija se oslanja na sirovu procesorsku snagu (rendering i proracuni)
- aplikacija je optimizovana za visejezgarne procesore
- aplikacija nije posebno optimizovana za Intel arhitekturu

Ukoliko nisu ispunjena sva tri uslova, istovremeno, Intel ce biti brzi.

Za generalnu upotrebu Core i3-550 je brzi.
Da li je isplativo dodati 100 eura to je druga prica.

Za obicnog korisnika je Athlon II x4 640 mnogo bolja kupovina. Za nekoga kome je bitno da kaze da mu je komp 3,5%(figurativno) brzi od nekog drugog, za njega je definitivno intel ;). Ova razlika izmedju ovog i3 i ovog x4 se retko primeti u normalnom radu, osim ako neko ne koristi specificne aplikacije, ali on vise nije obican korisnik.

Poslednja izmena od urednika:
Netacno, da je tako kako ti pricas, svi bi kupovali Celerone i Semprone.
Core i3 pruza bolje performanse od Athlona.

Ne zelim da diskutujem o isplativosti, to je subjektivna kategorija i zavisno je od namene.

Ponovo diskutabilno... Lik sigurno kupuje racunar za sledece dve-tri godine, a vec danas sve vise i vise aplikacija je optimizovano za vise jezgara, pa tako X4 predstavlja mnogo bolju kupovinu od i3 procesora-jer si sa njim miran jos, kao sto napomenuh, dve-tri godine...

Poznato je da Intel ubrzava surf Internetom (mozda cak ubrzava i pustanje muzike), pa jos i3 ima i L3 kes.... definitivno najbolja kupovina za standardnu kucnu varijantu :/

elem slazem se sa onim sto je napisao majlo, za sve ostalo tu je ssd

Netacno, da je tako kako ti pricas, svi bi kupovali Celerone i Semprone.
Core i3 pruza bolje performanse od Athlona.

Ne zelim da diskutujem o isplativosti, to je subjektivna kategorija i zavisno je od namene.

Ti stvarno mislis ovo sto si napisao? Posto ne vidim nijedan smajli, a definitivno bi iza celerona i semprona trebao da stoji. Mada nema razloga da se oni pominju u temi koja je skoro svima izgleda jasna(treba naslov vise puta procitati :D ). Pitanje je bilo izmedju ova dva procesora, a namena je lepo napisana. Cak i3 ne pruza bolje performanse u svemu od ovog x2. Za obicnog korisnika(da naglasim da je to obican korisnik, bar nam je tako covek napisao) je sigurno bolja kupovina Athlon x4. Ne mora se svako sloziti, ali budimo realni. Mozda ja i gresim, ali onda neka mi neko navede primer gde ce to obican korisnik(nije u pitanju gejmer) primetiti razliku u brzini koja je na strani i3(nemojte samo da kopirate @Wild Boy-ev odgovor ;) ).

Ukratko ne vredi dati 100$ vise za i3,ako je to jedina razlika izmedju dve konfiguracije? Jel i3 550 kosta u proseku samo 25$ vise od athlona 2 640.

+1 za X4

Samo nikako ne neki entry level x4, npr. 620, već neki na makar 3Ghz.

Ti stvarno mislis ovo sto si napisao?

Ja ne mislim, ja znam, za razliku od tebe. Ja sam to sve probao, a ti ? Sem sto si citao po netu.

Znam da gubim vreme, znao sam to od prvog posta, ali sta je tu je sad.

Poslednja izmena:
Evo ja sam koristio Athlone II X2, X3, X4 i i3 i znam sta pricam - obican korisnik razliku osetiti nece. Ako je budzet ogranicen slobodno uzeti X2, ako se zeli zalog za buducnost onda X4. i3 je odlican procesor, HT dosta pomaze, malo se greje, ali je preskup.

Razlika je 20tak evra u samom procesoru, to je 5-8% na ceo racunar.
I3-550 je generalno toliko brzi ako se izuzme render sto covek nece raditi.

Da li coveku trebaju ovi procesori, u to ne ulazim. Da li mu je bolje da kupi ne znam sta, ne ulazim.

Cekaj, polako. Kazes da si probao i x640 i i3 550 i da si video da je u obicnom i normalnom radu i3 brzi. Posto vec imas licno iskustvo, lepo nam napisi u cemu se primecuje ta brzina, pri obicnom radu i koliko ona iznosi.

Ako te dobro razumem, ti kazes da je ta razlika u brzini izmedju procesora 5-8%, jel tako? Koliko znam razlika od 5% je tesko primetna obicnom korisniku. Ja nijednog trenutka nisam osporio da je i3 brzi, ali sporim tvoje tvrdjenje da je i3 bolji izbor za obicnog korisnika, jer tu brzinu on ne moze da primeti(a sta mu to onda vredi osim sto moze time da se pohvali). Mada opet mi nismo ni ustanovili kriterijume za izbor. Kriterijume koje sam ja uzeo u obzir su cena i brzina, sa tim da je ovde brzina sasvim dovoljna(moze se reci i veca nego sto je potrebna za obicnog korisnika), tako da brzina ucestvuje manjim procentom u odnosu na cenu, kao kriterijum izbora.

+1 za Athlon II x4 (nebitno koji ako zna da klokuje) :)

Ja bih ovde izabrao x4 640.Zato sto je brzi u onom sto mene zanima a to je enkodovanje video materijala. Igrice ne igram a za sinteticke testove me zabole uvo. Za sve ostalo mi je toliko brz da to i ne mogu da iskoristim kako treba.
Opet dolazimo do toga da zavisi za koju namenu se uzima. Ako je u pitanju office,internet i filmovi oba procesora su nepotrebna.Za tu namenu moze da se prodje daleko jeftinije.

majlo je napisao(la):
Da, tvrdim da je racunar sa i3-550 osetno brzi u radu office/net/igre/multimedia u odnosu na onaj sa X4 640.
Testovi mere 5+ % ali moj subjektivni utisak kako to radi, bez da gledam brojke, jeste da je Intel osetno bolji.

Ne znam da li ce to covek da oseti, ne diskutujem o ceni jer ne smatram da 20e na 400e ikome ista znaci. Ja pricam o brzinama tih procesora, to je bilo pitanje. Ne razvodnjavam niti sirim pricu.

Poslednja izmena:
U pokusaju da ih uporedim nasao sam link postaljen dole, medjutim neke brojke me zbunjuju i generalno ne znam bas sta da radim. Kao sto mi je neko rekao Intel je svakako bolji, ali da li je toliko bolji za razliku u ceni kompova od $100. Ostale komponente su manje vise slicne...

http://www.cpu-world.com/Compare/197/AMD_Athlon_II_X4_640_vs_Intel_Core_i3_i3-550.html

kao sto se vidi na linku, AMD ima vise L1 i L2 kesha, ali nema nimalo L3. Sta je tu bitnije za obicnog korisnika koji ne igra igre niti radi nista preterano zahtevno?

Koliko vidim, cini mi se da sam ja dobro procitao naslov teme i ne pominjem druge procesore(osim kad sam pitao sta ce celeron i sempron u ovoj prici i sad :D), a dobro sam procitao i prvi post.

@Sasa igre je rekao da ne igra, spada u obicnog korisnika, ne gejmera.
Objasni mi kako osetis da ti multimedia radi brze? Jel se pesma od 3 minuta zavrsi za 2, film od 120 minuta traje samo 100? ;) A net? Stranice se mnogo brze ucitavaju? Skida sa 3Mb/s sa i3 iako je net na primer 1Mb/s? :)
Salim se malo, ali stvarno objasni kako ti primetis da radi za obicnog korisnika brze(na primer od 10%). Iskljuci, po mogucnosti, subjektivan osecaj(tipa cini mi se da leti). Ja bi mozda primetio tu razliku u brzini ako bi mi kada kompajliram na primer 10 000 linija koda, to vreme kompajliranja sa 25 sekundi bilo smanjeno na recimo 10 sekundi, ali tada ja nisam obican korisnik. Daj neki primer gde si ti primetio tu brzinu pri obicnom radu, otvarao si neki exel dokument od 30MB(cak je i ovo nemoguci scenario za obicnog korisnika, jer otkud njemu potreba da radi sa tolikim exel dokumentom, ali ajde) i na i3 je bilo ucitavanje brze(trajalo na x4 toliko, a na i3 toliko krace).

Kazes da ne diskutujes o ceni, a koliko vidim to je ovde pitanje(obelezio sam u citatu iz prvog posta). Kazes naivno, razlika 20 evra(na komp od 400) nista ne znaci, a covek je naveo da je razlika 100$, samo zato sto i ploca za i3 kosta malo vise nego za Athlon x4, tako da ta razlika nikako nije 20 eura vec na konfi od 400 je narasla na cca 80.

Pitanje nije bilo o brzinama tih procesora(zna se koji je brzi - naglaseno u prvom postu), nego koji je bolji za obicnog korisnika i da li treba platiti 100$(da li se to obicnom korisniku isplati) da bi dobio 5%(moze i neki zanemarljivo mali procenat) na brzini. Mada je lepo receno da obicnom korisniku ne treba nijedan od ova dva procesora, ali je od dva "zla" predlozeno manje.

- Razlika u procesoru je 20e, a odakle razlika u racunarima 100$ o tome je nemoguce ustanoviti, sigurno nije do procesora, a ovde se prica samo o procesoru.
- Nemam volje da objasnjavam u kojim je sve situacijama i3-550 "osetno" brzi, ko se malo duze druzi sa racunarima to zna. Ko ne zna, ne mogu mu objasnim ni da objasnjavma dva dana.
- Uostalom, cela diskusija je tupava. Vecina polazi od pretpostavke da je korisnik neznalica i da nikada nece osetiti razliku. Odakle onda prica o procesorima od 80+ evra ? Preporucite onda integrusu/celeron/2gb/500gb, ili nesto malo bolje, u svakom slucaju ako ste toliko zabrinuti za cenu, onda nema diskusije o X4 i Core i3.
- Ja polazim od price "i3-550 ili X4 640". To su napredni, kvalitetni procesori za koji se podrazumeva da ih nece koristiti neka neznalica koja ne vidi razliku izmedju performansi racunara od 150 i 400e. Da li neko baca pare mene nije briga, ja samo diskutijem na temu a to je, ponavljam poslednji put, x4 640 vs i3-550.

Poslednja izmena:
ja bi uzeo intela... pre svega softvera koji koristi vise jezgara je malo (msm na x4), zbog toga sto se paralelno programiranje tek uvodi u procese programiranja, aj da kazem da se zahuktava i da je trenutno aktuelan kod profi aplikacija (koji je aktuelan za odredjene struke, jos je daleko za obicnog korisnika)... kad vecina obisnog softvera i bude koristila sva 4 jezgra, ovaj amd ce biti zastareo i malo sta ce on moci uraditi sa ta slabasna 4 jezgra... dok je i3-550 sad malo brzi od x4 640, + sto bi se intel mogao malo clock-ovati i ta razlika bi se povecala...

ja sam imao potpuno istu dilemu 640 ili ii3 540, na kraju sam odlucio , ipak je 2 < nego 4, odgovorise me neki ljudi, uzeh i3 i msm da se nisam pokajao..
ono sto je bitno u prici je da
za vecinu programa , danas bitnije je imati 2 jaca nego 4 slabija jezgra..
da li ce sutra biti obrnuto, ne znam, jer ta prica, sutra ce ti trebati vise jegara zbog aplikacija se vrti vec mnogo dugo, a programi i dalje vrte 2 jezgra..
moja preporuka uzmi ne i3 550, nego najjeftini 530 za oko 90 e, stavi mu klok na 3.3 ghz i pici..
kad dodje vreme za 4 jegra, upgreduj ga na i5 za male pare i uzivaj..
pozzz

Poslednja izmena:
ja sam imao potpuno istu dilemu 640 ili ii3 540, na kraju sam odlucio , ipak je 2 < nego 4, odgovorise me neki ljudi, uzeh i3 i msm da se nisam pokajao..
ono sto je bitno u prici je da
za vecinu programa , danas bitnije je imati 2 jaca nego 4 slabija jezgra..
da li ce sutra biti obrnuto, ne znam, jer ta prica, sutra ce ti trebati vise jegara zbog aplikacija se vrti vec mnogo dugo, a programi i dalje vrte 2 jezgra..
moja preporuka uzmi ne i3 550, nego najjeftini 530 za oko 90 e, stavi mu klok na 3.3 ghz i pici..
kad dodje vreme za 4 jegra, upgreduj ga na i5 za male pare i uzivaj..
pozzz

ne primaju ovde evre, sta da radim :)
pazljivo sam procitao sve postove i prvo moram da kazem da mi zao sto ispade da sam zapoceo pomalo neprijatnu raspravu. izvinjavam se zbog toga. mislim da svako ima pravo na svoje misljenje, nekome je tih 5% zaista bitno, nekome nije. u svakom slucaju, problem je resen i sinoc sam uzeo treci komp :). ispao je jos bolji dil, i ima intel i3. videcemo kako ce da izgleda kad mi stigne. nadam se da ce biti dobar i nadam se da se ljudi slazu za Ivanom91 koji kaze da je bolje imati 2 jaca nego 4 slabasna jezgra. I inace uzimam komp za duze vreme. Kad mu prodje vreme prodajem ceo komp... ne umem ja da nadogradjujem i tako te stvari :)

pozdrav i hvala.

diskusija moze da se nastavi bez obzira, ako neko ima jos neke argumente-mozda jos nekom pomogne u odluci

Ako su slicni u jezgara gladnom gta4 (a jesu) onda je i3 bolji u svemu ostalom. Tacka.

Po meni je bolje 4 jezgra nego 2 pogotovo sto vec ima programa koji znaju da iskoriste vise jezgara (winrar npr.). i3 je isto sto i C2D samo sto su promjenili naziv :D
Probao sam i3 550 i da vam kazem i nisam bas nesto odusevljen pogotovo kad se uzme u obzir cijena. Mozda je i3 brzi od Athlon II X4 ali to se ne primjeti u normalnom radu osim u sintetickim testovima. A to sto kazu da je bolje imati 2 malo jaca jezgra nego 4 je isto kao da kazu kako je bolje imati jedno jace jezgro nego 2 :D
Ja bih isao na Athlon II X4 640.

Poslednja izmena:
Ok, ima dovoljno misljenja, a covek je odlucio.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno